Home / ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ / Μια… υπερδύναμη γεννιέται!

Μια… υπερδύναμη γεννιέται!

Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2008

Συνηθίζαμε πάντα να θεωρούμε την εθνική ομάδα των Σκοπίων, μια ενδιάμεσης δυναμικότητας ομάδα μπάσκετ. Αξιοπρεπής, αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων. Σε όλες τις τελευταίες διοργανώσεις από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ενιαία Γιογκοσλαβία το 1991, δεν έχει καταφέρει να συμμετάσχει, καθώς, συνήθως, είναι μια από τις τελευταίες ομάδες που αποκλείεται από τα Ευρωμπάσκετ. Φέτος, θεωρητικά ήταν η 17η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, αφού βρέθηκε στο τελικό προκριματικό γκρουπ, για να αποκλειστεί, μένοντας 2η, πίσω από το Ισραήλ.

Σε κάθε περίοδο η ομάδα της ΠΓΔΜ, είχε παίκτες γνωστούς και υπολογίσιμους στην Ευρώπη, όπως είναι τώρα ο Βλάντο Ιλιέφσκι, ο Βρμπίτσα Στεφάνοφ και ο Πέρο Άντιτς. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι Σκοπιανοί απαλλαγμένοι από εσωτερικά διλήμματα σε αυτό το θέμα έχουν αρχίσει κατά κόρον τις… σκοπιανοποιήσεις!

Αποτέλεσμα; Με τον Άρη φυσικά να μην είναι κορόιδο αλλά να εκμεταλλεύεται την κατάσταση, μια πλειάδα γνωστών και καλών παικτών προβάρουν τα χρώματα της ΠΓΔΜ.

Το… «χορό» ξεκίνησε ο Ράιαν Στακ, ένας από τους καλύτερους ψηλούς που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τον ακολούθησαν και άλλοι ταλαντούχοι Αμερικάνοι: ο Μάικ Ουίλκινσον, ο Κέβιν Φλέτσερ και, εσχάτως, ο Τζέρεμι Μάσεϊ, που αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται στους καλύτερους ψηλούς που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Και το νεότερο μετεγγραφικό απόκτημα του «Αυτοκράτορα», ο αξιόλογος και εξελίξιμος πλέι-μέικερ Ντάριους Ουάσιγκτον, πήρε την υπηκοότητα της Βαλκανικής χώρας, προσθήκη στο ρόστερ που ίσως και να μην είναι η τελευταία, αφού… τρώγοντας έρχεται η όρεξη των Σκοπιανών, οι οποίοι έχουν βαλθεί να φτιάξουν ένα ρόστερ που θα το ζηλεύουν οι περισσότερες (τουλάχιστον μεσαίου επιπέδου) ευρωπαϊκές εθνικές!

Ο Μάσεϊ ήδη δήλωσε ότι θέλει πολύ να παίξει (υπάρχει εξάλλου όρος για συμμετοχή των παικτών στην ομάδα) με τα χρώματα της εθνικής των Σκοπίων και ότι έχει βάλει από τώρα στόχο την πρόκριση στο επόμενο Ευρωμπάσκετ αλλά και την αξιοπρεπή πορεία σε αυτό! Είναι σχεδόν σίγουρο ότι και άλλες ομάδες μέσα στον επόμενο χρόνο θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Άρη (αφού οι Αμερικάνοι… συσσωρεύονται σε αρκετές ομάδες), καθιστώντας τα Σκόπια μια νέα μπασκετική δύναμη εν τη γενέσει της!

Αρκεί να ξεπεραστεί το… κόλλημα της FIBA με έναν μόνο νατουραλιζέ στα ρόστερ των διεθνών διοργανώσεων…

About nikolask11

Check Also

Ομαδική… εμπλοκή σε απίστευτη φάση!

Αδιανόητες σκηνές εκτυλίχτηκαν στο παιχνίδι της Σλοβακίας με το Μεξικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *