Home / NCAA / Ευρωπαϊκός πυρετός στα ντραφτ!

Ευρωπαϊκός πυρετός στα ντραφτ!

Το φετινό ντραφτ έχει τεράστιο ενδιαφέρον όσον αφορά τις επιλογές από την Ευρώπη. Υπάρχουν πολύ δυνατοί και καλοί παίκτες από την Ευρώπη που αναμένεται να θέσουν εαυτούς προς επιλογή στις 23 Ιουνίου. Ανάμεσά τους οι Γιόνας Βαλανσιούνας, Γιαν Βέσελι, Νίκολα Μίροτιτς και Μπισμάκ Μπιγιομπό.

Η κατάσταση του Γιόνας Βαλανσιούνας είναι ιδιάζουσα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που τον θεωρούν τον επόμενο μεγάλο Ευρωπαίο σέντερ, αλλά το «buyout» του συμβολαίου του αποτελεί… γρίφο για όλους. Για το buyout του Βαλανσιούνας έχουν ακουστεί τα μύρια όσα εδώ και καιρό, με πολλές αμερικανικές ομάδες να θέλουν να μάθουν τι καθεστώς ισχύει.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, ο Βαλανσιούνας δεν έχει buyout για το NBA, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να φύγει από τη Λιέτουβος για αμερικάνικη ομάδα για δύο ακόμα χρόνια. Ο Αμερικανός ατζέντης του, Λίον Ρόουζ, έχει προσλάβει έναν κορυφαίο Ευρωπαίο δικηγόρο για να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τη διοίκηση της Λιέτουβος Ρίτας το buyout του παίκτη. Βεβαίως, η ελπίδα είναι να έχει λυθεί το θέμα πριν το ντραφτ, αν και ως τώρα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Είναι πολύ πιθανό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το buyout ο Βαλανσιούνας να κατρακυλήσει στο ντραφτ, ενώ θεωρείται από πολλούς ότι θα είναι σίγουρα μέσα στην πεντάδα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση το νούμερο 14 και οι Χιούστον Ρόκετς θεωρούνται το χαμηλότερο σημείο στο οποίο θα πέσει, μιας και οι Ρόκετς φέρονται διατεθειμένοι να τον περιμένουν όσο χρειαστεί ακόμη κι αν δεν φτάσει σε συμφωνία για το buyout του συμβολαίου του.

Διαφορετική περίπτωση από αυτή του Βαλανσιούνας είναι ο Γιάν Βέσελι. Ο Τσέχος θεωρείται από τους περισσότερους ότι είναι ο πιο πλήρης Ευρωπαίος που θα δηλώσει συμμετοχή στο φετινό ντραφτ, καθώς έχει ήδη ουσιαστικά 3 πλήρεις σεζόν στην πλάτη του στην Ευρωλίγκα με την Παρτιζάν, παρότι είναι ακόμη μόλις 21 ετών. Πάρα πολλοί σκάουτερ και διοικητικοί ομάδων NBA βρέθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στο γήπεδο και είδαν τον Βέσελι να έχει 18 πόντους και 5 ριμπάουντ στο ματς στο οποίο η Παρτιζάν πήρε τον τίτλο Σερβίας. Ο Βέσελι είχε 7/9 εντός παιδιάς με 2/3 τρίποντα. Η άποψη που επικρατεί για τον Βέσελι είναι ότι «είναι το πιο σίγουρο πράγμα που μπορείς να πάρεις φέτος από την Ευρώπη. Βάζεις στην εξίσωση το ύψος του, το πόσο αθλητικός είναι και το πόσο παραγωγικός είναι στην Ευρώπη και πραγματικά δεν βλέπω πώς θα αποτύχει στο NBA».

Ο Βέσελι τα ακούει και τα ξέρει αυτά. Θα είναι παρών στα workouts που γίνονται τώρα για τους Ευρωπαίους παίκτες πριν το ντραφτ, αλλά δεν θα συμμετάσχει ώστε να μην ρισκάρει να πέσει θέσεις την κρίσιμη βραδιά (θεωρείται ότι θα επιλεγεί ανάμεσα στο 3 και το 7). Πάντως, ο Βέσελι έχει προγραμματιστεί ότι θα συμμετάσχει σε μια προπόνηση (μόνο με πρόσκληση και μόνο για μια φορά) στις 19 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Από πολλούς ο Βέσελι θεωρείται ο καλύτερος Ευρωπαίος το φετινού ντραφτ και ταβάνι του είναι οι Γιούτα Τζαζ στο νούμερο 3, ενώ θεωρείται σχεδόν αδύνατο να πέσει κάτω από το νούμερο 7 και τους Σακραμέντο Κινγκς.

Οι αδυναμίες του, όπως το μέτριο σουτ, το πολύ κακό ποσοστό στις βολές και το ότι είναι επιρρεπής στα λάθη, είναι πράγματα που οι Αμερικάνοι θεωρούν ότι διορθώνονται εύκολα και δεν θα επηρεάσουν τη θέση του στο ντραφτ.

Παρόμοια κατάσταση και για τον Μπισμάκ Μπιγιομπό, τον Κονγκολέζο σέντερ της Φουενλαμπράντα. Ο Μπιγιομπό έχει… μαγέψει τους Αμερικάνους γιατί παίζει πάνω από το στεφάνι, έχει έφεση στα ριμπάουντ και τις τάπες (φέτος είχε 2.3 σε 17.0 λεπτά συμμετοχής!), είναι αθλητικός με μεγάλο μειονέκτημα, βέβαια, την αδυναμία του στις βολές.

Ο Μπιγιομπό είναι 2.06 μέτρα, αλλά αυτό που κάνεις του Αμερικανούς να τρελαίνονται είναι ότι έχει άνοιγμα χεριών 2.29 μέτρα και ότι αν σηκώσει τα χέρια του (χωρίς να πηδήξει) φτάσει στα 2.85 μέτρα! Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι το ποσοστό λίπους στο σώμα του είναι 4.2% και καταλαβαίνετε γιατί από την αρχή της σεζόν σχεδόν όλοι οι σκάουτερ ομάδων του NBA έχουν παρελάσει από τα ισπανικά γήπεδα για να τον δουν να παίζει.

Ο Μπιγιομπό θα κάνει επίδειξη (ένας εναντίον… κανενός) για τους ανθρώπους των ομάδων του NBA, καθώς δεν θέλει να παίξει αγώνα σε αυτό το σημείο. Από τότε που τελείωσε το πρωτάθλημα προπονείται στην Ισπανία με τον Πέπε Λάσο κάνοντας δύο προπονήσεις με μπάλα και μία με βάρη κάθε μέρα. Όλες οι ομάδες της λοταρίας (εκτός των Ουίζαρντς) τον έχουν δει από κοντά να παίζει μέσα στο 2011. Είναι πολύ πιθανό ο Μπιγιομπό να είναι στην πρώτη δεκάδα του ντραφτ. Μάλιστα, μετά τους τελικούς στη Σερβία, οι σκάουτερ των Τζαζ, Ράπτορς, Πίστονς, Ουόριορς και άλλων ομάδων πήγαν στη Βιτόρια για να τον δουν να προπονείται και να του μιλήσουν.

Κάθε ομάδα που αποδέχεται την πρόσκληση του ατζέντη του Μπιγιομπό για να τον δει να προπονείται (όπως είπαμε, όλες πλην των Ουίζαρντς) έχει μια ώρα για να μιλήσει με τον παίκτη, μπορεί να ζητήσει από τον παίκτη και τον προπονητή του να κάνουν συγκεκριμένες ασκήσεις και παίρνει κι έναν κωδικό για ένα σάιτ που έφτιαξε ο ατζέντης του Μπιγιομπό το οποίο έχει όλες τις μαγνητικές τομογραφίες που έχει κάνει ο Μπιγιομπό (και που αποδεικνύουν ότι είναι… «ταύρος»), βίντεο από παιχνίδια του και πληροφορίες για τη ζωή του. Ο ίδιος ο παίκτης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να προπονηθεί για τις ομάδες στις Η.Π.Α. πριν το ντραφτ (θα πάει 3 μέρες πριν το ντραφτ) αλλά αν θέλει κάποια να τον δει, θα πρέπει να ταξιδέψει στην Ισπανία.

Πιο πολύπλοκη απ’ όλες είναι η περίπτωση του Νικόλα Μίροτιτς. Ο Μίροτιτς είναι πολύ πιθανό να μη συμμετάσχει στο φετινό ντραφτ, καθώς το buyout του συμβολαίου του είναι τεράστιο. Είναι γνωστό ότι οι ομάδες που NBA μπορούν να δίνουν για buyout συμβολαίων το πολύ μέχρι 500.000 δολάρια.

Πρόσφατα ο Μίροτιτς ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα επόμενα 5 χρόνια (ως το 2016) με buyout 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για το NBA. Θα πείτε… ποιος τρελός δηλώνει συμμετοχή στο ντραφτ και μετά ανανεώνει το συμβόλαιό του βάζοντας ρήτρα 4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που θα πλήρωνε μια ομάδα του NBA για να τον πάρει;

Αν δούμε πώς έχουν τα πράγματα ο Μίροτιτς δεν είχε και άδικο. Είχε ήδη δύο χρόνια ακόμα συμβόλαιο (ως το 2013) το οποίο προέβλεπε 2.0 εκατομμύρια ευρώ buyout για το NBA και ο παίκτης έπαιρνε… ψίχουλα. Ανανεώνοντας το συμβόλαιό του πήρε πάρα πολύ καλά λεφτά (όσα θα έπαιρνε ως επιλογή ντραφτ πρώτης δεκάδας στο NBA) και το buyout αυξήθηκε κατά 500.000 ευρώ.

Αφού, ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε ουσιαστικά να πάει για τα επόμενα δύο χρόνια στο NBA, τουλάχιστον προσπάθησε να πληρωθεί καλά λεφτά στην Ευρώπη. Μάλιστα, το buyout του είναι για τα 4 πρώτα χρόνια, που σημαίνει ότι μετά τον 3ο χρόνο η ομάδα του θα διαπραγματευτεί για πολύ λιγότερα χρήματα (αλλιώς τον 4ο τον χάνει χωρίς λεφτά). Οπότε, ουσιαστικά “έχασε” 1 χρόνο (αντί να πάει σε 2 θα πάει σε 3) και παίρνει πολύ καλύτερα λεφτά.

Βέβαια, αυτό θα τον ρίξει αρκετά στο ντραφτ αν δηλώσει συμμετοχή, ενώ λογικά θα είναι εκτός δεκάδας για τον ίδιο λόγο και από το επόμενο ντραφτ αν επιλέξει να αποσυρθεί από το φετινό. Έχει μέχρι τις 13 Ιουνίου για να αποσυρθεί και το πιο πιθανό είναι να το κάνει (τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ακόμα αποσυρθεί). Οι Αμερικάνοι λένε ότι ο παίκτης θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ του 2013, όταν θα είναι ένα χρόνο μακριά από τη μεταπήδησή του και όταν θα έχει 3 σεζόν στην Ευρωλίγκα στην πλάτη του (κάτι σαν τον Βέσελι φέτος) για να μπορέσει να πάρει πολύ υψηλή θέση. Ίδωμεν…

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικάνοι σχολίαζαν πόσο πολύ τους απογοήτευσε ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας στην πρώτη μέρα του Eurocamp. Ο Λιθουανός έκανε σουτάκια μόνος του, αλλά τα… έσπασε, ξεκινώντας με 4/17 τρίποντα (χωρίς αντίπαλο). Μάλιστα, οι Αμερικάνοι σχολίαζαν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια φαινόταν σα να κάνει αγγαρεία και να βαριέται, πράγμα που τους έκανε κακή εντύπωση. Βέβαια, «η χρονιά του στην Ευρώπη και τα ποσοστά του μιλούν από μόνα τους, οπότε κανέναν δεν θα επηρεάσει αυτή η προπόνηση». Για να μην… ξεχνιόμαστε!

About nikolask11

Check Also

Η απίστευτη ιστορία των Κρις Τζένκινς και Νέιτ Μπριτ!

Ήταν το 2004 όταν ο Κρις Τζένκινς και ο Νέιτ Μπριτ ΙΙ πρωτογνωρίστηκαν. Τότε 10χρονα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *