Home / Α1 / «Πράσινη» η μάχη, «κόκκινη» η διαφορά!

«Πράσινη» η μάχη, «κόκκινη» η διαφορά!

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την πρώτη μάχη των «αιωνίων» στη σεζόν επικρατώντας του Ολυμπιακού με 74-70, έχοντας καλύτερη απόδοση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν την εκνευριστική αστοχία τους από το τρίποντο, χαρακτηριστικό είναι ότι το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο ήταν και το πρώτο σχόλιο του Ντούσαν Ίβκοβιτς στη συνέντευξη τύπου.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να πήρε τη νίκη, αλλά είναι πιθανό μετά το παιχνίδι του δεύτερου γύρου να… χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο, καθώς στο τελευταίο λεπτό του ματς έχασε διαφορά 9 πόντων (74-65) με τον Ολυμπιακό να καταφέρνει να πάει στο -4, διαφορά που προφανώς και μπορεί να ανατραπεί πολύ πιο εύκολα στο ματς του ΣΕΦ. Ας με γελιόμαστε, το ενδεχόμενο να χάσει ένας από τους δύο «αιωνίους» κάποιο άλλο ματς έγκειται περισσότερο στη σφαίρα της φαντασίας, παρά σε αυτό που βλέπουμε στο πρωτάθλημα (τουλάχιστον όσον αφορά στα προγνωστικά). Οπότε με το ενδεχόμενο του 22-0 με τους υπόλοιπους να είναι πιθανό, η πρωτιά μάλλον θα κριθεί στα μεταξύ τους. Και το +4 δεν μπορεί να κάνει τον Παναθηναϊκό να νιώθει σίγουρος ενόψει του αγώνα στο ΣΕΦ.

Ο αγώνας δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες τέτοιας ποιότητας όπως εκείνη που είχαμε δει σε παιχνίδια των περασμένων χρόνων, ίσως και λόγω της χρονικής περιόδου στην οποία έγινε. Η έκπληξη στο ξεκίνημα είχε να κάνει με τη μη συμμετοχή του Παπαδόπουλου στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού, κίνηση του Ίβκοβιτς που δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα είχε.

Στη συνέντευξη τύπου ο Σέρβος είπε ότι η ομάδα του δεν ήταν έτοιμη για το ματς, καθώς για τους περισσότερους παίκτες της αυτό ήταν το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» και ήρθε τόσο νωρίς στη σεζόν, που δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν καλύτερα ψυχολογικά. Και μετά απ’ όλα αυτά, προτίμησε να αφήσει έναν από τους δυο πιο έμπειρους παίκτες του εκτός αρχικού σχήματος. Και σα να μην έφτανε αυτό, εκτός έμεινε και ο Πρίντεζης, παίκτης επίσης «ψημένος» σε τέτοια ματς.

Βεβαίως και η λάθος αυτή επιλογή γύρισε στη συνέχεια μπούμερανγκ στον Ολυμπιακό, καθώς ο Παπαδόπουλος μπήκε στο ματς μετά από 3,5 λεπτά και ήταν κρύος με αποτέλεσμα να κάνει 2 φάουλ μέσα σε 45 δευτερόλεπτα και να πρέπει να βγει ξανά έξω. Δηλαδή, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στο αρχικό σχήμα του Παναθηναϊκού ο Ίβκοβιτς και όχι θέλοντας να αναγκάσει τον αντίπαλο να προσαρμόσει το σχήμα του στο δικό του, κατάφερε να «αχρηστεύσει» το πιο σημαντικό όπλο του Ολυμπιακού στη ρακέτα.

Κακό ξεκίνημα, ιδίως για τους «ερυθρόλευκους»

Το αν έφταιξε η αλλαγή στο αρχικό σχήμα για την εικόνα που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα, αν ήταν η απειρία των παικτών του που επεσήμανε ο Ίβκοβιτς, αν ήταν οι φωνές της εξέδρας ή απλώς η κακή βραδιά, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το θέμα είναι ότι οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο παρκέ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για εκτός έδρας ντέρμπι. Πάρα πολύ άγχος, νευρικότητα, κακές επιλογές, επιθέσεις που δεν κατέληγαν πουθενά. Ο Ολυμπιακός έβαλε το πρώτο του καλάθι εντός παιδιάς 6:18 πριν το τέλος της περιόδου, ενώ η επίθεσή του δεν έβγαζε νόημα τις περισσότερες φορές.

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός ήταν και αυτός νευρικός, δυσκολευόταν στην «ερυθρόλευκη» άμυνα, είχε χάσει τον έλεγχο των ριμπάουντ, αλλά έκανε τα αυτονόητα για να μπορέσει να πάρει προβάδισμα. Αυτό έφτασε τους 10 πόντους στο 16-6, αλλά ο Ολυμπιακός ευτύχησε ως το τέλος της περιόδου να μειώσει σε 16-11 με το τρίποντο του Λούκας.

Ο Παναθηναϊκός από το 7ο λεπτό και μετά έκανε πάρα πολλά λάθη, λάθη που συνεχίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, απόρροια της πολύ σκληρής «ερυθρόλευκης» άμυνας κυρίως, αλλά και της έξτρα πίεσης πάνω στον Διαμαντίδη. Έτσι, το σερί των φιλοξενούμενων έφτασε το 0-8 ως το 16-14, με τον Παναθηναϊκό να κάνει 4 λάθη σε 3 λεπτά.

Με τον Γιασικεβίτσιους να δύο συνεχόμενα καλάθια του Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός πήγε στο 28-19, ενώ λίγο μετά η διαφορά έγινε διψήφια, με τον Βουγιούκα να γράφει το 39-26 και το ημίχρονο να κλείνει 41-30 για τους «πράσινους» που ήλεγχαν το ματς, έκλειναν τους διαδρόμους και είχαν απέναντί τους το Σπανούλη να παλεύει μόνος του μαζί με τον Πρίντεζη στη ρακέτα.

Στο +14 η διαφορά και το σερί του Ολυμπιακού

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τρίποντο του Διαμαντίδη την 3η περίοδο για να πάει στη μεγαλύτερη διαφορά του ως τότε (44-30), αλλά η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική από το αναμενόμενο. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και ο Παναθηναϊκός πέρασε ένα άθλιο 6λεπτο, κατά τη διάρκεια του οποίου έκανε 7 λάθη και είχε 1/5 σουτ, με τον Ομπράντοβιτς να παίρνει το ένα τάιμ άουτ μετά το άλλο αλλά την ομάδα του να μην μπορεί να ξεκολλήσει.

Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν με ένα 0-6 ως το τάιμ άουτ, μετά έκαναν το 44-36 γρήγορα 45-40 για να πλησιάσουν ως το 47-44 με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Πρίντεζη, ολοκληρώνοντας ένα σερί 3-14. Ο Σάτο ήταν που με 5 μαζεμένους πόντους έδωσε τεράστια ανάσα στον Παναθηναϊκό (52-44), ενώ το τρίποντο του Καϊμακόγλου πήγε το ματς στο 57-48 για τους γηπεδούχους. Μέσα σε όλα αυτά στο 25ο λεπτό ο Παπαδόπουλος είχε χρεωθεί το 4ο του φάουλ, μεγάλο πλήγμα για τον Ολυμπιακό.

Με τον Γλυνιαδάκη στο παρκέ οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν πίσω με 12 πόντους (62-50) από το τρίποντο του Διαμαντίδη στην αρχή της 4ης περιόδου, αλλά μόλις ο Έλληνας σέντερ χρεώθηκε το 4ο φάουλ του και αποχώρησε αναγκαστικά, μπόρεσαν με Χάινς και Άντιτς στη ρακέτα να μειώσουν σε 66-59.

Το τέλος με Βουγιούκα και το ψαλίδισμα της διαφοράς

Ο Λόγκαν έκανε για πρώτη φορά στο ματς αισθητή την παρουσία του και ο Διαμαντίδης έδωσε μια ασίστ και έβαλε ένα καλάθι για το 72-59 του Παναθηναϊκού. Το ματς έμοιαζε να έχει κριθεί, αλλά ο Σπανούλης απάντησε με τρίποντο (72-62) και μετά τις άμυνες που έβγαλαν οι «ερυθρόλευκοι» ο ίδιος μείωσε σε 72-65.

Ο Παναθηναϊκός είχε επίθεση, εξάντλησε τα 24 δευτερόλεπτα, ουσιαστικά αντί για σουτ πέταξε την μπάλα, αλλά ο Βουγιούκας 1:20 πριν το τέλος πήρε το ριμπάουντ του αγώνα, ανανεώνοντας με το επιθετικό την επίθεση της ομάδας του και ουσιαστικά καθαρίζοντας την υπόθεση νίκη, υπόθεση που έκλεισε μια και καλή από το φόλοου του Καϊμακόγλου στο άστοχο σουτ του Διαμαντίδη λίγο μετά (74-65).

Ο Ίβκοβιτς 2 λεπτά πριν το τέλος του ματς είχε περάσει στο παρκέ Παπαδόπουλο και Πρίντεζη (άργησε πάρα πολύ να τον βάλει, τον ξέχασε αρκετή ώρα στον πάγκο), και ίσως ο Παναθηναϊκός δεν περίμενε την αντίδραση του Λάζαρου στο τελευταίο λεπτό. Την ώρα που οι «πράσινοι» χαλάρωναν ξέροντας ότι είχαν κερδίσει, η διαφορά των 9 πόντων έμελλε να χαθεί, καθώς ο Παπαδόπουλος πήρε 3 φάουλ σε μια φάουλ, είχε 3/6 βολές (1 επιθετικό ριμπάουντ αυτός κι ένα ο Πελεκάνος) για το 74-68, ενώ το λάθος του Βουγιούκα έδωσε τη δυνατότητα στον Ολυμπιακό για νέα επίθεση και ο Γκεσεβίτσιους έγραψε το 74-70, που θα ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Ματιά στους αριθμούς

Ο Ολυμπιακός σούταρε καλύτερα στα δίποντα (63% με 22/35 έναντι 54% με 21/39 του Παναθηναϊκού), αλλά τα… έσπασε από το τρίποντο (3/21 έναντι 5/10 των «πρασίνων»), ενώ είχε λιγότερες ασίστ (11-9), λιγότερα κλεψίματα (12-6) και λιγότερα ριμπάουντ (33-27, ίδια όμως επιθετικά). Στα λάθη ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός (22-17) με τα 39 που έκαναν συνολικά οι δύο ομάδες να είναι πάρα πολλά.

Οι δύο προπονητές φάνηκε να αντιμετωπίζουν διαφορετικά το ματς, καθώς ο Ομπράντοβιτς έπαιξε 35,5 λεπτά τον Διαμαντίδη και 33 τον Σάτο, με τους δυο παίκτες να κάνουν πολλές δουλειές στο παρκέ, ενώ ο Βουγιούκας έπαιξε 22 λεπτά και ο Καλάθης 26. Ο Σμιθ κατέβαζε τα ριμπάουντ και για το λόγο αυτό έμεινε στο γήπεδο 24,5 λεπτά, ενώ καλός ήταν και ο Καϊμακόγλου, με τους Μάριτς, Μπατίστ, Λόγκαν να είναι ουσιαστικά εκτός αγώνα. Πολύ χρήσιμος ο Γιασικεβίτσιους, χρυσάφι κάθε πόντος που πετύχαινε στο ματς, 4/5 δίποντα σε 12,5 λεπτά.

Απ’ την άλλη, ο Ίβκοβιτς έμοιαζε και πάλι να κάνει αλλαγές χωρίς να πρέπει, χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν έπαιξε πάνω από τα 29,5 λεπτά του Σπανούλη, ενώ ο επόμενος ήταν ο Γκεσεβίτσιους, με 21,5! Το στοιχείο αυτό είναι σίγουρα πολύ περίεργο για ντέρμπι, ιδίως για ομάδα που δεν έχει τόσους έμπειρους παίκτες. Ο Πρίντεζης έβαλε 18 πόντους αλλά έπαιξε 19 λεπτά (γιατί άραγε;), ενώ ο Άντιτς έπαιξε 20, με τον Γλυνιαδάκη να είναι κακός αλλά να παίζει 9 λεπτά. Το χρόνο του Παπαδόπουλου δεν μπορούμε να τον σχολιάσουμε γιατί με το λάθος της αρχής να μην ξεκινήσει, ουσιαστικά ο χρόνος του ορίστηκε από τα φάουλ. Ξανά αόρατος ο Κέσελι, κακοί οι Κατσίβελης, Γκεσεβίτσιους, Πελεκάνος, Παπανικολάου, Γλυνιαδάκης, που ό,τι πρόσφεραν ήταν στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός έπαιρνε σκορ μόνο από Σπανούλη, Πρίντεζη, Άντιτς, Λούκας, Χάινς (και Λάζο) αλλά αυτοί οι 6 έπαιξαν για κάποιο λόγο τα 122 από τα 200 λεπτά στον αγώνα (για να καταλάβετε τη σύγκριση, η καλύτερη εξάδα του Παναθηναϊκού, Διαμαντίδης, Σάτο, Βουγιούκας, Σμιθ, Καλάθης, Γιασικεβίτσιους, έπαιξε 153 λεπτά).

Τα δεκάλεπτα: 16-11, 41-30, 57-50, 74-70.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 4 (2ρ. 4κ.φ.), Μπατίστ 3, Λόγκαν 4, Σάτο 10 (1τρ. 3ρ. 2κλ. 3κ.φ.), Διαμαντίδης 15 (2τρ. 2ρ. 8ασ. 4κ.φ. 7λ.), Βουγιούκας 10 (4ρ. 10κ.φ. 4λ.), Ν. Καλάθης 10 (4κλ.), Σμιθ 3 (1τρ. 10ρ.), Καϊμακόγλου 7 (1τρ.), Γιασικεβίτσιους 8.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 8 (3κ.φ.), Λούκας 7 (1), Άντιτς 9 (1τρ. 6ρ. 2κλ.), Σπανούλης 14 (1τρ. 4ασ. 7κ.φ.), Κέσελι 2 (3ρ.), Πελεκάνος, Παπαδόπουλος 8 (3ρ. 5κ.φ.), Γκεσεβίτσιους 2 (3κ.φ.), Γλυνιαδάκης 2, Πρίντεζης 18 (4ρ. 8/10δ.), Παπανικολάου (5ρ.), Κατσίβελης.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *