Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Πού πας με τον Γκριμάου;

Πού πας με τον Γκριμάου;

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2008

Μεγάλες νίκες μεγάλων ομάδων περιλάμβανε η Πέμπτη για τους δύο «αιωνίους».

Ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ υπέταξε την ΤΣΣΚΑ, παίζοντας μπάσκετ υψηλού επιπέδου και όντας καλύτερος για 40 λεπτά. Με αντίπαλο την «Αρκούδα» δεν μπορείς να πάρεις διαφορά, δεν μπορείς να «καθαρίσεις» το ματς και πρέπει για 40 λεπτά να δώσεις το 100% για να κερδίσεις. Ο Ολυμπιακός είχε απάντησε σε οτιδήποτε δοκίμαζε η ΤΣΣΚΑ, οι παίκτες του Γκέρσον έπαιξαν τρομερή άμυνα και οι Ρώσοι τις περισσότερες φορές δοκίμαζαν για τρεις πόντους (9/31) μη μπορώντας ούτε μέσα από τα 6,25 να μπουν.

Στα στοιχεία του αγώνα, η πολύ μυαλωμένη οργάνωση του παιχνιδιού από τον Λιν Γκριρ, ο οποίος εμφανώς δεν είχε καλά πατήματα και απέφευγε τα ντράιβ, αλλά βοήθησε πολύ στη νίκη. Βεβαίως, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν ο Τεόντοσιτς με 20 πόντους και ο Μπουρούσης με 18 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 τάπες. Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει τεράστιες λύσεις και βάθος ως ομάδα, αφού κέρδισε την καλύτερη ομάδα του 21ου αιώνα (δεν το λέω εγώ αυτό, το λέει η βαθμολογία με βάση την κατάταξη στην Ευρωλίγκα κάθε χρόνο) χωρίς τους Ματσιγιάουσκας, Τσακαλίδη, Βασιλειάδη, Σεϊμπούτις, Σχορτσιανίτη, με τους Γκριρ, Βασιλόπουλο, Πρίντεζη ανέτοιμους και τους Τεόντοσιτς, Γουντς, Πρίντεζη να τραυματίζονται κατά τη διάρκεια του ματς. Τεράστιο κατόρθωμα.

Να σταθώ στην πιο χαρακτηριστική φάση του αγώνα; Ο Ολυμπιακός είχε την μπάλα με 22 δευτερόλεπτα να απομένουν και την ΤΣΣΚΑ να είναι 2 πόντους πίσω. Ο Μεσίνα λέει ξεκάθαρα: «όχι φάουλ στον Γκριρ. Πιέστε τον να δώσει την μπάλα». Ο Χόλντεν τον πίεσε, αλλά η ΤΣΣΚΑ φοβήθηκε τόσο πολύ να κάνει φάουλ στον Αμερικανό, που… δεν έκανε καθόλου! Μπορεί να φαίνεται παιδαριώδες λάθος για τόσο έμπειρη ομάδα, αλλά πηγάζει εξολοκλήρου από το 34/34 βολές που είχε ως τότε ο Γκριρ στη διοργάνωση (πιο εύστοχος παίκτης).

Με τη νίκη αυτή, ο όμιλος του Ολυμπιακού επιβεβαίωσε και… βαθμολογικά ότι είναι ο πιο δύσκολος των τριών, αφού υπάρχει πλέον… τετραπλή ισοβαθμία στη 2η θέση μετά από 11 αγωνιστικές! Οι «ερυθρόλευκοι» ξέρουν ότι με 3 νίκες σε τρία ματς, πιθανότατα θα βγουν 2οι, αφού λογικά η Ταού θα χάσει στη Μόσχα. Και είναι (σχετικά) σημαντική η 2η θέση.

Ο Παναθηναϊκός με την Μπαρτσελόνα έπαιξαν το… χειρότερο φετινό παιχνίδι σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα, ένα ματς που ήταν τιμωρία για όποιον το είδε, μέχρι το 38ο λεπτό. Μετά, οι «πράσινοι» έδειξαν γιατί είναι η μόνη ομάδα στην Ευρώπη που μπορεί να κερδίζει ακόμη κι όταν πετυχαίνει μόνο 17 σουτ σε 40 λεπτά (7/34 δίποντα, 10/22 τρίποντα). Το άθλιο 20,5% που είχε ο Παναθηναϊκός στα δίποντα, θα κόστιζε σε κάθε ομάδα. Όμως, οι «πράσινοι» με τον Τσαρτσαρή να του πηγαίνει μέχρι το τέλος και τους Διαμαντίδη, Σπανούλη να παίρνουν τη σκυτάλη στο φινάλε, πήραν πανηγυρικά τη νίκη, την 1η θέση στον όμιλο και πλέον, ελέω Ολυμπιακού, το καλύτερο ρεκόρ στην Ευρωλίγκα.

Ο Σπανούλης πέτυχε ένα τεράστιο τρίποντο δείγμα παίκτη-κλάσης, ο Διαμαντίδης μετά το έρμπολ ήταν και πάλι… Διαμαντίδης και ο φίλαθλος κόσμος έμεινε με την απορία… γιατί ο Ιβάνοβιτς πήγε να πάρει το ματς στο τελευταίο λεπτό με τον Γκριμάου. Νομίζω το ερώτημα θα μείνει για πάντα αναπάντητο, αφού δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος να το απαντήσει. Η φάση του ματς ήταν το δίχως άλλο το λάθος του Σάρας στο τέλος (ιδίως αν ακούγατε την αναμετάδοση του συνδρομητικού). Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, ο Γιασικεβίτσιους έκανε ένα κακό παιχνίδι. Μην ξεχνάμε ότι στις 4 τελευταίες νίκες του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα ήταν ο καλύτερος της ομάδας. Ο Σάρας κυνήγησε το ματς αυτό, το ήθελε γιατί ένιωθε ότι θα έπαιρνε ρεβάνς από τη μοναδική ομάδα που τον έχει διώξει (χωρίς να το θέλει αυτός), δεν του βγήκε, εκνευρίστηκε και το πράγμα στράβωσε ακόμη περισσότερο στο τέλος. Όλοι κάνουν κακούς αγώνες, ο Σάρας δεν είναι ο Σούπερμαν.

Για να κλείσω με το «τριφύλλι», μπορεί το 55-56 να ήταν αντιτηλεοπτικό, αλλά ήταν… ό,τι πρέπει για κάθε φίλο της ομάδας. Πρώτη θέση, πρώτο γκρουπ στην κλήρωση της επόμενης φάσης.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη Μακάμπι. Εκτός του ότι οι Ισραηλινοί «ρολάρουν» (τα είχαμε πει για τη δυναμικότητά τους) κάτι που φαίνεται και στο μπάσκετ που παίζουν και στις νίκες που κάνουν χωρίς τον Βούισιτς, υπάρχει και το φοβερό θέμα του Μπάινουμ. Σε όσους Έλληνες δημοσιογράφους βιάστηκαν να γράψουν ότι μετά τη φυλάκιση ο Μπάινουμ αφέθηκε στη μοίρα του από τη Μακάμπι που το έκανε για να τον ξεφορτωθεί, ήρθε η συνέχεια για να τους διαψεύσει πλήρως. Ο Μιζράχι έβαλε το… χεράκι του και ως δια μαγείας άλλαξε το κατηγορητήριο, αφού, λέει, ο Μπάινουμ έδειξε στην αστυνομία πώς πάτησε τον άλλο τύπο με το αμάξι, πώς γύρισε πίσω και τον… ξαναπάτησε και οι αστυνόμοι πείστηκαν ότι θα μπορούσε να ήταν ατύχημα. Η εγκληματική ενέργεια γίνεται ατύχημα σε αυτοάμυνα και όλοι πήραν μια γεύση μέχρι πού φτάνει το χέρι της Μακάμπι.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *