Home / ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2011 / Χάλκινοι Ρώσοι, κλάμα η ΠΓΔΜ…

Χάλκινοι Ρώσοι, κλάμα η ΠΓΔΜ…

Χάλκινο μετάλλιο για τους Ρώσους, που κέρδισαν με 72-68 την ΠΓΔΜ, μετά από ένα σκληρό μικρό τελικό, που κρίθηκε 7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του από το… έρμπολ λέι απ του Ντ. Στογιανόφσκι! Μέχρι εκεί οι Σκοπιανοί είχαν βγάλει τα συκώτια στους Ρώσους και χτυπούσαν στα ίσα το μετάλλιο. Κρίμα για μια ομάδα που τα έδωσε όλα στο τουρνουά, ήταν η έκπληξη της διοργάνωσης και το ήθελε τόσο πολύ, που μετά το άστοχο λέι απ, ο προπονητής της, Μάριν Ντοκουζόφσκι έκλαιγε στον πάγκο πριν τελειώσει το ματς.

Απ’ την άλλη, οι Ρώσοι έκαναν άλλη μια επιτυχία σε Ευρωμπάσκετ καθώς, μπορεί να μην παίζουν στον μεγάλο τελικό, αλλά αυτό είναι το 4ο μετάλλιο στην ιστορία τους (από το 1993 και μετά που υπάρχουν ως χώρα), ενώ τελείωσαν το τουρνουά με ρεκόρ 10-1.

Οι Σκοπιανοί μπόρεσαν και με την τρομερή ενέργεια που τους έδιναν ο ΜακΚάλεμπ και ο Ιλέφσκι να μείνουν μέσα στη διεκδίκηση του μεταλλίου ως το τέλος, παρότι είχαν 6/24 τρίποντα, δηλαδή 25%, ενώ πήραν μόλις το 33% των ριμπάουντ στη ρακέτα τους.

Τα ριμπάουντ ήταν μια τραγωδία για την ΠΓΔΜ, που δεν μπόρεσε να ελέγξει τα φόργουορντ της Ρωσίας, που πηδούσαν όλα στο ριμπάουντ. Αποτέλεσμα το 43-25 στον τομέα αυτό, με τους Ρώσους να έχουν 22 επιθετικά ριμπάουντ και τους Σκοπιανούς 11 αμυντικά! Δηλαδή, οι Ρώσοι πήραν το 67% των ριμπάουντ στη ρακέτα των Σκοπίων. Τα 22 επιθετικά είναι ρεκόρ στο Ευρωμπάσκετ αυτό. Οι Σκοπιανοί προσπάθησαν, κατέβασαν 14 επιθετικά (21 αμυντικά οι Ρώσοι), αλλά δεν μπόρεσαν επ’ ουδενί να ελέγξουν τον τομέα αυτόν.

Όμως, με την άμυνά τους δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους Ρώσους, 18-11 τα λάθη, λιγότερα η ΠΓΔΜ, που είχε και 9 κλεψίματα. Το ματς ήταν κλειστό, οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, παρότι είχαν το προβάδισμα για περισσότερα από 25 λεπτά στο ματς. Αν έλειπε και η… Ρουμπίαση του Τσεκόφσκι (σ.σ. ασθένεια κατά την οποία ο παίκτης σουτάρει με ποσοστά Ρίκι Ρούμπιο πίσω από το τρίποντο), που έφτασε τα 14 συνεχόμενα άστοχα τρίποντα με τα όσα έκανε στο ματς (0/6) τότε ίσως είχε άλλη τύχη η ΠΓΔΜ.

Το 13-6 έγινε 15-13 από τον Ιλιέφσκι, το 28-21 με το τρίποντο του Μόνια έγεινε 33-30 με τον ΜακΚάλεμπ να βάζει συνεχόμενους πόντους. Οι Ρώσοι ξέφυγαν για πρώτη φορά με 11 πόντους, 43-32, αλλά δεν ξεφορτώθηκαν τον… κακό μπελά από πάνω τους. Άντιτς και ΜακΚάλεμπ με τρίποντα, συν άλλους 6 μαζεμένους πόντους του ΜακΚάλεμπ έφεραν το ματς στο 50-50 λίγο πριν το τέλος της 3ης περιόδου.

Στις αρχές της 4ης ήρθε το τρίποντο του Ιλιέφσκι για το πρώτο προβάδισμα της ΠΓΔΜ από το 6ο λεπτό, 52-53, ενώ ο Άντιτς έγραψε το 52-55 μετά. Οι Ρώσοι βρήκαν δύο κολλητά τρίποντα από το αστέρι τους και ο Κιριλένκο έκανε το 58-57. Ο Ιλιέφσκι σκόραρε για τρεις πόντους στο 37ο λεπτό για το 60-60 και οι δύο ομάδες συμβάδιζαν μέχρι το 68-65 του Βορόντσεβιτς.

Ο Μπλατ έδωσε εντολή για φάουλ στον Σαμαρτζίσκι, αλλά οι παίκτες του τα θαλάσσωσαν. Ο Κιριλένκο έκανε τον τροχονόμο για να μην κάνει 5ο φάουλ όταν η μπάλα πήγε στον Σμαρτζίσκι, αυτός αστόχησε, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ο Φριτζόν… έκανε πράξη τις οδηγίες του προπονητή, έφαγε το καλάθι κι έκανε και φάουλ. Μέσα η βολή και 68-68 με 48 δευτερόλεπτα για το τέλος.

Η ΠΓΔΜ είχε 2 φάουλ να δώσει, τα έκανε ο ΜακΚάλεμπ, οι Ρώσοι έκαναν επίθεση με τον Μπίκοφ 15 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Μπίκοφ πέταξε την μπάλα τρακάροντας στον Σαμαρτζίσκι, που έπαιξε σωστή άμυνα, αλλά εκείνη μπήκε μέσα σχεδόν ανέλπιστα.

Οι Σκοπιανοί είχαν την τελευταία επίθεση, ο ΜακΚάλεμπ βρήκε τον Ντ. Στογιανόφσκι μόνο του κάτω από την μπασκέτα κι εκείνος… έκανε έρμπολ σε λέι απ! Ο Σβεντ κέρδισε φάουλ, έβαλε τις βολές και το ματς τελείωσε άδοξα για τους Σκοπιανούς με τον προπονητή τους να έχει δακρύσει στον πάγκο.

Τα δεκάλεπτα: 13-17, 30-36, 50-52, 68-72.

Ρωσία (Μπλατ): Κιριλένκο 18 (3τρ. 7ρ. 2ασ.), Μόνια 10 (3τρ. 8ρ. 3κλ.), Μοζγκόφ 10 (6ρ.), Βορόντσεβιτς 10 (7ρ.), Μπίκοφ 5 (5ασ.), Φριτζόν 7 (1), Αντόνοφ 7, Πονκρασόφ.

ΠΓΔΜ
(Ντοκουζόφσκι): ΜακΚάλεμπ 22 (1τρ. 4ρ. 3ασ. 4κλ.), Ιλιέφσκι 16 (3τρ. 4ασ.), Άντιτς 13 (1τρ. 5ρ.), Μιρακόφσκι, Σοκόλοφ, Β. Στογιανόφσκι 5 (1), Ντ. Στογιανόφσκι, Τσεκόφσκι 4, Σαμαρτζίσκι 6.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Κριτική, ξεκατίνιασμα και… ζαχαροπλαστική!

Μπορεί να τελείωσε το Ευρωμπάσκετ, αλλά όπως γίνεται κάθε φορά σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν τελειώνει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *