Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Δια χειρός… Ιλιασόβα οι Σέρβοι, παρωδία Γάλλων!

Δια χειρός… Ιλιασόβα οι Σέρβοι, παρωδία Γάλλων!

Η Σερβία κατάφερε να μπει στα προημιτελικά έστω και την τελευταία στιγμή, αφού κέρδισε με 1 πόντο, 68-67 την Τουρκία με άστοχο σουτ του Ιλιασόβα στην εκπνοή. Η νίκη της έκανε πολύ δύσκολη την αποστολή των Γερμανών, οι οποίοι έφτασαν κοντά στη νίκη, αλλά όχι και τη διαφορά, χάνοντας με 75-84 από τη Λιθουανία στο τελευταίο λεπτό.

Τέλος, οι Γάλλοι αποφάσισαν να μην ασχοληθούν με το ματς εναντίον της Ισπανίας, το μετέτρεψαν σε απίστευτη παρωδία, έχασαν με 69-96 και θα βρεθούν στο δρόμο της εθνικής μας στην οκτάδα, αφού τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους.

Τη Δευτέρα κρίνεται η πρωτιά στον δικό μας όμιλο (Ρωσία-ΠΓΔΜ στις 21:00) και η 4η θέση πρόκρισης (Σλοβενία-Φινλανδία στις 15:30). Στις 18:00 η εθνική μας παίζει με τη Γεωργία σε βαθμολογικά αδιάφορο παιχνίδι. Δείτε στο τέλος του άρθρου τα ζευγάρια των προημιτελικών και τα διασταυρώματα ανάλογα με τα παιχνίδια της Δευτέρας.

Ε Όμιλος

Σερβία – Τουρκία 68-67
(35-27)

Τεόντοσιτς 20π. 8ρ. 5ασ., Τέπιτς 12π. 8ρ., Σαβάνοβιτς 14π. 3ρ., Πέροβιτς 8π. 6ρ. // Καντέρ 11π. 5ρ., Ονάν 11, Ιλιασόβα 10π. 7ρ., Τούρκογλου 8, Ασίκ 5π. 10ρ.


Μεγάλη νίκη για τη Σερβία
, που κέρδισε οριακά τους Τούρκους και πια περιμένει το νικητή του Ρωσία-ΠΓΔΜ στην οκτάδα. Βέβαια, αν συνεχίσει να παίζει έτσι, τότε δεν θα προχωρήσει πολύ, ιδίως αν παίξει με τους Ρώσους. Οι Τούρκοι επιστρέφουν στη χώρα τους πλήρως αποτυχημένοι, με τη διαφορά του Ενέ από τον Τάνιεβιτς να φαίνεται κραυγαλέα στο Ευρωμπάσκετ.

Από ένα ημίχρονο είχαν οι δύο ομάδες, οι Τούρκοι δεν βλεπόντουσαν στο πρώτο κι έμειναν πίσω με 35-27, αλλά στο δεύτερο έπαιξαν πολύ σκληρή άμυνα και από αυτή άρχισαν να παίρνουν ενέργεια για την επίθεση. Το σχήμα με Καντερ-Τούρκογλου-Ασίκ λειτούργησε, μιας και ο Ιλιασόβα ήταν σε πολύ κακή μέρα, αλλά ο Ενέ στο 4ο δεκάλεπτο δεν το δοκίμασε ούτε για ένα δευτερόλεπτο, σα να μην μπορούσε να βγάλει τον Ιλιασόβα από το παιχνίδι. Το πλήρωσε από τα 0/3 τρίποντα και τις 4/8 βολές του Ιλιασόβα, που κόστισαν στην ομάδα του, όπως και το χαμένο σουτάκι από τα 4 μέτρα που της στοίχισε τη νίκη.

Στο πρώτο μέρος ο Τεόντοσιτς έκανε το καλύτερό του ημίχρονο στο Ευρωμπάσκετ με 14 πόντους και 5 ριμπάουντ, αλλά η επανάληψη ήταν άλλη ιστορία. Η Σερβία κόλλησε, δυσκολευόταν στην επίθεση, δεν μπορούσε να ελέγξει με τίποτα τα ριμπάουντ και η διαφορά των 14 πόντων (29-15) εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα. Οι Τούρκοι πλησίασαν στο 56-53 στο 30ο λεπτό και το ματς ήταν στο 60-58 στο 35ο.

Ασίκ και Ιλιασόβα είχαν 1/6 βολές
στο τελευταίο πεντάλεπτο και κάπου εκεί κρίθηκε το ματς στην ουσία, ενώ ο Ενέ έμοιαζε να μην μπορεί να βγάλει ένα σύστημα της προκοπής. Ο Τούρκογλου περιφερόταν και μοίραζε πασούλες, ενώ ο Αρσλάν και ο Τουντζερί πήραν τις πιο πολλές προσπάθειες, άντε και ο Ονάν, καθώς η μπάλα δεν περνούσε από το «2» προς τους ψηλούς.

Το καλάθι του Ιλιασόβα και το λέι απ του Αρσλάν έφεραν το ματς στο 68-67 στο τέλος, ο Τεόντοσιτς πέταξε δυο επιθέσεις, μια από το καλό νταμπλ-τιμ των Τούρκων και μια επειδή… έτσι του τη βάρεσε, πέταξε την μπάλα ταμπλό και έξω από τα 7,5 μέτρα και οι Τούρκοι είχαν 15 δευτερόλεπτα για να πάρουν τη νίκη.

Ο Ονάν έκανε τη χειρότερη δυνατή επιλογή, ταπώθηκε, αλλά οι Τούρκοι είχαν 4 δευτερόλεπτα και την επαναφορά από τη βασική γραμμή. Ο Ενέ πήρε τάιμ άουτ και έκανε… μια τρύπα στο νερό. Όλοι θα θυμάστε αυτά που λέγαμε πρόπερσι για τα plays του Τάνιεβιτς στα τελευταία δευτερόλεπτα (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ και τα βίντεο εδώ). Ε, καμία σχέση.

Μια πάσα και ένα μαρκαρισμένο σουτ από τον Ιλιασόβα στο σίδερο, νίκη για τη Σερβία και αντίο Ευρωμπάσκετ για τους Τούρκους, που απογοήτευσαν. Πάντως, ο Ίβκοβιτς δείχνει εντελώς εκτός φόρμας στο Ευρωμπάσκετ. Μοιάζει να μη νιώθει καλά με το ρόστερ του, παίζει με 9 παίκτες χωρίς λόγο, κάτι που και κουράζει την ομάδα η οποία έχει νεκρά διαστήματα, αλλά και βοηθά τον αντίπαλο να προσαρμοστεί.

Οι Σέρβοι χάνουν διαφορές και δεν ξέρω κατά πόσο θα προχωρήσουν αν δεν αλλάξουν διάφορα στο παιχνίδι τους. Όπως το γεγονός ότι πια έχουν γίνει προβλέψιμοι ακόμη και στο πώς θα αναπτυχθούν στο παρκέ. Στο πρώτο ημίχρονο με τους Τούρκους ο Τεόντοσιτς πήρε για πρώτη φορά στο Ευρωμπάσκετ πρωτοβουλίες και ουσιαστικά κατέστρεψε την άμυνα του Ενέ. Στο δεύτερο που επανήλθε στα γνωστά της διοργάνωσης, οι Τούρκοι επέστρεψαν στη διεκδίκηση της νίκης χωρίς δυσκολία.

Πάντως, τα νοκ άουτ είναι άλλο πράγμα, η ψυχολογία αλλάζει και η Σερβία έχει το ρόστερ για να πάει ως το τέλος. Κάτι που, βεβαίως, έχει και η Ρωσία, αν συναντηθούν στην οκτάδα, η οποία έχει πείσει και περισσότερο. Πια είναι πολύ πιθανό ο Ίβκοβιτς να συναντήσει μπροστά του την ομάδα για την οποία είπε: «Μην εκπλαγείτε αν δείτε τη Ρωσία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ».


Γαλλία – Ισπανία 69-96
(38-39)

Σεραφάν 18, Τραορέ 16π. 4ρ., Ντε Κολό 10π. 4ρ. // Ναβάρο 16, Π. Γκασόλ 11, Ρούντι 15π. 4ρ. 6ασ., Ιμπάκα 10π. 7ρ., Ρέγιες 10π. 4ρ.

Περιμέναμε να πέσουν κορμιά, περιμέναμε να παλέψουν μέχρις εσχάτων για τη νίκη και την πρωτιά στον όμιλο. Τελικά, αμφότεροι μπήκαν βαριεστημένοι και χωρίς διάθεση να κερδίσουν, απλώς οι Ισπανοί στο ημίχρονο είπαν ότι αν έχαναν από τη μισή Γαλλία θα ξευτιλίζονταν, οπότε έπαιξαν όσο χρειαζόταν για να διαλύσουν τους Γάλλους που δεν κατέβηκαν στον αγώνα.

Οι Γάλλοι μπήκαν με ξεκάθαρη αποστολή στο παρκέ στο ματς: «δεν είμαστε εδώ και ούτε θα εμφανιστούμε». Αδιαφόρησαν πλήρως για την πρωτιά, αδιαφόρησαν πλήρως για την ιστορία τους και το διασυρμό της (ξανά) και επέλεξαν να ξεκουραστούν. Ο Κολέ έβαλε 9 παίκτες στο ματς, καθώς ο Ζελαμπάλ δεν ήταν 100% έτοιμος και δεν έπαιξε, ο Νοά είχε πονάκια και προτιμήθηκε να προφυλαχθεί και ο Πάρκερ ήθελε να ξεκουραστεί!

Έτσι, οι Γάλλοι έπαιξαν με 9 παίκτες, αλλά μη φανταστείτε ότι τους… έλιωσαν κιόλας. Και οι 9 έπαιξαν από 18 μέχρι 27 λεπτά με τον Κολέ πιο πολύ να ενδιαφέρεται για το πόσο παίζει ο καθένας παρά για το σκορ.

Προφανές αυτό από το γεγονός ότι ο Τσικαμπού έμεινε 18 λεπτά στο ματς παρά τα 0/5 εντός παιδιάς και τις 0 ασίστ, ενώ ο Σεραφάν με τους 18 πόντους έπαιξε 19 λεπτά. Ντιο και Μπατούμ προφυλάχθηκαν (24 και 21 λεπτά αντίστοιχα) και οι Γάλλοι αν ήταν λίγο πιο αδιάφοροι θα είχαν χάσει και το δρόμο προς το γήπεδο.

Προφανώς το ματς δεν χωρά σε κριτική, όσοι το είδαν απλώς έχασαν δυο ώρες από τη ζωή τους, με το πρώτο ημίχρονο να είναι παρωδία, καθώς οι δύο ομάδες… δεν ήθελαν να κερδίσουν. Ο βασικός λόγος ήταν πως ο νικητής (φαντάζονταν τότε, ισχύει πια) θα συναντήσει τους Λιθουανούς στην τετράδα στον ημιτελικό. Και οι δύο έδειχναν να προτιμούν την Ελλάδα και τον νικητή του ζευγαριού της Σερβίας παρά τους Λιθουανούς στον ημιτελικό.

Τελικά, ο Σκαριόλο ξεκάθαρα είπε στους παίκτες του στο ημίχρονο ότι θα διασυρθούν αν χάσουν από μια ομάδα που άφησε εκτός τους 2 καλύτερούς της παίκτες και έπαιζε με το χρονόμετρο στο χέρι τους υπόλοιπους, οπότε οι Ισπανοί πάτησαν το πόδι στο γκάζι και κέρδισαν με σχεδόν 30 πόντους σε ένα ημίχρονο. Για να καταλάβετε το μέγεθος της προσπάθειας των Γάλλων, το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν 31-57, με τους Γάλλους να βάζουν… 10 πόντους στην 3η περίοδο για να σιγουρέψουν την ήττα.

Τα… κατάφεραν, λοιπόν, το δικό τους πέρασε και είναι στο χέρι της εθνικής μας να τους τιμωρήσει για την υπεροψία τους. Γιατί αυτή η στάση δηλώνει υπεροψία και κόμπλεξ ταυτόχρονα. Ο Κολέ μετά το ματς είπε ότι «στόχος μας είναι η νίκη στα προημιτελικά, οπότε ήθελα να ξεκουράσω τους παίκτες μου», που σημαίνει ότι οι Γάλλοι υπολογίζουν την Ελλάδα όσο και το ενδεχόμενο να παίξουν… κουρασμένοι με τη Φινλανδία ή τη Σλοβενία του Μάλκοβιτς. Περιμένουμε την απάντηση των διεθνών μας σε αυτό…

Βέβαια, υπήρχαν κι εκείνοι που προσπαθούσαν να μας βγάλουν τρελούς, όπως ο Μπατούμ, που επέμενε ότι «δεν παίξαμε για να χάσουμε», θεωρώντας προφανώς καλύτερο το να διασύρθηκε η ομάδα του με 30 πόντους επειδή ήταν ανίκανη να περιορίσει την ήττα της και όχι επειδή ήταν αδιάφορη. Πιο δίπλα ο προπονητής του τον άδειαζε με τις δηλώσεις του περί ξεκούρασης. Τουλάχιστον συνεννοηθείτε την επόμενη φορά…

Απ’ την άλλη, ο Σκαριόλο έκανε επίσης διαχείριση δυνάμεων στους παίκτες του, (7-24 λεπτά όλοι) και ξέρει ότι η νίκη αυτή έχει θετικά και αρνητικά. Στα θετικά ο εύκολος προημιτελικός, αλλά και το πιο βατό χρονικά πρόγραμμα (ματς Τετάρτη-Παρασκευή και όχι Πέμπτη-Παρασκευή), στα αρνητικά το πιθανό συναπάντημα με τους Λιθουανούς (ιδίως αν οι Ρώσοι κερδίσουν τη Δευτέρα) στον ημιτελικό. Γιατί άλλο ο όμιλος, άλλο τα νοκ άουτ με 15.000 κόσμο στην έδρα του αντιπάλου.

Ο Ρούντι βρήκε για πρώτη φορά ρυθμό, κάτι που δεν έκαναν οι δύο Γκασόλ, ενώ ακόμη περιμένουμε το πρώτο τρίποντο του Ρούμπιο στη διοργάνωση. Ως τώρα έχει το ανεκδιήγητο 0/11 και λέγεται ότι μόλις σκοράρει πίσω από τα 6.75 μέτρα θα σταματήσει ο αγώνας και θα του απονεμηθεί τιμητική πλακέτα για να θυμάται τη στιγμή. Ή μπορεί να γίνει όταν σταματήσει να «τσιμπάει» και να σουτάρει κάθε φορά που η αντίπαλη άμυνα τον αφήνει προκλητικά ελεύθερο.

Οι Ισπανοί περιμένουν το νικητή του Σλοβενία-Φινλανδία την Τετάρτη, ενώ οι Γάλλοι την εθνική μας την Πέμπτη. Για να δούμε…

Λιθουανία – Γερμανία 84-75 (37-33)

Καουκένας 19, Γιασικεβίτσιους 17π. 4ρ. 4ασ., Βαλανσιούνας 14π. 4ρ, ΓΙασάιτις 8π. 9ρ., Γιαφτόκας 8π. 7ρ. // Κάμαν 25π. 11ρ., Μπένζινχ 18, Νοβίτσκι 16π. 9ρ., Σαφάρτζικ 13π. 4ρ.

Το δευτερόλεπτο που το σουτ του Ιλιασόβα χτύπησε στο στεφάνι, ο δρόμος της Γερμανίας για την οκτάδα έκλεισε.
Ας είμαστε σοβαροί, κανείς δεν θα άφηνε τη Λιθουανία να μείνει εκτός προημιτελικών. Οπότε οι Γερμανοί κυνηγούσαν χίμαιρες και μάλιστα με τον Νοβίτσκι σε μέτρια μέρα. Ο Γερμανός υπεραστέρας κέρδισε 12 φάουλ, έβαλε 16 πόντους και κατέβασε 9 ριμπάουντ, αλλά είχε 4/17 εντός παιδιάς. Βέβαια, αν θέλουμε να τα λέμε όλα, θα έπρεπε να έχει κερδίσει 17-20 φάουλ και να έχει πάει τουλάχιστον άλλες 3 φορές στη γραμμή των βολών για ένα ζευγάρι από δαύτες.

Οι διαιτητές σε κάποια σημεία έδειχναν ότι δεν είχαν καμία διάθεση να αφήσουν τη Λιθουανία να κυνηγήσει στο σκορ και αυτό γινόταν ξεκάθαρο όποτε η Γερμανία ισοφάριζε ή προσπερνούσε με 1 καλάθι, ή ακόμα και όποτε ήταν 2 πόντους πίσω. Έτσι ήταν τα πράγματα και έτσι ήταν αναμενόμενο να είναι. Ο γηπεδούχος πάντα θα πάρει ένα 60-40 στα σφυρίγματα με ένα 80-20 στα αμφισβητούμενα, εκτός αν παίζει με… Ισπανούς ή Αμερικάνους (θα έλεγα και Σέρβους, αλλά πέρσι την… πάτησαν από το αυτό το 80-20).

Οι Γερμανοί έκαναν τρομερό παιχνίδι, πάλεψαν ενάντια σε όλα, όπως την αστοχία του Νοβίτσκι, το ξύλο που έπαιζαν οι Λιθουανοί τον παίκτη των Μαβς από τη στιγμή που περνούσε το κέντρο με την ανοχή των διαιτητών, αλλά και το γεγονός ότι είχαν μόλις 4 παίκτες να σκοράρουν σε όλο το ματς, εκτός από ένα «σώζω τα προσχήματα» τρίποντο του Σβέτχελμ στο φινάλε.

Κάμαν, Νοβίτσκι, Μπένζινχ και Σαφάρτζικ
έπαιζαν μόνοι τους όλη τη Λιθουανία και παραλίγο να την κερδίσουν. Ή να τη στείλουν στην παράταση μήπως κυνηγήσουν εκεί το +11. Τελικά έχασαν γιατί μετά το 75-75 στο τελευταίο λεπτό έπαιξαν μια λάθος άμυνα και ο Κάμαν έχασε 2 βολές κι ένα εύκολο λέι απ.

Πάντως, ως τότε ο Κάμαν είχε 12/16 σουτ, ξεκινώντας με 7/7 τον αγώνα. Με 7/7 εντός παιδιάς τελείωσε το ματς ο Μπένζινχ, που έκανε τρομερό παιχνίδι. Αλήθεια πόσες ομάδες στην Ευρώπη έχουν τριάρι με ύψος 2.09, ηλικίας 22 ετών με το ταλέντο του; Για πόσο ακόμα θα μείνει εντός συνόρων;

Για τους Λιθουανούς ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν μακράν ο καλύτερος παίκτης στο παρκέ, έδειξε για άλλη μια φορά γιατί θεωρείται η επιτομή του πλέι μέικερ εδώ και 15 χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Σάρας πήρε τη Λιθουανία από το χεράκι και έκανε ό,τι ήθελε για να της δώσει τη νίκη. Υπόκλιση για άλλη μια φορά…

Οι Λιθουανοί πέρασαν και η 3η θέση δε σημαίνει τίποτα. Στα νοκ άουτ ομάδα τέτοιας ποιότητας με 15.000 δικούς της οπαδούς να κάνουν το γήπεδο κόλαση σε κάθε αγώνα θα είναι πολύ δύσκολο να χάσει από οποιονδήποτε. Αυτό μάλλον θα σκεφτούν και οι Ρώσοι και δεν θα εμφανιστούν αδιάφοροι στο ματς με τους Σκοπιανούς, μιας και ο ηττημένος του αγώνα αυτού θα παίξει με τη Λιθουανία.

Ο Γερμανοί φεύγουν χωρίς να πραγματοποιήσουν το όνειρο του προολυμπιακού και μπορεί αυτό να ήταν το τελευταίο ματς του Νοβίτσκι με τη φανέλα της εθνικής, ιδίως αν δεν αλλάξει κάτι στο καθεστώς του προολυμπιακού. Δυστυχώς για όλους όσοι αγαπούν το μπάσκετ…


Τα σενάρια της Δευτέρας

Τα ζευγάρια των προημιτελικών έχουν ως εξής:

Ελλάδα – Γαλλία
την Πέμπτη, ζευγάρι που διασταυρώνεται με αυτό της Σερβίας. Οι Σέρβοι περιμένουν τον πρώτο από τον όμιλό μας, δηλαδή το νικητή του Ρωσία-ΠΓΔΜ. Φαίνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει μια από τις Γαλλία, Ρωσία, Σερβία για να περάσει στο προολυμπιακό, καθόλου εύκολο. Την εθνική μας δεν θα τη… χάλαγε καθόλου να χάσουν οι Ρώσοι από τους Σκοπιανούς (γιατί τότε στις 5-8 αν χάναμε τα προημιτελικά θα βρίσκαμε λογικά την ΠΓΔΜ), αλλά οι Ρώσοι λογικά θα προτιμήσουν το δρόμο προς τον τελικό που λέει Σερβία/Γαλλία/Ελλάδα, παρά εκείνον με Λιθουανία/Ισπανία.

Οι Ισπανοί περιμένουν τον νικητή του Φινλανδία-Σλοβενία, παρακαλούν να είναι οι Φινλανδοί για να γλιτώσουν τουλάχιστον το ξύλο του Μάλκοβιτς. Οι Λιθουανοί το χαμένο του Ρωσία-ΠΓΔΜ, λογικά δηλαδή του Σκοπιανούς. Μετά, στην τετράδα παίζουν οι νικητές των δύο ζευγαριών, δηλαδή λογικά Ισπανία-Λιθουανία…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *