Home / NBA / Ξανά μαζί…

Ξανά μαζί…

Δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου 2008

Η χρονιά ολοένα και ζεσταίνεται περισσότερο στο NBA, καθώς πλησιάζουμε προς τα πλέι οφ. Είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια που οι ομάδες έκαναν τόσο πολλές και τόσο σημαντικές μετεγγραφές. Τελευταίες, πολύ σημαντικές κινήσεις είναι η απόκτηση του Τίο Ράτλιφ από τους Πίστονς, του Γκόρνταν Γκίριτσεκ από τους Σανς και, βεβαίως, του Σαμ Κασέλ από τους Σέλτικς.

Ας τις πάρουμε με τη σειρά: Ο Ράτλιφ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους τελευταίους «σκληρούς» του NBA, καθώς ο τρόπος παιχνιδιού του και η ενέργεια που βγάζει στην άμυνα είναι γνωστή σε όλους (2 φορές στη δεύτερη καλύτερη αμυντική πεντάδα, 2 φορές 1ος μπλοκέρ του NBA). Πηγαίνει στο Ντιτρόιτ για να συμπληρώσει τη φροντ λάιν, για να προσφέρει πολύτιμη εμπειρία όπου χρειάζεται, ποιοτικά λεπτά, να «σπάσει» κανένα πλευρό στα πλέι οφ με τους δολοφονικούς αγκώνες και γενικά για να κάνει ότι έκανε τα τελευταία χρόνια ο Ντέιλ Ντέιβις. Μόνο που θα το κάνει καλύτερα, γι’ αυτό όταν έμαθαν οι Πίστονς ότι θα μείνει ελεύθερος προτίμησαν αυτόν.

Όσο για το πώς βλέπει τη χρονιά ο Τσόνσι Μπίλαπς; «Κανείς δεν ξέρει ότι κερδίζουμε. Όλοι στο NBA μιλούν για τις μετεγγραφές των Γκασόλ, Κιντ και Σακίλ. Κανείς δεν προσέχει ότι εμείς κερδίζουμε. Αυτό είναι πολύ καλό για μας». Το Ντιτρόιτ έχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ σε ολόκληρο το NBA (μετά τη Βοστόνη) μέχρι στιγμής. Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει πλεονέκτημα στους τελικούς, αν φτάσει ως εκεί.

Ο Γκόρνταν Γκίριτσεκ πήγε στους Σανς για ένα και μόνο λόγο. Μπορείτε να πείτε για τον ίδιο που πήγε και ο Σακίλ πριν από λίγο καιρό. Για τα πλέι οφ. Ο Γκίριτσεκ μεταμορφώνεται στα πλέι οφ, όπου πέρσι είχε 54% στα τρίποντα, ενώ γενικά θεωρείται (και είναι) δολοφονικός σουτέρ. Εγώ θα προσθέσω και τη λέξη παικταράς, άσχετο αν στο NBA δεν έχει καταφέρει να φτάσει εκεί που μπορεί. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι θα βοηθήσει αρκετά τους Σανς στην προσπάθεια που κάνουν να μην αποκλειστούν φέτος μόλις συναντήσουν την πρώτη ομάδα που θα παίζει στοιχειώδη άμυνα.

Και φεύγοντας από τον Γκίριτσεκ, πάω στη σημαντικότερη για μένα μετεγγραφή. Αυτή του Σαμ Κασέλ από τους Σέλτικς. Τι έλεγαν όλοι στην αρχή της χρονιάς, ως πιο σημαντικό επιχείρημα ότι οι Σέλτικς θα χάσουν το πρωτάθλημα; Πως δεν είχαν πλέι μέικερ. Ο Ρέιτζον Ρόντο αποδείχτηκε καλύτερος του αναμενομένου, οπότε στις Η.Π.Α. η κριτική πήγε στο… δεν έχουν δεύτερο πλέι μέικερ. Πώς θα σας φαινόταν ο… Ρόντο για δεύτερος πλέι μέικερ, καθώς ο Σαμ Κασέλ, παρά τα 38 του χρόνια, αποτελεί μια απίστευτη λύση στον άσο. Με μέσους όρους 12.8 πόντων, 4.7 ασίστ και 2.8 ριμπάουντ σε 26 λεπτά ανά αγώνα φέτος, δείχνει ότι δεν έχει χάσει την αδιαμφισβήτητη ικανότητά του. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Κασέλ, Άλεν, Πιρς, Γκαρνέτ και για κερασάκι ο Μπι Τζέι Μπράουν! Οι Σέλτικς είναι τρομακτικά πλήρεις για τα δεδομένα του NBA και ο τρόπος που το κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια τζένεραλ μάνατζερ. Πλέον είναι κι επισήμως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Εξάλλου, ο Κασέλ αποτελεί «αδυναμία» του Γκαρνέτ από τα δύο χρόνια που πέρασαν μαζί στη Μινεσότα. Και ξέρει και τον τρόπο παιχνιδιού του.

Εν τω μεταξύ, στα παρκέ του NBA, θα γυρίσει μετά από 2 χρόνια ο Κρις Άντερσεν. Ο ξανθομάλλης, ίσως θυμάστε ότι, είχε τιμωρηθεί με 2 χρόνια αποκλεισμό τον Ιανουάριο του 2006, όταν βρέθηκε θετικός σε ναρκωτική ουσία. Η ουσία που πήρε δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αλλά πιθανότατα ήταν μία από τις: αμφεταμίνες, οπιούχα (κοδεΐνη, ηρωίνη, μορφίνη, PCP), κοκαΐνη, LSD και μεταμφεταμίνη. Τα δύο χρόνια πέρασαν και ο 29χρονος φόργουορντ (2.08μ.) ίσως αποτελεί μία πολύ σημαντική προσθήκη για τους Νιου Όρλιν Χόρνετς. Ο Άντερσεν με τις φοβερές αλτικές του ικανότητες μπορεί να βοηθήσει στα ριμπάουντ, αλλά και στο σκοράρισμα του Χόρνετς, οι οποίοι μοιάζουν έτοιμοι για να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη στη Δύση. 

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *