Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Ρωσικός περίπατος σε ελληνική αστοχία!

Ρωσικός περίπατος σε ελληνική αστοχία!

Με ευκολία κέρδισε η Ρωσία την εθνική μας στο 2ο ματς της β΄ φάσης του Ευρωμπάσκετ με 67-83, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα, προκρίνεται μεν, αλλά τερματίζει σίγουρα 3η στον όμιλο, ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω. Η Ρωσία ήλεγξε όλο τον αγώνα και σταδιακά τον έφερε στα μέτρα της έχοντας διαφορά πάνω από 5 πόντους σε όλη την 4η περίοδο του αγώνα και διψήφια διαφορά μετά το 37ο λεπτό, την ώρα που η Ελλάδα είχε 14 συνεχόμενα άστοχα τρίποντα μέσα στον αγώνα.

Ο Μπλατ έχει φτιάξει μια μυαλωμένη ομάδα, η οποία θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της στα νοκ άουτ. Η εθνική μας παίζει με τον 2ο της απέναντι πλευράς (τον χαμένο του Ισπανία-Γαλλία), χωρίς να μπορεί να… διαλέξει, αλλά μετά, σε περίπτωση ήττας στην οκτάδα, εφόσον οι Ρώσοι κερδίσουν την ΠΓΔΜ, η ατυχία για την εθνική μας είναι ότι θα κοντραριστεί με το ζευγάρι της Ρωσίας για το προολυμπιακό, καθώς ο 3ος του ομίλου μας θα παίξει με τον χαμένο του διασταυρώματος ανάμεσα στον 1ο του δικού μας με 4ο του άλλου. Οπότε η πρόκριση στο προολυμπιακό γίνεται βουνό, αν σκεφτούμε την ποιότητα των ομάδων της άλλης πλευράς και την ποιότητα της Ρωσίας.

Μετά το βράδυ της Κυριακής, που θα έχει ολοκληρωθεί ο άλλος όμιλος, θα αναρτήσουμε τους πιθανούς αντιπάλους των δύο επόμενων φάσεων στα νοκ άουτ, για να δούμε τι κυνηγά η κάθε ομάδα (ΠΓΔΜ, Ρωσία) στο τελευταίο ματς του ομίλου μας.

Η Ελλάδα έχασε κατά κράτος τον αγώνα και στα ριμπάουντ, αλλά και στο πώς λειτουργούσε στην επίθεση. Ο Μπλατ την έφερε ακριβώς εκεί που ήθελε, την ανάγκασε σε όλο το ματς να σουτάρει τρίποντα ποντάροντας στη μετριότητα των ποσοστών της Ελλάδας. Και δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς μόλις στέρεψαν τα… θαύματα του 5/5 στο ξεκίνημα, η Ελλάδα ξανάβαλε τρίποντο στο τελευταίο τρίλεπτο, μετά από 14 συνεχόμενες άστοχες προσπάθειες!

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν τραγωδία για την εθνική μας, που έχει μεγάλη απόσταση από τους Ρώσους φέτος και αυτό φάνηκε στο γήπεδο, σε όσους είχαν τη διάθεση να το δουν (πιθανότατα σε όλο τον υπόλοιπο μπασκετικό κόσμο πλην των δύο σπορκάστερ της ΕΡΤ που το μπάσκετ που ξέρουν φάνηκε στις ειρωνείες προς τον Μοζγκόφ).

Η Ελλάδα είχε 11 ασίστ στο πρώτο μέρος και μόλις 1 στο δεύτερο, ενώ μετά το 32ο λεπτό εγκλωβίστηκε πλήρως από τη ρωσική άμυνα και δεν μπορούσε καν να μπει στη ρακέτα για να κάνει ντράιβ ή να παίξει με ψηλό. Έτσι, έμενε έξω από τα 6,5 μέτρα και πετούσε άσκοπα επιθέσεις στα σκουπίδια από το τρίποντο. Βέβαια, δεν είναι ότι αδίκησε τον εαυτό της ή κάτι τέτοιο, απλώς, ας είμαστε ρεαλιστές, εκεί φτάνουν φέτος οι δυνάμεις μας. Δεν είναι κακό να το παραδεχόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε έναν αντίπαλο σαφώς ανώτερο.

Οι παίκτες προσπάθησαν, αλλά έμοιαζαν «πνιγμένοι» στο δεύτερο μέρος από τη Ρωσία. Ο Ζούρος το πάλεψε, αλλά ήταν εμφανές ότι η ομάδα μας δυσκολευόταν πάρα πολύ απέναντι στα φόργουορντ της Ρωσίας, ενώ στην άμυνα δεν υπήρχε παίκτης να σταματήσει τον Μοζγκόφ, που έμεινε στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλο ματς του Ευρωμπάσκετ και τελείωσε με 7/8 εντός παιδιάς. Γενικά, η άμυνά μας ήταν πολύ κακή, χωρίς σωστές αλλαγές, με παίκτες να ξεχνιούνται, να μπλοκάρουν και να χάνουν αντιπάλους σε όλο το ματς.

Ο προπονητής μας κρίνεται κυρίως για το γεγονός ότι δεν προσπάθησε να ανακατέψει την τράπουλα αμυντικά στον άσο, όπου ο Σβεντ έκανε τρομερό ματς, αλλά δεν δοκιμάστηκε καθόλου ο Σλούκας μήπως και τον σταματούσε, αλλά και για το γεγονός ότι ο Βασιλειάδης έμεινε πολλή ώρα στον πάγκο και όταν ξαναμπήκε ήταν εντελώς κρύος και εκτός ρυθμού. Λίγο αγωνίστηκε και ο Μπουρούσης, αλλά ήταν δύσκολο για την Ελλάδα να παίξει με 2 σέντερ, τη στιγμή που οι Ρώσοι έπαιζαν όλη την ώρα με 2 ή 3 φόργουορντ στο παιχνίδι.

Ο Κουφός πήγε καλά, άρα ο Μπουρούσης έμεινε στον πάγκο, αφού δεν θα έβγαιναν με τίποτα τα μαρκαρίσματα αν έπαιζε: Κουφός, Μπουρούσης και Μαυροειδής μοιράστηκαν το σαραντάλεπτο (18+14+8 λεπτά αντίστοιχα).

Όσο έμπαιναν τα τρίποντα για την εθνική μας, είχαμε το προβάδισμα: στο 5ο τρίποντο στο 15ο λεπτό περάσαμε με 32-31, αλλά 3 λεπτά αργότερα μείναμε πίσω και δεν ξαναπροσπεράσαμε ως το τέλος του ματς. Το 39-42 του ημιχρόνου μας έδινε ελπίδες, αλλά οι Ρώσοι στην επανάληψη ήταν πολύ καλύτεροι και μας επέτρεψαν μόλις 28 πόντους.

Ο Σβεντ δημιουργούσε πολλά προβλήματα, ενώ Χριάπα, Κιριλένκο και Μοζγκόφ απλοποιούσαν πολύ τη ζωή της ομάδας τους για το 49-58 στο 27ο λεπτό. Η Ελλάδα πάλευε αλλά φαινόταν ξεκάθαρα ένα σκαλί πιο κάτω, πιο αργή και λιγότερο ικανή σε όλες τις φάσεις. Οι Ρώσοι κέρδιζαν όλα τα ριμπάουντ, συνολικά πήραν 35 έναντι 22 της Ελλάδας, με τη Ρωσία να παίρνει το 43% των ριμπάουντ που διεκδικήθηκαν στη ρακέτα μας (12 επιθετικά) κι εμείς το 21% στη δική τους (6 επιθετικά).

Στο 4ο δεκάλεπτο η Ελλάδα προσπάθησε να επιστρέψει μετά το 57-67, αλλά το 64-69 στο 35ο λεπτό ήταν η τελευταία της αναλαμπή. Ο Μοζγκόφ αποκατέστησε τη διαφορά των 9 πόντων και ο Μόνια με δύο κολλητά τρίποντα καθάρισε το ματς οριστικά στο 64-79.

Σ’ εκείνο το σημείο η Ελλάδα έδειχνε ότι δυσκολεύεται περισσότερο από κάθε άλλο στο ματς να βρει τρόπο να σκοράρει και ο Ζούρος άργησε πολύ να βάλει Φώτση, Ζήση στο παρκέ. Αποτέλεσμα, 4 συνεχόμενα άστοχα τρίποντα από τους διεθνείς, σε επιθέσεις που ούτε κατά διάνοια δεν μπορούσαμε να βάλουμε την μπάλα στο καλάθι και σερί 0-10 για τους Ρώσους.

Σε ατομικό επίπεδο ο Κουφός ήταν ο καλύτερος της Ελλάδας με 15 πόντους, αλλά αμυντικά δεν κατάφερε κάτι καλό, ούτε να σταματήσει τον Μοζγκόφ, ούτε να ελέγξει τα ριμπάουντ. Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνος του απέναντι σε μια πεντάδα που πηδάει ολόκληρη και σε άμυνα και σε επίθεση για το ριμπάουντ, χρειάζεται ομαδική προσπάθεια στο μπλοκ. Ο Ζήσης ήταν αρκετά καλός, αλλά δεν πήρε προσπάθειες (3/3 εντός παιδιάς) ενώ θα έπρεπε, καθώς ήταν στενά μαρκαρισμένος, ενώ ο Καλάθης έκανε αρκετές άστοχες. Μέτριος επιθετικά ο Μπράμος, όπως και ο Φώτσης, που «μάτωνε» για να σκοράρει μπροστά σε Κιριλένκο ή Χριάπα.

Γενικά, η άμυνα των Ρώσων μας δυσκόλεψε πάρα πολύ, τελειώσαμε το ματς με 56% στα δίποντα, κάτι που δείχνει ότι παίξαμε με μυαλό, αλλά πολλές φορές μας ήταν αδύνατο να φτάσουμε στο σουτ υπό καλές προϋποθέσεις (28% στο τρίποντο). Οι ασίστ ήταν 12-20 για τη Ρωσία, που είχε Κιριλένκο και Χριάπα να κάνουν ό,τι θέλουν, 24 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 10 ασίστ οι δυο τους.

Η ήττα ουσιαστικά μας κάνει να σκεφτόμαστε από τώρα την οκτάδα, καθώς το ματς με τους Γεωργιανούς είναι εντελώς αδιάφορο. Καλό θα είναι να το κερδίσουμε (καλό είναι να κερδίζεις όλους τους αγώνες σου, όσο αδιάφοροι κι αν είναι), αλλά θεωρώ ότι προέχει να ξεκουράσουμε τους βασικούς μας, καθώς την Πέμπτη θα παίξουμε το πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι μας. Ισπανία ή Γαλλία απέναντί μας.

Οι Ρώσοι τη Δευτέρα που θα παίξουν με την ΠΓΔΜ θα ξέρουν ακριβώς ποιους αντιπάλους θα αντιμετωπίσουν αν κερδίσουν και ποιους αν χάσουν. Πάντως, δεν φαίνεται να έχουν διάθεση φέτος για τέτοια παιχνιδάκια, αλλά κανείς δεν ξέρει (ακούγεται λογικό να θέλει κάποιος να αποφύγει τους Λιθουανούς στο πρώτο νοκ άουτ ας πούμε αν φτάσουν εκεί). Αν βγουν πρώτοι το ζευγάρι τους θα είναι αυτό που θα συναντήσουμε είτε στην τετράδα είτε στις 5-8 μετά τα προημιτελικά.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 39-42, 57-65, 67-83.

Ελλάδα
(Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 5 (3ρ. 3ασ.), Ζήσης 10 (1), Βασιλειάδης, Καλάθης 7, Φώτσης 10 (2τρ. 4ρ.), Παπανικολάου 3 (4ρ.), Μαυροειδής 4, Μπράμος 8 (2τρ.), Κουφός 15 (3ρ.), Καϊμακόγλου 5 (3ρ. 2κλ.).

Ρωσία (Μπλατ): Βορόντσεβιτς 6, Μοζγκόφ 19 (5ρ. 3κ.), Μπίκοφ 4 (4ασ.), Φριτζόν 6 (2τρ. 5ρ.), Σβεντ 15 (1τρ. 3ρ.), Χριάπα 11 (7ρ. 5ασ.), Αντόνοφ, Μόνια 6 (2), Πονκρασόφ 3 (1), Κιριλένκο 13 (2τρ. 8ρ. 5ασ. 2κλ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *