Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Euroleague 2011-12 on ΑοΒ! – Όμιλος Γ

Euroleague 2011-12 on ΑοΒ! – Όμιλος Γ

Ο λάκκος με τα θηρία είναι ο 3ος όμιλος της Ευρωλίγκας. Τέσσερις ομάδες σαφώς ξεχωρίζουν, η Παρτιζάν ακολουθεί και η Σαρλερουά αναρωτιέται «πού πήγα κι έμπλεξα;». Μακάμπι, Εφές, Ρεάλ και η Αρμάνι των δικών μας Φώτση, Μπουρούση, έχουν τους υψηλότερους στόχους φέτος, αλλά πρώτα θα πρέπει να προκριθούν από τον όμιλο, και μάλιστα να πάρουν και καλή θέση για να μην έχουν βουνό στην επόμενη φάση. Φαβορί οι Ισραηλινοί, αλλά όποιος πει ότι βάζει το χέρι του στη φωτιά είναι πολύ πιθανό να το κάψει. 


Όμιλος Α
Όμιλος Β
Όμιλος Γ
Όμιλος Δ

Όμιλος Γ

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Το ρόστερ: Πολύ δυνατή είναι και φέτος η Μακάμπι, παρότι έχασε πολλούς από τους περσινούς παίκτες της, που την οδήγησαν στον τελικό της Ευρωλίγκας. Πάργκο, Πέρκινς, Έιντσον δεν είναι πια στο Ισραήλ, αλλά πολλά τα νέα πρόσωπα. Στην περιφέρεια υπάρχει ο Θοδωρής Παπαλουκάς, μαζί με τους Ντεβίν Σμιθ (που προέρχεται από μια καταπληκτική σεζόν), Ταλ Μπουρστάιν, Γιογκέβ Οχαγιόν, Τζόναθαν Σέγιερ, Γκάι Πνίνι και βεβαίως τον Τζόρνταν Φάρμαρ, που ανεβάζει επίπεδο την ομάδα. Ο Ντέιβιντ Μπλου κάνει τη σύνδεση με τη ρακέτα, όπου υπάρχει ακόμα ο Ρίτσαρντ Χέντριξ, με τον Λιόρ Ελιάχου, τον Σον Τζέιμς και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που έχει μπει πάρα πολύ δυνατά στη σεζόν. Δεν της λείπει τίποτα, έχει και την εμπειρία και την ηρεμία στον άσο που δεν είχε πέρσι, οπότε στοχεύει ψηλά. Βέβαια, ο Φάρμαρ έχει opt-out και αυτό είναι μεγάλο θέμα. Τέλος, ο Τζέρεμι Πάργκο τυπικά μπορεί να παίξει φέτος στη Μακάμπι, καθώς για την Ευρώπη δεσμεύεται με συμβόλαιο και δεν μπορεί να πάει σε καμία άλλη ομάδα (μόνο στο NBA). Προς το παρόν αυτό δεν έχει γίνει, αλλά η χρονιά μόλις άρχισε.

Το σημείο αφετηρίας: Εκεί μπροστά ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες. Όσο παίζει ο Φάρμαρ η Μακάμπι θα είναι από τα πρώτα φαβορί για το φάιναλ φορ. Όταν φύγει θα πρέπει να τον αντικαταστήσει, αλλιώς θα χάσει έναν από τους καλύτερούς της παίκτες, χωρίς να είναι τόσο γεμάτη ώστε να το καλύψει εκ των έσω. Βέβαια, τώρα που είναι τραυματίας θα δούμε πώς λειτουργεί η ομάδα χωρίς αυτόν.

Ο πάγκος: Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι πολύ μεγάλος προπονητής και ξέρει να χειρίζεται το ρόστερ της ομάδας του. Πέρσι πήγε με τη Μακάμπι στο φάιναλ φορ παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ όλη τη σεζόν. Εκεί υποκλίθηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά η πρώτη του χρονιά στην ομάδα ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Να δούμε πόσο ψηλά θα φτάσει φέτος. Ο ίδιος κλασικά αρνείται να παραδεχτεί ότι ο πήχης είναι το ίδιο ψηλά και φέτος, λέγοντας ότι πάει… παιχνίδι παιχνίδι.

Η πρόβλεψη: Αν δεν είναι στα προημιτελικά θα είναι αποτυχημένη. Με βάση τα περσινά, αποκλεισμός από το φάιναλ φορ είναι αποτυχία. Βέβαια, θα εξαρτηθεί και από το ρόστερ της τον Μάρτιο, αφού θέλησε να παίξει κορώνα-γράμματα όλη τη σεζόν με τον Φάρμαρ, ενώ κυνηγά ακόμα τον Όμρι Κάσπι για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, τουλάχιστον όσο διαρκεί το λοκ άουτ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Το ρόστερ: Πολύ δυνατή ομάδα, ένα από τα μεγάλα φαβορί της Ευρωλίγκας, τουλάχιστον όσο ο Ρούντι είναι στη Μαδρίτη. Υπερπλήρης ομάδας, στην περιφέρεια έχει Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Σέρχιο Λιουλ και Τζέισι Κάρολ (απ’ τους καλύτερους της περσινής ACB), με τους Μαρτίνας Πότσιους, Κάρλος Σουάρεθ να βρίσκονται δίπλα στον Ρούντι στο 2-3. Ο Νίκολα Μίροτιτς, ο Φελίπε Ρέγιες, ο Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς, ο Μίρζα Μπέγκιτς και, βεβαίως, ο Άντε Τόμιτς συνθέτουν μια πλήρη γραμμή ψηλών, με πλούσιο ταλέντο. Δεν της λείπει κάτι, θα της λείψει αν φύγει ο Ρούντι, καθώς ήδη είναι ο ηγέτης της ομάδας στο παρκέ. Τότε, η προσαρμογή θα είναι πολύ δύσκολη.

Το σημείο αφετηρίας: Ξεκινά ως ένα από τα φαβορί, αλλά στην πορεία αυτό θα αλλάξει αν ο Ρούντι φύγει. Αν γίνει αυτό θα γίνει απλώς μια πολύ καλή ομάδα, μάλλον ένα σκαλί πιο κάτω από τις 4-5 πρώτες. Ίδωμεν, βέβαια, γιατί το λοκ άουτ δεν μοιάζει να λήγει σύντομα (ιδίως αν δεν λήξει τα ξημερώματα της Τετάρτης).

Ο πάγκος: Ο Πάμπλο Λάσο δεν είναι από τα πρωτοκλασάτα ονόματα στην Ευρώπη. Η Ρεάλ του εμπιστεύθηκε τον πάγκο της και το φορτίο είναι βαρύ. Δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε τέτοιο επίπεδο, κάνει ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα και είναι ένα ερωτηματικό το κατά πόσο θα μπορέσει να αντεπεξέρθει. Από κίνητρο, πάντως, άλλο τίποτα…

Η πρόβλεψη: Αν δεν είναι προημιτελικά θα είναι αποτυχημένη. Αν χάσει παίκτες από το ρόστερ της, δύσκολα θα πάει παραπέρα (ή ακόμα και ως εκεί αν τον χάσει νωρίς και δεν τον αντικαταστήσει). Μπορεί να πάει φάιναλ φορ, ξεκινά ως ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Όμως, θα πρέπει να μην φύγει ο Ρούντι για το Ντάλας.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Το ρόστερ: Ίσως το καλύτερο της ιστορίας της. Αν η Εφές δεν προχωρήσει και φέτος στη διοργάνωση, καλύτερα να αποχωρήσει από την Ευρωλίγκα και να το αφήσει το σπορ, αφού δεν θέλει. Στην περιφέρεια έχει Βλάντο Ιλιέφσκι, Τσενκ Ακιόλ, Κερέμ Τουντζερί, υπερπλήρης άσος, με τους Σουκάν Γιλκιμάζ και Ντόγκους Μπαλμπάι να συμπληρώνουν. Ο Σάσα Βούγιατσιτς με τον Σινάν Γκιουλέρ βρίσκονται στο 2 και το 3, με τον Ερσάν Ιλιασόβα να παίζει κατά κύριο λόγο στο «3» κι αυτός. Η φροντ λάιν πλήρης και ισχυρή, Στάνκο Μπάρατς, Ντούσκο Σαβάνοβιτς, Κερέμ Γκονλούμ, Εστεμπάν Μπατίστα και Ερμάλ Κούγκο. Δεν της λείπει απολύτως τίποτα, ιδίως αν ο Ιλιασόβα μείνει στην Ευρώπη όλη τη χρονιά. Δεσμεύεται με συμβόλαιο από τους Μπακς, αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να επιστρέψει εκεί. Ίδωμεν αν θα βρεθεί λύση όταν λήξει το λοκ άουτ.

Το σημείο αφετηρίας: Με το ρόστερ που έχει είναι ανάμεσα στις 4-5 πρώτες ομάδες της διοργάνωσης. Είναι πανίσχυρη και έχει παιχταράδες σε κάθε θέση. Μοναδική της αδυναμία, ίσως, η ψυχολογία της και ο πάγκος της. Φέτος το φάιναλ φορ είναι στην Κωνσταντινούπολη. Ποτέ άλλοτε δεν ήθελε περισσότερο η Εφές να βρεθεί εκεί.

Ο πάγκος: Πώς κάνεις μια ομάδα που δεν μπορεί να πετύχει όσο καλό ρόστερ κι αν έχει, να βγάλει από πάνω της την ταμπέλα του «loser» και να πετύχει ανάλογα με τους παίκτες που πληρώνει; Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Ουφούκ Σαρίτσα, βοηθός μέχρι πρότινος στην ομάδα, πρώτος προπονητής από τον Μάρτιο. Μόλις 39 ετών, έχει στα χέρια του ένα πυραυλοκίνητο ρόστερ που οφείλει να το κάνει να υπερέχει. Το αν τα θαλασσώσει είναι άλλο θέμα. Όπως πάντα οι Τούρκοι βρήκαν κάπου να ρισκάρουν για να βρούμε λόγο εμείς στην ενδεχόμενη αποτυχία. Κανονικα΄όταν έχει Φεράρι σε αγώνα βάζεις και αντίστοιχο οδηγό…

Η πρόβλεψη: Θα είναι στα προημιτελικά, πρέπει να είναι στα προημιτελικά, θα είναι τελείως αποτυχημένη αν δεν είναι στα προημιτελικά. Διαλέγετε και παίρνετε. Από εκεί και πέρα, με το υπάρχον ρόστερ είναι φαβορί και για το φάιναλ φορ. Αλλά αν φύγει ο Ιλιασόβα, χωρίς να αποδυναμώνεται πολύ, χάνει το κάτι παραπάνω που την ξεχώριζε.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Το ρόστερ: Πολλές μετεγγραφές, πολλά λεφτά, η Μιλάνο φέτος αποφάσισε να ανέβει επίπεδο. Και το ρόστερ της δείχνει ότι το έκανε. Μεγάλος προπονητής, μεγάλοι παίκτες, δικαιολογία για ενδεχόμενη αποτυχία δεν υπάρχει. Στην περιφέρεια βρίσκουμε τον Ομάρ Κουκ, μαζί με τον Ντρου Νίκολας, τον Τζάκοπο Τζακέτι, τον Μαλίκ Χέρστον, τον Άριελ Φιλόι και τον Τζέφρι Βιτζιάνο. Ο Στέφανο Μαντσινέλι είναι η σύνδεση με τη ρακέτα, όπου θα δούμε τον τρομερό Λέον Ραντόσεβιτς, μαζί με τον Μέισον Ρόκα, τον Νίκολο Μέλι, αλλά και τους δικούς μας Αντώνη Φώτση και Γιάννη Μπουρούση (μειωμένος ως τώρα ο ρόλος του). Και μετά από όλο αυτό, βάλτε στη συνταγή και τον Ντανίλο Γκαλινάρι, τουλάχιστον ως τη λήξη του λοκ άουτ. Πλήρης και κάτι παραπάνω…

Το σημείο αφετηρίας: Φέτος δεν υπάρχουν δισταγμοί και ίσως. Αν πέρσι λέγαμε ότι έχει καλό ρόστερ, φέτος δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει κάτι λιγότερο από ρόστερ για τετράδα ή οκτάδα. Ξεκινά ως μία από τις 10 καλύτερες ομάδες, πράγμα καθόλου μικρό για να πει κάποιος στη φετινή Ευρωλίγκα. Θα πρέπει για πρώτη φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όμως.

Ο πάγκος: Ο Σέρτζιο Σκαριόλο είναι πολύ καλός προπονητής. Έχοντας χτίσει αυτοκρατορία με την Ισπανία στις εθνικές, επιστρέφει στη χώρα του μετά από 13 χρόνια για να προπονήσει την Αρμάνι. Αν δεν είχε τεράστιο κίνητρο, δύσκολα να τολμούσε αυτό το βήμα. Έχει τα φόντα για να την οδηγήσει ψηλά, είναι μάλλον ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Η πρόβλεψη: Μπορεί να πάει στα προημιτελικά, αυτό πρέπει να είναι ο στόχος της. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά, αν μείνει στο Top-16, θα έχει αποτύχει. Αν μείνει πιο πριν, είναι απαράδεκτη. Στην οκτάδα θα παλέψει για τετράδα, όχι ως φαβορί λογικά, αλλά ως ένα από τα πιο ισχυρά αουτσάιντερ. Ιδίως αν έχει το ίδιο ρόστερ που έχει και τώρα.

ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Το ρόστερ: Καλό ρόστερ, όχι κάτι που σου βγάζει… τα μάτια, αλλά η Παρτιζάν κλασικά στηρίζεται σε δικά της παιδιά. Φέτος, έχει μόνο Σέρβους, τον Πέκοβιτς που είναι Μαυροβούνιος και τον Αμερικανό Έισι Λο στον άσο. Ο Λο δεν έχει opt-out για το NBA μέσα στη σεζόν. Στην περιφέρεια μαζί με τον Λο υπάρχουν οι Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς, Πέταρ Μπόζιτς, Ντούσαν Κέτσμαν, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Ντανίλο Άντουσιτς, Νεμάνια Γιαραμάζ και Μάρκο Τσακάρεβιτς. Η ρακέτα γεμίζει με τον Νίκολα Πέκοβιτς, που έχει μπει εκπληκτικά στη σεζόν, τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, τον Βλάντιμιρ Λούσιτς (παίζει και στο «3»), τον Ράσκο Κάτιτς, τον 2.18 μέτρων Νεμάνια Μπέσοβιτς, τον Μπράνισλαβ Ντζέκιτς. Και σε αυτούς προσθέστε και τον Μίλαν Μάτσβαν, που κατέφτασε δανεικός από τη Μακάμπι. Έχει παίκτες που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αντιπάλους της, ιδίως στην έδρα της. Δέκα παίκτες της είναι κάτω από 24 χρονών…

Το σημείο αφετηρίας: Σίγουρα πίσω από τις προηγούμενες 4. Δεν έχει την ίδια δυναμική, δεν έχει την ίδια αξία. Όμως, θα παλέψει, αν ο Γιοβάνοβιτς σταθεί στο ύψος του, ίσως διεκδικήσει και Top-16, ιδίως αν κάποια από τις άλλες 4 μπει άσχημα στη σεζόν.

Ο πάγκος: Ο Βλάντε Γιοβάνοβιτς είναι σίγουρα άπειρος, έχει να διαχειριστεί ένα πολύ ταλαντούχο ρόστερ, το οποίο θα είναι διψασμένο για νίκες και καταξίωση, κάτι που το καθιστά επικίνδυνο. Το αν θα τα καταφέρει στα 38 του να κάνει το όνομά του αισθητό στην Ευρωλίγκα, μένει να το δούμε.

Η πρόβλεψη: Λογικά θα μείνει εκτός συνέχειας, αλλά με το λοκ άουτ να συνεχίζεται και τον Πέκοβιτς στο ρόστερ της, ίσως κάνει την έκπληξη. Δεν θα είναι η πρώτη φορά άλλωστε. Αν κάποια από τις άλλες μπει στραβά, ίσως η Παρτιζάν το εκμεταλλευτεί. Το πρόγραμμα λέει ότι η Αρμάνι ξεκινά με Μακάμπι, Ρεάλ, Εφές στα τρία πρώτα της ματς…

ΣΠΙΡΟΥ ΣΑΡΛΕΡΟΥΑ

Το ρόστερ: Έφτασε εδώ από τα προκριματικά. Εκεί πήρε την πρόκριση, αλλά πια ξέρει ότι θα είναι πολύ πολύ δύσκολα τα πράγματα. Στο ρόστερ έχει τους Κρις Χιλ, Τζάστιν Χάμιλτον, Αμάουρι Ζαντάν, Ντέμοντ Μαλέ, Γιανίκ Μοραΐ στην περιφέρεια, τους Γίρι Βελς και Κέιλεμπ Γκριν στο 3-4, και τους Κριστόφ Μπεζίν, Τορνίκε Σενγκέλια, Μπόρις Πένικ, Αντρέ Ρίντικ στη φροντ λάιν. Όχι για πέταμα, αλλά σίγουρα στον όμιλο που είναι, όχι ρόστερ πρόκρισης.

Το σημείο αφετηρίας: Ξεκινά ως τελευταία στον όμιλο και αν δεν καταλήξει και τελευταία, τότε θα είναι πλήρως επιτυχημένη. Έχει την πιο αδύναμη ομάδα, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Πάντως, δεν θα μπαίνει για να χάνει και όποιος πάει χαλαρά θα το πληρώνει.

Ο πάγκος: Ο Τζοβάνι Μπότσι έχει φτιάξει μια καλοστημένη ομάδα, χωρίς μεγάλα ονόματα (ο Μαλέ ίσως με τον Βελς;) αλλά μια ομάδα που μάχεται και έχει συγκεκριμένους ρόλους στο παρκέ. Με αυτό η Σαρλερουά έχει φτάσει ως τους ομίλους, οπότε θα παλέψει για να κάνει κάτι καλό σε αυτούς.

Η πρόβλεψη: Αν κάνει έστω και μια νίκη θα είναι επιτυχία. Μπορεί να κάνει μάξιμουμ 2-3, αλλά το θεωρώ πολύ πολύ δύσκολο. Λογικά τελευταία στον όμιλο.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *