Home / ΛΟΙΠΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ / «Βόμβα» με Ντερόν Ουίλιαμς, παροξυσμός με Κόμπι!

«Βόμβα» με Ντερόν Ουίλιαμς, παροξυσμός με Κόμπι!

Η Μπεσίκτας έχει βαλθεί να τρελάνει όλη την Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι. Διατεθειμένη να κάνει κάθε χατίρι στους NBAερς ακολουθεί το ρητό «if you dream, dream big» και δεν βάζει όρια στους παίκτες που προσπαθεί να κλείσει. Ήδη ο Ζάζα Πατσούλια είναι δικός της, μετεγγραφή που έμεινε ουσιαστικά στο σκοτάδι με τη σημερινή τρέλα, αλλά κίνηση πάρα πολύ σημαντική, ενώ η συνέχεια ήταν ακόμα θεαματικότερη.

Αυτό που ακούστηκε ως φήμη, ότι ο Ντερόν Ουίλιαμς θα πετάξει με προορισμό την Τουρκία, επιβεβαιώθηκε από τον ατζέντη του παίκτη και τον πρόεδρο της Μπεσίκτας. Ο αστέρας των Νιου Τζέρσεϊ Νετς, εκτός απροόπτου, θα αγωνιστεί στην Μπεσίκτας του χρόνου. Και μετά ο πρόεδρος της Μπεσίκτας θέλησε να αποτρελάνει τους οπαδούς της ομάδας λέγοντας ότι θα κυνηγήσει την υπογραφή του Κόμπι Μπράιαντ.

Ο Ντερόν Ουίλιαμς φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Μπεσίκτας και στο συμβόλαιό του υπάρχει όρος ότι αν λυθεί το λοκ άουτ θα μπορεί να φύγει αμέσως για τις Η.Π.Α.. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι αν το λοκ άουτ λήξει μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ο Ουίλιαμς δεν θα παίξει ούτε ένα παιχνίδι με την τουρκική ομάδα. Αν όμως τραβήξει σε μάκρος (όπως λένε οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή, καθώς τις δύο πλευρές χωρίζει μεγάλη απόσταση και το μέτωπο των παικτών μοιάζει πολύ ισχυρό και ενωμένο) τότε ο Ουίλιαμς θα βγάλει μέρος της χρονιάς (ή και όλη) στην Ευρώπη και την Μπεσίκτας. Το μόνο κακό για τους Ευρωπαίους φιλάθλους είναι ότι η Μπεσίκτας παίζει στο Eurocup και όχι στην Ευρωλίγκα, που έχει πολύ υψηλότερη κάλυψη από τα μέσα.

Το ESPN μετέδωσε ότι η συμφωνία με τον Ουίλιαμς είναι ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων συνολικά (συμπεριλαμβανομένων φόρων, αυτοκινήτων, σπιτιών και όλων όσων θα του παρέχει η ομάδα) ενώ ο παίκτης λέγεται ότι θα παίρνει περίπου 200.000 δολάρια το μήνα στο χέρι, αν και η Μπεσίκτας αρνείται να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Ο προπονητής της Μπεσίκτας, Εργκίν Αταμάν, επιβεβαίωσε τη μετεγγραφή, είπε ότι τα συμβόλαια θα υπογραφούν τις επόμενες ημέρες, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Μπεσίκτας θα πετάξει για τις Η.Π.Α. ώστε να δώσει συνέντευξη τύπου μαζί με τον Ουίλιαμς. Το πόσο έχει κάνει ήδη πάταγο η είδηση φαίνεται εύγλωττα και από το γεγονός ότι ξεκινώντας να πατάς το όνομα του Ντερόν Ουίλιαμς στα αγγλικά στο google η πρώτη προτεινόμενη φράση δεν είναι το… “Deron Williams”, αλλά το “Deron Williams Besiktas”!

Και ο Αταμάν μίλησε για την πιθανότητα απόκτησης του Κόμπι Μπράιαντ, πιθανότητα την οποία η Μπεσίκτας αναμένεται να εξαντλήσει: «Αφού συμφωνήσαμε με τον Ντερόν, αρχίσαμε να ψάχνουμε και έναν φίλο του, και άλλους σταρ του NBA, που θα ήθελαν να αγωνιστούν μαζί μας. Αν ο Κόμπε θέλει να έρθει στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Ντερόν, μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν μπορούμε να του δώσουμε τα ίδια λεφτά με αυτά που παίρνει στο NBA, αλλά δεν είναι το οικονομικό το παν, αν ο ίδιος ο Κόμπε επιθυμεί να αγωνιστεί όσο διαρκέσει το lockout πλάι στον Ντερόν Ουίλιαμς, θα βρούμε τη λύση!».

Βεβαίως, οι Τούρκοι ξέρουν ότι υπάρχει και η Turkish Airlines από πίσω, η οποία έχει κάνει τον Κόμπι πρέσβη της από πέρσι. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα. Ο ίδιος ο Κόμπι έχει δηλώσει ανοιχτός σε προτάσεις να παίξει όσο διαρκεί το λοκ άουτ. Φαινόταν ότι η Κίνα θα τον κέρδιζε, καθώς προσπαθούσε να πείσει και άλλους να παίξουν μαζί του, αλλά αν οι Τούρκοι κινηθούν δυναμικά το ενδεχόμενο να παίξει και με άλλους αστέρες σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη και να είναι παράλληλα ελεύθερος να φύγει όποτε θέλει, μπορεί να του φανεί ελκυστικό. Μάλιστα, άνθρωποι του κύκλου του έλεγαν την Πέμπτη ότι είναι ανοιχτός ακόμα και στην Ευρώπη.  Βεβαίως, η απόκτηση του Ντερόν Ουίλιαμς και άλλων παικτών που έχουν συμβόλαιο ήδη στο NBA είναι δύσκολη υπόθεση. Η Μπεσίκτας ελπίζει να απελευθερωθεί το θέμα με τον όρο που έχει βάλει στον Ουίλιαμς να φύγει μόλις σπάσει το λοκ άουτ, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θέμα.

Είναι σίγουρα και αυτό σημαντικό, καθώς οι παίκτες δεν πρέπει να πληρώνονται από δύο πλευρές όταν σπάσει το λοκ άουτ, ούτε είναι νόμιμο να έχουν δύο ενεργά συμβόλαια. Αυτό το σημείο ελπίζει η Μπεσίκτας ότι θα λύσει με τον όρο που έβαλε στον Ουίλιαμς να φύγει όταν σπάσει το λοκ άουτ. Δηλαδή, ο όρος εξυπηρετεί μάλλον και τις δύο πλευρές.

Όμως, το θέμα είναι ότι ένας NBAερ, παρότι δεν πληρώνεται ούτε έχει επαφή με την ομάδα του κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ, ουσιαστικά δεσμεύεται ακόμα από συμβόλαιο και τις υποχρεώσεις που θα είχε κανονικά. Δηλαδή, δεν μπορεί να παίξει όπου θέλει. Αυτό τουλάχιστον κατάφεραν οι ομάδες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου λοκ άουτ, μετά από δικαστικές μάχες που είχαν με παίκτες που είχαν υπογράψει στην Ευρώπη (Νικ Βαν Έξελ ας πούμε).

Επίσης, ένα σοβαρό θέμα είναι η πιθανότητα τραυματισμού. Μια ομάδα δεν μπορεί να τιμωρήσει έναν παίκτη αν τραυματιστεί παίζοντας μπάσκετ κατά τη διάρκεια του λοκ άουτ, αλλά ένας παίκτης μπορεί να χάσει το επόμενο συμβόλαιο από αυτό. Ο Ντερόν Ουίλιαμς, ας πούμε, βρίσκεται σε χρονιά συμβολαίου και προέρχεται από σεζόν στην οποία έκανε εγχείρηση στο χέρι. Παίζοντας στην Μπεσίκτας διακινδυνεύει έναν τραυματισμό που μπορεί να του στοιχίσει πάρα πολύ στο επόμενο συμβόλαιο (και μιλάμε για συμβόλαιο της τάξης των 70-80 εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση).

Πάντως, η Ένωση Παικτών περιμένει ήδη αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες και ο ατζέντης του παίκτη δήλωσε ότι η Ένωση θα το παλέψει με κάθε τρόπο αν οι ιδιοκτήτες και το NBA προσπαθήσουν να τον εμποδίσουν νομικά. Οι παίκτες λένε ότι εφόσον αυτοί θέλουν να παίξουν αλλά οι ιδιοκτήτες δεν τους αφήνουν, τότε οι ιδιοκτήτες δεν έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τη ζωή τους και να τους απαγορεύουν να παίζουν αλλού. Θυμίζω ότι στο προηγούμενο λοκ άουτ του 1998-99 το NBA και οι ιδιοκτήτες είχαν πετύχει να μην μπορούν παίκτες που είχαν συμβόλαιο να παίξουν στην Ευρώπη.

Θα αλλάξει αυτή τη φορά;
Θα μάθουμε πολύ σύντομα. Αλλά ήδη τα αμερικάνικα σάιτ μιλούν για κοσμοϊστορικό γεγονός, καθώς ο Ντερόν Ουίλιαμς είναι ο πρώτος Αμερικανός τέτοιας ηλικίας και τέτοιας αξίας στο μπασκετικό χρηματιστήριο που κάνει τέτοιο βήμα. Υπάρχει ήδη ο φόβος ότι θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι γυρνώντας την πλάτη στο NBA και το λοκ άουτ. Αν γίνει αυτό, αν πολλοί παίκτες βρουν συμβόλαιο, τότε το βάρος πέφτει στους ιδιοκτήτες όλο και περισσότερο. Ίσως όχι από τους παίκτες αυτούς καθ’ εαυτούς, καθώς σίγουρα η μεγαλύτερη βάση του πρωταθλήματος θα μείνει στις Η.Π.Α. ίσως και χωρίς δουλειά, αλλά σίγουρα από τον κόσμο.

Αν η χρονιά αρχίσει και, ας πούμε, οι οπαδοί στο Λ.Α. δουν ότι ο Κόμπι αγωνίζεται στην Τουρκία ή την Κίνα και αδιαφορεί, η πίεση προς τη λίγκα θα αυξηθεί. Γιατί το λοκ άουτ ουσιαστικά αποτυχία της λίγκας είναι και ως τέτοια θα τη δει ο κόσμος, παρότι αρχικά πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν εναντίον των παικτών, λέγοντας ότι έχουν υπερβολικά μεγάλα συμβόλαια. Επίσης, το να φύγουν… ελαφρά τη καρδία οι αστέρες για άλλες πολιτείες είναι ήττα του ίδιου του NBA, που ουσιαστικά ασκεί το λοκ άουτ ως μέσο πίεσης. Πάντως, το θέμα αρχίζει να έχει… ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αν ο Ουίλιαμς υπογράψει όπως αναμένεται, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στο λοκ άουτ και η κόντρα των δύο πλευρών θα γίνει πολύ πιο δυνατή.

 

About nikolask11

Check Also

«Θα βιάσω την κόρη σου και το γιο σου»

Πολλά ακούστηκαν μετά το περιστατικό ανάμεσα στον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και τους οπαδούς της Χαποέλ, άλλα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *