Home / NBA / «Αντίο» από Γιάο

«Αντίο» από Γιάο

Τα πόδια του δεν άντεξαν τελικά. Πέντε συνεχόμενες σεζόν που τελείωσαν με τραυματισμό ήταν πολλές. Ο Γιάο Μινγκ ανακοίνωσε τις τελευταίες 48 ώρες στο NBA ότι αποχωρεί από το πρωτάθλημα και μάλλον και από το μπάσκετ. Αυτό ήταν το άδοξο «αντίο» στα παρκέ του πιο σημαντικού παίκτη παγκοσμίως αυτόν τον αιώνα και ενός από τους πιο σημαντικούς στην ιστορία του μπάσκετ.

Ο Γιάο ένωσε δύο κόσμους
, ο Γιάο ήταν ουσιαστικά η γέφυρα Ανατολής και Δύσης, κανείς δεν έχει γνωρίσει παρόμοια πίεση στην καριέρα του όπως αυτός. Πάντα ταπεινός, πάντα ευγενικός, ο Γιάο πρόσφερε στο μπάσκετ απίστευτη ποιότητα με την παρουσία του εντός, αλλά και εκτός, παρκέ. Το μπάσκετ θα είναι ξεκάθαρα πιο φτωχό από αύριο, καθώς η σημασία του Γιάο γι’ αυτό ήταν τεράστια και η συνεισφορά του προς την ενοποίηση και παγκοσμιοποίηση του αθλήματος θα παραμείνει στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες ποτέ. Ένας γίγαντας με πήλινα πόδια, που προδόθηκε από αυτά και αναγκάστηκε να λυγίσει.

Το NBA πρόλαβε να χαρεί τον Γιάο για 9 χρόνια από το 2002, με 5 πολύ σοβαρούς τραυματισμούς να πλήττουν 6 χρονιές του Γιάο, καθώς ο τραυματισμός της άνοιξης του 2009 τον ανάγκασε να μείνει εκτός για ολόκληρη τη σεζόν 2009-10.

Μετά πρόλαβε να παίξει 5 μόλις παιχνίδια στη σεζόν 2010-11 πριν ξαναχτυπήσει και αποδειχτεί πλέον ότι αυτά θα ήταν τελικά τα τελευταία 91 του λεπτά στο NBA. Τελείωσε το NBA με 19.0 πόντους και 9.2 ριμπάουντ ανά αγώνα, με 1.6 ασίστ και 1.9 τάπες.

Μέχρι πρόσφατα ο Γιάο το πάλευε όσο γινόταν: «Θα συνεχίσω να παλεύω, θα συνεχίσω να παλεύω. Πολλά θα εξαρτηθούν από αυτό το πόδι. Πιστεύω ότι θα ξαναπαίξω» είχε πει τελευταία φορά τον Μάιο. Όμως δεν έμελλε να ξαναπαίξει και στις 8 Ιουλίου λύγισε για πρώτη φορά στην καριέρα του και ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Ο φυσικοθεραπευτής των Ρόκετς, Ουόλτερ Λόου, είπε για το θέμα: «Κοιτώντας την πορεία της καριέρας του Γιάο, τα κατάγματα κόπωσης ήταν μέρος του ποδιού του. Το να πει κάποιος ότι δεν θα ρίσκαρε κι άλλο κάταγμα κόπωσης αν συνέχιζε να παίζει θα ήταν τρελό. Είναι σε συνεχή κίνδυνο».

Ο τελευταίος τραυματισμός συνέβη εναντίον των Ουάσινγκτον Ουίζαρνς στο 5ο ματς της σεζόν 2010-11 και αρχικά Ρόκετς και παίκτης είχαν ανακοινώσει ότι ήταν ένα απλό διάστρεμμα. Όμως, αρκετά αργότερα, κι ενώ ο Γιάο συνέχιζε να πονά, βρήκαν το κάταγμα κόπωσης στο πόδι του, που σήμανε το τέλος της σεζόν και της καριέρας του Κινέζου γίγαντα.

Το Age of Basketball ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιάο Μινγκ, που θα αναρτηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αντάξιο του μεγέθους του παίκτη.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *