Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Η «Αρκούδα» πήρε τη μάχη!

Η «Αρκούδα» πήρε τη μάχη!

Σε ένα σκληρό, δυνατό, γεμάτο πάθος και ένταση παιχνίδι η ΤΣΣΚΑ του Αντρέι Κιριλένκο πέρασε από το ΟΑΚΑ με 76-78 στην παράταση, με μεγάλη αντεπίθεση στο τέλος του ματς. Οι Ρώσοι πήραν το διπλό, έμειναν μόνοι αήττητοι στον όμιλο, με τον Κιριλένκο να δείχνει σε όλους πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι για την ομάδα του ακόμη και στη χειρότερη βραδιά του ως τώρα στη φετινή Ευρωλίγκα. Άτυχος ο Παναθηναϊκός με τον τραυματισμό του Κώστα Τσαρτσαρή στο πρώτο ημίχρονο, αλλά κοιτάζοντας το ματς σίγουρα θα μείνει με το «αχ…» των λαθών που έκανε στο τελευταίο τρίλεπτο του ματς και στην παράταση.

Προφανώς και δεν χάθηκε τίποτα για τον Παναθηναϊκό, απλώς η πρώτη θέση πια περνά από τη Μόσχα. Βέβαια, μια ΤΣΣΚΑ χωρίς τον Κιριλένκο αν λήξει το λοκ άουτ και ο AK-47 αποχωρήσει, θα είναι άλλη ομάδα από αυτή που είδαμε απόψε. Νωρίς ακόμα, οι «πράσινοι» σε κάθε περίπτωση και όσο άσχημα κι αν νιώθουν από την ήττα, απέδειξαν ότι και φέτος θα είναι εκεί ψηλά να μάχονται για το τρόπαιο. 

Το ματς για τους «πράσινους» χάθηκε από το 34ο λεπτό και μετά όταν έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους, έκαναν λάθη στην επίθεση, είχαν κακές επιλογές και δυσκολεύονταν να κυκλοφορήσουν την μπάλα απέναντι στην ρωσική άμυνα, με τον Κιριλένκο να βρίσκεται… παντού κάνοντας τους παίκτες του Ομπράντοβιτς να βλέπουν εφιάλτες. Στην επίθεση η ΤΣΣΚΑ άρχισε να απλοποιεί τα πράγματα, έδινε την μπάλα σε έναν από τους αστέρες της και οι υπόλοιποι άνοιγαν δρόμο για να παίξει εκείνος.

Με τον τρόπο αυτόν μπόρεσε να μετατρέψει το 67-58 του Παναθηναϊκού, στο σημείο που η εξέδρα είχε πάρει «φωτιά», οι «πράσινοι» πέταγαν και η αυτοπεποίθησή τους ήταν στο ζενίθ, σε 71-71 με 52 δευτερόλεπτα για το τέλος με σερί 4-13. Ο Κιριλένκο ήταν η αρχή και το τέλος της ανατροπής, το καλάθι και φάουλ του Σβεντ (έκανε το σκορ 67-63) μέτρησε πολύ, ενώ μετά το κάρφωμα του Κιριλένκο, ήρθε και πάλι ο Σβεντ με πολύ μεγάλο τρίποντο για το 71-69. Ο AK-47 είχε πια δημιουργήσει… ψυχολογικό πρόβλημα στους παίκτες του Παναθηναϊκού, που δεν έμπαιναν στη ρακέτα φοβούμενοι την τάπα (5 αυτός και 3 ο Χριάπα).

Κάπου εκεί το κλίμα για τον Παναθηναϊκό στράβωσε τελείως, ο Διαμαντίδης χωρίς να σκεφτεί λογικά έκανε 5ο φάουλ στον Κρστιτς την ώρα που ήταν μόνος του με την μπασκέτα και οι «πράσινοι» 1 λεπτό πριν το τέλος του αγώνα έχασαν στον αρχηγό τους, δεχόμενοι μεγάλο πλήγμα, κυρίως στην ψυχολογία τους. Ο Κρστιτς έβαλε τις βολές και ισοφάρισε τον αγώνα για να αποκτήσει πια ξεκάθαρα το momentum η ΤΣΣΚΑ στο ματς.

Ο Σάτο πέταξε την μπάλα στο πουθενά χαμένος από τη ρωσική πίεση με 32 δευτερόλεπτα για το τέλος και οι Ρώσοι είχαν την επίθεση που θα έκρινε τον νικητή. Όμως, ο Παναθηναϊκός έδειξε κι αυτός ότι μπορεί να παίξει εξίσου σκληρή άμυνα, καταφέρνοντας να αναγκάσει τους Ρώσους σε λάθος (τέλος χρόνου επίθεσης). Το καθαρό φάουλ του Μπατίστ στο ριμπάουντ, για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι Ρώσοι, προφανώς και δεν έγινε ποτέ, καθώς ο χρόνος είχε ήδη λήξει.

Έτσι, με 6.3 δευτερόλεπτα για το φινάλε οι «πράσινοι» είχαν μια ευκαιρία να πάρουν τον αγώνα. Όμως, ο Μπατίστ υπό το (καθαρότατο) ασφυκτικό μαρκάρισμα του Βορόντσεβιτς στα 3 μέτρα αστόχησε, ενώ η πιρουέτα του Βουγιούκα ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη.

Στην
παράταση ο Παναθηναϊκός έμπαινε ως αουτσάιντερ, χωρίς τον Διαμαντίδη, χωρίς καθαρό μυαλό κι έχοντας δεχτεί 13-4 σε 6,5 λεπτά στην 4η περίοδο. Η λογική επιβεβαιώθηκε, οι «πράσινοι» έκαναν 2,5 λεπτά να σκοράρουν εντός παιδιάς, αλλά όταν ο Καϊμακόγλου ισοφάρισε με τρίποντο σε 75-75, φάνηκε ότι οι Ρώσοι είχαν το μέταλλο για να πάρουν τη νίκη (ο Παναθηναϊκός έβαλε ένα σουτ εντός παιδιάς και 2 βολές σε όλη την παράταση). Ο Κιριλένκο έκανε την 5η του τάπα στον Μπατίστ, μετά στην επίθεση φώναζε συνέχεια να πάει η μπάλα στον Σισκάουσκας για τρίποντο και όταν ο Χριάπα το έκανε, ο Σίσκα έγραψε το 75-78 που έκρινε το ματς με 55 δευτερόλεπτα για τη λήξη.

Ο Σάτο έχασε κι άλλη επίθεση
(συν ένα λάθος αμέσως πιο πριν), ο Παναθηναϊκός πήρε την μπάλα με 9 δευτερόλεπτα και ήθελε τρίποντο, ο Σισκάουσκας δεν άφησε τον Καλάθη ούτε να το… σκεφτεί, του έκανε φάουλ, τον έστειλε στις βολές, εκείνος έβαλε την πρώτη, πέταξε απαράδεκτα ερασιτεχνικά τη δεύτερη, χρεώθηκε με την καθαρή παράβαση και το ματς τελείωσε με τον Ομπράντοβιτς να έχει 20 πίεση με την ενέργεια του παίκτη του και να ωρύεται…

Όμως, δεν ήταν από την αρχή έτσι τα πράγματα, με τον Παναθηναϊκό να έχει τον έλεγχο του αγώνα μετά το 9-14 του 7ου λεπτού. Ως το τέλος του δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το προβάδισμα (22-19), το οποίο κα ανέβασαν στους 10 πόντους στη 2η περίοδο, 36-26, ελέγχοντας πλήρως το ρυθμό και έχοντας εγκλωβίσει την ΤΣΣΚΑ σε λάθος επιλογές. Η «πράσινη» άμυνα με τον Σάτο πρωταγωνιστή κατάφερε να βγάλει εκτός ρυθμού τον Κιριλένκο, ενώ η περιφέρεια των «πρασίνων» έβγαλε τελείως εκτός αγώνα τον Τεόντοσιτς.

Το ημίχρονο τελείωσε με 41-32, ενώ ο Παναθηναϊκός κράτησε το προβάδισμα και τον έλεγχο του αγώνα ως το τέλος της 3ης περιόδου και ως το 34ο λεπτό που κέρδιζε 67-58.

Μπορεί ο Τεόντοσιτς να μην μπήκε ποτέ στον αγώνα, είχε σε 24 λεπτά 3 πόντους με 1/4 σουτ, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 λάθη και 3 φάουλ, 0 ranking, αλλά ο Αντρέι Κιριλένκο μετά το κακό πρώτο ημίχρονο ήταν ασταμάτητος. Τελικά τελείωσε το ματς με 9 πόντους, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 τάπες και 6 κερδισμένα φάουλ (αλλά και 5 λάθη).

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο στα ριμπάουντ στο ξεκίνημα, αλλά τα έχασε ως το τέλος του ματς (36-40 με 7-11 τα επιθετικά), ενώ είχε λιγότερες ασίστ (10-14), με τα λάθη (19-18) και τα κλεψίματα (8-7) να είναι ίδια για τις δύο ομάδες. Η ΤΣΣΚΑ σούταρε καλύτερα στα δίποντα (39%-48%) εν μέρει και λόγω των 8 ταπών που έκανε στον Παναθηναϊκό, οι «πράσινοι» καλύτερα στα τρίποντα (44%-38%).

Σε ατομικό επίπεδο ο Καϊμακόγλου ήταν μάλλον ο καλύτερος του Παναθηναϊκού, τίτλο που θα μπορούσε να διεκδικήσει και ο Καλάθης, αν δεν έκανε τα λάθη στο φινάλε. Ο Διαμαντίδης έπαιξε πολύ καλά στην άμυνα και οργανωτικά, αλλά δεν μπόρεσε να βρει ούτε ένα σουτ εντός παιδιάς στα λεπτά που έπαιξε. Ο Μπατίστ επηρεάστηκε πάρα πολύ από τις τάπες που δέχτηκε, ο Μάριτς ήταν αλλού, ο Σμιθ μέτριος, όπως και ο Βουγιούκας με τον Λόγκαν, ο Σάτο καλός, αλλά με λάθη στο τέλος, κακός ο Γιασικεβίτσιους.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 41-32, 57-54, 71-71, 76-78.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 4 (4ρ.), Μπατίστ 9 (6ρ. 3/10 σουτ), Λόγκαν 5 (1), Σάτο 7 (1τρ. 4ρ.), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 6 (4ασ. 3κλ.), Βουγιούκας 4 (3ρ. 6κ.φ.), Καλάθης 11 (1τρ. 6ρ. 3ασ. 5κ.φ.), Σμιθ 9 (2), Καϊμακόγλου 13 (3/4τρ. 5ρ.), Γιασικεβίτσιους 6 (5λ.).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 3 (1τρ. 3ρ.), Σισκάουσκας 14 (2), Κρστιτς 13 (11ρ. 8κ.φ.), Κιριλένκο 9 (1τρ. 10ρ. 3κλ. 5κ. 6κ.φ.), Βορόντσεβιτς 4 (4ρ.), Σβεντ 10 (1τρ. 3ρ.), Καούν 6, Χριάπα 11 (3ρ. 4ασ. 3κ.), Πονκρασόφ, Γκόρντον 8 (2τρ. 3ασ. 3κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *