Home / NBA / To opt out or… not to opt out?

To opt out or… not to opt out?

Ιδού η απορία. Η σεζόν 2013-14 αναμένεται αρκετά καυτή στο NBA και για έναν ακόμα λόγο πέραν των συνηθισμένων. Στο τέλος της ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Καρμέλο Άντονι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν opt out από τα συμβόλαιά τους (εν ολίγοις να τα σπάσουν) και να δοκιμάσουν την αγορά ως ελεύθεροι. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Ούτε πολύ, ούτε και λίγο όμως. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Όπως τι χρονιά θα έχουν με τις ομάδες τους. Αν οι Χιτ κατακτήσουν 3ο συνεχόμενο τίτλο θα είναι δύσκολο ο Τζέιμς να φύγει, αν οι Νικς φτάσουν στον τελικό του NBA το ίδιο θα είναι και για τον Άντονι. Απ’ την άλλη, ήδη ακούγεται ότι οι Λέικερς θα «χτυπήσουν» να πάρουν και τους δύο παίκτες, ενώ σίγουρα θα ενδιαφερθούν και άλλες ομάδες.

Αμφότεροι είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα, ιδιαίτερα ηχηρά και στον τομέα του μάρκετινγκ, ενώ είναι και οι δύο σε μεγάλες πόλεις. Αυτό καθιστά δύσκολο για ομάδες μικρότερων πόλεων να μπορέσουν να τους δελεάσουν, αλλά όλοι μπορούν… να ελπίζουν.

Αμφότεροι ακολουθούν προς το παρόν την ίδια τακτική, είπαν ότι δεν πρόκειται να αναφερθούν καθόλου σε όλο αυτό το θέμα μέσα στη σεζόν και ότι θα ασχοληθούν με αυτό όταν θα έρθει η ώρα.

Ο Άντονι

«Δεν πρόκειται να περάσω τη σεζόν σκεπτόμενος το συμβόλαιό μου. Πραγματικά δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση. Δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Όταν θα έρθει η ώρα του, θα ασχοληθώ και με αυτό. Μέχρι τότε, είμαι συγκεντρωμένος εδώ, στο να είμαι ένας Knick, να κάνω αυτό που πρέπει και, μακάρι, να κερδίσω έναν τίτλο», είπε ο Άντονι.

Ο Άντονι έχει ακόμα δύο χρόνια συμβολαίου, αν αποφασίσει το καλοκαίρι να διακόψει το συμβόλαιό του, αφήνει 23,3 εκατομμύρια δολάρια. Όμως, αν υποθέσουμε ότι θα υπογράψει για το μάξιμουμ, τότε, αν κάνει opt out θα μπορεί να πάρει 95,9 εκατομμύρια δολάρια για 4 χρόνια από άλλη ομάδα (23,98 το χρόνο κατά μέσο όρο), ενώ αν ξαναϋπογράψει με τους Νικς μετά από opt out, τότε θα μπορεί να βγάλει ως και 129,1 για 5 χρόνια, δηλαδή περίπου 25,8 το χρόνο.

Οι Νικς ήδη σκέφτονται το ενδεχόμενο και δηλώσουν ότι θέλουν να τον κρατήσουν ό,τι κι αν γίνει: «Έχουμε κάθε πρόθεση να κάνουμε τον Καρμέλο Knick για πολύ καιρό ακόμα», λέει η διοίκηση. Ο Καρμέλο Άντοντι πέρσι ήταν 1ος σκόρερ του NBA με 28.7 πόντους ανά αγώνα και στα 30 του (το καλοκαίρι του 2014) είναι πολύ πιθανό να βαρύνει και το πού μπορεί να πάρει έναν τίτλο στο ζύγισμα για την απόφασή του.

Ο Τζέιμς

«Εσείς πρέπει να κάνετε ερωτήσεις, αλλά εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ. Όταν θα έρθει ο Ιούνιος, τότε θα ασχοληθώ. Τώρα δεν νομίζω ότι είναι σωστό να το κάνω. Ο στόχος μου είναι να φέρω την ομάδα μας σε τέτοια θέση που να κερδίσει άλλο ένα πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο μόνος στόχος μου, το μόνο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το μυαλό μου», είπε ο ΛεΜπρον στους δημοσιογράφους.

Βέβαια, όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τα όσα έκανε το 2009-10, όταν και μιλούσε από τον Σεπτέμβρη για ενδεχόμενη φυγή του από τους Καβαλίερς και το πόσο… του αρέσει η Νέα Υόρκη και άλλα τέτοια ευτράπελα, με τη γνωστή γραφική κατάληξη («The Decision» live σε πανεθνικό δίκτυο από το ESPN) που θα τον κυνηγά για πάντα.

Μαζί με τον Τζέιμς, και ο Ντουέιν Ουέιντ και ο Κρις Μπος μπορούν να κάνουν opt out το καλοκαίρι του 2014. Ο Τζέιμς είπε ότι του αρέσει πολύ η Φλόριντα και σκέφτεται να μείνει μόνιμα εκεί όταν σταματήσει το μπάσκετ, ενώ και ο Μπος και ο Ουέιντ είπαν ότι είναι ευχαριστημένοι στην ομάδα και ότι σκοπεύουν να μείνουν σε αυτή όσο παλεύει για τίτλους.

Οπότε, προς τι η όλη φασαρία;
Κάτι η… προϊστορία του Τζέιμς, κάτι και ο Μπος, που απ’ τη μία δήλωσε ευτυχισμένος, ενώ απ’ την άλλη είπε πρόσφατα ότι θεωρεί πιθανό να μην επιστρέψουν και οι τρεις αστέρες των Χιτ την επόμενη σεζόν στην ομάδα αν δεν κατακτήσουν τον τίτλο ξανά φέτος, ε, δεν θέλει και πολύ.

Ο Τζέιμς, πάντως, αυτή τη φορά είναι αποφασισμένος να μην κάνει το ίδιο λάθος και λέει ότι κανείς στους Χιτ δεν ασχολείται με την επόμενη σεζόν, καθώς θέλουν να γίνουν η 4η ομάδα στην ιστορία του NBA μετά τους Λέικερς, τους Μπουλς και τους Σέλτικς, που θα καταφέρει να πάρει τρεις συνεχόμενους τίτλους.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *