Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Σόου τετράδας από Κιριλένκο!

Σόου τετράδας από Κιριλένκο!

Μετά τη νέα παράσταση από την ορχήστρα-Κιριλένκο, οι Ρώσοι είναι ακόμα η μόνη αήττητη ομάδα στο τουρνουά, κέρδισαν τη Σερβία με 77-67 και προκρίθηκαν στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ, όπου την Παρασκευή θα αντιμετωπίσουν στις 21:00 τη Γαλλία που κέρδισε την εθνική μας με 64-56. Νωρίτερα (17:30) η Ισπανία θα κονταροχτυπηθεί με την έκπληξη της διοργάνωσης, ΠΓΔΜ, στον πρώτο ημιτελικό.

Η Σερβία θα παίξει στις 15:00 με την Ελλάδα για μια θέση στο προολυμπιακό τουρνουά του επόμενου καλοκαιριού, όπου έχει ήδη προκριθεί η Λιθουανία, που κέρδισε με την ψυχή στο στόμα με 80-77 την κάκιστη Σλοβενία του Μάλκοβιτς.

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ


Ρωσία – Σερβία 77-67
(34-27)

Κιριλένκο 14π. 11ρ. 6ασ. 4κλ. 2κ., Χριάπα 11π. 5ρ. 4ασ. 2κλ., Βορόντσεβιτς 11π. 3ρ., Σβεντ 10π. 5ασ., Μοζγκόφ 8π. 3ρ. // Τεόντοσιτς 20π. 4ρ. 3ασ., Κρστιτς 13π. 5ρ., Σαβάνοβιτς 9π. 3ρ.

Οι Ρώσοι κέρδισαν τη Σερβία και μάλιστα σχετικά εύκολα, έχοντας τον έλεγχο του ματς καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ήταν μπροστά στο σκορ έως και 12 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και στην επανάληψη ήταν ψύχραιμοι όταν έπρεπε, έβγαλαν καλές φάσεις με σωστή οργάνωση και κέρδισαν μια Σερβία που πάλι απογοήτευσε με τον τρόπο που αγωνίστηκε. Ο Ίβκοβιτς έπαιξε με 9 άτομα ξανά, αλλά αυτή τη φορά έκανε την… έκπληξη βάζοντας 16 λεπτά τον Πάουνιτς και κρατώντας τους Ράσιτς, Τέπιτς, Μαριάνοβιτς στον πάγκο σε όλο το ματς, οι δυο πρώτοι αντιμετώπισαν πρόβλημα τραυματισμού, οπότε αυτή τη φορά δικαιολογείται…

Ο Μπλατ ευτύχησε να δει Κιριλένκο και Χριάπα σε πολύ καλή βραδιά. Οι δυο τους έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά σε άμυνα και επίθεση, καθώς μαζί είχαν 6 κλεψίματα, 2 τάπες, 16 ριμπάουντ, 10 ασίστ, αλλά και 25 πόντους. Ο Κιριλένκο έκανε μάλλον το καλύτερό του ματς στη διοργάνωση, δεδομένης και της κρισιμότητας του αγώνα, με 14 πόντους, 11 ριμπάουντ (6 επιθετικά), 6 ασίστ, 4 κλεψίματα και 2 τάπες, δημιουργώντας άλυτα προβλήματα στους Σέρβους.

Κυρίως ήταν το γεγονός ότι οι Ρώσοι είχαν τον έλεγχο 40 λεπτά, ενώ έβγαλαν και τα συκώτια στον Τεόντοσιτς που θα μας μείνει από το ματς αυτό. Ο Τεόντοσιτς είχε 20 πόντους, αλλά με μόλις 3 ασίστ, 9 λάθη (κανείς άλλος παίκτης στο Ευρωμπάσκετ δεν έκανε τόσα σε έναν αγώνα) και 2/10 τρίποντα. Αλλά έπαιξε 38 λεπτά, καθώς χωρίς αυτόν η Σερβία δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό στο παρκέ. Ή έτσι νομίζει ο Ίβκοβιτς.

Οι Ρώσοι έτρεχαν τον Τεόντοσιτς για 40 λεπτά, τον πίεζαν ασφυκτικά, τον εξουθένωσαν, όποτε και τα γνωστά του τρίποντα δεν έβρισκαν στόχο. Παράλληλα, στα ριμπάουντ έκαναν την πλάκα τους, 37-28, με 14 επιθετικά (5 οι Σέρβοι). Κατέβασαν δηλαδή το 38% των ριμπάουντ που διεκδικήθηκαν στη ρακέτα της Σερβίας.

Είχαν πιο πολλές ασίστ (19-11), λιγότερα λάθη (13-19), περισσότερα κλεψίματα (12-8), περισσότερες τάπες (6-2), ενώ έκαναν και 19 περισσότερα σουτ (και μόλις 5 λιγότερες βολές) από τους αντιπάλους τους.

Το ματς ξεκίνησε με τη Ρωσία μετά το 0-4 να ελέγχει το ματς και να τρέχει ένα 12-3 και από εκεί και πέρα να κυριαρχεί σε όλο τον αγώνα. Με τον Χριάπα και τον Κιριλένκο να σφραγίζουν τη ρακέτα της Ρωσίας, η ομάδα του Μπλατ ξέφυγε με διψήφια διαφορά στο 23-12 και ανέβασε το σκορ στο 29-17 λίγο αργότερα. Μπιέλιτσα και Πέροβιτς μείωσαν, αλλά οι Σέρβοι δεν μπόρεσαν να περάσουν μπροστά. Αυτή την ευκαιρία την είχαν στο 24ο λεπτό, όταν με το σκορ στο 39-38 ο Τεόντοσιτς έχασε τρίποντο για να ξεφύγουν οι Ρώσοι πολύ γρήγορα με 5 πόντους και πάλι.

Κιριλένκο και Σβεντ στην 4η περίοδο οδηγούσαν την ομάδα τους εκ του ασφαλούς, 58-50 στο 32ο λεπτό, 64-54 στο 35ο και 72-63 με 1:29 για το τέλος. Οι Σέρβοι πάλεψαν για την ανατροπή, έκλεψαν μια μπάλα με Πάουνιτς και Μάρκοβιτς, μείωσαν σε 72-67, αλλά ο Κιριλένκο έβαλε 2 βολές, ο Τεόντοσιτς πέταξε ένα τρίποντο και το ματς έληξε εκεί. Λίγο νωρίτερα ο Βορόντσεβιτς είχε βάλει καθοριστικούς πόντους, από τις καλές πάσες Κιριλένκο και Χριάπα.

Ο Ίβκοβιτς έχασε και αυτή τη μάχη κατά κράτος στο φετινό Ευρωμπάσκετ, ενώ ξανά ο τρόπος που διαχειρίστηκε την ομάδα του δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα. Πάντως, οι Σέρβοι και πάλι έδειξαν άλλη ομάδα από εκείνη των τελευταίων δύο χρόνων, επιβεβαιώνοντας τα όσα λέγαμε πιο νωρίς στο τουρνουά. Πλέον, απέτυχαν και μένει το ματς με την Ελλάδα για να φανεί αν θα είναι τελείως αποτυχημένοι ή… απλώς αποτυχημένοι.

Οι Ρώσοι προελαύνουν
στην τετράδα, μπορεί να μη μαγεύουν με το μπάσκετ που παίζουν, αλλά ως τώρα είναι η πιο σκληρή ομάδα του Ευρωμπάσκετ, η μόνη αήττητη με 9-0, εκείνη που έχει δείξει τη μεγαλύτερη σταθερότητα και συνέπεια στο παιχνίδι της. Στο ματς με τη Γαλλία θα μπουν ως φαβορί και αν δεν έχουν θέμα κούρασης με το κατά 3 ώρες μικρότερο κενό από τους Γάλλους ως τον αγώνα, η Γαλλία θα κληθεί για δεύτερη φορά σε 24 ώρες να αντιμετωπίσει μια άμυνα που θα την πνίξει. Και των Ρώσων είναι καλύτερη από τη δική μας…


Γαλλία – Ελλάδα 64-56
(27-31)

Το σχόλιο του Γιώργου Σκιά για την εθνική
Η περιγραφή του αγώνα

ΘΕΣΕΙΣ 5-8

Σλοβενία – Λιθουανία 77-80 (33-44)

Γκ. Ντράγκιτς 16π. 5ρ. 4ασ. 3κλ., Λόρμπεκ 16π. 5ρ., Ζ. Ντράγκιτς 10π. 4ρ., Μπέγκιτς 11π. 4ρ., Σμόντις 8π. 6ρ., Όζμπολτ 9 // Καλνιέτις 17π. 3ρ. 4ασ., Σονγκάιλα 12π. 3ρ., Γιασικεβίτσιους 12π. 7ασ., Γιαφτόκας 9π. 4ρ., Καουκένας 10π. 4ρ. 4ασ., Βαλανσιούνας 8π. 6ρ.


Τυχερός ήταν ο Κεμτζούρα
, με τη Λιθουανία να παίρνει τη νίκη επί των Σλοβένων και την πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά του επόμενου καλοκαιριού. Το έκτρωμα του Μάλκοβιτς έμεινε εκτός και θα παλέψει για τις θέσεις 7-8 που δεν οδηγούν πουθενά.

Βέβαια, για να τα πούμε όλα, ο Μπόζα μάλλον δεν είχε ψυχολογία όταν την ίδια μέρα υπήρχε αγώνας στο Πανασιατικό που έληξε… 27-12. Έβλεπε την άμυνα του Ουζμπεκιστάν και τρελαινόταν, χάνοντας τη διάθεση για ζωή… (το ματς διακόπηκε στην πρώτη περίοδο με τελικό σκορ 27-12, όταν το Κατάρ έμεινε με 1 παίκτη, καθώς οι άλλοι 5 είχαν κάνει από 5 φάουλ επίτηδες για διαμαρτυρία που η ομάδα κατέβηκε με εξάδα στο ματς. Το Ουζμπεκιστάν στο 6ο λεπτό που διακόπηκε το ματς είχε 22/31 βολές!).

Για να κόψουμε την πλάκα οι Σλοβένοι ήταν καλύτεροι από άλλα παιχνίδια, οι Λιθουανοί απογοητευμένοι και το ματς πήγε ψηλά. Μάλιστα, η ομάδα του Μάλκοβιτς παραλίγο να χάσει τον αγώνα στο φινάλε όταν από το τρίποντο του Λόρμπεκ έμεινε πίσω με 77-76 με 1:11 να απομένει. Οι Σλοβένοι… δεν ξανασκόραραν και οι Λιθουανοί απάντησαν με τρίποντο του Καλνιέτις και 1/2 βολές από τον ίδιο λίγο αργότερα για να ξεφύγουν με 77-80.

Ο Μάλκοβιτς είχε την τελευταία επίθεση με 3 δευτερόλεπτα και επαναφορά από το τρίποντο, αλλά έκανε μια τρύπα στο νερό για σύστημα, καθώς δεν κατάφερε να βρει καν ένα σουτ από οπουδήποτε στο γήπεδο. Η μπάλα δεινοπάθησε για να μπει στο παρκέ, ο Γκ. Ντράγκιτς την πέταξε πέφτοντας στις… διαφημιστικές πινακίδες και οι Σλοβένοι δίκαια με βάση την εικόνα τους αποχαιρετούν το Ευρωμπάσκετ χωρίς να έχουν πάρει τίποτα από αυτό, αποτυχημένοι.

Οι Λιθουανοί… χρύσωσαν το χάπι στον κόσμο τους με τη νίκη, πήραν την πρόκριση στο προολυμπιακό, αλλά μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξει στον πάγκο τους του χρόνου, ώστε να εκμεταλλευτούν το υλικό τους καλύτερα. Ο Λαβρίνοβιτς έπαιξε πάλι 8 λεπτά και δεν πήρε κανένα σουτ. Ο Γιασικεβίτσιους ήταν ο καλύτερος και καθάρισε την μπουγάδα, δείχνοντας την τεράστια κλάση του στις κρίσιμες στιγμές: 12 πόντοι με 4/6 εντός παιδιάς και 4/4 βολές και 7 ασίστ σε 17 λεπτά!

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *