Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Κάιλ… Χάνις

Κάιλ… Χάνις

Δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός στην Ιταλία απέναντι στην Καντού, χάνοντας με 64-63 έναν αγώνα τον οποίο έπρεπε να κερδίσει με βάση την εικόνα του και το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος του τον ήλεγχε. Και πάλι έδειξε παιδικές ασθένειες και έλλειψη χαρακτήρα στο τέλος, για να ηττηθεί, με τον Κάιλ Χάινς να ντύνεται μοιραίος στα τελευταία δευτερόλεπτα. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» έπεσαν στο 1-3 στον όμιλο και το μόνο που τους κρατά από το νευρικό κλονισμό είναι ότι και οι 3 ήττες είναι εκτός έδρας.

Ο Ολυμπιακός και πάλι έδειξε πολλές αδυναμίες στην επιθετική ανάπτυξη, τα περίμενε όλα κατά διαστήματα από τον Σπανούλη (κυρίως) και τον Παπαδόπουλο, δεν μπορούσε να σκοράρει με συνέπεια και συνέχεια, ενώ στο τέλος έκανε τη μία κακή επιλογή μετά την άλλη με αποκορύφωμα την τελευταία προσπάθεια του Χάινς.


Ο Αμερικανός «θόλωσε»
μόλις πήρε το ριμπάουντ από την άστοχη βολή του Σερμαντίνι και παρότι απέμεναν 7 δευτερόλεπτα δεν έδωσε στον Σπανούλη ή σε κάποιον άλλο περιφερειακό (Γκεσεβίτσιους), έτρεξε όλο το γήπεδο, πάτησε… έξω από το τρίποντο (!), έκανε μόλις ένα βήμα στο μπάσιμο και σηκώθηκε από τα 3-4 μέτρα για λέι απ, με την τάπα από τον Σερμαντίνι να είναι φυσικό επακόλουθο. Γενικά, σε όλη την 4η περίοδο ο Χάινς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, κάνοντας τη μία κακή επιλογή μετά την άλλη. Το προηγούμενο άστοχο σουτ του (λέι απ στα 50 δευτερόλεπτα για το προσπέρασμα) ήταν ουσιαστικά εκείνο που έθεσε τις ισορροπίες στο τελευταίο λεπτό, δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να προσπεράσει με 61-63 και ουσιαστικά τον ανάγκασε να παίξει όπως έπαιξε στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Δεν ήταν όλο το ματς έτσι, καθώς ο Ολυμπιακός είχε μπει καλά στον αγώνα στο ξεκίνημα. Ήλεγχε το ρυθμό, ήταν άστοχος στα δίποντα αλλά δεν επέτρεπε καλάθια στην άμυνα και κρατούσε μια μικρή διαφορά σε όλο σχεδόν το πρώτο ημίχρονο. Μετά το 9-6 ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 9-14 με τον Κέσελι να μπαίνει ζεστός στο ματς για να τελειώσει με 12-16 την περίοδο, έχοντας εγκλωβίσει πλήρως την αντίπαλό του (αυτό φαίνεται και από τους 12 πόντους των γηπεδούχων).

Η κατάσταση δεν άλλαξε στη 2η περίοδο, με τον Ολυμπιακό να φτάνει στο 12-19 με το τρίποντο του Γκεσεβίτσιους και το 18-27 λίγο αργότερα με τις βολές του Παπανικολάου, εκμεταλλευόμενος πλήρως την αστοχία των αντιπάλων του. Η Καντού δεν έπαιζε και τόσο χειρότερα, απλώς ήταν αρκετά άστοχη στα τρίποντα (τελείωσε το ημίχρονο με 3/14) και αυτό της κόστισε περισσότερο απ’ όσο κόστισαν στον Ολυμπιακό τα 6/20 δίποντα.

Το τρίποντο του Μπαζίλε στο τέλος του ημιχρόνου έδωσε στους γηπεδούχους την ευκαιρία να πάνε στα αποδυτήρια σε απόσταση ενός σουτ (31-34) από τους αντιπάλους τους με τον Ολυμπιακό να τα θαλασσώνει για πρώτη φορά στο ξεκίνημα της επανάληψης.

Τότε ήταν που το 33-36 έγινε 42-36 με συνεχή λάθη των «ερυθρολεύκων», λάθη που άλλαξαν την εικόνα του αγώνα. Αρνητικός πρωταγωνιστής και σε αυτό το σημείο ήταν ο Χάινς, που είχε άστοχο σουτ και λάθος στο 9-0 της Καντού. Ο Ολυμπιακός με Σπανούλη και Παπαδόπουλο να παίρνουν πρωτοβουλίες και να παίζουν… οι δυο τους, μπόρεσε να ισοφαρίσει σε 45-45 και να προσπεράσει με 45-49 στο τέλος του δεκαλέπτου με δικό του σερί 0-9 με τον Σπανούλη και τον Παπαδόπουλο να βάζουν τους 10 από τους τελευταίους 13 πόντους της περιόδου για τον Ολυμπιακό.

Το τρίποντο του Σπανούλη στην αρχή της 4ης περιόδου και οι 3/3 βολές από φάουλ που κέρδισε σε… επόμενο τρίποντο, έφεραν τον Ολυμπιακό στο 49-55 με 8 λεπτά για το τέλος, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» δεν έδειξαν το χαρακτήρα και την ωριμότητα που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις για να καθαρίσουν το ματς.

Ο Μαρκονάτο συνέχιζε να δημιουργεί προβλήματα, καθώς σκόραρε κάθε φορά που δοκίμαζε να σουτάρει παίζοντας με την εμπειρία του, με την Καντού να βρίσκει τρόπο να ισοφαρίσει τον αγώνα σε 55-55 μέσα σε μόλις 2 λεπτά, και μάλιστα να πάρει και προβάδισμα με 57-55 στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας ένα 8-0.

Ο Σπανούλης και πάλι μίλησε 2:22 πριν το τέλος με τρίποντο για το 59-60, αλλά τελικά δεν ήταν αρκετό. Μαρκονάτο και Γκεσεβίτσιους με βολές έκαναν το ματς 61-61, για να έρθει το τέλος που είπαμε πιο πάνω, με τον Χάινς να χάνει μοναδική ευκαιρία μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό, τον Λέουνεν να σκοράρει για το 63-61, τον Σπανούλη να ισοφαρίζει με 2/2 βολές και τον Σερμανίνι να δίνει τη νίκη στην ομάδα του με 1/2 βολές και την τάπα στον Χάινς στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού, που είχε 7 δευτερόλεπτα, αλλά δεν έδωσε την μπάλα στον Σπανούλη.

Ο Ολυμπιακός ήλεγξε τα ριμπάουντ (35-40), είχε μόλις 13 λάθη στο ματς, αλλά η Καντού έκανε (2 στο δεύτερο ημίχρονο), με τους «ερυθρολεύκους» να χάνουν κατά κράτος τη μάχη στις ασίστ (19-8), πράγμα που δείχνει και το πόσο μεγάλο πρόβλημα είχε στις επιθέσεις του στον αγώνα (βάλτε μαζί με αυτό και το 33% στα δίποντα και έχετε μια πιο πλήρη εικόνα).

Σε ατομικό επίπεδο, ο Βασίλης Σπανούλης ήταν και πάλι ο καλύτερος με 23 πόντους, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ, αλλά έπαιξε λιγότερα από 40 λεπτά. Καλός επιθετικά ο Κέσελι αλλά κακός αμυντικά, καλούτσικος ο Γκεσεβίτσιους αλλά άστοχος, ο Κατσίβελης ήταν αλάνθαστος, ενώ ο Παπαδόπουλος ξεκάθαρα δεν ήταν καλά, όμως και πάλι ήταν μετά τον Σπανούλη ο δεύτερος καλύτερος της ομάδας του. Άντιτς, Χάινς, Λούκας, Πρίντεζης ήταν πάρα πολύ κακοί.

Τα δεκάλεπτα: 12-16, 31-34, 45-49, 64-63.

Καντού (Τριντσιέρι): Λάιτι, Μίτσοφ 2, Σκέκιτς 8, Μαρκοϊσβίλι 8, Λέουνεν 12 (2τρ. 6ρ.), Μαρκονάτο 10 (4/4δ. 2/2β. 6ρ.), Ματσαρίνο 6 (4ρ. 1/7τρ.), Σερμαντίνι 8 (4ρ.), Τσιντσιαρίνι 5 (5ρ. 6ασ.), Μαζίλε 5 (4ασ. 1/6τρ.).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4 (1/7δ.), Λούκας 4, Άντιτς 1 (4ρ. 0/4τρ.), Σπανούλης 23 (3ρ. 3ασ. 4/8δ. 2/5τρ. 9/9β.), Κέσελι 11 (4ρ. 3/5τρ.), Πελεκάνος, Παπαδόπουλος 4 (3ρ. 2ασ.), Γκεσεβίτσιους 8 (5ρ.), Πρίντεζης, Παπανικολάου 3 (6ρ.), Κατσίβελης 5 (1).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *