Home / NBA / Πλήρης η ρήξη, διαλύεται η Ένωση, δικαστήρια ενόψει!

Πλήρης η ρήξη, διαλύεται η Ένωση, δικαστήρια ενόψει!

Εκεί που όλοι είχαν αρχίσει να μιλάνε για συμφωνία της Ένωσης Παικτών με τους ιδιοκτήτες και λήξη του λοκ άουτ, οι τελευταίες εξελίξεις από την πρόσφατη συνάντηση των δύο πλευρών διέψευσαν κάθε σενάριο «αισιοδοξίας» και πλέον από τα χείλη όλων ακούγεται το ίδιο πράγμα: «η χρονιά κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη». Και όσο οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο μάλλον αυτό δεν θα αλλάξει. Μετά τη χτεσινή ρήξη, η Ένωση πιθανότατα προχωρά σε διάλυση και οδηγεί τους ιδιοκτήτες στα δικαστήρια.

Τις τελευταίες εβδομάδες όλο το βάρος είχε πέσει στο να σπάσει το μέτωπο των παικτών. Στα μέσα διέρρεε ότι αυτό είχε επιτευχθεί με πληροφορίες να μιλούν για εκπροσώπους 16 ομάδων που θα ψήφιζαν τη συμφωνία που πρότειναν οι ιδιοκτήτες, ακόμα και επώνυμες δηλώσεις παικτών διαβάσαμε ότι να ψήφιζαν «ναι». Όμως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των παικτών ήταν και πάλι ομόφωνο: όλοι οι εκπρόσωποι που παρευρέθηκαν είπαν «όχι».

«Υπήρξε ομοφωνία, οι παίκτες δεν θα δεχτούν την πρόταση, είναι απαράδεκτη. Η σεζόν, πλέον, είναι σε κίνδυνο», είπε ο Ντέρεκ Φίσερ, για να συνεχίσει: «Αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση. Επαναλαμβάνω ότι πολλοί παίκτες θέτουν σε κίνδυνο την καριέρα τους. Αυτό που όλοι θεωρούμε σημαντικό είναι ότι δεν πολεμάμε για το σήμερα, αλλά και για τους παίκτες που θα είναι στο πρωτάθλημα την επόμενη δεκαετία».

Το νέο σημείο που ήρθε στο φως πριν τη συνάντηση είναι ο αδιανόητος όρος που έθεσαν οι ιδιοκτήτες για τη νέα σύμβαση και που αφορά στο D-League. Με λίγα λόγια ο όρος αυτός λέει ότι οι ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν το δικαίωμα να στείλουν οποιονδήποτε από τους μη βασικούς παίκτες του στο NBA Development League οποιαδήποτε στιγμή των πρώτων 5 χρόνων του συμβολαίου του και για όσο διάστημα θέλουν, πληρώνοντάς τον πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει το συμβόλαιό του όσο παίζει εκεί. Χοντρικά, τα χρήματα θα είναι το 1/10 του συμβολαίου που έχει υπογράψει ο παίκτης.

Δηλαδή με αυτό το μέτρο, θεωρητικά, ένας παίκτης μπορεί να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων και να παίξει… 4 χρόνια στο NBDL, παίρνοντας συνολικά πολύ λιγότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια (το μίνιμουμ του NBDL είναι 75.000 δολάρια το χρόνο, περίπου 10 φορές μικρότερο από το αντίστοιχο του NBA). Προφανώς και αυτό το μέτρο ακόμα και από ατζέντηδες που πίεζαν τους παίκτες τους να δεχτούν τη σύμβαση χαρακτηρίστηκε ως «δρακόντειο».

Πέραν τούτου, οι ιδιοκτήτες πρότειναν και διάφορα άλλα που αφορούν περιορισμούς στις sign-and-trade μετεγγραφές, την εισαγωγή κατώτερου ορίου ηλικίας στα 20 για είσοδο στο πρωτάθλημα, υποχρεωτικά drug tests το καλοκαίρι και τέτοια.

Βέβαια, από τα παραπάνω που αφορούν στο D-League συν το μεγάλο «αγκάθι» του BRI στις συζητήσεις, ήταν ξεκάθαρο ότι οι παίκτες θα αρνούνταν την πρόταση. Αν σε αυτά βάλετε και το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Στερν πριν τη συνάντηση πήρε σε ιδιαίτερο δωμάτιο τον Ντέρεκ Φίσερ και του είπε ότι οι ιδιοκτήτες θα έκαναν νέα, βελτιωμένη πρόταση, αλλά μετά (και αφότου η Ένωση είχε ήδη μιλήσει στα μέσα) δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η πρόταση αυτή είναι και δεν αλλάζει, μπορείτε να καταλάβετε πώς νιώθουν οι παίκτες.

Οι παίκτες νιώθουν ότι οι ιδιοκτήτες και ο Στερν τους κοροϊδεύουν και πεισμώνουν όλο κα περισσότερο. Ίσως αυτό έγινε γιατί πολλοί ήταν σίγουροι ότι η πρόταση των ιδιοκτητών θα γινόταν δεκτή τη Δευτέρα, τουλάχιστον αυτό ακουγόταν από πολλές ομάδες και παίκτες μεμονωμένα. Όμως, όταν οι παίκτες έμαθαν από πρώτο χέρι πώς έχει η κατάσταση, προφανώς και θεώρησαν ότι το «όχι» ήταν ο μόνος δρόμος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ορλάντο, με τον Κρις Ντιούχον να γράφει στο Twitter ότι οι συμπαίκτες του και αυτός θα ψηφίσουν «ναι» στην πρόταση. Όμως, λίγη ώρα μετά και ύστερα από την ενημέρωση που τους έγινε, οι παίκτες του Ορλάντο πήραν ο ένας μετά τον άλλον τον Ντιούχον και τον εξουσιοδότησαν να απαντήσει «όχι» εκ μέρους τους. Αυτό έγινε σε πολλές ομάδες, γι’ αυτό πήγαμε πάλι από το «16 θα πουν ναι» των ιδιοκτητών στο «και οι 30 είπαν όχι» του Φίσερ.

Ο Μπίλι Χάντερ μιλώντας για τη στάση των ιδιοκτητών δεν χαρίστηκε: «Δεν βγάζει νόημα. Η συμφωνία μπορούσε να γίνει. Έπρεπε να γίνει. Εμείς δίνουμε και δίνουμε και δίνουμε και αυτοί συνεχώς ζητούν περισσότερα, μέχρι που έφτασαν στο σημείο όπου ζητούν πολλά και οι παίκτες αποφάσισαν να αρνηθούν».

Ο ατζέντης του Ντουράντ δικαιολογεί τους παίκτες: «Για χρόνια οι ιδιοκτήτες μεταχειρίζονται τους παίκτες λες και είναι περιουσία τους, βάζοντας πρόστιμα για το πώς ντύνονται, πώς φέρονται, για όλα. Αυτή είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουν οι παίκτες για να πουν όχι. Νιώθουν ότι διαπραγματεύονται μόνοι τους εδώ και έναν μήνα. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για τη σχέση ιδιοκτητών και παικτών».


Προς διάλυση η Ένωση, η συνέχεια στα δικαστήρια

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Ντέρεκ Φίσερ δήλωσε ότι η Ένωση Παικτών ξεκινά διεργασίες για τη διάλυσή της, το περίφημο decertification που συζητούσαμε σε παλιότερο άρθρο. Στη συνέχεια, οι παίκτες θα κινηθούν νομικά εναντίον των ιδιοκτητών, πηγαίνοντάς τους στα δικαστήρια.

Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι μακρόχρονη διαδικασία, καθώς τα δικαστήρια μπορεί να αργήσουν και 2 και 4 μήνες, αν τελικά φτάσουμε ως εκεί. Στο NFL, ας πούμε, όπου έγινε το ίδιο, το θέμα όλοι λένε ότι λύθηκε πολύ γρήγορα, αλλά και πάλι διήρκεσε μερικούς μήνες, μήνες που στην περίπτωση του NBA θα σημάνουν το οριστικό τέλος της σεζόν.

«Κάπου εδώ τελειώσαμε εμείς ως Ένωση»
, είπε ο Φίσερ, για να συμπληρώσει ο Χάντερ: «Είμαστε έτοιμοι να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη εναντίον του NBA, αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να πάρουν οι παίκτες όσα τους οφείλονται».

Και ο Στερν άρχισε να καταλαβαίνει ότι η απληστία των ιδιοκτητών, που κατάφεραν τους παίκτες να πέσουν από το 57-43 που ήταν πέρσι στο 51-49, αλλά εκείνοι ήθελαν 50-50 στο BRI, ίσως κοστίσει τη σεζόν στο πρωτάθλημα: «Φαίνεται ότι η χρονιά κινδυνεύει πραγματικά. Οι παίκτες θέλουν τώρα να τρομάξουν τους ιδιοκτήτες, αλλά αυτό δεν θα γίνει». Αλλά συνεχίζει στο ίδιο τροπάριο: «Αν ήμουν παίκτης θα σκεφτόμουν τι ήταν αυτό που ο Μπίλι Χάντερ μου έκανε μόλις».

Το σάιτ της Ένωσης Παικτών από τη Δευτέρα έχει «κατέβει» και υποδέχεται τους επισκέπτες τους με ένα μόνο μήνυμα: «Error 404: Basketball Not Found. Please be patient as we work on resolving this. We are sorry for the inconvenience» («Error 404: Δεν βρέθηκε Μπάσκετ. Παρακαλούμε να είστε υπομονετικοί όσο προσπαθούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα. Μας συγχωρείτε για κάθε τυχόν ενόχληση»).


Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου;

Μετά την άρνηση της Ένωσης και τα μηνύματα ότι η χρονιά δύσκολα θα αρχίσει, πολλοί είναι αυτοί που άρχισαν να σκέφτονται… διαφορετικά. Πάρα πολλοί αστέρες άρχισαν να εξετάζουν προτάσεις από την Ευρώπη. Ο Ζακ Ράντολφ είπε ότι σε δυο εβδομάδες θα μιλήσει με τον… Μαρκ Γκασόλ για να δουν πού θα πάνε, ο Νοβίτσκι είπε ότι σε ένα μήνα θα υπογράψει, ο Ντουράντ ανακοίνωσε ότι ψάχνει σοβαρά ομάδα, ο Νοτσιόνι υπέγραψε στην Αργεντινή για 4 ματς σε φιλικό τουρνουά, ο Κάσπι υπέγραψε στη Μακάμπι ως τη λήξη του λοκ άουτ, ο Σπλίτερ ζυγίζει προτάσεις από 6 ομάδες (Λαμποράλ, Ρεάλ, Μάλαγα, Βαλένθια, Αρμάνι, Μακάμπι), ο Γκέι δηλώθηκε διαθέσιμος για μετεγγραφή από τον ατζέντη του, τα αδέρφια Γκασόλ δήλωσαν ότι θέλουν να παίξουν στην Μπαρτσελόνα, ο Γκλεν Ντέιβις δήλωσε ότι σκέφτεται την Ευρώπη, ο Γιοακίμ Νοά έκανε δηλώσεις για την Παρί-Λεβαλουά, οι Στανταμάιρ και Άντονι είπαν ότι το σκέφτονται, ο Τζαμάλ Κρόφορντ είναι κοντά στο να συμφωνήσει με ομάδα της Κίνας, γενικά οι περισσότεροι παίκτες άρχισαν να βλέπουν την πιθανότητα της Ευρώπης όχι πια ως κάτι μακρινό.

Πάντως, οι παίκτες στηρίζουν την Ένωση. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζακ Ράντολφ: «Είναι απαίσιο. Νιώθω άσχημα για τους οπαδούς και για παίκτες όπως εγώ, που αγαπάμε το παιχνίδι και θέλουμε να παίξουμε… Όμως, στηρίζω την Ένωση. Θέλω να παίξω, αλλά τους στηρίζω σε ό,τι κάνουν».

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *