Home / NBA / Ουίλιαμς ο… προπονητοκτόνος!

Ουίλιαμς ο… προπονητοκτόνος!

Πρώτα ήταν ο Τζέρι Σλόαν στη Γιούτα (παραίτηση μετά από διαφωνία με τον Ουίλιαμς), τώρα ήρθε η σειρά του Έιβερι Τζόνσον να χάσει τη μάχη με τον Ντερόν Ουίλιαμς. Η μεταξύ τους κόντρα κατέληξε σε απόλυση του προπονητή των Μπρούκλιν Νετς, παρότι σχεδόν σύσσωμος ο τύπος, αλλά και οι αναλυτές του NBA πήραν το μέρος του Τζόνσον στην κόντρα. Την Πέμπτη ήρθε η απόφαση των Νετς, με τη διοίκηση να απολύει τον Τζόνσον μόλις 24 ημέρες μετά τη βράβευσή του ως προπονητή του μήνα.        


Ο Τζόνσον, προφανώς και δεν το είδε ποτέ να έρχεται.
Είχε οδηγήσει τους Νετς σε 11-4, στο καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας τους, είχε ανακηρυχθεί προπονητής του Νοεμβρίου στο NBA, με τους Νετς να πέφτουν στο 3-10 το Δεκέμβρη.

«Είπα στον Έιβερι σήμερα το πρωί ότι δεν άγγιζε τους παίκτες πλέον»,
είπε ο Μπίλι Κινγκ όταν ανακοίνωσε την απόλυση του Τζόνσον. Ο Μικχαήλ Προκχόροφ πρόσθεσε: «Η διοίκηση των Νετς θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Έιβερι για τις προσπάθειές του και να του ευχηθεί ό,τι καλύτερο για το μέλλον».

Ο Τζόνσον, όταν μίλησε στον τύπο, επιβεβαίωσε ότι… δεν το είχε δει να έρχεται: «Ποτέ δεν μπορείς να φανταστείς όταν είσαι σε μια ομάδα του 50% και έρχονται δύο εντός έδρας παιχνίδια ότι κάτι σαν και αυτό θα συμβεί. Αλλά είναι απόφαση της διοίκησης, έχουμε υπογράψει για τέτοια. Είναι μέρος της δουλειάς. Δίκαιο ή όχι, δεν έχει σημασία. Αλλά και πάλι, είναι ώρα για μια νέα φωνή, ελπίζω η ομάδα να επανέλθει στις νίκες».

Αρχικά, είχαν ακουστεί πολλοί υποψήφιοι για τη δουλειά, Φιλ Τζάκσον, Τζέριν Σλόαν (προφανώς ως αστείο προς τον Ουίλιαμς), Νέιτ ΜακΜίλαν, Μάικ Ντανλίβι, Μάικ Μπράουν, Τζεφ Βαν Γκάντι, Κέλβιν Σάμπσον και Φλιπ Σόντερς. Τελικά, ο Μπίλι Κινγκ, γενικός διευθυντής των Νετς, είπε ότι «ο Πι Τζέι Καρλέσιμο είναι και θα είναι ο προπονητής μας». Ο Καρλέσιμο ήταν βοηθός του Τζόνσον και ξεκίνησε με 2-0 ως πρώτος προπονητής στον πάγκο της ομάδας.

«Στηρίζουμε τον Πι Τζέι και θα δούμε πώς θα πάει και θα εκτιμήσουμε τα πράγματα αργότερα. Ξέρω ότι όλοι μιλάνε για λίστες και για τέτοια, αλλά δεν έχουμε μιλήσει με κανέναν. Κάναμε την κίνηση που έπρεπε να κάνουμε και τώρα θα αφήσουμε τον Πι Τζέι ως προπονητή».

Ο Καρλέσιμο ξεκίνησε με εντός έδρας νίκες επί των Μπόμπκατς και των Καβαλίερς και δείχνει να πιστεύει ότι μπορεί να κρατήσει τη θέση ως το καλοκαίρι.

Ουίλιαμς: «Δεν φταίω εγώ»

Εννοείται ότι η απόλυση του Τζόνσον έπεσε πάνω στον Ντερόν Ουίλιαμς. Οι αναλυτές λένε ότι ο Ουίλιαμς έπαιζε μέτρια επίτηδες μέχρι να καταφέρει την απόλυση του Τζόνσον, ότι δεν είχε κανένα σημείο επαφής με τον προπονητή του. Βέβαια, ο ίδιος το αρνείται. Ο Ουίλιαμς είχε φέτος 16.6 πόντους και 8.0 ασίστ με 39.8% εντός παιδιάς και 29.5% στα τρίποντα, αμφότερα τα χαμηλότερα στην καριέρα του. Ο κύκλος του Τζόνσον επίσης κατηγορεί τον Ουίλιαμς, ότι είναι πολύ δύσκολος παίκτης για να τον προπονήσεις, ότι κάνει κακό στα αποδυτήρια. Ουσιαστικά ο Ουίλιαμς έχει βγει προς τα έξω ως ο λόγος απόλυσης του Τζόνσον. Όπως είχε βγει προς τα έξω και ως ο λόγος παραίτησης του Σλόαν από τη Γιούτα.

Ο ίδιος τα αρνείται και τα δύο: «Πρώτα απ’ όλα, δεν είχα καμία συζήτηση με τον Κινγκ ότι δεν ήμουν χαρούμενος με τον Έιβερι, ότι ήθελα να τον διώξουν ή κάτι τέτοιο. Δεν είναι δικό μου λάθος. Αλλά μόλις άκουσα τα νέα τα απόλυσης ήξερα τι θα ερχόταν. Ήξερα ότι όλοι θα κατηγορούσαν εμένα, ότι όλοι θα έλεγαν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται εξαιτίας όλων όσων είπαν σχετικά με τον προπονητή Σλόαν κι εμένα όταν παραιτήθηκε. Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να εξωθήσω σε παραίτηση τον προπονητή Τζόνσον. Ή όποιον άλλο προπονητή γενικά. Ο κόουτς Τζόνσον είναι από τους βασικούς λόγους που επέστρεψα στους Νετς φέτος το καλοκαίρι, αυτός και ο Μπίλι. Μου άρεσε που έπαιζα γι αυτόν πέρσι. Δεν μαλώσαμε ποτέ, δεν διαφωνήσαμε ποτέ, είτε μέσα είτε έξω από το παρκέ. Δεν ξέρω γιατί όλοι το λένε».

Ο Ουίλιαμς έπαιξε χάλια κατά των Σέλτικς τα Χριστούγεννα, είχε μόλις 7 σουτ, έμοιαζε απαθείς. Τα μέσα είπαν ότι αυτό ήταν χαρακτηριστικό δείγμα της απροθυμίας του να προσπαθήσει, ενώ η κριτική που έκανε για την επίθεση της ομάδας δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να πάρει αυτός την ευθύνη.

Αλλά ο Ουίλιαμς θεωρεί ότι δεν ισχύουν αυτά: «Τα σχόλια που έκανα σχετικά με την επίθεσή μας που έχει πρόβλημα, είχαν σχέση με τον κόουτς Σλόαν. Με ρώτησαν πριν το ματς μας με τη Γιούτα και το είπα, εννοώντας ότι μου άρεσε να παίζω για την επίθεση του Σλόαν. Ναι, σίγουρα είχαμε τις διαφωνίες μας, αυτό εξήγησα. Μετά με ρώτησαν για τις δυσκολίες των Νετς και είπα ότι δεν είμαι συνηθισμένος να παίζω σε καταστάσεις απομόνωσης, ένας εναντίον ενός. Είμαι παίκτης συστήματος, αυτό έχω συνηθίσει και σε αυτό πάντα ξεχώριζα. Επίσης, είπα ότι θα έπρεπε να βρω τρόπο για το πώς να παίζω με τον Τζο Τζόνσον, γιατί μέσα μου ξέρω ότι εγώ είμαι αυτός που παίζει χάλια».

Και συνέχισε: «Είναι λάθος του κόουτς Τζόνσον που παίζω άσχημα; Βεβαίως και όχι! Εγώ θα πάρω την ευθύνη για τον τρόπο που παίζω. Και η οικογένειά μου, οι άνθρωποι που με γνωρίζουν, ξέρουν ότι θα είμαι ο πρώτος που θα το παραδεχτεί. Το τελευταίο πράγμα που θα προσπαθούσα είναι να επιτύχω την απόλυση οποιουδήποτε προπονητή. Έχω ήδη περάσει τέτοια κατάσταση όταν ο κόσμος νόμιζε ότι εγώ απέλυσα τον κόουτς Σλόαν. Γιατί να ήθελα να περάσω τα ίδια ξανά; Δεν θα το έκανα για κανένα λόγο, γιατί υπάρχουν καταστάσεις από τις οποίες δεν μπορείς να αποκόψεις το όνομά σου άπαξ και συμβούν. Αλλά ο κόσμος θα πιστέψει αυτό που πιστεύει. Τι μπορώ να κάνω εγώ;».

“Χώσιμο” Μπάρκλεϊ και Σακ σε Ουίλιαμς

Δεν έπεισε και πολλούς. Η κριτική που δέχεται ο Ντερόν Ουίλιαμς για την απόλυση είναι σκληρή. Ανάμεσα σε όλους, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ και ο Σακίλ Ο’ Νιλ μίλησαν με πολύ σκληρά λόγια για τον άσο των Νετς.

Ο Μπάρκλεϊ είπε: «Έχει τη φήμη ότι εξαιτίας του απολύονται προπονητές. Ό,τι συνέβη στη Γιούτα, συνέβη. Ό,τι συνέβη στο Μπρούκλιν, συνέβη. Όλη η ευθύνη είναι στον Ντερόν Ουίλιαμς τώρα. Ήρθε ή ώρα ή να αντέξει την πίεση, να προσφέρει στην ομάδα ή να σκάσει».

Και ο Ο’ Νιλ συμπλήρωσε: «Κάποιες φορές πριν αρχίσουν οι μεγάλοι παίκτες να ρίχνουν την ευθύνη δεξιά και αριστερά, πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέπτη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω έναν τύπο που έχει την μπάλα στα χέρια του όλη την ώρα να λέει ότι δεν του αρέσει η επίθεση. Η συμβουλή μου σε αυτόν είναι να κοιτάξει στον καθρέπτη και να δει αν κάνει αρκετά. Ώρες ώρες προσπαθεί να κάνει περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Υπάρχουν μόνο 24 δευτερόλεπτα στο ρολόι και περνάει τα 10-12 ντριμπλάροντας κάτω από τα πόδια του. Πρέπει να βάλει μέσα στο παιχνίδια και όλους τους άλλους και τον εαυτό του. Δεν παίζει όσο καλά νομίζει».

Αντιδράσεις παικτών

Εννοείται ότι η απόλυση του Τζόνσον έκανε αίσθηση στον κόσμο του NBA. Αρκετοί παίκτες αντέδρασαν, κυρίως μέσω Twitter, στα νέα.

Ρέτζι Έβανς: «Ο Έιβερι Τζόνσον είναι πρωτοκλασάτος προπονητής και άνθρωπος πρώτης κλάσης. Έμαθα πολλά από αυτόν. Εύχομαι σε αυτόν και την οικογένειά του τα καλύτερα».

Αντρέι Μπλατς: «Ευχαριστώ κόουτς Έιβερι για όλα».

Κρις Χαμφρις: «Εκτιμώ τα πάντα κόουτς Έιβερι. Καλή τύχη σε ό,τι κι αν κάνεις στο μέλλον».

Σι Τζέι Ουάτσον: «Σκληρός κόσμος για κάποιον λόγο».

ΛεΜπρον Τζέιμς: «Απέλυσαν τον Έιβερι; Δεν ήταν μόλις προπονητής του μήνα; Αυτό είναι σα να παίρνει ένας παίκτης το βραβείο Παίκτη του Μήνα και μετά να τον στέλνουν σε ανταλλαγή».

Και μετά τις απαντήσεις όσων διάβασαν το σχόλιό του, ο ΛεΜπρον συμπλήρωσε: «Ναι, παιδιά, έχετε δίκιο. Παίκτης του Μήνα και μετά να του σπάει το συμβόλαιο η ομάδα».

Μο Ουίλιαμς: «Ο Έιβερι Τζόνσον είναι ένας καλός προπονητής. Ήταν έκπληξη για όλους μας. Ήμασταν στο στιλ… ουααααααου!!!! Στην προπόνηση».

Κένταλ Μάρσαλ: «Ωπα, περιμένετε! Δεν πήρε μόλις το βραβείο του προπονητή του μήνα ο Έιβερι Τζόνσον;».

Ο Τζόνσον, πάντως, κράτησε το επίπεδό που δείχνει ως τώρα στην καριέρα του και είπε ότι δεν ήταν ευθύνη του Ουίλιαμς η απόλυσή του. «Δεν είναι δίκαιο να κρεμάνε όλοι τον Ντερόν. Είναι απλώς ένας παίκτης. Έχουμε 15 παίκτες και είναι δικιά μου δουλειά να παίζουν καλά. Από την αρχή νόμιζα ότι είχαμε καλή σχέση με τον Ντερόν».

Ο Προκχόροφ και ο Κινγκ στάθηκαν πίσω από τον αστέρα τους, έκαναν βεβιασμένη κίνηση απολύοντας τον προπονητή της ομάδας, δείχνοντας ότι ο πήχης των απαιτήσεων είναι πολύ ψηλά φέτος. Πλέον, μένει να δούμε τι θα αλλάξει στον τρόπο που παίζει ο Ντερόν Ουίλιαμς…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *