Home / NBA / Μια νίκη από το δαχτυλίδι οι Μάβερικς!

Μια νίκη από το δαχτυλίδι οι Μάβερικς!

Το 5ο παιχνίδι της σειράς των τελικών του NBA έληξε με 112-103 για τους Ντάλας Μάβερικς, που έκαναν το 2-3 στη σειρά και πηγαίνουν στο Μαϊάμι για μία νίκη σε δύο αγώνες. Προφανώς, μεγάλη ευκαιρία για την παρέα του Ντιρκ το ματς της Δευτέρας (03:00 ώρα Ελλάδας) όπου οι Χιτ θα έχουν όλο το άγχος του κόσμου παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο.

Ο Γερμανός αγγίζει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του και είναι σίγουρο ότι τη Δευτέρα θα δούμε ένα τρομερό ματς. Απ’ την μία οι γερόλυκοι των Μάβερικς που ξέρουν ότι δύσκολα θα έχουν άλλη τέτοια ευκαιρία για τίτλο, απ’ την άλλη ο θιγμένος εγωισμός των Big-3 που δεν θέλουν να αφήσουν τη χρονιά να πάει χαμένη εδώ που έφτασαν.

 
Πώς… θίχτηκε ο εγωισμός των Big-3; Αν βγάλει κανείς τον Ουέιντ που ξεκάθαρα είναι το πρόσωπο των τελικών για τους Χιτ, οι άλλοι δύο έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στη σειρά. Κι αν ο Μπος περνάει στα ψιλά γιατί είναι ξεκάθαρα ένα σκαλί κάτω από τους άλλους, ο Τζέιμς δέχεται απίστευτη κριτική και όχι άδικα.

Την ώρα που ο Ουέιντ παίζει καταπληκτικό μπάσκετ, μοιάζει ασταμάτητος και δημιουργεί πολλά προβλήματα στην άμυνα των Μάβερικς, την ώρα που γίνεται ηρωική φιγούρα χτυπώντας στο ισχίο και επιστρέφοντας στο παρκέ κουτσαίνοντας για να βγάλει το ματς, ο Τζέιμς καταφέρνει να καταστρέψει το triple-double με μια απαράδεκτη εμφάνιση στην 4η περίοδο.

Ο ΛεΜπρον τελείωσε τον 5ο τελικό με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 10 ασίστ και όποιος δεν είδε το ματς θα σκεφτεί… «πω, τι τους έκανε». Μπήκε στην τελευταία περίοδο με 15 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 ασίστ και στο δωδεκάλεπτο που έκρινε το ματς έκανε τη μία βλακεία μετά την άλλη. Φοβόταν ξεκάθαρα να σουτάρει και να πάρει το βάρος της επίθεσης πάνω του, έκανε λάθος πάσες, έκανε επιθετικά φάουλ, όποτε σούταρε πετούσε την μπάλα από τα 7-8 μέτρα άστοχα και χωρίς τύχη και, γενικά, ο «Βασιλιάς» έμοιαζε γυμνός.

Δίπλα του, ο Κρις Μπος κατάφερε να… γίνει αόρατος. Ο Μπος έβαλε τον 13ο πόντο του με 5:45 για να τελειώσει το ημίχρονο, παίζοντας πολύ δυνατά ως τότε και δημιουργώντας προβλήματα και μετά έκανε σχεδόν 20 λεπτά για να σκοράρει ξανά εντός παιδιάς, έχοντας στο ενδιάμεσο μόλις 2 βολές. Όλοι κι όλοι 4 πόντοι στο 4ο δωδεκάλεπτο και 6 συνολικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Ποιος θα κέρδιζε, λοιπόν, αυτό το ματς για τους Χιτ; Κανείς όπως αποδείχτηκε. Απέναντί τους είχαν μια ομάδα που για πρώτη φορά στη σειρά έπαιζε κακή άμυνα, αλλά στην επίθεση ήταν καταπληκτική: 112 πόντοι με 13/19 τρίποντα, δηλαδή 68% πίσω από τα 7.25 μέτρα. Ή όπως δήλωσε ο Τέρι: «Σας είχε πει τι θα γινόταν στο ματς που θα βάζαμε πάνω από 100 πόντους».

Ο Τέρι έκανε το καλύτερό του ματς στη σειρά, έβαλε 21 πόντους με 8/12 εντός παιδιάς, 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ με 3 κλεψίματα σε 30,5 λεπτά. Πριν τον αγώνα είχε προκαλέσει τον Τζέιμς να τον ξανακλείσει ως το τέλος της σειράς, όπως είχε κάνει στα δύο τελευταία δωδεκάλεπτα στις δύο ήττες των Μάβερικς.

Μπορεί να λένε… να μην ξυπνάς το θηρίο όταν κοιμάται, αλλά ο Τέρι όχι μόνο το ξύπνησε, αλλά το προκάλεσε και στα ίσα και μετά του έβαλε και το καλάθι της νίκης στο πρόσωπο από τα 8 μέτρα.

Ο Τέρι, που αυτοαποκαλείται «Mr. 4th Quarter» κατάφερε να κάνει το προσωνύμιό του πραγματικότητα στον 5ο τελικό και μετά τον αγώνα ο Νοβίτσκι ήταν απολαυστικός μιλώντας για το trash-talking του Τέρι στον Τζέιμς: «Όλοι ξέρουμε ότι το Τζετ είναι ένας νέος άντρας με αυτοπεποίθηση. Πάντα έχει πολλά να μας πει στα αποδυτήρια. Πάντα μιλάει. Είναι ιδιαίτερα ενεργητικός. Λατρεύει να μιλάει και λατρεύει να ακούει τον εαυτό του να μιλάει».

Συνεχίζοντας σε έναν πιο σοβαρό τόνο, ο Νοβίτσκι πρόσθεσε για την εμφάνιση του Τέρι: «Ο Τζετ ήταν απίστευτος. Από την αρχή ένιωσα ότι μπήκε επιθετικά. Από το πρώτο ημίχρονο μπήκε δυνατά, έβαλε σουτ, πήγε στις βολές. Αυτός είναι το Τζετ που έχουμε ανάγκη. Τον έχουμε ανάγκη να είναι επιθετικός και να πηγαίνει στη γραμμή. Μας δημιουργεί καταστάσεις έτσι».

Εκτός από τον Τέρι, ο Κιντ έκανε μεγάλο ματς με 13 πόντους και 6 ασίστ με 4/6 εντός παιδιάς, ο Μπαρέα είχε 17 πόντους και 6/11 και 5 ασίστ, ο Τσάντλερ 13 πόντους με 5/7 και 7 ριμπάουντ και ο Μάριον 8 πόντους. Συνολικά οι Μάβερικς είχαν 5 παίκτες πάνω από τους 12 πόντους και τον Μάριον στους 8.

Ο Μπος είπε μεγάλη αλήθεια μετά το ματς: «Αυτή η ομάδα έχει περισσότερα επιθετικά όπλα από κάθε άλλη με την οποία έχουμε παίξει φέτος. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε ελεύθερα σουτ. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε λέι απ. Δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλους πλην του Νοβίτσκι να παίζουν καλά».

Όχι ότι οι Χιτ αφήνουν τον Νοβίτσκι, αλλά μάλλον έχουν υποταχθεί στη μοίρα τους. Όταν δεν μπόρεσαν να κρατήσουν το Γερμανό κάτω από τους 20 πόντους ούτε στο ματς που ήταν άρρωστος, ξέρουν ότι δεν θα το κάνουν μέχρι να τελειώσει η σειρά. Εξάλλου ο Γερμανός μοιάζει ασταμάτητος φέτος. Στο 5ο παιχνίδι ο Νοβίτσκι είχε 29 πόντους με 9/18 σουτ. Ξεκίνησε με 2/5 και έβαλε 5 συνεχόμενα μετά για να μιλήσει ξανά στο τέλος όταν έβαλε 2 βολές για το 97-99 και το κάρφωμα για το προσπέρασμα των Μάβερικς στο 102-100. Έδωσε και την ασίστ στον εντελώς αμαρκάριστο Τέρι για το τρίποντο του 100-100 λίγο νωρίτερα με το Ντάλας να κάνει πάλι ανατροπή στα τελευταία λεπτά.

Μετά το 0-9 των Χιτ και το 95-99, οι Μάβερικς τελείωσαν το ματς με 17-4 στα τελευταία 4:37 λεπτά. Οι Μάβερικς απάντησαν με τη νίκη αυτή και στη… στατιστική νίκη των Χιτ στον 3ο αγώνα.

Τότε είχαμε πει ότι όποια ομάδα παίρνει το 3ο ματς μιας σειράς που είναι 1-1 από το 1985 και μετά παίρνει και τον τίτλο (11 φορές έχει συμβεί). Η στατιστική λέει ότι όποια ομάδα παίρνει το 5ο ματς μιας σειράς που είναι 2-2 τότε το πιο πιθανό είναι να πάρει και τον τίτλο: έχει γίνει 19 από τις 25 φορές από το 1985 και μετά.

Οι τελικοί αυτοί είναι από τους πιο κλειστούς όλων των εποχών. Το να κριθούν τα παιχνίδια 2-4 με διαφορά ίση ή μικρότερη των 3 πόντων είχε να γίνει από το 1948 και τους τελικούς ανάμεσα στους Μπάλτιμορ Μπούλετς και τους Φιλαντέλφια Ουόριορς, πριν καν το BAA συγχωνευτεί με το NBL για να γίνουν NBA. Οι 4 πρώτοι τελικοί έληξαν με συνολική διαφορά 15 πόντων, τη μικρότερη από το 1969 που οι 4 πρώτοι τελικοί Σέλτικς-Λέικερς είχαν κριθεί με συνολική διαφορά 12 πόντων.

Ο Τζέιμς έγινε ο 5ος παίκτης τα τελευταία 25 χρόνια που κάνει triple-double σε τελικούς και η ομάδα του χάνει το ματς.

Οι 4 προηγούμενοι ήταν ο Κιντ με τους Νετς εναντίον των Λέικερς (23π.-10ρ.-10ασ.) στο 1ο ματς της σειράς, ο Μπάρκλεϊ με τους Σανς εναντίον των Μπουλς (32π.-12ρ.-10ασ.) στο 4ο ματς της σειράς, ο Μάτζικ με τους Λέικερς εναντίον των Μπουλς (16π.-11ρ.-20ασ.) στο 5ο ματς της σειράς και ο Μπερντ με τους Σέλτικς εναντίον των Ρόκετς (25π.-15ρ.-11ασ.) στο 3ο ματς της σειράς. Απ’ όλους τους, μόνο ο Μπερντ κέρδισε τελικά τον τίτλο εκείνη τη σεζόν.

Πριν το 5ο παιχνίδι ο Τζέιμς είχε γράψει στο Twitter: «Τώρα ή ποτέ». Όπως είπε μετά το ματς: «πλέον δεν έχουμε ούτε καν αυτή την επιλογή».

Απ’ την άλλη ο Νοβίτσκι ξέρει ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς: «Πραγματικά δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίσουμε. Θα πάμε στο ματς της Κυριακής έτοιμοι για τα πάντα, όπως και σήμερα. Από το τζάμπολ με όλες μας τις δυνάμεις και ελπίζουμε να κλέψουμε τη νίκη στο 6ο ματς».

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *