Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Βραδιά αντιθέσεων…

Βραδιά αντιθέσεων…

Δημοσιεύτηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2008

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε στους Έλληνες φιλάθλους η πρώτη βραδιά της 3ης αγωνιστικής των «16» της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός προβλημάτισε για ακόμη μία φορά και ηττήθηκε από τη Σιένα στην Ιταλία, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκεται σε δεινή θέση.

Βέβαια, εκκρεμεί το παιχνίδι της Παρτιζάν με τη… μισή Εφές, το οποίο αν κερδίσουν οι Σέρβοι, θα κάνουν ένα τεράστιο δώρο στο «τριφύλλι». Όμως, αν η Εφές περάσει με μισή ομάδα από το Βελιγράδι, τότε τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό μόνο εύκολα δεν θα είναι. Βέβαια, οι «πράσινοι» θα κρατούν την κατάσταση στα χέρια τους, ενώ είναι μαθημένοι και στα δύσκολα. Όμως, θα πρέπει να πάρουν τη Σιένα με 10 πόντους και την Εφές με 11. Βέβαια, οι δύο διαφορές μπορεί να μην τους χρειαστούν, αλλά με Τούρκους και Ιταλούς να παίζουν μεταξύ τους την τελευταία αγωνιστική, που η κατάσταση θα έχει ξεκαθαρίσει, καλό θα είναι ο Παναθηναϊκός να μην εξαρτάται από τις ορέξεις του ενός από τους δύο αντιπάλους του. Γιατί κανείς δεν θα του κάνει χάρη.

Στην Ιταλία είδαμε τον Παναθηναϊκό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Τον Παναθηναϊκό που είδαμε στην Τουρκία, στο Αλεξάνδρειο, ακόμη και στο ΟΑΚΑ με την Παρτιζάν (αφήνω απ’ έξω το ματς στο ΣΕΦ, καθώς τα είχαμε πει τότε ότι δεν σήμαινε τίποτα για την κατάσταση των δύο ομάδων). Ο Παναθηναϊκός περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος, μάλλον 3-4 εβδομάδες πιο μετά από τότε που θα έπρεπε. Το πιο ανησυχητικό; Οι «πράσινοι» δείχνουν να μην μπορούν να παίξουν άμυνα. Με τη Σιένα, εκτός από κάποια εξωφρενικά σουτ, τα περισσότερα τρίποντα των Ιταλών ήταν ελεύθερα, με αποτέλεσμα το φοβερό 14/25, ενώ Σάτο, Έζε και Θόρντον σκόραραν με χαρακτηριστική ευκολία μέσα από τη ρακέτα. Αν σε αυτά προσθέσετε την άθλια βραδιά του Σπανούλη, τον μονίμως μέτριο (φέτος) Μπετσίροβιτς, τους κακούς Ντικούδη, Ουίνστον και Χατζηβρέττα, έχετε την εικόνα του ματς. Έμεινε ο Διαμαντίδης με τον Μπατίστ και τον Γιασικεβίτσιους να παλεύουν μόνοι τους, αλλά με τους δύο τελευταίους να μαρκάρουν… με τα μάτια. Ότι η έδρα της Σιένα είναι «κολαστήριο» ήταν γνωστό, όσο για την αξία των Ιταλών, ο BEN γράφει από την αρχή της χρονιάς ότι ομάδα που έχει εθιστεί στις νίκες, χάνοντας ελάχιστα τα τελευταία χρόνια, θα δημιουργήσει σε όλους πρόβλημα. Πλέον, οι Ιταλοί είναι το απόλυτο φαβορί του ομίλου και θα έρθουν στο ΟΑΚΑ με τον «αέρα» της ομάδας που θα ξέρει τι θέλει να πάρει από το ματς για να προκριθεί από την 5η αγωνιστική.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει επειγόντως να συνέλθει και χρόνος δεν υπάρχει, καθώς οι επόμενες δύο εβδομάδες, με Εφές και Σιένα, θα κρίνουν τη χρονιά.

Στο ΣΕΦ, έγινε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, το οποίο κράτησε όσους το παρακολούθησαν «κολλημένους» στην καρέκλα τους κυριολεκτικά το τελευταίο δευτερόλεπτό του. Όσο κι αν ακουστεί περίεργο αυτό που θα πω, το ματς το πήρε ο Γιαννάκης, με πολύ πολύ εξυπνότερο κοουτσάρισμα από τον Γκρίγκας. Ο «Δράκος» πήρε την ταυτότητα του Λιθουανού και το λέω αυτό για ένα παιχνίδι που έληξε με διαφορά δύο πόντων, στο τελευταίο σουτ της παράτασης.

Ο Γιαννάκης καθοδήγησε τους παίκτες του με φοβερή μαεστρία και σε κάθε σημείο του ματς διάλεγε τον σωστό τρόπο για να «χτυπήσει». Άλλοτε έδινε το παιχνίδι στα χέρια του Γκριρ, άλλοτε περνούσε την μπάλα στο καλάθι και τον Τζάκσον και άλλοτε επέλεγε να επιτεθεί με τον Γουντς. Και δεν μιλάω από επίθεση σε επίθεση, αλλά οι αλλαγές γίνονταν ανά δίλεπτο ή πεντάλεπτο. Τι κατάφερε έτσι; Οι Αμερικανοί του να παίξουν 38, 31 και 36 λεπτά αντίστοιχα, αλλά να είναι φρέσκοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης. Πραγματικά μεγάλη παράσταση από τον «Δράκο» που απάντησε με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις ανωτερότητας του Γκριγκας.

Τι σημαίνει επί του πρακτέου αυτή η νίκη; Ότι ο Ολυμπιακός είναι ζωντανός. Και ότι θα είναι ζωντανός τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα. Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το ματς Μακάμπι-Ρεάλ, με τις απόψεις να διίστανται ως το ποιος συμφέρει τους «ερυθρολεύκους» να κερδίσει. Αν το πάρει η Ρεάλ, τότε οι τρεις άλλοι «βράζουν» στο ίδιο καζάνι. Αν το πάρει η Μακάμπι, τότε ο Ολυμπιακός κυνηγάει και τη Ρεάλ. Σε κάθε περίπτωση, διπλό των Πειραιωτών στο Ισραήλ θα σημαίνει σε μεγάλο ποσοστό πρόκριση, ενώ ήττα, θα αντιστοιχεί κατά 95% με αποκλεισμό.

Όσο για την εικόνα του Ολυμπιακού; Αξίζει να προσέξουμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι από τη Ζαλγκίρις σε ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα και λάθη, ενώ έδειξαν ότι βρίσκουν ξανά τα ποσοστά τους στις βολές, τα οποία είχαν χάσει λόγω… της χειμερινής προετοιμασίας. Η τριπλέτα των Αμερικανών δουλεύει μια χαρά και αν σε αυτή προσθέσετε και τον Ματσιγιάουσκας που λογικά θα αγωνιστεί στο Ισραήλ, τότε να οι λόγοι για να είναι αισιόδοξοι οι φίλοι της ομάδας.

Σημείωση πριν κλείσουμε ότι στον Ολυμπιακό της Τετάρτης, ακόμη κι όταν έμενε 11 πόντους πίσω στο σκορ, όλοι είχαν συγκεκριμένο ρόλο και ο Γιαννάκης δεν έδειξε να ανησυχεί, αλλά ακολούθησε το πλάνο του με το μοίρασμα των επιθέσεων που έδειξε από την αρχή ότι θέλει να κάνει. Και δικαιώθηκε.

Όσο για την τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας του ματς; Απλώς σεμιναριακού επιπέδου άμυνα, την οποία είχαμε να δούμε από τον Ολυμπιακό πάρα πολλά χρόνια.

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *