Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / «Λίγος» στη Βαρκελώνη

«Λίγος» στη Βαρκελώνη

Με το κίτρινο φύλλο της ήττας στις αποσκευές του επιστρέφει ο Ολυμπιακός από την Ισπανία και τη Βαρκελώνη, όπου ηττήθηκε με 76-68 από την Μπαρτσελόνα, αφού εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν απάντηση για την άμυνα των Ισπανών, έκαναν άθλιο επιθετικά παιχνίδι και, μοιραία, δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν τη νίκη. Έπεσαν στο 1-2 στον όμιλο και, πλέον, το καμπανάκι κινδύνου για την πρόκριση ηχεί στα αυτιά τους. Βασικό την ερχόμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στις νίκες, υποδέχεται στο ΣΕΦ την αήττητη Σιένα του Μπόμπι Μπράουν.

Παρότι ο Ναβάρο ξεκάθαρα δεν μπορούσε να παίξει όπως ήθελε, αγωνίστηκε μόλις 16 λεπτά και είχε 2/6 σουτ, με τον Πασκουάλ να λέει μετά το ματς ότι φοβάται σοβαρή ζημιά στο πόδι του Ισπανού αστέρα, ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία για διπλό απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα που είχε 1/9 τρίποντα στο ματς (πόσο καλύτερες προϋποθέσεις, άραγε, περίμενε ο Ολυμπιακός για να κερδίσει;). Ο Άντε Τόμιτς έκανε ό,τι ήθελε με την άμυνα των «ερυθρολεύκων» με τον Μπαρτζώκα να μη βλέπει γρήγορα τα προβλήματα που δημιουργούσε ο Κροάτης στον Χάινς. Οι 15 πόντοι με τα 12 ριμπάουντ του Τόμιτς (με 7/13 σουτ και 4 επιθετικά ριμπάουντ) ήταν μαχαιριά για τον Ολυμπιακό, που ούτε έφθειρε τον Τόμιτς, ούτε τον περιόρισε.

Απ’ την άλλη, ο Σπανούλης δεν μπόρεσε να βρει πεδίο δράσης, έμεινε στα χαμηλά, η Μπαρτσελόνα είχε σχέδιο εξόντωσής του και ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βοηθήσει τον αρχηγό του για να του δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει. Ο Μάικλ κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες από Παπανικολάου και Περπέρογλου και η Μπαρτσελόνα δεν βγήκε ουσιαστικά από τη ζώνη άνεσής της σε κανένα σημείο του αγώνα.

Αυτό ήταν και το χειρότερο για τον Ολυμπιακό. Δεν το έκανε δύσκολο για τους Ισπανούς, που δεν είδαν απέναντί τους μια ομάδα να τους «πνίγει» ή να τους μπλοκάρει πλήρως στην επίθεση. Ο Μπαρτζώκας μετά το ματς μίλησε για την απόδοση των παικτών του, το γεγονός ότι «είχαν αδυναμίες και τις είχαμε αναλύσει, αλλά δεν πήραμε όσα μας έδωσαν. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Δεν είχαμε έξυπνες αποφάσεις».

Πάντως, με τον Χάινς να έχει 3/11, τον Πάουελ 1/6 και τον Άντιτς να σουτάρει μόνο… τρίποντα στο ματς, ο Σερμαντίνι (6 πόντοι με 2/3 δίποντα, 3 ριμπάουντ, 1 τάπα) θα έπρεπε να έχει παίξει περισσότερο. Με τους δύο ψηλούς του να έχουν 4/17 σουτ, ο Μπαρτζώκας ελέγχεται που ο Γεωργιανός, ο οποίος στεκόταν πολύ καλύτερα (τουλάχιστον στην επίθεση) απέναντι στη φροντ λάιν των Ισπανών, έμεινε τόσο λίγο στο ματς.

Γενικό συμπέρασμα για τον Ολυμπιακό ότι δεν μπόρεσε να βγάλει τη γνωστή του ενέργεια στην άμυνα, αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσει τις καλές άμυνες (που έβγαλε αρκετές τέτοιες) για να βρει σκορ στην επίθεση. Η κακή κατάσταση του Ολυμπιακού φαίνεται και από το γεγονός ότι στις δύο τεχνικές ποινές που δέχτηκε η Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός είχε 1/4 βολές, δύο χαμένες επιθέσεις και μάλιστα… μετά τη δεύτερη δέχτηκε και τεχνική ποινή εις βάρος του, δηλαδή βγήκε και ζημιωμένος!

Ο Ολυμπιακός στα τελευταία 10 λεπτά του ματς δεν έριξε ποτέ τη διαφορά κάτω από τους 6 πόντους, αλλά και μέχρι τότε δεν έλεγξε το παιχνίδι σε κανένα σημείο. Παρότι μπήκε με 0-5 στο πρώτο δίλεπτο, η Μπαρτσελόνα δεν έμεινε πίσω για πολύ, ο Σάδα μείωσε σε 4-5, ενώ μετά το 4-7 του Πρίντεζη, ο Ναβάρο έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Τελευταία φορά που βρέθηκε μπροστά στο σκορ στον αγώνα ο Ολυμπιακός ήταν το 8-9 από τις βολές του Πάουελ, για να έρθουν ο Μάικλ και ο Ναβάρο και να φέρουν την Μπαρτσελόνα στο 16-9.

Από εκεί και πέρα και ως το τέλος, οι Ισπανοί είχαν πάντα μια απάντηση όποτε πλησίαζε ο Ολυμπιακός, ή, αν θέλετε να το διαβάσουμε ανάποδα, ο Ολυμπιακός έχασε όλες τις ευκαιρίες που είχε για ανατροπή κάθε φορά που βρισκόταν κοντά. Στο 18-11 πήγε το ματς ο Ουάλας από την ασίστ του Γιασικεβίτσιους, με τον Χάινς να σκοράρει για το 18-13 του δεκαλέπτου.

Ο Χουέρτας έφερε την ομάδα του στο 23-15
στη δεύτερη περίοδο, αλλά Χάινς και Σπανούλης απάντησαν για το 23-19, με τον Ολυμπιακό να πλησιάζει ακόμα περισσότερο με τον Σπανούλη, 24-21, αλλά τον Μάικλ να απαντά αμέσως. Κάπου εκεί, μετά το 28-21, έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τα χρώματα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα ο Σερμαντίνι, ο οποίος τα πήγε πολύ καλά στην επίθεση, είχε 6 πόντους σε 3 φάσεις που πήρε πάνω του (άστοχο σουτ και 1/2 βολές από επιθετικό ριμπάουντ, κάρφωμα, καλάθι και φάουλ), αλλά ούτε αυτός μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στην άμυνα (δέχτηκε 3 καλάθια από δικό του παίκτη, έκανε μια τάπα).

Εκατέρωθεν του καρφώματος του Σερμαντίνι ήρθαν 4 πόντοι του Τόμιτς για το 34-24, με τον Ολυμπιακό να απαντά με βολές για το 34-29 (από τη δεύτερη τεχνική ποινή στους Ισπανούς), αλλά αμέσως το πέταξε στα σκουπίδια, αφού ο πάγκος του χρεώθηκε κι αυτός με τεχνική ποινή και η Μπαρτσελόνα είχε 3/4 βολές και καλάθι στην επίθεση για το 39-29. Ο Σερμαντίνι μείωσε σε 39-32, για να έρθει ο Τζαγουάι και να κλείσει το ημίχρονο στο 41-32.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Πρίντεζη να βάζει 5 πόντους για το 41-37, αλλά να κάνει και λάθος μετά για να βρει ο Τόμιτς την ευκαιρία για άλλους 4 πόντους για το 45-37. Ο Πρίντεζης μείωσε σε 45-40, ο Σπανούλης σε 47-42, ενώ Πάουελ και Λο από κοντά έγραψαν το 52-46 στο 26ο λεπτό. Ο Μάικλ είχε τη λύση, Λο και Περπέρογλου μείωσαν σε 56-50, για να βγάλει την άμυνα ο Ολυμπιακός και να κάνει το 56-52 με βολές του Λο.

Η συνέχεια είδε την κλάση του Χουέρτας να μιλάει, υπέροχη ενέργεια για το 58-52 και τον Ολυμπιακό να πετά στα σκουπίδια δύο επιθέσεις με Λο και Πάουελ για να έρθει ο Τόμιτς για το 60-52 από την πάσα του Χουέρτας. Ο Άντιτς μπήκε με τρίποντο στην 4η περίοδο, μετά από ένα ακόμα καλάθι του Τόμιτς, με την Μπαρτσελόνα να πηγαίνει στο 66-55 και το 68-57 λίγο αργότερα. Το τρίποντο του Χουέρτας ήταν άστοχο αμέσως μετά και ο Άντιτς είχε δύο συνεχόμενα τρίποντα για το 70-63 με 5 λεπτά για το τέλος.

Εκεί, η Μπαρτσελόνα πέταξε δύο επιθέσεις,
αλλά ο Ολυμπιακός δεν τις εκμεταλλεύτηκε, με τον Σπανούλη να αστοχεί στις δύο που πήρε πάνω του. Μετά το 72-63 του Λόρμπεκ ο Μάντζαρης έβαλε νέο τρίποντο για τον Ολυμπιακό, 72-66, ενώ από επιθετικό ριμπάουντ ο Χάινς έκανε το 74-68 με 2:08 για το τέλος. Και πάλι ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες ανατροπής, και πάλι δεν μπόρεσε να της χρησιμοποιήσει.

Η Μπαρτσελόνα είχε 3 κακές επιθέσεις
(άστοχο σουτ και 2 λάθη), αλλά απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός έγραψε 2 άστοχα τρίποντα και 2 λάθη (πήρε κι ένα επιθετικό ριμπάουντ στο ενδιάμεσο), για να φτάσει το ματς στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα. Περισσότερες από 4 συνεχόμενες ευκαιρίες για να σκοράρεις και να μειώσεις με την Μπαρτσελόνα δεν είναι δυνατόν να βρεις, ο Σάδα με βολές έκανε το 76-68 και το ματς τελείωσε και τυπικά εκεί.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος στα ριμπάουντ, (37-37 αλλά με 10-15 τα επιθετικά), οι ασίστ ήταν 11-13, αλλά τα λάθη 10-15. Τα τρίποντα ήταν 1/9 για την Μπαρτσελόνα, 7/18 για τον Ολυμπιακό, αλλά στα δίποντα οι Ισπανοί σούταραν με 56% (31/55), με τον Ολυμπιακό να έχει 38% (18/47) και μάλιστα με τα περισσότερα άστοχα να είναι μέσα από τη ρακέτα (η στατιστική έγραψε 15/37 μέσα από τη ρακέτα, δηλαδή 40%). Έτσι, χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για διπλό στη Βαρκελώνη, καθώς η Μπαρτσελόνα έμοιαζε θνητή σε όλο το ματς.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Πρίντεζης ήταν ο καλύτερος, ο Χάινς έδωσε μάχες, αλλά έχασε πολλές (3/11 σουτ), ο Σπανούλης ήταν κακός με 4/13 σουτ και 4 λάθη, ο Πάουελ χειρότερος, ο Περπέρογλου και ο Παπανικολάου δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ο Άντιτς βοήθησε μόνο στο 4ο δεκάλεπτο και μόνο επιθετικά, ο Λο ήταν μέτριος, ενώ ο Σερμαντινι έπαιξε λιγότερο απ’ όσο έπρεπε.

Επόμενη μάχη στο ΣΕΦ με τη Σιένα, σε ματς που δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη για τον Ολυμπιακό.

Τα δεκάλεπτα: 18-13, 41-32, 60-52, 76-68.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 10 (6ρ.), Χουέρτας 10 (3ασ.), Ναβάρο 5, Γιασικεβίτσιους 10 (1τρ.), Τοντόροβιτς, Ουάλας 6 (5ρ.), Ινγκλς, Ραμπασέδα, Λόρμπεκ 6 (3ρ.), Τζαγουάι 2 (6ρ.), Μάικλ 12 (3ρ. 4κ.), Τόμιτς 15 (12ρ.).

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6 (9ρ.), Λο 8, Άντιτς 9 (3τρ. 3ρ. 5κ.φ.), Σπανούλης 9 (5ασ. 4κ.φ.), Περπέρογλου 4 (3ρ.), Σερμαντίνι 6 (3ρ.), Σλούκας, Πάουελ 4 (5ρ.), Γκεσεβίτσιους, Πρίντεζης 14 (2τρ. 4κ.φ.), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 3 (1).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *