Home / NBA / Λήξη (;) στο lockout!

Λήξη (;) στο lockout!

Προς τη λήξη του βαίνει το λοκ άουτ, αφού η πλευρά των παικτών κι εκείνη των ιδιοκτητών ήρθαν σε συμφωνία. Το ερωτηματικό του τίτλου αναφέρεται στο γεγονός ότι για να λήξει επίσημα το λοκ άουτ, θα πρέπει να ψηφιστεί από τις δύο πλευρές, δηλαδή να ψηφίσουν τη νέα συμφωνία και οι ιδιοκτήτες και οι παίκτες σε ξεχωριστές ψηφοφορίες των μελών τους. Όπως δείχνουν τα πράγματα αυτό θα γίνει, και, αν γίνει, η preseason ξεκινά στις 9 Δεκέμβρη και η σεζόν στις 25 Δεκεμβρίου, κάτι σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο στους φίλους του αθλήματος. Με 66 αγώνες αναμένεται να είναι η χρονιά. Η συμφωνία προς το παρόν χαρακτηρίζεται “αμφίβολη”, καθώς δεν έχουν λυθεί όλα τα θέματα, αλλά δεν έχει και ψηφιστεί από τις δύο πλευρές η επικύρωσή της. Όμως, υπάρχει συμφωνία και τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους.

Κι ενώ όλοι οι φίλοι του μπάσκετ στις Η.Π.Α. πανηγυρίζουν, όπως άλλωστε και οι Αμερικανοί παίκτες, οι ομάδες, οι… Κινέζοι μπασκετόφιλοι και όλος ο υπόλοιπος μπασκετικός πλανήτης για την επιστροφή του NBA, η Ευρώπη θα είναι μια διαφορετική ήπειρος σε λίγες ημέρες αν η συμφωνία επικυρωθεί, καθώς πολλά αστέρα θα αποτελέσουν παρελθόν από τις ομάδες τους.

Τι συμφώνησαν;

Η συμφωνία ήρθε μετά από 15 ώρες διαπραγματεύσεων την Παρασκευή, με τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο θέμα του BRI. Έτσι, οι παίκτες δέχτηκαν συμφωνία ότι θα λάβουν μίνιμουμ το 49% (δηλαδή 49-51 μοίρασμα), ενώ το ποσοστό μπορεί να πάει στο 51-49 υπέρ των παικτών, ανάλογα με το πώς θα «βγουν» τα οικονομικά στη λίγκα. Μάλιστα, με την προτεινόμενη συμφωνία οι παίκτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισπράξουν το 51% από οποιαδήποτε άλλη πρόταση των ιδιοκτητών ως τώρα.

Επίσης, λύθηκαν τα θέματα για τα mid-level exceptions, τα extend-and-trade deals, και διάφορα άλλα που ήταν από την αρχή αγκάθια. Απομένουν, βεβαίως, κάποια θέματα, όπως η πολιτική της λίγκας για το ντόπινγκ και διάφορα άλλα δευτερεύοντα, τα οποία θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Πώς επικυρώνεται η συμφωνία;

Για να επικυρωθεί η συμφωνία και να λήξει το λοκ άουτ, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να την ψηφίσουν.

Στην περίπτωση των ιδιοκτητών αυτό αναμένεται να είναι απλό και σύντομο, ο Στερν είπε ότι μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στο Σάββατο.

Θα πρέπει να υπερψηφίσουν τη νέα πρόταση 15 από τους 29 ιδιοκτήτες, χωρίς να μετρά η ψήφος των Νιου Όρλιν Χόρνετς (η 30η ομάδα που δεν μετράει στην ψηφοφορία), που δεν έχουν ιδιοκτήτη και ανήκουν στη λίγκα.

Στην περίπτωση των παικτών τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Για να εγκριθεί η πρόταση θα πρέπει να την υπερψηφίσει η πλειοψηφία από τα 430+ μέλη της Ένωσης Παικτών.

Όμως, αυτό θα πάρει 7-10 μέρες. Η Ένωση είχε ξεκινήσει ενέργειες διάλυσης και είχε μηνύσει το NBA στη Μινεσότα, οπότε για να μπορέσει να αποφασίσει για νέα συλλογική σύμβαση θα πρέπει να αποσύρει τη μήνυση, να κάνει διεργασίες ώστε να ξανασχηματιστεί και μετά να ψηφίσει τη σύμβαση. Εξ ου και 7-10 ημέρες.

Δηλαδή, εν ολίγοις ο Χάντερ με τους Ντέρεκ Φίσερ και Μορίς Έβανς, συν όσους άλλους είχαν μαζί τους, στην τελευταία συνάντηση δεν εκπροσωπούσαν τους παίκτες νόμιμα, αφού τυπικά δεν υπάρχει πια Ένωση Παικτών. Οπότε θα πρέπει να αποσυρθεί η μήνυση και να σχηματιστεί εκ νέου η Ένωση για να ψηφιστεί η συμφωνία. Η ψήφιση είναι μάλλον τυπική με την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους παίκτες.

Τι ρόλο έπαιξε η διάλυση της Ένωσης και η μήνυση;

Ο Ντέιβιντ Στερν λέει: «Για εμάς η μήνυση ήταν απλώς κάτι με το οποίο έπρεπε να ασχοληθούμε. Δεν ήταν ο λόγος της συμφωνίας. Ο λόγος της συμφωνίας ήταν οι οπαδοί, οι παίκτες που θέλουν να παίξουν και όλοι οι άλλοι που εξαρτώνται από τη χρονιά στο NBA. Πάντα ήταν στόχος μας να δεχτούμε μια συμφωνία που θα ήταν δίκαιη και για τις δύο πλευρές και θα μας οδηγήσει σε αγώνες το συντομότερο δυνατό, αλλά αυτό πήρε λίγο χρόνο».

Βέβαια, καταλαβαίνετε ότι τα παραπάνω μόνο μικρά παιδιά τα πιστεύουν. Προφανώς και δεν ήταν τυχαίο που λίγες ημέρες μετά τη μήνυση των παικτών, η οποία αν γινόταν δεκτή από το δικαστήριο (ότι δηλαδή το lockout ήταν παράνομο) θα ανάγκαζε τη λίγκα και τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν στους παίκτες περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια για ζημία, έληξε το θέμα με υποχώρηση των ιδιοκτητών (έστω και την μικρή αυτή που έκαναν).

Η προσφυγή των παικτών στα δικαστήρια είχε πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτή και να δικαιωθεί, οπότε οι ζημίες για τους ιδιοκτήτες θα ήταν ανεπανόρθωτες και τεράστιες.

Γι’ αυτό και τόσο καιρό οι ατζέντηδες των παικτών πίεζαν τον Φίσερ και τον Χάντερ να προχωρήσουν σε διάλυση της Ένωσης, για να έχουν ένα τεράστιο διαπραγματευτικό ατού, το οποίο τους έλειπε ως τώρα. Κι ας λέει ο Στερν ότι… δεν μέτρησε αυτό.

Ημερομηνίες και λοιπά

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Στερν και η νέα πρόταση ψηφιστεί από ιδιοκτήτες και παίκτες, τότε:

– Τα training camps ξεκινούν στις 9 Δεκέμβρη.

– Η περίοδος για το free agency ξεκινά επίσης στις 9 Δεκέμβρη, που σημαίνει ότι από τότε υπογράφουν οι παίκτες του draft, αλλά και οι ελεύθεροι.

– Η σεζόν θα έχει 66 αγώνες και αναμένεται να ξεκινήσει στις 25 Δεκεμβρίου.

– Θα γίνει αλλαγή στο πρόγραμμα της σεζόν, όσον αφορά στη σειρά των αγώνων, ώστε στις 25 Δεκεμβρίου να γίνει το «Χριστουγεννιάτικο μενού» του NBA με τους εξής 3 αγώνες: το ντέρμπι της Ανατολής Νιου Γιορκ Νικς – Μπόστον Σέλτικς (19:00 ώρα Ελλάδας), την αναβίωση των περσινών τελικών Ντάλας Μάβερικς – Μαϊάμι Χιτ (21:30 ώρα Ελλάδας) και ματς με τον περσινό MVP, Ντέρικ Ρόουζ, και τους απαραίτητους Λέικερς, Λος Άντζελες Λέικερς – Σικάγο Μπουλς (01:00 ξημερώματα 26ης Δεκέμβρης ώρα Ελλάδας).

– Το all-star weekend θα γίνει κανονικά στο Ορλάντο, όπως είχε αποφασιστεί, ενώ είναι πιθανό να μην αλλάξει και η ημερομηνία του (24-26 Φεβρουαρίου).

– Τα Playoffs το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα αργότερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί, ώστε να χωρέσει η σεζόν των 66 αγώνων στο πρόγραμμα.

Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν επικυρωθεί, οπότε μπορεί να γίνουν αλλαγές.

Και στην Ευρώπη τι;

Προφανώς, όταν λήξει επισήμως το λοκ άουτ όλοι οι παίκτες που έχουν υπογράψει στην Ευρώπη και έχουν opt-out clause θα φύγουν από τις ομάδες τους. Θεωρητικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν η Ένωση αποσύρει τη μήνυση, ξανασχηματιστεί και ψηφίσουν τα μέλη της για να περάσει η πρόταση και να λήξει το λοκ άουτ.

Όμως, πρέπει να αναμένετε τις διαρροές να αρχίσουν από τώρα, καθώς με τα νέα να είναι τόσο αισιόδοξα και να θεωρείται τυπική η ψήφιση της νέας συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα δεχτούν να ρισκάρουν τραυματισμό για να παίξουν ένα τελευταίο παιχνίδι και είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να έρθουν σε συμφωνία με τις ομάδες τους.

Οπότε, το πιθανότερο είναι οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων την εβδομάδα που μας πέρασε να ήταν το «κύκνειο άσμα» για τους περισσότερους NBAερς στην Ευρώπη. Αν δείτε κανέναν το Σαββατοκύριακο ή στο επόμενο ματς Ευρωλίγκας (πολύ δύσκολα) θα είναι λογικά έκπληξη

Κάποιες από τις ομάδες που θα χάσουν παίκτες:

Στην Ευρωλίγκα…

Μακάμπι Τελ Αβίβ –  Τζόρνταν Φάρμαρ, Όμρι Κάσπι
Ρεάλ Μαδρίτης –  Σέρτζι Ιμπάκα, Ρούντι Φερνάντεθ
* ΤΣΣΚΑ Μόσχας –  Αντρέι Κιριλένκο
Αρμάνι Μιλάνο –  Ντανίλο Γκαλινάρι
Φενέρμπαχτσε –  Θάμπο Σεφόλοσα
Γαλατασαράι –  Ζάζα Πατσούλια (ο Σονγκάιλα θα μείνει)
Ζαλγκίρις Κάουνας –  Τάι Λόσον
Ολίμπια Λιουμπλιάνας
–  Ντάνι Γκριν
* Εφές Πίλσεν –  Ερσάν Ιλιασόβα (ο Βούγιατσιτς θα μείνει)
Παρτιζάν –  Νικόλα Πέκοβιτς (ο Έισι Λο θα μείνει)
Νανσί –  Νικολά Μπατούμ
Κάχα Λαμποράλ –  Γκόραν Ντράγκιτς

… και εκτός Ευρωλίγκας:

Βιλερμπάν –  Τόνι Πάρκερ, Ρόνι Τουριάφ
Μπεσίκτας –  Ντερόν Ουίλιαμς, Λαμάρ Όντομ, Σεμίχ Ερντέν
Μπορντό –  Μπορίς Ντιο
Μπουντούτσνοστ –  Νικόλα Βούτσεβιτς
Χίμκι –  Τιμοφέι Μοζγκόφ
Κρεμόνα –  Βον Ουέιφερ
Τουρκ Τέλεκομ –  Μεχμέτ Οκούρ
Βαλένθια –  Τιάγκο Σπλίτερ
Αλικάντε –  Κάιλ Σίνγκλερ
Μπνέι Χασαρόν –  Έκπε Γιούντο

* Οι περιπτώσεις των Αντρέι Κιριλένκο και Ερσάν Ιλιασόβα είναι ουσιαστικά οι μόνες στην Ευρωλίγκα που είναι συζητήσιμες, καθώς και στους δύο υπάρχει… αστερίσκος.

Ο
Κιρλένκο είναι free agent οπότε αν θέλει μπορεί να μείνει στην Ευρώπη και την ΤΣΣΚΑ ως το τέλος της σεζόν (ή και για… πάντα), αλλά ο ίδιος έχει δηλώσει ότι προτεραιότητά του είναι το NBA και οι Γιούτα Τζαζ. Βέβαια, πολλά αλλάζουν, αλλά το πιθανότερο είναι το ματς με την Κράσνε Κρίλια να ήταν και το τελευταίο του, εκτός αν πειστεί να γυρίσει την πλάτη στο NBA για φέτος.

Ο Ιλιασόβα δεσμεύεται μεν με τους Μιλγουόκι Μπακς, αλλά ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να επιστρέψει στο NBA. Έχει πει εδώ και 1-1,5 μήνα ότι θα στείλει τον ατζέντη του να διαπραγματευτεί συμφωνία με τους Μπακς για να τον αποδεσμεύσουν, να του εξαγοράσουν το συμβόλαιο ή ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για να μείνει στην Ευρώπη. Αυτό ως τώρα είναι σε θεωρητικό επίπεδο, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, αλλά ούτε και αδύνατο να συμβεί.

Κατά τα άλλα, προφανώς οι συμφωνίες ομάδων με παίκτες ναυαγούν (όπως η φημολογούμενη του Ολυμπιακού με τον Τζορτζ Χιλ), ενώ και οι υπόλοιποι NBAερς που το σκέφτονταν… θα σταματήσουν και θα επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *