Home / NBA / Δυο ματσάρες με ένα… «Flu game»!

Δυο ματσάρες με ένα… «Flu game»!

Στο 2-2 βρίσκεται η σειρά των Μαϊάμι Χιτ με τους Ντάλας Μάβερικς, με τις δύο ομάδες να προσφέρουν μια καταπληκτική σειρά τελικών, στην οποία τα τελευταία 3 ματς (2ο, 3ο, 4ο) κρίθηκαν σε σουτ στην τελευταία επίθεση. Και οι δύο έχουν κερδίσει στην έδρα ο ένας του άλλου, και οι δύο έχουν διαστήματα μέσα στα ματς που κυριαρχούν και πείθουν περισσότερο.

Ο επόμενος αγώνας, Παρασκευή 4:00 στο Ντάλας, είναι πια απίστευτα καθοριστικός καθώς, η ομάδα που θα τον κερδίσει θα έχει δυο ευκαιρίες μετά για να πάρει τον τίτλο, αφού θα κάνει το 3-2. Αφήστε που στο 6ο παιχνίδι όλο το άγχος του κόσμου θα είναι στον αντίπαλο, που θα παίζει με την πλάτη στον τοίχο (η ιδιαιτερότητα του 6ου παιχνιδιού).

Όσο για τα δύο τελευταία παιχνίδια; Όποιος έμεινε… άγρυπνος αποζημιώθηκε. Τι κι αν ο Νοβίτσκι έχασε το σουτ στην εκπνοή του 3ου τελικού; Στον 4ο έκανε το nba.com να γράψει ότι «πολλοί θυμήθηκαν το ‘Flu game’ του Μάικλ Τζόρνταν με την εμφάνιση του Νοβίτσκι». Υπερβολή; Μάλλον όχι με βάση τα όσα είδαμε στο 4ο παιχνίδι.

 
Η… στατιστική νίκη των Χιτ!

Το Μαϊάμι κατάφερε να απαντήσει μετά την ήττα του στο 2ο παιχνίδι και κέρδισε το πρώτο ματς στην έδρα των Μάβερικς. Ποια είναι η στατιστική σημασία αυτού του αγώνα; Στις 11 φορές από το 1985 που μια σειρά έχει πάει στο 3ο παιχνίδι στο 1-1, η ομάδα που κερδίζει το 3ο ματς παίρνει στο τέλος και το πρωτάθλημα. Και μάλιστα, 8 στις 11 η ομάδα αυτή είναι εκείνη με το πλεονέκτημα έδρας (εκείνη δηλαδή που παίζει εκτός έδρας στο 3ο ματς).

Οπότε… νίκη μισός τίτλος για τους Χιτ, αλλά αν το Ντάλας κερδίσει το 5ο ματς θα έχει φέρει το Μαϊάμι να παίζει 2 αγώνες με την πλάτη στον τοίχο (βέβαια, στο 7ο θα έχουν και οι δύο την πλάτη στον τοίχο). Αν, βέβαια, οι Χιτ κερδίσουν το 5ο ματς, τότε θα έχουν 2 ευκαιρίες εντός έδρας για τον τίτλο. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο κρίσιμο είναι το παιχνίδι της Παρασκευής για τη σειρά…

«Ο Νοβίτσκι είναι δύσκολος παίκτης για να τον μαρκάρεις. Αυτό το σουτ του έμεινε στον αέρα περίπου όση ώρα μεσολαβούσε ανάμεσα στο 2ο και το 3ο παιχνίδι», είπε ο Έρικ Σπέλστρα μετά το ματς για το σουτ του Γερμανού για την ισοφάριση στην εκπνοή, δείχνοντας την αγωνία του, αλλά και επιβεβαιώνοντας τη ρήση των σπορκάστερ ότι παρά την άμυνα το σουτ ήταν «make or miss» δηλαδή ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είχε μπει παρά την άμυνα του Χάσλεμ.

Απ’ την άλλη, ο Ρικ Καρλάιλ είχε τον δικό του πόνο, βλέποντας και πάλι την ομάδα του να μένει πολύ πίσω στο σκορ και μετά να αφυπνίζεται: «Βγαίνουμε από λάκκους όλο το βράδυ. Είναι πολύ δύσκολο να παίζεις προσπαθώντας να ανατρέψεις τη διαφορά όλη την ώρα». Οι Μάβερικς έκαναν 11-2 σερί στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και 15-2 στην 3η περίοδο. Μετά από αυτά τα σερί το σκορ ήταν 42-47 και 57-57 αντίστοιχα.

Στο 3ο παιχνίδι οι Μάβερικς δεν έπαιξαν καλά. Αν δεν ήταν ο απίστευτος οίστρος του Νοβίτσκι στο τέλος το ματς θα είχε χαθεί από πολύ νωρίς. Ο Γερμανός έβαλε τους τελευταίους 12 πόντους της ομάδας του και αν είχε ευστοχήσει στο τελευταίο σουτ θα είχε γυρίσει ανέλπιστα ολομόναχος ένα ματς που φαινόταν χαμένο.

Οι Μάβερικς δεν διόρθωσαν αυτό που τους ταλαιπωρεί από την αρχή της σειράς, τους πόντους από τα λάθη. Στα δύο πρώτα ματς δέχτηκαν 43 από τους 185 πόντους των Χιτ μέσα από τα 31 λάθη τους, δηλαδή το 23.2% των πόντων. Στο 3ο ματς ήταν οι 19 από τους 88, δηλαδή το 21.5% των πόντων των Χιτ, που προήλθαν από τα 14 λάθη των Μάβερικς. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο δεδομένου ότι οι Μάβερικς είναι η έμπειρη ομάδα και όχι οι Χιτ.

Την ίδια ώρα οι Χιτ έχουν τον Ντουέιν Ουέιντ σε εκπληκτική κατάσταση, να έχει πάρει τα ηνία της ομάδας και να την οδηγεί ως τώρα, δίπλα σε έναν αρκετά φοβισμένο και μέτριο Τζέιμς. Ο Τζέιμς ως τώρα δεν έχει ούτε κατά διάνοια κάνει κάτι ξεχωριστό στους τελικούς, όντας απλώς καλός και ένας βοηθητικός τροχός στη μηχανή των Χιτ. Στο 3ο ματς ο Τζέιμς είχε 17 πόντους και 4 λάθη με 6/14 σουτ και 9 ασίστ, ενώ ο Ουέιντ 29 πόντους και 11 ριμπάουντ, αλάνθαστος με 12/21 σουτ. Και ήταν και αυτός που τα «έχωσε» χοντρά στον Μπος όταν λίγα λεπτά πριν το τέλος δίστασε να σουτάρει ενώ ήταν μόνος στο πλάι. Αποτέλεσμα αυτού στην επίθεση των Χιτ που έκρινε τελικά το ματς, ο Μπος να βρεθεί και πάλι μόνος, να σηκωθεί και να γράψει το 86-88.

«Flu game» revised…

Η ήττα στο 3ο ματς είχε πεισμώσει τους Μάβερικς, αλλά είχε δείξει κιόλας ότι ίσως δεν μπορούν να πάρουν αυτόν τον τίτλο. Οι οιωνοί ήταν πολύ κακοί για το 4ο παιχνίδι. Παρά την επιστροφή του Χέιγουντ (που όμως ξεκάθαρα δεν μπορούσε να παίξει όπως θα ήθελε), οι Μάβερικς δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα όταν έφτασε η ώρα του αγώνα και ο Ντιρκ Νοβίτσκι «ψηνόταν» στον πυρετό.

Ο Γερμανός είχε 39.0 πυρετό ακατέβατο όλη μέρα, έβηχε, ρουθούνιζε, πολλές φορές δεν μπορούσε να ανασάνει καλά, είχε δύσπνοια, ρίγη. Κι όμως, στο 4ο δωδεκάλεπτο έκανε τους Χιτ να υποκλιθούν ξανά. Έβαλε 10 πόντους στην περίοδο, έβαλε και το καλάθι που ουσιαστικά έκρινε το ματς. Τα έδωσε όλα, 2:16 πριν το τέλος δεν είχε κουράγιο ούτε στις βολές να πάει από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη. Στα τάιμ άουτ πριν το φινάλε φαινόταν ότι με το ζόρι έφτανε στον πάγκο της ομάδας, όπου σωριαζόταν, χωρίς να μπορεί καν να μιλήσει.

«Μιλούσαμε στα αποδυτήρια και τα τάιμ άουτ, πήγαινε να μιλήσει και άρχιζε να βήχει και να έχει δύσπνοια, δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει», είπε ο Τσάντλερ μετά το ματς. Είναι βέβαιο ότι η εμφάνιση του Γερμανού στο 4ο παιχνίδι της σειράς θα περάσει στη σφαίρα του θρύλου μετά από κάποια χρόνια. Ιδίως αν αυτοί οι Μάβερικς τελικά πάρουν τον τίτλο.

Απέναντί του η απόλυτη αντίθεση. Ένας ΛεΜπρον Τζέιμς χωρίς ενέργεια, χωρίς θέληση, παραδομένος στην άμυνα των Μάβερικς, ανήμπορος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ο Τζέιμς έκανε αρνητικό ρεκόρ καριέρας στα πλέι οφς σε πόντους, 8 σε 46 λεπτά συμμετοχής. Ένα σουτ, 0 πόντοι και 2 λάθη στην 4η περίοδο. Flashback από τους περσινούς τελικούς Ανατολής με τους Σέλτικς…

Συνολικά 3/11 σουτ και 4 λάθη. Και ο Σπέλστρα να τον αφήνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρκέ, λες και το έκανε επίτηδες. Ήδη οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει τα… φιλοσοφικά ερωτήματα: είναι winner ο Τζέιμς ή καταρρέει στα κρίσιμα; Τι σημαίνει αυτό το ματς; Μια μαγική εμφάνιση στον 5ο τελικό θα τα κάνει όλα να ξεχαστούν. Αν δεν έρθει, όμως, η κριτική στον Τζέιμς θα είναι πολύ σκληρή. Ιδίως φέτος μετά απ’ όσα έκανε το καλοκαίρι και τα όσα είπε μέχρι και πριν 2 μέρες («Κανένας παίκτης στο πρωτάθλημα δεν μπορεί να με μαρκάρει»).

Πρώτη φορά μετά από 434 παιχνίδια κανονικής περιόδου και πλέι οφς ο Τζέιμς έμεινε κάτω από τους 10 πόντους, 9η φορά συνολικά στα 717 παιχνίδια της καριέρας του. Και ο Ουέιντ έπαιζε μόνος του. Ο Μίλερ είχε 1/4 στην 4η περίοδο, ο Τσάλμερς δεν έβαλε σουτ.

Και οι Μάβερικς το… χαβά τους. Έμειναν πίσω 9 πόντους με 10 λεπτά να απομένουν, 74-65. Κι όμως, το έκαναν για 6 φορά στα πλέι οφς. Με τον Νοβίτσκι να μην μπορεί καλά καλά να ανασάνει, γρίπη και ρήξη τένοντα στο αριστερό χέρι. Πιο πολύ το ρόλο του… Ελ Σιντ έπαιζε ως τότε στο ματς. Κρατούσε 2 παίκτες πάνω του για να παίζει pick ‘n’ roll ο Τέρι με τον Τσάντλερ. Κάθε φορά που έβγαινε από την πεντάδα, οι Μάβερικς πελαγοδρομούσαν στην επίθεση.

«Είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Θέλει την μπάλα, θέλει την ευθύνη του να κερδίσει ή να χάσει ένα παιχνίδι. Οπότε προσπαθούμε να του τη δίνουμε», είπε ο Ρικ Καρλάιλ για τη φάση 15 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Νοβίτσκι πήρε την μπάλα στα 25 δευτερόλεπτα και την κράτησε για περίπου 7-8 μέχρι να αρχίσει την προσπάθειά του. Έμοιαζε σαν να μάζευε την τελευταία σταγόνα δύναμης που είχε για να επιχειρήσει την κίνηση που θα χάριζε τη νίκη στους Μάβερικς.

Μετά το ματς δεν θέλησε να ακούσει για «Jordanism» που λένε και οι Αμερικάνοι. Πάντως, οι συγκρίσεις δεν είναι υπερβολικές. Ο Γερμανός φαινόταν εξαντλημένος από την αρχή του ματς. Στο τέλος δεν μπορούσε ούτε να διασχίσει το παρκέ. Οι υπόλοιποι, όμως, ήταν εκεί. Για περίπου 36-40 λεπτά κράτησαν τους Μάβερικς μέσα στη διεκδίκηση της νίκης, έστω και πολύ δύσκολα. Ο Τέρι έκανε το καλύτερό του παιχνίδι μακράν σε τελικούς και ημιτελικούς.

«Είμαστε σκληρή ομάδα», είπε ο Καρλάιλ. Και στο τέλος γύρισαν προς τον αστέρα τους. Πυρετός ή όχι εκείνος έπρεπε να το πάρει. Και εκείνος το πήρε. «Εδώ είναι τελικοί. Τα δίνεις όλα, πεθαίνεις στο παρκέ. Όπως έχω ξαναπεί, τώρα είναι Ιούνιος. Βγαίνεις στο γήπεδο και πεθαίνεις για την ομάδα. Αυτό έκανα», έγραψε τον επίλογο του αγώνα ο Γερμανός.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *