Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Δεύτερη ευκαιρία για… καλό ξεκίνημα!

Δεύτερη ευκαιρία για… καλό ξεκίνημα!

Το Top-16 ξεκίνησε στο τέλος του 2012, και στην πρώτη εβδομάδα του 2013 έχουμε τη 2η αγωνιστική. Οι ελληνικές ομάδες ξεκίνησαν με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φάση, ο Παναθηναϊκός με νίκη στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός με ήττα στη Βιτόρια, στη δεύτερη εβδομάδα η τοποθεσία αντιστρέφεται, ο Ολυμπιακός θα παίξει εντός έδρας, ο Παναθηναϊκός εκτός, ο στόχος κοινός: η νίκη. Αλλά εκτός από τα δικά μας, υπάρχουν ακόμα 6 αγώνες. Ας δούμε τη 2η αγωνιστική του Top-16.       

Group E

Μπρόζε Μπάσκετς Μπαμπέργκ – Ρεάλ Μαδρίτης

Από τα ματς με ισχυρό φαβορί. Η Ρεάλ μπήκε στο Top-16 με εύκολη νίκη επί της Άλμπα, έχει μπροστά της το δεύτερο ευκολότερο ματς στον όμιλο, στη θεωρία πάντα. Αν χάσει βαθμούς από Άλμπα και Μπαμπέργκ, και μάλιστα πρώτη απ’ όλους, θα αποκτήσει μεγάλο μειονέκτημα για τη συνέχεια.

Η Μπαμπέργκ μπήκε με ήττα στο Top-16, πάλεψε σκληρά απέναντι στη Μάλαγα, αλλά στο τέλος η κλάση των Ισπανών επικράτησε. Πάντως, έδειξε ότι δεν είναι για πέταμα και ότι όποιος την πάρει αψήφιστα θα την πατήσει. Η Μάλαγα ήταν πίσω στο σκορ για 34 λεπτά μέχρι να κερδίσει.

Η Ρεάλ είναι καλύτερη σε επίθεση, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, τάπες και λάθη, με τους Γερμανούς να έχουν πιο υψηλά ποσοστά μόνο σε τρίποντα. Με τον Νάχμπαρ και τον Ζιρμπες η Μπαμπέργκ θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη, αλλά θα πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσει Κάρολ, Σλότερ, Μίροτιτς, Μπέγκιτς, Ροντρίγκεθ. Καθόλου εύκολο.

«Παίζουμε με τη μάλλον καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή»
, είπε ο Κρις Φλέμινγκ, με τον Πάμπλο Λάσο να θεωρεί ότι μάλλον είναι καλό που θα παίξει τώρα με την Μπαμπέργκ εκτός έδρας καθώς «θα γίνουν ακόμη καλύτεροι όσο θα προχωρά η σεζόν».


Αναντόλου Εφές – Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με μεγάλη νίκη επί της Ζαλγκίρις Κάουνας, ενώ η Εφές, παρότι πάλεψε, τελικά έχασε με περίπου 20 πόντους από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Ο Τούρκοι θέλουν να ξεκινήσουν με νίκη τα ματς στην έδρα τους, ενώ σε αυτή την αποστολή τους θα τους διευκολύνει και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός θα παραταχθεί στον αγώνα χωρίς τον Διαμαντίδη.

Η απουσία του αρχηγού του Παναθηναϊκού θα δώσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες στους υπόλοιπους του ρόστερ, αλλά ας μη γελιόμαστε, είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον Πεδουλάκη και τους παίκτες του. Ο Παναθηναϊκός είναι λίγο καλύτερος σε σκορ, ριμπάουντ, ασίστ και τάπες από την Εφές, η οποία είναι καλύτερη σε κλεψίματα και λάθη.

Στο ματς θα κοντραριστούν δύο από τους καλύτερους σουτέρ της ηπείρου, ο Καπόνο με τον Βούγιατσιτς. Ο Αμερικανός του Παναθηναϊκού ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περασμένη εβδομάδα, σκόραρε κατά βούληση απέναντι στη Ζαλγκίρις, αλλά όσο προχωρά ο καιρός θα αντιμετωπίζει όλο και πιο σκληρές άμυνες. Ο Μπράμος, ο Μπανκς, ο Ούκιτς θα πρέπει να τον βοηθήσουν να βρει δρόμους, αλλά και να σταματήσουν την απειλή του Φάρμαρ. Ερντέν και Λασμ θα μας προσφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα μονομαχία, με το ματς να είναι ντέρμπι, αλλά την Εφές να έχει τον πρώτο λόγο λόγω της απουσίας του Διαμαντίδη.

Αυτό είναι μάλλον και το μοναδικό ματς που «επιτρέπεται» στον Παναθηναϊκό να χάσει από τα 6 πρώτα του. Αλλά μια νίκη στην Πόλη θα τον φέρει καβάλα στ’ άλογο στον όμιλο.

Ζαλγκίρις Κάουνας – Ουνικάχα Μάλαγα

Η μία ξεκίνησε με ήττα στο ΟΑΚΑ, ενώ η άλλη δυσκολεύτηκε πάρα πολύ απέναντι στην Μπαμπέργκ, μέχρι τελικά να κερδίσει. Η Ζαλγκίρις ξέρει ότι με δύο κολλητές ήττες στο ξεκίνημα του Top-16 θα χαθεί όλο το momentum που είχε δημιουργήσει στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης. Απ’ την άλλη, η Μάλαγα συνεχίζει να παίρνει τα ματς που πρέπει και να μένει ψηλά στη βαθμολογία, όπως έκανε στον πρώτο γύρο.

Το παιχνίδι είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τους Λιθουανούς να επιστρέψουν στις νίκες, όχι γιατί παίζουν με κακή ομάδα, αλλά γιατί είναι στην έδρα τους, είναι πεισμωμένοι από την ήττα της περασμένης εβδομάδας και θέλουν το πρώτο ροζ φύλλο της δεύτερης φάσης.

Τις δυο ομάδες δεν χωρίζουν πολλά
, η Ζαλγκίρις είναι καλύτερη σε πόντους και κλεψίματα, σουτάρει καλύτερα εντός παιδιάς, αλλά στα ριμπάουντ και τις ασίστ τον πρώτο λόγο έχει η Μάλαγα. Ο Πάνκο μπήκε πολύ δυνατά στην επιστροφή του στην Ισπανία, πολύ καλύτερα απ’ ότι έπαιζε στον Παναθηναϊκό, δείχνει ότι του ταιριάζει καλύτερα το στιλ της Μάλαγα. Απ’ την άλλη, ο Ντάρντεν θα αντιμετωπίσει την ομάδα που πέρσι με τον σύστησε στην Ευρωλίγκα, τώρα με τη Ζαλγκίρις θα έχει κάθε λόγο να κερδίσει τους πρώην.

Ο Πλάθα είναι Ισπανός με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό για το πώς θα αντιμετωπίσει ισπανικές ομάδες, ενώ έχει προπονήσει στο παρελθόν τους Καλογουέι και Ούρτασουν. Απ’ την άλλη, το ίδιο ισχύει και για τον Ρέπεσα με τον Μάρκο Πόποβιτς, αλλά και τον Ίμπι Τζάαμπερ. Στα στατιστικά του αγώνα οι 17 συνεχόμενες εύστοχες βολές με τις οποίες θα μπει στο ματς ο Καουκένας.

Άλμπα Βερολίνου – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Για 30 λεπτά στο ντεμπούτο της στο Top-16 η ΤΣΣΚΑ έμοιαζε θνητή απέναντι στην Εφές. Ισόπαλη στο ημίχρονο, στο 63-58 στο 30ο λεπτό. Το τέλος του ματς, βρήκε τους Ρώσους να έχουν κερδίσει με 19 πόντους διαφορά, να έχουν βάλει 90, να έχουν δεχτεί 71, να έχουν 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, τον Κρστιτς με 9/10 εντός παιδιάς και τον Ουίμς με 7/11, ενώ η ομάδα σούταρε με 64% στα δίποντα και 61% στα τρίποντα στην αναμέτρηση.

Τι μπορεί να κάνει απέναντι σε αυτά η Άλμπα;
Δεν ξέρω. Πάντως, παίζει στην έδρα της και θα πρέπει να πάρει δύναμη από τον κόσμο της αν θέλει να έχει οποιαδήποτε τύχη απέναντι σε μια ομάδα που σουτάρει πολύ καλύτερα, βάζει σχεδόν 9 πόντους παραπάνω κατά μέσο όρο, και είναι καλύτερη σε κλεψίματα, ασίστ, τάπες.

Σίγουρα η ΤΣΣΚΑ είναι το απόλυτο φαβορί της αναμέτρησης, σίγουρα ο Μεσίνα και οι παίκτες του δεν θέλουν ούτε καν να σκεφτούν ήττα απέναντι στις δύο γερμανικές ομάδες. Τι μπορεί να κάνει ο Τόμπσον και η παρέα του απέναντι σε Ουίμς, Χριάπα, Κρίστμας (σουτάρει με 58% στα τρίποντα στη διοργάνωση), Τεόντοσιτς, Καούν, Κρστιτς; Η θεωρία λέει «λίγα πράγματα», η ΤΣΣΚΑ έχει το βάθος και την κλάση να καθαρίζει τέτοια ματς. Πώς θα μπορούσε κάτι να αλλάξει; Σίγουρα θα πρέπει ο Τόμπσον να μην αυτοκαταστραφεί όπως στο πρώτο ματς με τη Ρεάλ. Εκεί έπαιξε μόλις 11 λεπτά, είχε 4 πόντους και 0 ranking και η Άλμπα πήγε άπατη. Μπάιαρς, Σαφάρτζικ, Φόρστερ θα πρέπει να σκοράρουν πολύ από το τρίποντο, οι Γερμανοί να σταθούν στη ρακέτα, να μην επιτρέψουν στην ΤΣΣΚΑ ούτε ένα ξέσπασμα στο ματς. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο δύσκολο. Οι Ρώσοι ξέρουν ότι χρειάζονται ένα καλό τρίλεπτο για να πάρουν διψήφια διαφορά και εκεί να τελειώσει το ματς.

Στο ρόστερ των Ρώσων και ο Παπαλουκάς, μπορεί να ήταν σκουριασμένος την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Μεσίνα ξεκάθαρα του έδειξε ότι τον υπολογίζει και θα επιμείνει σε αυτόν στην πορεία της σεζόν.

Group F

Χίμκι – Μπαρτσελόνα

Το μοναδικό παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής ανάμεσα σε ομάδες που είχαν αμφότερες κερδίσει στην πρώτη αγωνιστική. Μπαίνουν στο ματς με 1-0, ό,τι κι αν είχε γίνει νωρίτερα στη σεζόν μάλλον μικρή σημασία έχει. Στον όμιλο είναι ισόβαθμες στην κορυφή και αν η Μπαρτσελόνα χάσει θα πάει στο 1-1 όχι στο 10-2. Και, βεβαίως, μετά τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τη Ρεάλ ούτε να το σκέφτεται δεν θέλει ότι θα πέσει τόσο νωρίς από την κορυφή του ομίλου.

Όμως, δεν θα είναι και περίπατος το ματς στη Ρωσία. Μπορεί οι «μπλαουγκράνα» να έχουν καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα, να είναι καλύτεροι στα ριμπάουντ, τα κλεψίματα, τα δίποντα και τις τάπες, αλλά θα βρουν μια ομάδα που δίνει περισσότερες ασίστ, κάνει λιγότερα λάθη και δεν γίνεται εύκολα θύμα. Βασικό ρόλο σε αυτό, και σε όλο το ματς βεβαίως, παίζει ο Ζόραν Πλάνινιτς, που κάνει απίστευτη χρονιά. Απ’ την άλλη, πολλά θα κριθούν στο αν θα καταφέρουν οι Ρώσοι να σταματήσουν τον Τόμιτς, αλλά και πώς αυτός θα τα πάει απέναντι στον Λόντσαρ. Ο Χουέρτας θα πρέπει να κρατήσει ήρεμη την Μπαρτσελόνα, ενώ Ινγκλς και Μάικλ θα αποτελέσουν σκληρό τεστ για τον Μόνια, με τον Φριντζόν να δοκιμάζει την περιφερειακή άμυνα των Ισπανών. Βασικότερο στοιχείο του αγώνα; Η απουσία του Ναβάρο, ο οποίος μετά την αδιανόητη εμφάνιση στο el classico δεν ταξίδεψε στη Μόσχα λόγω προβλήματος στον αστράγαλο.

Ο Κουρτινάιτις δεν έκρυψε τη χαρά του για την απουσία του Ναβάρο: «από πολλές απόψεις η απόδοσή τους εξαρτάται από τον Ναβάρο. Όταν λείπει, έχουν δυσκολίες». Θα μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη; Θα γίνει η Χίμκι η πρώτη (από τις κοινές θνητές, δηλαδή, πλην της ΤΣΣΚΑ) ομάδα της Ευρωλίγκας που θα κερδίσει φέτος την Μπαρτσελόνα; Σίγουρα η απουσία του Ναβάρο κάνει πολύ πιο αμφίρροπο το ματς αυτό.

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Κάχα Λαμποράλ

Αν αυτό το ματς γινόταν πριν από 2 εβδομάδες, θα μιλούσαμε για βίους αντίθετους. Η Μακάμπι είχε 8-2 στην κανονική περίοδο, η Λαμποράλ είχε 4-6 και έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο… από τον Νοέμβρη. Τώρα, πάει κάπως αλλιώς. Η Μακάμπι έχει 0-1 στο Top-16, η Λαμποράλ 1-0, οι Ισπανοί έχουν 4-0 με τον Τάμπακ στον πάγκο τους και ούτε ο πρωταθλητής Ευρλωπης δεν ανέκοψε την πορεία τους.

Λαμπε, Ν. Μπιέλιτσα, Κοζέρ, Καμπέθας, Πλάις, Νοτσιόνι, μοιάζουν να αποδίδουν όπως θα περίμενε κανείς με τον Τάμπακ και η Λαμποράλ είναι αυτό ακριβώς που είχαμε προβλέψει πριν την έναρξη του Top-16: μεγάλη ατυχία για όλους τους υπόλοιπους που ήρθε από την 4η θέση του ομίλου της. Ο Χίκμαν, ο Τζέιμς, ο Λόγκαν, ο Ελιάχου, θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιδράσουν μετά το ναυάγιο της Ιταλίας, καθώς μαζί με τους Πνίνι, Σμιθ, Οχαγιόν, πνίγηκαν τελείως στη Σιένα. Ο Πλάνινιτς ακόμα δεν έχει δείξει τίποτα από την αξία του, αλλά είναι και δύσκολο να το κάνει τόσο σύντομα.

Μέσα σε όλα τα στραβά που είχε ο Μπλατς, του ήρθε και το πρόβλημα στον ώμο του Τζέιμς (ο πιο εύστοχος παίκτης της λίγκας), πρόβλημα που τον κάνει «game time decision», καθόλου καλό για τους Ισραηλινούς. Κι εντάξει, την περασμένη εβδομάδα έχασε εκτός έδρας, τώρα στη Νόκια Αρίνα δεν υπάρχουν περιθώρια. Απ’ την άλλη, φανταστείτε τη Λαμποράλ στο 2-0 με νίκη στο Ισραήλ και πείτε ποιος θα τολμήσει να μην τη βάλει στα φαβορί για την πρόκριση μετά. Σημαντικό από κάθε άποψη το ματς, η έδρα της Μακάμπι της δίνει τον πρώτο λόγο, αλλά και ξεκάθαρο αβαντάζ.


Φενέρμπαχτσε – Μοντεπάσκι Σιένα


Το πιο ιδιαίτερο παιχνίδι της αγωνιστικής.
Ο Σιμόνε Πιανιτζάνι αντιμετωπίζει την ομάδα με την οποία καθιερώθηκε στην ελίτ της Ευρώπης, την ομάδα που έκανε φόβητρο στην Ιταλία, την ομάδα που έκανε από τις ισχυρότερες στην Ευρωλίγκα. Το καλοκαίρι έκλεισε τον κύκλο του στη Σιένα, τώρα θα κληθεί να την αντιμετωπίσει για πρώτη φορά.

Και θα έχει και όλη την πίεση του κόσμου πάνω του. Η Φενέρ παραπαίει φέτος, με βάση το ρόστερ της η πορεία της είναι άθλια. Η ήττα από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα ήταν φυσιολογική, αλλά έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν με όνειρα φάιναλ φορ, αλλά προς το παρόν θα γελάσει κάθε πικραμένος αν το πουν δυνατά.

Μια νίκη επί της Σιένα θα το άλλαζε αυτό, θα έφερνε την ομάδα στο 1-1, θα κρατούσε ανέπαφη την έδρα της. Η Σιένα έχει την καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση, αλλά και μοιράζει τις περισσότερες ασίστ. Ο Μπόμπι Μπράουν κάνει απίστευτη σεζόν, τελευταίο θύμα του η Μακάμπι, ενώ Σανικίτζε, Χάκετ, Ρες, Καραρέτο, Τζάνινγκ και Μος έχουν βρει ρόλους, ισορροπία και ηρεμία υπό τις οδηγίες του Μπιάνκι.

ΜακΚάλεμπ και Άντερσεν θα κληθούν να παίξουν απέναντι στην περσινή τους ομάδα
και υπό νορμάλ συνθήκες, με τον παλιό να παίζει απέναντι στον μέχρι πρότινος βοηθό του, στην έδρα της νέας του ομάδας, έχοντας πάρει και τους δύο καλύτερους από το παλιό ρόστερ, θα μιλάγαμε για νίκη της Φενέρ. Όμως, αγωνιστικά, στο ματς μπαίνει ως φαβορί η Σιένα. Η οποία έχει κάνει και 3 νίκες εκτός έδρας ήδη στη διοργάνωση, έχοντας χάσει με 1 καλάθι τα άλλα δύο από τα 5 ματς που έχει παίξει εκτός Ιταλίας.

Σημείο κλειδί η απόδοση των ΜακΚάλεμπ και Άντερσεν, με τον δεύτερο να παίζει λε και έχει ξεχάσει το μπάσκετ φέτος, σα να έχει όλα τα ψυχολογικά του κόσμου. Στη Βαρκελώνη είχε 1/9 σουτ και -7 ranking με τον Πιανιτζάνι να σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά, αλλά να συνεχίζει να τον βάζει πολύ να παίζει. Από κοντά και ο ΜακΚάλεμπ με 0/7 σουτ στην Ισπανία. Και οι δύο πρέπει να δώσουν απαντήσει, ο Σάτο, ο Ερμίς, ο Ονάν, ο Μπογκντάνοβιτς, ο Πρέλντζιτς, μάλλον συνθέτουν το καλύτερο δυνατό καστ για να σε βοηθήσει να βγεις από την τρύπα που έχεις χωθεί.

Αρκετά ενδιαφέρον παιχνίδι, ίσως το ματς της αγωνιστικής για την Ευρωλίγκα με όλες τις ιδιαιτερότητες που έχει.

Ολυμπιακός – Μπεσίκτας

Και αίφνης το ματς στο ΣΕΦ με την Μπεσίκτας έγινε «do or die» για τον Ολυμπιακό. Κάτι η ήττα από τη Λαμποράλ την πρώτη αγωνιστική, κάτι (ακόμα πιο σημαντικό) η εντός έδρας ήττα της Μπεσίκτας από τη Χίμκι, το 2-0 με τους Τούρκους είναι πλέον «must» για κάθε ομάδα που θέλει να προκριθεί.

Ο Ολυμπιακός έμοιαζε για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες κακός την περασμένη, χωρίς πάθος, χωρίς ενέργεια, χωρίς ρόλους, με τον Σπανούλη να παίρνει την μπάλα γιατί κανείς άλλος δε τολμούσε. Τα ίδια που βλέπαμε στα πρώτα τρία ματς. Όμως, τώρα είναι Γενάρης, τώρα δεν υπάρχει περιθώριο και η ανάκαμψη πρέπει να έρθει άμεσα. Το ροζ φύλλο απέναντι στους Τούρκους είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος σε επίθεση, ριμπάουντ, ασίστ, δίποντα και τρίποντα από την Μπεσίκτας.

Στην ουσία μπορεί να χάσει μόνο αν ο ίδιος επιτρέψει στην Μπεσίκτας να μείνει μέσα στο παιχνίδι. Αλλιώς το ματς πρέπει να καθαρίσει και μάλιστα σχετικά εύκολα. Με Σπανούλη, Χάινς, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Άντιτς, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Μπεσίκτας που δεν βλέπω πώς θα τα λύσει ο Κούντερ. Απ’ την άλλη, με Μάρκοτα, Κρίστοφερ, Βίντμαρ, Τζέρελς, Γιούιν, η Μπεσίκτας δεν θα κατέβει στο ΣΕΦ να χάσει. Και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *