Home / Α1 / Ευρωλίγκα είσαι!

Ευρωλίγκα είσαι!

Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε με το σπαθί του στην Ευρωλίγκα, ολοκληρώνοντας μια μαγική γι’ αυτόν χρονιά με το 63-56 επί του Άρη στον 5ο αγώνα των μικρών τελικών, κάνοντας το 3-2 στη σειρά. Έτσι, μετά από 11 χρόνια αναμονής ο ΠΑΟΚ θα είναι στα ευρωπαϊκά σαλόνια, επιστρέφοντας στην Ευρωλίγκα μετά το 2000-01! Μάρσαλ και Ντόζιερ καθάρισαν το παιχνίδι, με τον Μαρκόπουλο να δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ από τον πάγκο, καταφέρνοντας σχεδόν το ακατόρθωτο με τον φετινό ΠΑΟΚ!

Απογοήτευση για τον Άρη, σε μια χρονιά που ήταν το πρώτο φαβορί για την επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Οι φήμες από την ULEB για τη συμμετοχή 4 ελληνικών ομάδων στην επόμενη Ευρωλίγκα έρχονται για να του γλυκάνουν το χάπι, αλλά ως τώρα είναι μόνο φήμες. Όπως φήμες είναι και το ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να μπει απευθείας στους ομίλους. Μέχρι την ανακοίνωση των ομάδων από τη διοργανώτρια το αποτέλεσμα είναι ένα: ο ΠΑΟΚ Ευρωλίγκα και ο Άρης στο Eurocup!

 
ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ 63-56

Από το ξεκίνημα κρίθηκε ουσιαστικά ο αγώνας, αφού ο Άρης μπήκε στο ματς χωρίς καμία ψυχολογία για «do or die» παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ το εκμεταλλεύτηκε και ξεκίνησε με 12-0, κάνοντας ό,τι ήθελε στο παρκέ στα πρώτα 6 λεπτά με τους οπαδούς του στην εξέδρα να «τρελαίνονται». Ο Άρης χρειάστηκε 6 λεπτά και 10 χαμένες επιθέσεις για να βάλει το πρώτο του καλάθι στο 12-2, ενώ ως το τέλος της περιόδου ήταν απαράδεκτος, μην μπορώντας να σκοράρει με τίποτα. Εξ ου και το 15-5 με τον Άρη να έχει 2/15 εντός παιδιάς και τα ριμπάουντ να είναι 15-7, αφού οι «κίτρινοι» πετούσαν την μπάλα στην επίθεση.

Καμία δύναμη μέσα στη ρακέτα, κανένα πάθος, καμία ενέργεια, ο Άρης έμοιαζε να παραδίνεται άνευ όρων. Ο Σούμποτιτς ήταν μακράν ο χειρότερος στο γήπεδο, κάνοντας συνεχώς λάθη στη διαχείριση της ομάδας του και δείχνοντας εντελώς ανέτοιμος για τέτοιο ματς. Δεν μπόρεσε να προετοιμάσει τον Άρη ούτε αγωνιστικά ούτε ψυχολογικά.

Ο Άρης στην αρχή της δεύτερης περιόδου έτρεξε ένα 0-7 από το 21-5 ως το 21-12 με τρίποντο του Μπράουν, αλλά ο Μάρσαλ απάντησε με καλάθι και φάουλ και επανέφερε την τάξη για να πάει ο ΠΑΟΚ στο 33-17 λίγο πριν το ημίχρονο. Ο Ταπούτος, που άργησε πάρα πολύ να μπει στο ματς, απάντησε με τρίποντο για το 33-20 του ημιχρόνου, με τον Μάρσαλ να έχει 11 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο και τον ΠΑΟΚ να κάνει την πλάκα του: 26-16 τα ριμπάουντ, 4/18 δίποντα ο Άρης (13/21 ο ΠΑΟΚ), 6-7 τα λάθη, 4-3 οι ασίστ.

Σπασμωδικά προσπαθούσε ο Άρης να επανέλθει στο ματς, αλλά φαινόταν ότι δεν μπορούσε. Οι βολές δεν έμπαιναν (δείγμα κακής ψυχολογίας), ο Άρης είχε 29% από τη γραμμή στο 30ο λεπτό, ο Σλούκας δεν μπορούσε να βοηθήσει οργανωτικά την ομάδα του, ο Άρης έμοιαζε να προσπαθεί χωρίς λόγο και χωρίς τρόπο, σύστημα και στόχο για να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης. Το σκορ πήγε στο 45-29 και το 47-36 δέκα λεπτά πριν το τέλος.

Ο Άρης προσπάθησε στο 4ο δεκάλεπτο, αλλά πότε ο Ντόζιερ, πότε ο Μάρσαλ κρατούσαν με ασφάλεια τον ΠΑΟΚ μπροστά. Τα επιθετικά ριμπάουντ του Ντόζιερ διέλυαν τον Άρη και έμελλε να κρίνουν και το ματς, καθώς με τον Ταπούτο να παίζει μόνος του ο Άρης μπόρεσε να μειώσει από 59-49 σε 60-56 με 44 δευτερόλεπτα για το τέλος.

Ο ΠΑΟΚ έχασε την επίθεση αλλά ο Ντόζιερ ήταν και πάλι εκεί και πήρε το επιθετικό ριμπάουντ για να τελειώσει το ματς και τυπικά και να στείλει τον ΠΑΟΚ στην Ευρωλίγκα.

Απολογισμός του αγώνα

Ο Μαρκόπουλος έκανε και πάλι μαθήματα στον Σούμποτιτς, έφερε το ματς εκεί που το ήθελε, δεν άφησε τον Άρη να εκμεταλλευτεί την πληρότητα του ρόστερ του, τον εγκλώβισε πλήρως επιθετικά, είχε προετοιμάσει καλύτερα ψυχολογικά τους παίκτες του, που μπήκαν έτοιμοι να φάνε σίδερα, ενώ ο Άρης μπήκε σα γατάκι στο παρκέ.

Ο Σούμποτιτς κατόρθωσε με τη διαχείριση υλικού που έκανε να καταστρέψει κάθε ελπίδα του Άρη, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός αγώνα τους δύο πιο έμπειρους παίκτες του (Χατζηβρέττας και Χαραλαμπίδης έπαιξαν συνολικά 27 λεπτά και έμειναν άποντοι με 0/6 σουτ), «πέθανε» τον Σλούκα στον άσο, με αποτέλεσμα ο Άρης να μην μπορεί να τρέξει,α φού δεν είχε ανάσες και δύναμη, ξέχασε τον Κασίροφ και πάλι στον πάγκο, έκανε αλλαγές χωρίς νόημα μετά από κάποιο σημείο, επέμεινε πολύ στον Μπάβτσιτς και τον Κινγκ χωρίς να δώσει ευκαιρία στον Ρώσο ή τον Τσαϊρέλη, άφησε τον Μπράουν να εκνευρίζει τους συμπαίκτες του με τις αδιανόητες επιλογές του ανά διαστήματα, άργησε να βάλει τον Ταπούτο στο ματς και γενικά έχασε κατά κράτος τη μάχη.

Ματιά στα στατιστικά

Για τον ΠΑΟΚ ο Ντόζιερ ήταν τρομερός με 17 πόντους, 18 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 5 κερδισμένα φάουλ με 8/11 εντός παιδιάς και 9 επιθετικά ριμπάουντ. Ο Μάρσαλ είχε 20 πόντους και 9 κερδισμένα φάουλ με 8/16 δίποντα, ενώ ο Γκεσέφσκι είχε 12 πόντους και βοήθησε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Ο ΠΑΟΚ σούταρε καλύτερα στα δίποντα, είχε 10/24 βολές, αλλά έλεγξε απόλυτα τα ριμπάουντ (47-34), δείγμα της διάθεσης με την οποία μπήκε στο ματς. Είχε μόλις 9 λάθη (10 ο Άρης) και μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το καλό ξεκίνημα για να κομπλάρει τον αντίπαλό του και να κρατήσει διαφορά ασφαλείας ως το τέλος.

Για τον Άρη ο Ταπούτος είχε 20 πόντους και 10 ριμπάουντ με 8/16 σουτ, ο Μπράουν 14 πόντους και 3 ασίστ με 5/14 σουτ, ενώ ο Σλούκας είχε 10 πόντους και 9 κερδισμένα φάουλ με 2/8. Ο Άρης τελείωσε το ματς με 8/20 βολές και 12/36 δίποντα, ενώ Χατζηβρέττας, Κασίροφ, Χαραλαμπίδης έμειναν άποντοι και ο Μπάβτσιτς στους 3 πόντους.

Η κάρτα του ματς

Τα δεκάλεπτα: 15-5, 33-20, 47-36, 63-56.

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μάρσαλ 20, Κρίστμας 3, Αποστολίδης 2, Δέδας, Ντόζιερ 17, Στίγκερς 3 (1), Μπούλγιαν 1, Γιαννακίδης 5 (1), Καλλές, Γκεσέφσκι 12 (1).

Άρης (Σούμποτιτς): Μπράουν 14 (3), Ουίντερς 3 (1), Ταπούτος 20 (4), Κινγκ 6, Τσαϊρέλης, Χατζηβρέττας, Χαραλαμπίδης, Κασίροφ, Κουμπούρας, Μπάβτσιτς 3, Σλούκας 10, Βεργίνης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *