Home / NBA / Όντομ, Κάρτερ… τρελαίνουν το Ντάλας!

Όντομ, Κάρτερ… τρελαίνουν το Ντάλας!

Μπορεί οι πρώτες ημέρες μετά τη λήξη του λοκ άουτ να επεφύλασσαν κρυάδα για τους φίλους των πρωταθλητών Ντάλας Μάβερικς, αλλά αποδείχτηκε ότι ο Μαρκ Κιούμπαν είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του και οι ήδη οι πρωταθλητές μοιάζουν καλύτεροι από πέρσι με τις μετεγγραφές να μην έχουν τελειώσει.

Η φυγή των Τάισον Τσάντλερ, Τζέι Τζέι Μπαρέα, Πέτζα Στογιάκοβιτς, ΝτεΣον Στίβενσον και Καρόν Μπάτλερ σίγουρα άρχισε να κάνει πολλούς να σκέφτονται ότι το Ντάλας θα αποδυναμωθεί. Ιδίως ο Τσάντλερ ήταν πέρσι βασικό κλειδί στην κατάκτηση του τίτλου από το Ντάλας. Σίγουρα, η περίπτωση του Μπάτλερ είναι ιδιάζουσα, καθώς οι Μάβερικς πήραν τον τίτλο χωρίς αυτόν (μιας και ήταν τραυματίας), αλλά η επιστροφή του στο ρόστερ (ήταν το βασικό τριάρι της ομάδας) θα θεωρούνταν απ’ όλους νέα μετεγγραφή ενδυνάμωσης για το Ντάλας. Όμως, και η φυγή του από την ομάδα (για τους Κλίπερς) δεν στοίχισε και τόσο, μιας και το Ντάλας είχε πάρει τον τίτλο χωρίς αυτόν στο ρόστερ.

Μόλις μια μέρα
πρόλαβε να περάσει για να ενθουσιαστούν ξανά οι φίλοι των Μάβερικς. Πρώτα ανακοινώθηκε η απόκτηση του Λαμάρ Όντομ από τους Λέικερς, με αντάλλαγμα μόλις κάποια μελλοντικά ντραφτ πικ. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ο Βινς Κάρτερ, με τους οπαδούς των Μάβερικς να… τρελαίνονται τελείως. Και έπεται συνέχεια, για μια ομάδα που έχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της Κιντ, Τέρι, Κάρτερ, Μάριον, Νοβίτσκι, Όντομ! Στους Μάβερικς αυτές τις ημέρες κατέφτασε και ο Ντελόντε Ουέστ, που πιθανότατα το πρώτο που έκανε στο Ντάλας ήταν να πάρει το… κλασσικό πια μπλουζάκι του Στίβενσον για τον ΛεΜπρον.

Και από πού προκύπτει ότι έπεται συνέχεια; Ο Κιούμπαν φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους Νάγκετς για να δώσει τον Ρούντι, αλλά και τον Κόρεϊ Μπρούερ, ώστε να κάνει χώρο στο σάλαρι καπ. Ή, μάλλον, πώς το είπε ο Ντιρκ Νοβίτσκι; «ο ιδιοκτήτης μας είναι καταπληκτικός. Εκεί που νομίζεις ότι είμαστε εκτός, ότι δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε, ξαφνικά χτυπάει από το πουθενά».

Ο Λαμάρ Όντομ, από τη στιγμή που οι Λέικερς τον συμπεριέλαβαν στην ανταλλαγή του Κρις Πολ (που ναυάγησε) ξεκαθάρισε ότι θέλει να φύγει από το Λ.Α. (και ανέφερε ότι είπε: “δώστε με, ιδανικά θέλω να πάω στο Ντάλας”), μετά έκλαψε και on camera και 24 ώρες αργότερα ήταν στο Ντάλας με τον Ρικ Καρλάιλ να δηλώνει… «η Κλόε ήταν πάντα η αγαπημένη μου από τις Καρντάσιανς. Δεν ξέρω αν θα θέλουν να εμφανιστώ κι εγώ στη σειρά»!

Ο Όντομ, από την πλευρά του, δήλωσε πόσο ικανοποιημένος είναι που πήγε σε ομάδα πρωταθλητισμού, καθώς δεν ήθελε να πάει σε χειρότερη, αλλά και πόσο χαρούμενος είναι που θα έχει πια τον Νοβίτσκι δίπλα του στην πεντάδα και όχι αντίπαλο για να τον μαρκάρει.

Τη μετεγγραφή του Λαμάρ Όντομ στους Μάβερικς σχολίασε και άλλος ένας, ο Κόμπι Μπράιαντ, που ξεκάθαρα δεν την είδε με καλό μάτι. Ο Κόμπι τα έχωσε στους Λέικερς και δεν ξέχασε να πετάξει και την ατάκα του για τον Παού Γκασόλ του οποίου το όνομα εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια μετεγγραφών: «Δεν μου άρεσε αυτή η κίνηση. Είναι κακό που χάσαμε τον Λαμάρ, ειδικά από τους Μάβερικς. Υποτίθεται ότι φέτος θα έπρεπε να επιστρέψουμε, να πάρουμε ρεβάνς για τον περσινό αποκλεισμό μας. Δεν πήραμε το κατάλληλο αντάλλαγμα όμως. Δεν είναι ωραίο να φεύγουν από δίπλα σου παίκτες με τους οποίους έχεις δώσει τόσες μάχες. Ευτυχώς είναι ακόμη εδώ ο Παού». ‘Nuff said, που λένε και οι Αμερικανοί.

Η απόκτηση του Βινς Κάρτερ έγινε με λιγότερα δράματα, αλλά μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους παίκτες της τελευταίας δεκαετίας στο NBA, που και πέρσι έδειξε πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι σε μια ομάδα, ακόμα και τώρα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα. Βέβαια, ο ερχομός του Κάρτερ, σε συνδυασμό με τη φυγή Μπαρέα αναγκάζουν τον Καρλάιλ να αλλάξει το στιλ παιχνιδιού, αλλά τέτοιοι πονοκέφαλοι μάλλον καλοί είναι για έναν προπονητή. “Αυτή τη στιγμή στην καριέρα μου με ενδιαφέρει μόνο να κερδίζω. Και θέλω να παίζω για μια ομάδα που κερδίζει και ξέρει πώς να κερδίζει. Γι’ αυτό ήρθα στο Ντάλας”, είπε ο Vincredible.

Αυτό που πολλοί θεωρούν είναι ότι οι Μάβερικς μάλλον χρειάζονται έναν σέντερ για να μπορούν να επαναλάβουν τον περσινό θρίαμβο. Στο ρόστερ υπάρχουν ο Μαϊνμί με τον Χέιγουντ, αλλά όταν έχεις καλομάθει με τον Τσάντλερ, είναι ρίσκο να αλλάξεις συνταγή. Αν δεν πάρει παίκτη το Ντάλας, τότε χωράνε οι Μάριον, Νοβίτσκι, Όντομ στην ομάδα μια χαρά, με τον Όντομ να τρώει μεγάλο μέρος της σεζόν στο «5». Αλλά αυτό δεν είναι ιδανική λύση, όσο καλός κι αν είναι ο Όντομ αμυντικά και όσον υψηλό μπασκετικό I.Q. έχει.

Αρχικά ακούστηκε το όνομα του Σάμουελ Ντάλεμπερτ, που είναι το πιο πιθανό, ακόμη και τώρα. Ο Ντάλεμπερτ είναι ψηλός που ταιριάζει στο Ντάλας, καλός στην άμυνα, κατεβάζει ριμπάουντ, σκοράρει όποτε χρειαστεί, απόλυτα υγιής (έχει χάσει μόλις 2 ματς τα τελευταία 5 χρόνια). Με αυτόν το ρόστερ γίνεται πλήρες και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να φύγει άλλος. Ουσιαστικά από τις λογικές λύσεις, ο Ντάλεμμπερτ είναι η ιδανική.

Δεν μπορούμε να απορρίψουμε κάποια έκπληξη (Νενέ;), αλλά βεβαίως το όνειρο του Κιούμπαν είναι άλλο. Και το είπε και… το ίδιο (το όνειρο του Κιούμπαν) από μόνο του. «Το Ορλάντο είναι το σπίτι μου, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα φτιάξουμε ανταγωνιστική ομάδα για τίτλο. Θέλω να παίξω σε τέτοια ομάδα, σε ομάδα που είναι διατεθειμένη να τα αλλάξει όλα για τον τίτλο, αλλά θα υπέγραφα συμβόλαιο μεγάλης διάρκειας μόνο με Ορλάντο, Λέικερς, Ντάλας και Νιου Τζέρσεϊ».

Τάδε έφη Ντουάιτ Χάουαρντ και ο Κιούμπαν… ξερογλείφεται. Οι Μάτζικ, απ’ την άλλη, πάνω που είχαν αποφασίσει ότι θα χάσουν τον σέντερ του και έψαχναν στις υπόλοιπες 29 ομάδες, είδαν τις επιλογές τους να πέφτουν στις… 3. Στην αρχή νόμισαν ότι ο ψηλός υπερέβαλε, πρότειναν το Σικάγο, ομάδα με μέλλον και με franchise παίκτη στην περιφέρεια, αλλά ο Χάουαρντ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να πάει εκεί και ενέμεινε στις 3 συγκεκριμένες ομάδες για ανταλλαγή.

Και τώρα μπαίνει το ερώτημα: ποιος θα φύγει; Γιατί για να έρθει παίκτης με συμβόλαιο 18 εκατομμυρίων δολαρίων κάποιοι θα φύγουν. Εννοείται ότι ο Νοβίτσκι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει (τουλάχιστον όχι ζωντανός, όχι όσο ζει ο Κιούμπαν ή έστω κι ένας από τους οπαδούς των Μάβερικς), ενώ και ο Κιντ λογικά δεν θα εμπλακεί σε οποιοδήποτε σενάριο και λόγω ηλικίας αλλά και λόγω θέσης και σημασίας στο ρόστερ.

Σίγουρα ο Τζέισον Τέρι είναι ένα όνομα που θα εμπλακεί σε σενάρια, ιδίως μετά την απόκτηση του Κάρτερ και ακόμη περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι έχει συμβόλαιο 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο λήγει το καλοκαίρι του 2012. Δηλαδή είναι «λουκούμι» για τέτοιες μετεγγραφές. Μετά, λόγω οικονομικών ή μετεγγραφών (Όντομ, Κάρτερ) θα μπουν στη συζήτηση και οι Μάριον, Χέιγουντ. Βέβαια, το πόσο ελκυστικός είναι ο Χέιγουντ με συμβόλαιο 7,5-10 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 4 χρόνια είναι συζητήσιμο, αλλά πάντα υπάρχει και το buy-out ή το νέο «amnesty clause». Και, βεβαίως, υπάρχουν και οι Όντομ, Κάρτερ, που αν και καινούργιοι δεν μπορεί να θεωρηθεί αδύνατο να μπουν σε κάποιο πακέτο.

Εν ολίγοις, το θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση και θα μας απασχολήσει, ιδίως μέχρι ο Χάουαρντ να αποφασίσει πού θα πάει, παρότι οι πιθανότητες είναι λίγες. Γιατί και οι Λέικερς φέρεται να είναι πολύ ζεστοί στην απόκτησή του, τόσο που ακούγεται ότι προσφέρουν Μπάινουμ-Γκασόλ πακέτο.

Το NBA ξεκινά τα Χριστούγεννα, αλλά ως τότε θα δούμε πολλές ανακατατάξεις, καθώς οι καλοί παίκτες που αναζητούν νέα στέγη είναι αρκετοί. Και όσον αφορά στους Μάβερικς, ο Κιούμπαν έχει αποδείξει ότι δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στην ευκαιρία να βοηθήσει τον Ντιρκ να κατακτήσει ένα (ακόμα, πλέον) πρωτάθλημα.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και μέσα σε όλα ανανέωσε και ο Μπράιαν Κάρντιναλ, σκορπώντας ρίγη ενθουσιασμού σε όλους τους πιστούς του οπαδούς.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *