Home / Α1 / Λουκέτο στην Α1!

Λουκέτο στην Α1!

Κι εκεί που νομίζαμε ότι το θέμα του Πανελληνίου και η Α1 με 13 ομάδες θα ήταν η μόνη ξευτίλα πριν την έναρξη της φετινής χρονιάς, ήρθε το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ να αποφασίσει την επ’ αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος λόγω της μη υπογραφής συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος! Η απόφαση πάρθηκε με 7 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 1 λευκό.

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ μετά το ΔΣ είχε ως εξής: «Το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε την αναβολή της έναρξης της Basket League ΟΠΑΠ 2011-2012, έως ότου κατατεθεί στον Σύνδεσμο πρόταση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος.».

Τέσσερις μέρες πριν το πρώτο τζάμπολ οι ομάδες αποφάσισαν ότι επειδή δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, στην Α1 μπαίνει λουκέτο. Βέβαια, το γιατί φτάσαμε 4 μέρες πριν το πρωτάθλημα χωρίς συμφωνία για τα τηλεοπτικά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Υπέρ της αναβολής του πρωταθλήματος ψήφισαν Άρης, ΠΑΟΚ, Μαρούσι, Πανιώνιος, Περιστέρι, ΚΑΟΔ και Ηλυσιακός. Κατά της αναβολής ήταν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Κολοσσός και Καβάλα. Ο Ίκαρος ψήφισε λευκό, καθώς υποστήριξε ότι θέλει να αναβληθεί η πρώτη αγωνιστική, αλλά όχι επ’ αόριστον το πρωτάθλημα. Ο ΑΓΟΡ δεν παρέστη.

Οι 7 που ψήφισαν υπέρ θέλουν κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και ζήτησαν αναβολή μέχρι να υιοθετηθεί η πρότασή τους. Ο Ηλίας Λιανός τόνισε ότι αν δεν υπογραφούν οι συμφωνίες με ΟΠΑΠ και για τα τηλεοπτικά και αν αυτές δεν περιλαμβάνουν και τους «αιώνιους» δεν θέλει να ξεκινήσει η Α1.

Το θέμα είναι ότι το πακέτο της Α1 είναι πια τόσο μη ελκυστικό που κανείς δεν το θέλει, σε δύσκολους οικονομικά, βέβαια, καιρούς. Οι ομάδες πλην των δύο καλύτερων θέλουν να επωφεληθούν από το ενδιαφέρον που υπάρχει για τους «αιώνιους», ώστε να μπουν σε μια οικονομική συμφωνία μαζί τους.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, καθώς η συμφωνία που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ έχει ρήτρα για την ημερομηνία έναρξης, δηλαδή ο ΟΠΑΠ μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία εφόσον το πρωτάθλημα δεν αρχίσει κανονικά. Πάνε, δηλαδή, και τα μόνα σίγουρα έσοδα των ΚΑΕ.

Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν υπογράψει ήδη συμφωνίες με την ΕΡΤ, η οποία αδιαφόρησε για όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Ο Λιανός είπε προς τους «αιώνιους»: «παίξτε μόνοι σας», πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Απ’ την άλλη, μπορεί οι «αιώνιοι» να είναι σε άλλο επίπεδο από τους υπόλοιπους, αλλά για να νομιμοποιηθούν να παίζουν στον τελικό μεταξύ τους, θα πρέπει το πρωτάθλημα να έχει και άλλες ομάδες και όχι να είναι οι δυο τους.

Βέβαια, το θέμα είναι ποιος θα θελήσει να πληρώσει γι’ αυτή την Α1. Όπως, και το ποιος έπρεπε να έχει ασχοληθεί τόσο καιρό για να βρεθεί συμφωνία (προφανώς ο ΕΣΑΚΕ). Ή, ας πούμε, γιατί έπρεπε να φτάσουμε 4 ημέρες πριν την έναρξη για να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα.

Δυστυχώς, τα εγκλήματα πληρώνονται. Όλα όσα γίνονται στην Α1 εδώ και λίγα χρόνια, που την καταστρέφουν, την απαξιώνουν και την πληγώνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, κάποτε θα έβγαιναν στην επιφάνεια και θα είχαμε το τωρινό αποτέλεσμα, αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να σταματήσει την κατρακύλα. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία «βοήθησε» να φτάσουμε ως εδώ, αλλά η αλήθεια είναι ότι όποιος πει πως δεν το είχε δει να έρχεται, θα πει ψέματα. Πλέον, η χρονιά είναι στον «αέρα» και τα «χαριτωμένα» περί «λοκ άουτ δεν έχει πια μόνο το NBA» μόνο ως ειρωνικό αστείο μπορούν να ακουστούν. Αφήστε που είναι λάθος ως νόημα, καθώς κανείς δεν… κλείδωσε τους εργαζόμενους εκτός πρωταθλήματος, όπως σημαίνει η έννοια lock out. Άλλα τα δικά μας πάθη και προβλήματα…

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *