Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αλλαγές στην Ευρωλίγκα και… λιγότερη Ελλάδα

Αλλαγές στην Ευρωλίγκα και… λιγότερη Ελλάδα

Η ULEB ανακοίνωσε τις αλλαγές που ετοιμάζει σε Ευρωλίγκα και Eurocup για τις επόμενες σεζόν και συγκεκριμένα για το διάστημα 2012-15. Ορισμένες μικρές, άλλες μεγάλες και σημαντικές, η διοργάνωση βαδίζει όπως θέλει, αφού έχει την απόλυτη στήριξη των ισχυρών ομάδων της. Ο λόγος γι’ αυτό προφανής: η Ευρωλίγκα είναι ένα πλήρως επιτυχημένο οικονομικά μοντέλο για το μπάσκετ τα τελευταία 10 χρόνια.

Και οι φωνές διαφωνίας, όπως αυτή του ΠΑΟΚ, που είδε την 3η θέση της Ελλάδας να χάνεται, αντιμετωπίζονται με αδιαφορία, καθώς με τη στήριξη των κολοσσών της Ευρώπης, η Ευρωλίγκα δεν έχει κανένα λόγο να ασχοληθεί με ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, μεταξύ μας, το ξέραμε ότι όλα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Α1 κάποια στιγμή θα τα βρίσκαμε μπροστά μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν μαθαίνουν τι γίνεται, μαθαίνουν. Και η πλήρης απαξίωση του ελληνικού πρωταθλήματος είναι πια δεδομένη σε όλη την Ευρώπη. Τους θεωρεί κανείς παράλογους; Όσο για την παρασκηνιακή δύναμη της Ελλάδας πλην «αιωνίων», μάλλον για γέλια είναι. Οι δυο μεγάλοι της Α1 είναι προφανώς ικανοποιημένοι από την Ευρωλίγκα και σε ένα πρωτάθλημα διαλυμένο δεν έχουν κανένα λόγο να «παλέψουν» για χάρη των άλλων.

Λοιπόν, από το 2012-13 η Ευρωλίγκα θα διεξάγεται με 24 ομάδες και το Eurocup με 48. Το νέο σύστημα με τον αριθμό των ομάδων και τον τρόπο που επιλέγονται υιοθετήθηκε «για να υπάρξει σταθερότητα στη διοργάνωση, με τις καλύτερες ομάδες από τα καλύτερα πρωταθλήματα να είναι στην Ευρωλίγκα». Και σε αυτή την πρόταση προφανώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα δεν χωράει πιά…

Επίσης, η Ευρωλίγκα σκέφτεται να αλλάξει μέρα ώστε να μη συμπίπτει με το Champions League. Έτσι, από Τετάρτη-Πέμπτη θα πάει Πέμπτη-Παρασκευή. Προφανώς όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα με τα εσωτερικά πρωταθλήματα κάθε χώρας, αγώνες θα πρέπει αν πάνε Κυριακή και Δευτέρα, το Σάββατο χάνεται για τις καλές ομάδες και είναι ένα θέμα.

Η Ευρωλίγκα λέει ότι έχει τη λύση, θα έχει συνάντηση με τη FIBA Europe για να φτιάξουν το θέμα. Βέβαια, με τις ομάδες να τη στηρίζουν η FIBA Europe και η κάθε λίγκα θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να δεχτούν τα πράγματα.

Η επόμενη Ευρωλίγκα, λοιπόν, θα έχει 8 ομάδες στα προκριματικά, καμία από τις οποίες δεν θα είναι από την Ελλάδα. Η κανονική περίοδος θα γίνει με 24 ομάδες χωρισμένες σε 4 ομίλους των 6 ομάδων. Προκρίνονται οι 4 από κάθε όμιλο, αλλά στο Top-16 έχουμε αλλαγή με 2 ομίλους των 8 ομάδων.

Τα προημιτελικά μένουν ως έχουν, best-of-five σειρές, ενώ μετά θα έχουμε φάιναλ φορ.

Η συμμετοχή των ομάδων θα μείνει με το ίδιο μοντέλο όπως τώρα: 14 με εγγυημένο συμβόλαιο (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Κάχα Λαμποράλ, Μάλαγα, Αναντόλου Εφές, Φενέρμπαχτσε, Σιένα, Αρμάνι Μιλάνο, Ζαλγκίρις Κάουνας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τέλ Αβίβ, Ασέκο Προκόμ), 8 να έχουν εγγυημένα Β (για λίγα χρόνια δηλαδή, ανάλογα με τη βαθμολογία τους και το ranking τους στη FIBA), 1 να προκρίνεται ως νικήτρια του Eurocup και 1 να παίρνει κάθε χρόνο wild card από την ULEB. Η Ευρωλίγκα ισχυρίζεται ότι 4 ομάδες μάξιμουμ από κάθε χώρα θα παίρνουν συμμετοχή το χρόνο (προφανώς δεν μετράει ο νικητής του Eurocup και η wild card σε αυτό), αλλά με το θέμα της Ισπανίας θα δούμε αν θα ισχύσει κάτι τέτοιο, καθώς έχει ήδη 4 ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο Α.

Από εκεί και πέρα οι αλλαγές πέρασαν εύκολα, γιατί οι ομάδες είναι ικανοποιημένες. Και γιατί να μην είναι άλλωστε; Το 2011-12 έχει υπολογιστεί ότι η Ευρωλίγκα θα έχει 4% αύξηση των συνολικών της εσόδων σε σχέση με πέρσι, σε μια πολύ άσχημη οικονομική συγκυρία για την Ευρώπη, ενώ η άνοδος στα τηλεοπτικά είναι 6% σε σχέση με πέρσι.

Σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, στην αρχή της διοργάνωσης, τα νούμερα δείχνουν ότι η ULEB έχει κάνει τεράστια βήματα, οπότε λογικά οι μεγάλες ομάδες τη στηρίζουν και την αποδέχονται ως τη μόνη λύση. Το φάιναλ φορ έχει γιγαντωθεί σε κόσμο, έσοδα και διαπιστεύσεις (πέρσι οι διαπιστεύσεις ήταν 2.6 φορές περισσότερες απ’ ότι πριν από 10 χρόνια), ενώ τα έσοδα της διοργάνωσης είχαν τετραπλασιαστεί πέρσι σε σχέση με πριν από 10 χρόνια.

Το 2001 το 12.5% των αρένων ήταν πάνω από 10.000 θέσεων, ενώ πέρσι το 45% των αρένων. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η Ευρωλίγκα νιώθει σίγουρη για την καθιέρωσή της και το μέλλον της και θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα. Πλέον, ξεκάθαρα δείχνει ότι χάνει από το Champions League και θέλει να ανέβει ακόμη περισσότερο πετώντας από πάνω της την άσκοπη σύγκριση με αυτό.

Μένει να δούμε πώς θα προχωρήσει το θέμα, αλλά η Ευρωλίγκα είναι σε άνοδο και με τα νέα μέτρα θέλει να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο. Το αν θα τα καταφέρει θα φανεί, ερωτηματικά και ενστάσεις υπάρχουν, πάντως έχει ήδη κερδίσει την ψήφο των ομάδων της.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *