Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / «Όχι» από Μαυροκεφαλίδη

«Όχι» από Μαυροκεφαλίδη

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, σε μια κίνηση που κατέλαβε εξ απίνης τους πάντες, αρνήθηκε την κλήση του στην εθνική ομάδα επικαλούμενος προσωπικό πρόβλημα. Η Ομοσπονδία δεν απάντησε επισήμως, αλλά άφησε να διαρρεύσει δυσαρέσκεια προς τον παίκτη και επιφυλάχτηκε να απαντήσει τιμωρώντας ίσως τον παίκτη, θεωρώντας τον αδικαιολογήτως απόντα.

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα ο Μαυροκεφαλίδης έκανε διευκρινιστική δήλωση, εκδίδοντας ανακοίνωση, λέγοντας ότι αντιμετωπίζει σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, πρόβλημα που δεν υφίστατο πριν λίγες ημέρες, άρα δεν θα μπορούσε να έχει ειδοποιήσει νωρίτερα. Η Ομοσπονδία δεν έχει απαντήσει μετά τη διευκρινιστική ανακοίνωση του παίκτη και η στάση της θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συγκρινόμενη με αυτή που ακολούθησε σε παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν.

Ήδη έστειλε επιστολή στην Σπαρτάκ ότι θα τιμωρήσει τον παίκτη και διαδίδει ότι θα εφαρμόσει τον κανονισμό (δηλαδή όσα ματς χάσει με την εθνική σε τόσα θα τιμωρηθεί με την ομάδα του). Αν εμμείνει σε αυτή της την απόφαση, μάλλον το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να χάσει άλλον έναν παίκτη από τις κλήσεις τα καλοκαίρια. Κι έναν παίκτη στα 26 του, τη στιγμή που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος και καθιερώνεται όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις των μπασκετόφιλων.

Αλλά πρώτη φορά θα είναι που θα ενεργήσει παράλογα και χωρίς λογική και ωριμότητα; Δεν φτάνω καν στο θέμα του Λάζαρου Παπαδόπουλου, που αποτελεί μαύρη σελίδα για την ιστορία της ΕΟΚ. Την απαράδεκτη επίθεση σε Παπαλουκά και Διαμαντίδη πριν δύο χρόνια, ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα που προσπαθεί να κάνει κακό στην εθνική ομάδα. Μιλάμε για μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να πληγεί ο θεσμός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος» αλήθεια την έχει ξεχάσει κανείς; Ο Παπαλουκάς προφανώς και όχι μιας και χωρίς πολλά πολλά απλώς δεν ξανάπαιξε στην εθνική ομάδα μετά από αυτό. Οι δυο παίκτες δεν είχαν τιμωρηθεί, αλλά η Ομοσπονδία και ο Βασιλακόπουλος είχαν δείξει και πάλι το επίπεδό τους απέναντι στους δύο από τους σημαντικότερους λόγους επιτυχιών της Ελλάδας τον 21ο αιώνα. Στον Μαυροκεφαλίδη θα κολλήσει;

Το μπασκετικό θέμα είναι ότι ο παίκτης δεν θα δώσει το «παρών». Ο Μαυροκεφαλίδης μάλλον ήταν στους «σίγουρους» για δωδεκάδα (δεν βγαίνουν τα… κουκιά αλλιώς), οπότε ο Ζούρος θα πρέπει να αλλάξει τα σχέδιά του. Αυτό σημαίνει να τροποποιήσει το ρόστερ που είχε στο μυαλό του, δουλεύοντας με τους 15 παίκτες που έμειναν στη διάθεσή του, ή να καλέσει έναν ακόμα παίκτη πριν το ξεκίνημα της προετοιμασίας.

Το δεύτερο μάλλον είναι πιο πιθανό και ο παίκτης θα πρέπει να κινείται στο κυρίως στο «4», εκτός αν από αυτή την κίνηση του Μαυροκεφαλίδη, αλλάξει η κατεύθυνση της εθνικής και κληθεί ο Πατ Καλάθης. Ειδάλλως, πιο πιθανοί είναι οι Γιώργος Πρίντεζης, Χρήστος Ταπούτος, Δημήτρης Μαυροειδής. Χωρίς να αποκλείεται, βεβαίως, και η έκπληξη. Αν και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ένας παίκτης που έχει μείνει… «στην απ’ έξω» όταν κληθεί ως συμπλήρωμα.

Αγωνιστικά, η αποχώρηση του Μαυροκεφαλίδη δεν είναι ό,τι καλύτερο, καθώς μιλάμε για έναν ψηλό με πολλές αρετές στο επιθετικό παιχνίδι, που θα βοηθούσε την εθνική να ξεκολλήσει επιθετικά σε δύσκολες στιγμές. Αλλά, απ’ την άλλη, η εθνική δεν έχει καν ξεκινήσει προπονήσεις, οπότε δεν είναι ότι είχε… συνηθίσει να παίζει με τον Μαυροκεφαλίδη και τώρα θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί χωρίς αυτόν.

Η ανακοίνωση του Μαυροκεφαλίδη:

“Μετά από πολλή σκέψη και χωρίς να μου είναι ευχάριστο, επικοινώνησα με τους ομοσπονδιακούς προπονητές και τους ανθρώπους της εθνικής ομάδας για να τους ενημερώσω ότι δεν θα μπορέσω να ενισχύσω την προσπάθεια της εθνικής μας στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ.

Δυστυχώς, λόγοι ανωτέρας βίας οι οποίοι συνδέονται με σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα με αναγκάζουν με μεγάλη μου λύπη να απουσιάσω από τις υποχρεώσεις τις εθνικής μας. Επειδή οι λόγοι της απουσίας μου δεν αφορούν προσωπική επιθυμία, ούτε ανάγκη για ξεκούραση αλλά προσωπικό πρόβλημα το οποίο είχε λυθεί αλλά εσχάτως έλαβε διαφορετικές διαστάσεις, δεν θα μπορούσα να γνωρίζω την εξέλιξη αυτή και να είχα ειδοποιήσει τους ανθρώπους της εθνικής νωρίτερα.

Θεωρώ ύψιστη τιμή την κλήση στην εθνική ομάδα και ποτέ δεν θα έθετα εαυτόν εκτός αυτής αν δεν υπήρχε ιδιαίτερα σοβαρός λόγος. Επιπροσθέτως, επειδή η συμμετοχή και η καθιέρωσή ενός αθλητή με την εθνική ομάδα προσφέρει σε αυτόν κύρος και αξία, μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι αυτή μου η απόφαση δεν έχει να κάνει με κανένα προσωπικό συμφέρον αφού μόνο κακό κάνει στην καριέρα μου ως αθλητή στην ηλικία που βρίσκομαι.

Παρόλα αυτά, επειδή βάζω την οικογένειά μου πάνω από τον αθλητισμό, η απόφασή αυτή αποτελεί μονόδρομο.

Ελπίζοντας οι λόγοι της απουσίας μου να λάβουν αποδοχή από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και τους ομοσπονδιακούς μας προπονητές

Ειλικρινώς
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης”

 

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *