Home / NBA / Κυνηγώντας τους θεατρίνους…

Κυνηγώντας τους θεατρίνους…

Πολλά «σπίτια» θα κλείσει ο Ντέιβιντ Στερν με το νέο μέτρο που θέλει να περάσει στους κανονισμούς του NBA. Οι υπεύθυνοι της λίγκας θεωρούν ότι το πρόβλημα με το «θέατρο» και τις «βουτιές» για επιθετικό φάουλ έχει παραγίνει και ετοιμάζονται να εισάγουν κανονισμό τιμωρίας του λεγόμενου (στα αγγλικά) flopping.         

Τι σημαίνει αυτό; Εν ολίγοις ότι παίκτες όπως ο Βαρεζάο θα έχουν πλέον μεγάλο πρόβλημα. Βαρεζάο, Πιρς, Φίσερ, αλλά και Τζινόμπιλι, Σκόλα, Κέβιν Μάρτιν, ΛεΜπρον, Μπατίερ, Μπλέικ Γκρίφιν, και πολλοί ακόμα παίκτες που χρησιμοποιούν το flopping ως όπλο άμυνας, θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο για να σταματούν τους επιθετικούς. Κάπου, ο πρώτος διδάξας, ο Βλάντε Ντίβατς (κατά Στογιάκοβιτς “ο πατέρας του flopping”) χαμογελά για τις συνέπειες της σχολής που άνοιξε…

Ο εκπρόσωπος της λίγκας, Τιμ Φρανκ, είπε στα μέσα ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να βρεθεί ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί το flopping. Η επιτροπή του NBA βρέθηκε πριν δύο εβδομάδες και συζητήθηκε το θέμα, ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να τεθούν σε ισχύ οι τιμωρίες από αυτή τη σεζόν. Ο Ντέβιντ Στερν θεωρεί ότι είναι πια πάρα πολύ οι παίκτες που προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους διαιτητές βουτώντας και ψάχνει τρόπο για να τους τιμωρεί.

Το πλάνο που προτείνει το NBA μιλάει για «ανάλυση μετά τον αγώνα» από επιτροπή, η οποία θα κοιτάζει τις σχετικές φάσεις και θα αποφαίνεται αν οι αμυντικοί έκαναν θέατρο, ώστε να τους τιμωρεί με πρόστιμο. Ουσιαστικά, δηλαδή, το NBA σκέφτεται την ίδια φόρμουλα που έχει για τα αντιαθλητικά φάουλ, τα οποία κοιτάζει επιτροπή μετά τους αγώνες για να δει αν θα τα «ανεβάσει» ή «κατεβάσει» όσον αφορά στο βαθμό ποινής.

«Αν συνεχίζεις να το κάνεις αυτό, ίσως πρέπει να χρειαστεί να υποστείς και τις συνέπειες. Τι ακριβώς συνέπειες θα είναι αυτές και πώς θα γίνεται η εξέλιξη των ποινών στους υπότροπους μένει να καθοριστεί, γιατί θέλουμε να καταλάβουν όλοι ότι θεωρούμε πως αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε να είναι μέρος του παιχνιδιού μας, αλλά χωρίς να τους καρατομήσουμε με σκληρότητα, αλλά κάνοντάς το με μινιμαλιστικό τρόπο ποινών, ώστε να ξεκινήσουν να σταμπάρονται οι παίκτες που το κάνουν. Και υπάρχουν τρόποι για να καταφέρουμε αυτό ακριβώς που θέλουμε, θα δούμε πού θα καταλήξουμε»
, είπε ο Ντέιβιντ Στερν για το θέμα.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η δημοσκόπηση που ξεκίνησε το ESPN μετά την ανακοίνωση του θέματος, στην οποία ρωτάει ποια πρέπει να είναι η ποινή που θα επιβάλλεται στους παίκτες που κάνουν flopping. Από τις 170.000 των φιλάθλων που έχουν ήδη απαντήσει, μόλις το 18% θεωρεί ότι πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο στους παίκτες, ενώ ένα σχεδόν ίδιο ποσοστό (15%) θεωρεί ότι το flopping δεν θα πρέπει να τιμωρείται.

Το υπόλοιπο 67% των απαντήσεων θεωρεί ότι το flopping πρέπει να τιμωρείται με τεχνική ποινή, κάτι δηλαδή που συμβαίνει ήδη στη FIBA, δεν βρίσκει δηλαδή αναγκαιότητα επέκτασης των κανονισμών σε εκτός αγώνα τιμωρία. Η τεχνική ποινή είναι η τιμωρία που μπορεί να επιβάλλει μέσα στον αγώνα ο διαιτητής αν καταλάβει ότι προσπαθεί ο παίκτης να τον ξεγελάσει. Το NBA αναζητά απ’ ότι φαίνεται κατά βάση δεύτερο επίπεδο τιμωρίας, με βάση το βίντεο μετά τους αγώνες, αλλά μάλλον ο φίλαθλος κόσμος δεν δείχνει να θεωρεί τόσο σοβαρή παράβαση το flopping ώστε να πρέπει να τιμωρείται και εκτός αγώνα.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *