Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Εκκωφαντική απάντηση με εκρηκτικό πεντάλεπτο!

Εκκωφαντική απάντηση με εκρηκτικό πεντάλεπτο!

Η Ελλάδα ήταν τρομερή στο δεύτερο ημίχρονο με το Μαυροβούνιο (νίκη 71-55) και καθάρισε τον αγώνα πολύ εύκολα, με ένα σερί 0-19, το οποίο προήλθε από φοβερά επιθετική άμυνα, καλές επιλογές μπροστά και πολλή πολλή ενέργεια από τη νέα γενιά. Την ώρα που ο Μπουρούσης καθόταν ανήμπορος στον πάγκο (άρρωστος) και ο Ζήσης ήταν ξεκάθαρα κουρασμένος (0/7 σουτ), Καλάθης και Κουφός με τους Βασιλειάδη και Μπράμο καθάριζαν το ματς, έχοντας δίπλα τους τον Φώτση.

Η εθνική έδειξε ότι το Σάββατο αδίκησε τον εαυτό της με την ΠΓΔΜ, αφού μπορεί να μην είναι υπερομάδα, αλλά τέτοια βραδιά δεν θα ξαναέχει απέναντι σε τόσο αδύναμο αντίπαλο. Αν είχε παίξει με την ΠΓΔΜ όπως έπαιξε με το Μαυροβούνιο, το ματς θα είχε πάει στους 20 πόντους.

Έτσι, με τη νίκη η Ελλάδα γλίτωσε τα χειρότερα και περιμένει το ματς Κροατία-Βοσνία για να μάθει αν θα προκριθεί από απόψε (νίκη Κροατών) ή αν θα θέλει νίκη αύριο για πρόκριση. Σε κάθε περίπτωση, μεταφέρουμε μια ήττα στον επόμενο γύρο (από ΠΓΔΜ) οπότε θα πρέπει να κερδίσουμε την Κροατία τη Δευτέρα για να μην μπούμε με 0-2 εκεί.

Το ματς με το Μαυροβούνιο ήταν ουσιαστικά χωρίς αύριο και για τις δύο ομάδες. Αν έχανε το Μαυροβούνιο αποκλειόταν οριστικά, ενώ η εθνική μας θα έμπαινε σε μεγάλους μπελάδες. Όμως, η Ελλάδα έπαιξε πολύ καλύτερα και, εκτός του Πέκοβιτς, κανείς άλλος δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό από τους αντιπάλους.

Κουκ, Ντάσιτς, Ντραγκίσεβιτς και Βούτσεβιτς
είχαν μαζί 5/20 εντός παιδιάς και 7 λάθη. Δεν βρήκαν ρυθμό, ιδίως ο Κουκ, που φτιάχνει όλο το παιχνίδι του Μαυροβουνίου. Πολύ καλή η ελληνική άμυνα, περιόρισε τον Αμερικανό, ενώ ο Πέκοβιτς σκόραρε αρκετά, αλλά έχασε και πολλές μάχες και στην επίθεση και στην άμυνα.

Η εθνική βρισκόταν πίσω μέχρι το 7ο λεπτό του αγώνα, ούσα αγχωμένη και υπέρ το δέον προσεκτική στις επιλογές της. Το τρίποντο του Βασιλειάδη και το καλάθι του Παπανικολάου μας έφεραν στο 18-21 στο δεκάλεπτο, αλλά δεν φαινόταν να αλλάζει κάτι.

Ο Ζούρος είχε αλλάξει τα 4/5 της βασικής πεντάδας σε σχέση με τον προηγούμενο αγώνα, αλλά η ομάδα έδειχνε και πάλι να κολλάει επιθετικά μένοντας στους 5 πόντους για 7,5 περίπου λεπτά (τελευταίο πρώτης περιόδου και 6,5 στη δεύτερη). Βέβαια, η άμυνα πήγαινε καλά, καθώς το σκορ από 18-21 είχε πάει στο 24-26 ως τότε.

Όμως, αν η ομάδα συνέχιζε έτσι και στο δεύτερο μέρος ήταν σίγουρο ότι θα είχε τεράστιο πρόβλημα. Συνέχισε, μεν, αλλά… μόνο στην άμυνα. Το ημίχρονο τελείωσε με 31-32 και ο Ντάσιτς έβαλε το πρώτο του καλάθι στο ματς στην αρχή της επανάληψης για το 33-32.

Αυτό ήταν λες και αφύπνισε την εθνική και την έκανε… άλλη ομάδα. Σε 5,5 λεπτά η Ελλάδα έτρεξε ένα τρομακτικό 0-19 εξαφανίζοντας τους αντιπάλους της: από τη στιγμή που άρχισε να σκοράρει η εθνική είχε 8/8 σουτ εντός παιδιάς, 2/2 βολές, 3 κλεψίματα, 1 τάπα και 7 ασίστ. Απ’ την άλλη, οι Μαυροβούνιοι είχαν στο διάστημα αυτό 5 λάθη και 0/6 σουτ εντός παιδιάς.

Όταν καταλάγιασε η καταιγίδα, η Ελλάδα είχε εξαφανιστεί στον ορίζοντα και το ματς είχε ήδη τελειώσει. Η διαφορά πήγε στους 21 (48-59), αλλά και στους 13 (45-58) και η 4η περίοδος κύλησε χωρίς συγκινήσεις με την Ελλάδα να ελέγχει πλήρως το ματς και τη διαφορά, κερδίζοντας θεαματικά και χωρίς πρόβλημα.

Η εθνική δέχτηκε μόλις 55 πόντους, έλεγξε τα ριμπάουντ (36-38), είχε λιγότερα λάθη (15-14), περισσότερες ασίστ (10-16), περισσότερα κλεψίματα (6-11), περισσότερες τάπες (1-5), ενώ σούταρε καλύτερα στα δίποντα (19/36 έναντι 16/40 των Μαυροβούνιων). Στα τρίποντα και πάλι πήγαμε μέτρια (5/21 και 24%) αλλά Βασιλειάδης, Φώτσης είχαν 5/8.

Σε ατομικό επίπεδο ο Κουφός είχε 19 πόντους με 8/13 και τρομερή εμφάνιση κόντρα στον Πέκοβιτς με 4 τάπες, ο Φώτσης είχε 14 πόντους και 5 ριμπάουντ με 5/5 εντός παιδιάς, ο Καλάθης 12 πόντους και 6 ασίστ με 4/5 δίποντα, ενώ ο Βασιλειάδης 11 πόντους με 3/6 τρίποντα.

Η συνέχεια είναι σημαντική, καθώς το ματς με την Κροατία είναι καθοριστικό για την πορεία της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ. Αν κερδίσουν οι Κροάτες απόψε, τότε θέλουμε νίκη για να μην πάμε με 0-2 στον επόμενο γύρο, αν χάσουν, τότε θέλουμε νίκη για να προκριθούμε.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 31-32, 41-58, 55-71.

Μαυροβούνιο (Ράντονγιτς): Βούτσεβιτς 4 (4ρ.), Γερέτιν 7 (3ασ.), Μπάκιτς, Στσεπάνοβιτς 5 (1), Μπορίσοφ 6 (2), Μιχαΐλοβιτς, Κουκ 4 (1), Μπιέλιτσα 8 (4ρ.), Ντραγκίσεβιτς 4 (3ρ.), Ντάσιτς 2 (5ρ.), Πέκοβιτς 15 (7ρ.).

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2 (3ρ.), Μπουρούσης, Ζήσης 4 (3ρ.), Βασιλειάδης 11 (3), Καλάθης 12 (6ασ.), Φώτσης 14 (2τρ. 5ρ.), Παπανικολάου 3, Μαυροειδής, Μπράμος 4 (9ρ.), Κουφός 19 (3ρ.), Σλούκας, Καϊμακόγλου.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *