Home / NBA / NBA on AoB: Δύση

NBA on AoB: Δύση

Το NBA ξεκινά, κάτι σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο στους μπασκετόφιλους και το Age of basketball είναι εδώ με την παρουσίαση των 30 ομάδων που στέκονται στην αφετηρία. Κουτσουρεμένη η σεζόν, 66 αγώνες, αλλά σχεδόν χωρίς κενά, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και βαρύ πρόγραμμα, το οποίο θα παίξει κι αυτό το ρόλο του. Φαβορί κι αουτσάιντερ, αστέρες και ρολίστες ξεπηδούν μέσα από τις γραμμές του AoB στις οθόνες σας. Καλή μπασκετική χρονιά στον άλλο πλανήτη, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα με τη Δύση.

Εδώ δεσπόζουν οι πρωταθλητές Ντάλας Μάβερικς, μετά τη μεγαλύτερη χρονιά της ιστορίας τους. Κι αν ο Νοβίτσκι έχει πλέον δαχτυλίδι στο χέρι του για να κοσμεί τη μεγαλειώδη καριέρα του και την ακόμη μεγαλύτερη αξία του, αυτό δεν σημαίνει ότι φέτος το Ντάλας θα είναι κορεσμένο. Εξάλλου, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Στη Δύση υπάρχουν και οι Λος Άντζελες Λέικερς του εσχάτως… γκρινιάρη Κόμπι Μπράιαντ, οι ανερχόμενοι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αλλά και άλλες δυνάμεις, παλιές όπως το Σαν Αντόνιο, νεότερες όπως το Ντένβερ ή στα σπάργανα ακόμα, όπως οι Λος Άντζελες Κλίπερς. Η Δύση θα είναι και φέτος άγρια και οι μάχες της θα μας κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο. Τουλάχιστον 12 ομάδες θα παλέψουν για 8 θέσεις στα πλέι οφς, και καμία δεν είναι διατεθειμένη να χαρίσει ούτε ίντσα. Ας τις δούμε:

ΠΑΣΙΦΙΚ


Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Αυτοί είναι: Ο Μαρκ Τζάκσον στον πάγκο και στο παρκέ μια αρκετά δυνατή ομάδα με πολλούς ρολίστες και νέες επιλογές για αστέρια. Ο Μόντα Έλις με τους Ντέιβιντ Λι και Άντρις Μπιέντρινς ηγούνται της ομάδας, ενώ δίπλα τους έχουν τους Κουόμε Μπράουν, Στέφεν Κάρι, Μπράντον Ρας, Έκπε Ούντο και Ντορέλ Ράιτ. Αρκετά δυνατό ρόστερ, που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Αυτός ξεχωρίζει:
Με οριακή νίκη ο Στέφεν Κάρι. Πέρσι είχε 18.6 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ με 1.5 κλεψίματα, και στα 23 του δείχνει έτοιμος να αναλάβει ρόλο ηγέτη σε ομάδα πλέι οφς. Αυτό το «23» στην ηλικία του, που δείχνει ότι όλο το μέλλον του ανήκει, μαζί με τα… 0.2 ριμπάουντ που ήθελε ο Ντέιβιντ Λι για να πιάσει το double-double του χαρίζουν τη θέση εδώ.

Αυτό θέλουν:
Για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια να φτάσουν στα πλέι οφς. Μετά το… 48-34 του 2007-08 με το οποίο δεν έφτασαν στα πλέι οφς, οι Ουόριορς έχουν πέσει σε μετριότητα αλλά πέρσι έδειξαν στοιχεία ανόδου. Φέτος, θέλουν να προλάβουν τα πλέι οφς και να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους.

Πρόβλεψη:
Τα πλέι οφς στη Δύση είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Οι 6 θέσεις μοιάζουν κατειλημμένες εκ προοιμίου, οπότε μένουν 2 θέσεις για 10 μονομάχους. Οι Ουόριορς δεν είναι από τα φαβορί, αλλά είναι ισχυρό, πλέον, αουτσάιντερ. Γιατί όχι;


Λος Άντζελες Κλίπερς


Αυτοί είναι:
Η νέα δύναμη του NBA; Οι Κλίπερς θέλουν φέτος να γίνουν η… 2η αγαπημένη ομάδα όλων στο Λος Άντζελες και όχι απλά η ομάδα που χρησιμοποιεί το Staples Center όταν δεν το θέλουν οι Λέικερς, και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ύπαρξή της. Το ρόστερ τους είναι ρόστερ ομάδας με υψηλούς στόχους: Μπλέικ Γκρίφιν, Κρις Πολ, Τσόνσι Μπίλαπς, Καρόν Μπάτλερ ηγούνται της ομάδας, που έχει επίσης Ράιαν Γκόμες, Ράντι Φόι, Μο Ουίλιαμς, Ράντι Κουκ και Ντε Άντρε Τζόρνταν. Κάτι λείπει στη ρακέτα, αλλά ο Ντελ Νέγκρο έχει περίσσεμα στην περιφέρεια. Να δείτε που θα αρχίσουν να ξεπετάγονται και «εγώ ήμουν πάντα Κλίπερς στο NBA» τύποι φέτος στις συζητήσεις για το αμερικάνικο μπάσκετ.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Κρις Πολ είναι το πιο καυτό όνομα στο NBA αυτή τη στιγμή, λόγω του ντόρου που προκάλεσε η μετεγγραφή ενός all-star πλέι μέικερ με σχεδόν double-double νούμερα (15.9 πόντοι, 9.8 ασίστ), αλλά ο Μπλέικ Γκρίφιν είναι αυτός που ξεχωρίζει στους Κλίπερς. Πρώτα απ’ όλα, εξαιτίας του έγινε η μετεγγραφή του Πολ, δεύτερον απ’ όλα εξαιτίας του δέχτηκε ο Πολ να πάει στους Κλίπερς, τρίτον, η δική του είσοδος στο πρωτάθλημα σήμανε την αναπτέρωση των (όποιων) φίλων των Κλίπερς. Ο Γκρίφιν πέρσι είχε 22.5 πόντους, 12.1 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ ανά αγώνα, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται βελτίωση σε πολλά (μακρινό σουτ, βολές) αλλά το μέλλον του ανήκει.

Αυτό θέλουν:
Θέλουν πρώτα πλέι οφς. Μετά θέλουν καλή πορεία στα πλέι οφς. Μετά θέλουν τίτλο. Μετά θέλουν να τους υπολογίζουν όσο τους Λέικερς. Για το τελευταίο ο… Μπας κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά αργεί ακόμα, το πρώτο λογικά θα έρθει, τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου και προσπάθειας.

Πρόβλεψη:
Θα είναι στα πλέι οφς, αλλά δεν έχουν σέντερ. Αν βρουν στην πορεία τότε όλα θα είναι καλύτερα. Αλλιώς δεν είναι φέτος για τίτλο. Νεανική ομάδα, όμως, όλο το μέλλον είναι δικό τους. Αφήστε που στο μυαλό του Στερν εκπροσωπούν… ομάδα μικρής αγοράς, προφανώς επειδή οι Λέικερς είναι η ομάδα του Λος Άντζελες και οι Κλίπερς του τίποτα (ως τώρα).


Λος Άντζελες Λέικερς


Αυτοί είναι:
Είναι οι Λέικερς, η αγαπημένη ομάδα της πιο… κουλ πόλης του πλανήτη. Έχουν στο ρόστερ τους τον καλύτερο Αμερικανό παίκτη της εποχής, τον καλύτερο Ευρωπαίο σέντερ (και ίσως τον καλύτερο στον κόσμο), τον πιο «τρελό» παίκτη από την εποχή του Ρόντμαν και στο γήπεδό τους τους πιο διάσημους οπαδούς. Ο Κόμπι Μπράιαντ έχει δίπλα του τον Παού Γκασόλ, τον… Ειλικρινά Ευχόμενο Παγκόσμια Ειρήνη (πρώην Ρον Αρτέστ, μη γελάτε, έτσι θα τον βλέπετε γραμμένο φέτος παντού, δηλαδή Metta World Peace), τον πρόεδρο Ντέρεκ Φίσερ και τους Ματ Μπαρνς, Στιβ Μπλέικ, Ντέρικ Κάρακτερ, Τζέισον Καπόνο, Τζος ΜακΡόμπερτς, Τρόι Μέρφι και Λουκ Ουόλτον. Και τον Άντριου Μπάινουμ, που ακόμη περιμένουμε να γίνει η… Δευτέρα παρουσία στα σέντερ του NBA, όπως κάθε χρόνο υπολογίζουν οι Αμερικανοί. Η μεγάλη αλλαγή στον πάγκο, όπου ο Μάικ Μπράουν πήρε τη σκυτάλη και μαζί της 100 κιλά άγχος από τον τεράστιο Φιλ Τζάκσον.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Κόμπι Μπράιαντ. Όσο και να παραδεχόμαστε το αστείρευτο ταλέντο του Παού, ο Κόμπι ήταν, είναι και θα είναι η αρχή και το τέλος των Λέικερς. Τουλάχιστον, για όσο θέλει ο ίδιος. Γιατί 4 χρόνια μετά την τελευταία φορά, ο Κόμπι άρχισε πάλι να γκρινιάζει. Τότε, είχε αναγκάσει τους Λέικερς να φτιάξουν ομάδα τίτλου. Τώρα; Δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την ανταλλαγή του Όντομ για τα τίποτα, του φάνηκαν ακόμη χειρότερα τα σενάρια για τον Παού. «Ελπίζω η διοίκηση να ξέρει τι κάνει και να μας προσφέρει τα κομμάτια που μας λείπουν. Εγώ είμαι απλώς ένας παίκτης. Δεν με ρωτάει κανείς για το τι γίνεται εδώ. Το ότι πήραμε προπονητή το έμαθα από το διαδίκτυο. Δεν θυμάμαι καν πότε μίλησα για τελευταία φορά με τον Μπας. Πού και πού συναντιέμαι με τον Κούπτσακ στο διάδρομο και μιλάμε… για το τίποτα. Ποτέ δεν ξέρω τι συμβαίνει. Γι’ αυτό το λόγο μίλησα δημόσια το 2007 και απαίτησα μετεγγραφή. Όταν είδα ότι η διοίκηση δεν ήθελε να φτιάξει ομάδα πρωταθλητισμού, ένιωσα ότι ο μόνος τρόπος που είχα να αντιδράσω ήταν να τους ντροπιάσω στο να το κάνουν. Έτσι πήραμε τον Γκασόλ». Άρχισαν τα όργανα… Ο Κόμπι πέρσι είχε 25.3 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ, φέτος είναι πια 33 χρονών και ξέρει ότι λίγες ευκαιρίες θα έχει ακόμα για τίτλο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Αντίπαλο ή… λιμνάνθρωπο.

Αυτό θέλουν:
Θέλουν τον τίτλο. Τουλάχιστον ο Κόμπι. Γιατί έχει ένα ψιλοδίκιο όταν λέει ότι η διοίκηση μάλλον θέλει να μην πληρώνει πολύ φόρο στο σάλαρι καπ. Τουλάχιστον προς το παρόν αυτό φαίνεται.

Πρόβλεψη:
Θα είναι εννοείται πλέι οφς. Αν συνεχίσει να γκρινιάζει ο Κόμπι μπορεί να πάρουν και κανέναν παίκτη και να πάνε ως το τέλος. Αλλιώς δεν μοιάζουν ικανοί για τον τίτλο. Βέβαια, με Κόμπι και Παού όλα είναι πιθανά, αλλά κοιτώντας αυτή τη στιγμή με ψυχρή λογική το ρόστερ τους, δεν φαίνεται να μπορούν να φτάσουν ως το τέλος.


Φίνιξ Σανς

Αυτοί είναι: Ο Άλβιν Γκέντρι δεν έχει πολλούς λόγους να χαίρεται φέτος. Ναι, έχει τον καλύτερο πλέι μέικερ του κόσμου, τον παίκτη που μπορεί να κάνει μάγκα με τις πάσες του κι ένα real size stand του… Ρένφρο, αλλά από εκεί και πέρα τι; Ο Στιβ Νας έχει δίπλα τους τους Μάρτσιν Γκόρτατ, Σάνον Μπράουν, Τζος Τσίλντρες, Τζάρεντ Ντάντλι, Τσάνινγκ Φράι, Γκραντ Χιλ, Ρόμπιν Λόπεζ, Ρόνι Πράις, Χακίμ Ουόρικ και Σεμπάστιαν Τελφέρ, με τον ρούκι Μαρκίφ Μόρις (όχι ότι αν σας έλεγα άλλο μικρό θα τον ξεχωρίζατε από τον αδερφό του αν άλλαζαν). Πολύ μέλι, δηλαδή, και από τηγανίτα τίποτα.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Στιβ Νας είναι ο πιο εγκεφαλικός παίκτης στην εποχή μας. Εκτός του ότι είναι πιο κουλ τύπος που κυκλοφορεί στα παρκέ, εκτός του ότι είναι ο πλέι μέικερ που κάθε παίκτης και προπονητής θα ήθελε να έχει στην ομάδα του, ο Νας είναι κι ένας από τους πιο σκληρούς παίκτες του NBA. Ο Νας πέρσι είχε 14.7 πόντους, 11.4 ασίστ ανά αγώνα, σουτάροντας με σχεδόν 50% εντός παιδιάς και 40% στα τρίποντα.

Αυτό θέλουν:
Θέλουν πλέι οφς, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φτάσουν εκεί. Πέρσι δεν τα κατάφεραν, ή, μάλλον, για να το πούμε καλύτερα, έμειναν εκτός και έμειναν και κάτω από το 50% μετά από 6 χρόνια.

Πρόβλεψη:
Δύσκολα θα πάνε καλύτερα φέτος. Εκτός του Νας έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες, παίκτες που μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένα πράγματα, αλλά κανείς δεν είναι ούτε καν κοντά στο επίπεδο αξίας του Καναδού.


Σακραμέντο Κινγκς


Αυτοί είναι:
Με τον Πολ Ουέστφαλ στον πάγκο οι Κινγκς ψάχνουν την ανάκαμψη από την εποχή… που έφυγε ο Κρις Ουέμπερ. Δεν τη βλέπω να έρχεται φέτος, με τους Τζον Σάλμονς, Τράβις Άουτλο, Φρανσίσκο Γκαρσία, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Ταϊρίκ Έβανς, Τζέι Τζέι Χίκσον και… Αϊζάια Τόμας (δυστυχώς και για τους Κινγκς και για εμάς, απλή συνωνυμία) στο ρόστερ, μαζί με τον ρούκι Τζίμερ Φριντέτ, που προφανώς και είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της ομάδας.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Ταϊρίκ Έβανς είναι νεαρός και ταλαντούχος. Πέρσι είχε 17.8 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ σε ένα μέτριο, πάντως, ρόστερ και ξεχώρισε. Αν ο Φριντέτ ανταποκριθεί στα όσα ακούγονται γι’ αυτόν, τότε με προσεκτικές κινήσεις οι Κινγκς σε κάποια χρόνια θα αναγεννηθούν.

Αυτό θέλουν:
Να τους «βγει» ο Φριντετ. Για να μπουν πλέι οφς, θα πρέπει να γυρίσει ανάποδα όλο το NBA. Δεν έχουν τέτοιες βλέψεις, τουλάχιστον ρεαλιστικά.

Πρόβλεψη:
Δεν θα είναι στα πλέι οφς. Η Δύση είναι πολύ σκληρή και τέτοιες ομάδες, όσο καλούτσικες κι αν είναι, δεν χωράνε στην postseason. Οι Κινγκς θα πρέπει να πάρουν ό,τι μπορούν από τη σεζόν και να πάνε μπροστά.

ΣΑΟΥΘΓΟΥΕΣΤ


Ντάλας Μάβερικς


Αυτοί είναι:
Η επική διαδρομή ως τον τίτλο της περσινής περιόδου έχει γεμίσει συναισθήματα όλους τους οπαδούς των Μάβερικς, αλλά και όλους όσοι τους υποστήριζαν λόγω του Ντιρκ Νοβίτσκι ή λόγω του… ΛεΜπρον στους περσινούς τελικούς. Πάντα είναι ωραίο όταν ένας παιχταράς παίρνει το πρώτο του δαχτυλίδι, αλλά τι γίνεται όταν… του ανοίγει η όρεξη; Μαζί με εκείνη του Νοβίτσκι έχει ανοίξει και η όρεξη του Κιούμπαν, που θέλει να στήσει ένα ρόστερ πιο δυνατό από το περσινό. Δίπλα στον Γερμανό υπερπαίκτη υπάρχουν οι Τζέισον Κιντ, Σον Μάριον, Τζέισον Τέρι, Μπρένταν Χέιγουντ, Ροντρίγκ Μπομπουά, Ιάν Μαϊνμί, Μπρέινταν Ράιτ αλλά και οι καινούργιοι Λαμάρ Όντομ, Σον Μάριον, Ντελόντε Ουέστ. Στον πάγκο ο τιτλούχος Ρικ Καρλάιλ, που έδειξε σε όλους ότι αυτά που έλεγε δεν ήταν απλώς «λόγια», πια έχει και το δαχτυλίδι για να αποδεικνύει την ορθότητά τους.

Αυτός ξεχωρίζει:
Να πάμε παρακάτω; Ο μέγας Ντιρκ Νοβίτσκι μετά την καλύτερη σεζόν της καριέρας του είναι ο απόλυτος αστέρας του παγκόσμιου μπάσκετ. Χαμηλών τόνων, ηγέτης όσο κανένας, ο Γερμανός δουλεύει ακόμα και στον ύπνο του και στα 33 του κανείς δεν πιστεύει ότι θα αρχίσει η πτώση. Η δουλειά του, το στιλ παιχνιδιού του, κάνουν τους Μαβς αισιόδοξους ότι για 4-5 χρόνια ακόμα θα είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Κι αυτός τον ίδιο στόχο έχει βάλει, μίλησε για αποχώρηση το 2016 μετά τους Ολυμπακούς Αγώνες. Πέρσι είχε 23.0 πόντους, 7.0 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ με 52% εντός παιδιάς στην κανονική περιοδο και 27.7 πόντους, 8.1 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ με… 46% στα τρίποντα και 94% στις βολές στα πλέι οφς! Υπόκλιση…

Αυτό θέλουν:
Το repeat. Όποιος πάρει τίτλο και δεν έχει στα χείλη του τη λέξη repeat, δεν αξίζει καν τον κόπο. Οι Μάβερικς δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, το λένε στα ίσα.

Πρόβλεψη:
Θα είναι μέσα ως το τέλος. Για πλέι οφς δεν συζητάμε, εκεί θα φανεί αν έχουν ό,τι χρειάζεται να πάνε ως το τίτλο. Ίσως λείπει ένας σέντερ, ο Κιούμπαν παλεύει για να τον πάρει (εντάξει, αν αυτός είναι ο Φεζένκο… είναι σαν να μην το πήρε), αλλά από το 1 ως το 4 υπάρχει απίστευτη πληρότητα και πολύ επιθετικό ταλέντο, με την εγγύηση του Κιντ στον άσο. Πολύ πιθανό να είναι στους τελικούς του NBA, αυτή τη στιγμή μοιάζουν οι πιο γεμάτοι και καλοί από τις ομάδες της Δύσης. Μετά, θα δείξει. Πάντως, μην υποτιμάτε την καρδιά του πρωταθλητή. Όσοι το έκαναν πέρσι (και ήταν πολλοί όσο προχωρούσαν τα πλέι οφς) οι Μαβς τους ανάγκασαν να πιστέψουν στο τέλος, όσοι το κάνουν φέτος, θα είναι απλώς χαζοί…


Χιούστον Ρόκετς


Αυτοί είναι:
Μέτριοι αλλά με πολύ ταλέντο γίνεται; Γίνεται. Γκόραν Ντράγκιτς, Λουίς Σκόλα, Χασίμ Θαμπίτ, Κάιλ Λόουρι, Μάρκους Μόρις, Ντονάτας Μοτιεγιούνας, Κέβιν Μάρτιν βεβαίως, μαζί με τους Κάζιν, Μπάντινγκερ, Μπλέικλι, Τζόρνταν Χιλ, Πάτρικ Πάτερσον, Τέσενς Ουίλιαμς. Και στον πάγκο ο Κέβιν ΜακΧέιλ. Αν πάρουν κομμάτι από τη μαχητικότητα του ΜακΧέιλ θα ανέβουν επίπεδο, αλλιώς δεν θα είναι εύκολη η σεζόν. Δύσκολα οι ομάδες του NBA συνηθίζουν να παίζουν χωρίς ξεκάθαρα αστέρια στο ρόστερ.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Κέβιν Μάρτιν είναι η επιλογή αν ήμασταν Αμερικανοί και με 23.5 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ είναι λογική επιλογή. Όμως, θα διαλέξω τον Λουίς Σκόλα, γιατί τον θεωρώ πολύ μεγαλύτερη μπασκετική κλάση από τον Μάρτιν. Ο Σκόλα είχε 18.3 πόντους με 51% εντός παιδιάς και 8.2 ριμπάουντ πέρσι με 2.5 ασίστ, ενώ φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που… δεν θα περιμένει ματαίως να παίξει στο πλευρό του Γιάο. Κρίμα…

Αυτό θέλουν:
Πλέι οφς λογικά, αλλά δεν είναι εύκολο. Οι Ρόκετς μοιάζουν να έχουν περιορισμένες δυνατότητες και σε μια τόσο σκληρή Δύση θα παλέψουν, αλλά ξεκινούν από θέση αουτσάιντερ.

Πρόβλεψη:
Μάλλον θα μείνουν εκτός πλέι οφς. Θα παλέψουν πάντως, θα φτάσουν κοντά, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα κάνουν την υπέρβαση και θα μπουν πλέι οφς. Δεν το βλέπω πιθανό.


Μέμφις Γκρίζλις


Αυτοί είναι:
Η νέα μόδα στο NBA. Τόσο μόδα που όλοι τους θεωρούν ομάδα τίτλου. Το ρόστερ τους είναι αρκετά καλό. Ζακ Ράντολφ, Ρούντι Γκέι, Ο Τζέι Μάγιο, Μαρκ Γκασόλ, Μάικ Κόνλεϊ, Τόνι Άλεν, Ντάρελ Άρθουρ, Μπράιαν Σκίνερ Σαμ Γιανγκ, Εξέιβιερ Χένρι και Τζέρεμι Πάργκο. Στον πάγκο ο Λάιονελ Χόλινς που έχει φτιάξει ένα αρκετά αξιόμαχο σύνολο, πολύ αθλητικό και σκληρό.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Ζακ Ράντολφ είναι το ξεκάθαρο αστέρι των Γκρίζλις. Με 20.1 πόντους, 12.2 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ πέρσι οδήγησε τους Γκρίζλις σε μια μαγική σεζόν. Φέτος, αν μείνει στα ίδια επίπεδα, οι Γκρίζλις στοχεύουν για ακόμη καλύτερα.

Αυτό θέλουν:
Πλέι οφς, τελικούς Δύσης και δεν θα ακούσετε κανέναν να το λέει, αλλά μέχρι και τελικούς NBA. Είναι να μη σου ανοίξει η όρεξη…

Πρόβλεψη:
Θα είναι πλέι οφς και μετά όλα θα εξαρτηθούν από το διασταύρωμα. Δεν θα είναι εύκολη λεία για κανέναν, αλλά δεν είναι ομάδα και για τελικό NBA. Θα παλέψουν όσο μπορούν, αλλά με ομάδες όπως οι Θάντερ και οι Μαβς ξεκινούν με μειονέκτημα.


Νιου Όρλιν Χόρνετς


Αυτοί είναι:
Είναι οι νέοι Χόρνετς στη μετά-Πολ εποχή. Και ίσως είναι καλύτεροι απ’ ότι πριν. Είναι σίγουρα πιο πλήρεις. Στο ρόστερ τους θα βρούμε τους άρτι αφιχθέντες Κρις Κάμαν και Έρικ Γκόρντον μαζί με τον Αλ-Φαρούκ Αμίνου, αλλά τους Εμέκα Οκαφόρ, Καρλ Λάντρι, Τζάρετ Τζακ, Μάρκο Μπελινέλι, Τρέβορ Αρίζα, ΝταΧουάν Σάμερς, Τζέισον Σμιθ, Κουίνσι Ποντέξτερ. Καλή ομάδα, με τον Μόντι Ουίλιαμς στον πάγκο, που θα έχει την ευκαιρία να φτιάξει το όνομά του στον NBA.

Αυτός ξεχωρίζει:
Είναι 23 χρονών και είναι πολύ, μα πολύ εκνευρισμένος που τον πέταξαν ως απλώς έναν ακόμα παίκτη. Ο λόγος για τον Έρικ Γκόρντον, που τα έχει με τους Κλίπερς, το δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, αλλά παράλληλα έχει την ευκαιρία να γίνει βασιλιάς στη Νέα Ορλεάνη. Πέρσι είχε 22.3 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ, αλλά οι Κλίπερς τον ξεφορτώθηκαν χωρίς καν να το σκεφτούν για να φέρουν τον Πολ. Όταν καταλάβει την ευκαιρία που του ανοίγεται για να μπει ανάμεσα στους πρωτοκλασάτους παίκτες της λίγκας, τότε θα μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα στη Νέα Ορλεάνη. Γιατί είναι παίκτης για μεγάλα πράγματα.

Αυτό θέλουν:
Προφανώς πλέι οφς. Να δείξουν ότι παραμένουν ζωντανοί παρά το γεγονός ότι ο Κρις Πολ μένει πια σε άλλες πολιτείες.

Πρόβλεψη:
Μπορούν να μπουν στα πλέι οφς. Θα πρέπει πρώτα να δείξουν ότι προσαρμόστηκαν στην τεράστια αλλαγή, αλλά αν το κάνουν έχουν το ρόστερ να μπουν στα πλέι οφς. Ίσως είναι και καλύτεροι από πέρσι, αλλά πολύ πολύ δύσκολα θα πάνε μετά τον πρώτο γύρο στη postseason.


Σαν Αντόνιο Σπερς


Αυτοί είναι:
Μια από τις πιο έμπειρες ομάδες της λίγκας, η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ πέρσι στην κανονική περίοδο. Βασικότερο όλων; Να μείνουν υγιείς. Τόνι Πάρκερ, Τιμ Ντάνκαν, Μανού Τζινόμπιλι, μαζί με τους Τιάγκο Σπλίτερ, ΝτεΧουάν Μπλερ, Ρίτσαρντ Τζέφερσον, Ματ Μπόνερ, Τι Τζέι Φορντ, Γκάρι Νιλ και τον Γκρεγκ Πόποβιτς στον πάγκο. Πλήρες ρόστερ, πολύ έμπειρο, δεν του λείπει τίποτα για τον τίτλο.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ανάμεσα σε 3 αστέρες θα επιλέξω τον Μανού Τζινόμπιλι. Ο Ντάνκαν είναι πιο μεγάλος πια, ο Πάρκερ είναι η προφανής επιλογή, αλλά ο Αργεντινός δίνει το κάτι παραπάνω. Αν τον ενδιέφερε θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τα νούμερα παικτών όπως ο Γκρίφιν, ο Ουέιντ ή ο ΛεΜπρον. Όμως, καθαρά με ευρωπαϊκή παιδεία, ο Τζινόμπιλι δεν είναι φαντεζί, παίζει μόνο για τη νίκη και για τίποτα παραπάνω. Στα 34 του είναι κόσμημα για το NBA, πέρσι είχε 17.4 πόντους, 3.7 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ και 1.5 κλεψίματα και όταν τραυματίστηκε οι Σπερς πήγαν άπατοι.

Αυτό θέλουν:
Τον τίτλο. Έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, ξέρουν ότι θα έχουν λίγες ευκαιρίες ακόμα για να το πετύχουν, οπότε κυνηγούν το δαχτυλίδι, για να κλείσει ο κύκλος αυτής της ομάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η σεζόν έχει 66 αγώνες, άρα η καταπόνηση θα είναι μικρότερη, ενώ είχαν και μεγαλύτερο διάστημα διακοπές. Όμως, το πρόγραμμα είναι πιο απαιτητικό και θα πρέπει να μείνουν υγιείς ως το τέλος.

Πρόβλεψη:
Δεν είναι φαβορί, όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πληρότητα του ρόστερ τους. Πέρσι λύγισαν από τραυματισμούς, φέτος θέλουν να μείνουν υγιείς για να δείξουν πόσο καλά μπορούν να τα καταφέρουν στα πλέι οφς. Μην ξεχνάμε ότι πήγαν τρένο στην περσινή κανονική περίοδο. Μπορούν υπό προϋποθέσεις να πάνε all the way, μπορεί να μείνουν και στον πρώτο γύρο.

ΝΟΡΘΟΥΕΣΤ


Ντένβερ Νάγκετς


Αυτοί είναι:
Είναι πια η ομάδα που θέλει να πείσει ότι είναι καλύτερα στη μετά-Καρμέλο εποχή. Έχει πλήρες ρόστερ, αλλά λείπει ο ηγέτης. Πέρσι, στο τέλος της σεζόν τα πήγε καλά, αλλά ως εκεί. Ο Τζορτζ Καρλ έχει να διαχειριστεί τους Κρις Άντερσεν, Νενέ, Αλ Χάρινγκτον, Ντανίλο Γκαλινάρι, Τιμοφέι Μοζγκόφ, Ρούντι, Κόρεϊ Μπρούερ, Άρον Αφλάλο, Αντρέ Μίλερ, Τάι Λόσον και Κώστα Κουφό. Μαζί τους και ο ρούκι με το… απόλυτο όνομα από το περσινό ντραφτ, ο Τσουκβουντιμπέρε Μαντουαμπούμ, που προφανώς μετά το πρώτο του παιχνίδι, επειδή ο Αμερικάνοι δεν θα μπορούν να πουν το όνομά του, θα γίνει κάτι σαν… Τσακ ή Μαντ ή Μπουμ!

Αυτός ξεχωρίζει:
Σε ένα ρόστερ γεμάτο παίκτες που βράζουν στο ίδιο καζάνι, ο Ντανίλο Γκαλινάρι μπορεί να γίνει το πρώτο όνομα. Έχει, πλέον, κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι από τότε που ο Μπιλ Κλίντον τον έλεγε σε πανεθνικό δίκτυο… Ντανίλο Μολινάρι και ο Ιταλός είναι έτοιμος για το βήμα παραπάνω. Πέρσι είχε 15.6 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ, φέτος πρέπει να πάει καλύτερα. Στους Νάγκετς θα έχει την ευκαιρία για να το κάνει. Είναι και μόλις 23 χρονών, μην κοιτάτε που τον βλέπουμε στα καλύτερα γήπεδα εδώ και 4-5 χρόνια.

Αυτό θέλουν:
Πλέι οφς για ξεκίνημα και βλέπουμε. Ακόμα δεν έχουν πείσει κανέναν ότι είναι καλύτερα χωρίς τον Καρμέλο, ενώ λογικά δεν πρόκειται και να πείσουν κανέναν. Θα το παλέψουν πάντως.

Πρόβλεψη:
Έχουν ρόστερ που μπορεί να τους πάει στα πλέι οφς. Αλλά δεν θα είναι εύκολο. Νεανική ομάδα με όλα τα καλά που μπορεί αυτό να συνεπάγεται, ομάδα που θέλει να αποδείξει πολλά, αλλά και ομάδα που δείχνει να της λείπουν 1-2 βασικά κλειδιά για να κάνει το βήμα παραπάνω. Η σεζόν προβλέπεται μάχη μέχρις εσχάτων.


Μινεσότα Τίμπεργουλβς


Αυτοί είναι:
Είναι οι ανύπαρκτοι των τελευταίων χρόνων, η ομάδα που βγήκε εκτός χάρτη από τη στιγμή που έδωσε τον Κέβιν Γκαρνέτ. Μπορεί να αλλάξει αυτό φέτος; Οι ίδιοι μπαίνουν στη σεζόν γεμάτοι ελπίδες και όνειρα. Κάτι η άνοδος του Κέβιν Λοβ, κάτι ο ερχομός του Ρίκι Ρούμπιο, κάτι ο Ντέρικ Ουίλιαμς από το ντραφτ που λέει παντού ότι θέλει να είναι ρούκι της σεζόν και στη Μινεσότα υπάρχει ξεσηκωμός. Μαζί τους στο ρόστερ ο πρωταθλητής Τζέι Τζέι Μπαρέα, ο Μάικλ Μπίσλι, ο Ουέσλι Τζόνσον, ο Νίκολα Πέκοβιτς, ο Ντάρκο Μίλισιτς, ο Μπραντ Μίλερ, ο Άντονι Ράντολφ, ο Λουκ Ρίντνουρ, ο Άντονι Τόλιβερ και ο Μπόνζι Ουέλς με τον Μάρτελ Ουέμπστερ. Στον πάγκο ο έμπειρος Ρικ Έιντελμαν και σίγουρα μια ομάδα που θα μας απασχολήσει μέσα στη σεζόν.

Αυτός ξεχωρίζει:
Μπορεί ο Κέβιν Λοβ να τελείωσε την περσινή σεζόν με 20.2 πόντους και 15.2 ριμπάουντ, αλλά η δήλωση του Ντέρικ Ουίλιαμς είναι αυτή που κλέβει την παράσταση. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν ένα μάτι περισσότερο πάνω στον Ρούμπιο, αλλά όταν υπάρχει κάποιος που λέει «δεν έπρεπε να είμαι νο.2 στο ντραφτ, θα αποδείξω ότι είμαι ο καλύτερος ρούκι» τότε δικαιολογημένα όλοι θα ασχολούνται μαζί του.

Αυτό θέλουν:
Να ξεφύγουν από τον πάτο. Έχουν πολλά νέα παιδιά και θέλουν σταδιακά να χτίσουν μια καλή ομάδα για το μέλλον. Σίγουρα θα είναι καλύτεροι από πέρσι. Το πόσο καλύτεροι είναι συζητήσιμο.

Πρόβλεψη:
Ίσως ξεφύγουν από τον πάτο της Δύσης, υπάρχουν κι άλλοι μνηστήρες για τη θέση. Όμως, δύσκολα θα ανέβουν πολύ ψηλότερα. Είναι καλύτεροι από πέρσι, αλλά όχι πολύ καλύτεροι. Εκτός πλέι οφς και λογικά πολύ εκτός. Εκτός κι αν ο Ουίλιαμς είναι όντως η αποκάλυψη που λέει ο ίδιος ότι είναι (αυτό για να κοπεί το «πολύ» της προηγούμενης πρότασης, μην περιμένετε θαύματα).


Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ


Αυτοί είναι:
Σε ένα NBA που τείνει να γίνει το πρωτάθλημα των 4-5 μεγάλων πόλεων, είναι το φωτεινό σημάδι που βοηθάει τον Στερν να τη βγάζει κάθε βράδυ. Τουλάχιστον μέχρι να φύγει ο Ντουράντ. Ο Κέβιν Ντουράντ είναι η αρχή και το τέλος της ομάδας, αλλά δίπλα του έχει αρκετή, πλέον, βοήθεια. Ράσελ Ουέστμπρουκ, Κέντρικ Πέρκινς, Μαζρ Μοχάμεντ, Θάμπο Σεφόλοσα, Σέρτζι Ιμπάκα, Τζέιμς Χάρντεν, αλλά και Νικ Κόλισον, Έρικ Μέινορ, Ράιαν Ράιντ, Ρόγιαλ Άιβι, ΝτεΚουίν Κουκ. Ο Σκοτ Μπρουκς δείχνει να έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας και οι Θάντερ μόνο καλύτεροι θα γίνονται όσο δεν φεύγουν τα αστέρια τους.

Αυτός ξεχωρίζει:
Είναι ένας από τους πιο nice-to-watch παίκτες του NBA. Στα 23 του δείχνει ότι μπορεί να καταφέρει τεράστια πράγματα, κάθε χρόνο είναι εμφανώς και καλύτερος από τον προηγούμενο. Ο Κέβιν Ντουράντ πέρσι είχε 27.7 πόντους, 6.8 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 1.0 τάπες και 1.1 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ φέτος αναμένεται ακόμα καλύτερος.

Αυτό θέλουν:
Θέλουν να πάνε λίγο καλύτερα από πέρσι. Δηλαδή, τελικούς NBA; Προφανώς, ναι. Μοιάζουν καλύτεροι από πέρσι, πιο ώριμοι, πιο ψημένοι. Είναι και νεανική ομάδα, για πολλούς ο Χάρντεν είναι έτοιμος να γίνει ο καλύτερος 6ος παίκτης του NBA, ενώ οι Θάντερ θα παλέψουν για το καλύτερο ρεκόρ στη Δύση.

Πρόβλεψη:
Θα είναι πολύ ψηλά στην κανονική περίοδο, θα είναι σκληρό καρύδι στα πλέι οφς. Ακόμη δεν έχουν αυτό που έχουν ομάδες βετεράνων, όπως οι Μαβς, οι Λέικερς και οι Σπερς, αλλά κάποια στιγμή τα πλεονεκτήματά τους θα το υπερκεράσουν αυτό. Πολλοί τους αναφέρουν ως την ομάδα του τελικού του NBA, θεωρώ ότι ακόμα δεν είναι έτοιμοι για τίτλο, αλλά είναι πια πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν τη σεζόν με μόνο στόχο αυτό.


Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς


Αυτοί είναι:
Ο Νέιτ ΜακΜίλαν έχει ένα αρκετά καλό ρόστερ στα χέρια του. Πλήρες και με μεγάλη ποιότητα. Ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ ηγείται και δίπλα του έχει τους Μάρκους Κάμπι, Τζέραλντ Ουάλας, Τζαμάλ Κρόφορντ, Ρέιμοντ Φέλτον, Νικολά Μπατούμ, Κερτ Τόμας, Ουέσλι Μάθιους, αλλά και τον Γκρεγκ Όντεν στην τελευταία (;) ευκαιρία, τον Κρεγκ Σμιθ, τον Έλιοτ Ουίλιαμς, τον Ερλ Μπάρον και τον Λουκ Μπάμπιτ. Γεμάτο ρόστερ, με πολλά καλά στοιχεία, μόνο απαρατήρητο δεν περνά. Η αποχώρηση του Ρόι, πάντως, σίγουρα θα στοιχίσει.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ έχει ακούσει τα πάντα στην καριέρα του. Είναι ακόμη μόλις 26 ετών, αλλά έχει καταφέρει να γίνει από το μέλλον στη ρακέτα ο πιο μισητός παίκτης ή εκείνος που όλοι φέρνουν στα χείλη τους όταν ακούν τη λέξη σοφτ. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, ο Όλντριτζ πλέον είναι franchise player και δικαιολογημένα με τα όσα έκανε πέρσι. Όταν αρνήθηκε την κλήση στις Η.Π.Α. για να κάνει ατομικές έπεσαν όλοι πάνω του να τον φάνε, αλλά η σεζόν τον δικαίωσε: 21.8 πόντοι, 8.8 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 1.2 τάπες, 1.0 κλέψιμο ανά αγώνα με 50% εντός παιδιάς. Φέτος ξεκινά τη χρονιά ως το όνομα που έρχεται πρώτο στα χείλη όλων όταν ακούνε τη λέξη Πόρτλαντ και θα πρέπει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών.

Αυτό θέλουν:
Πλέι οφς και βλέπουμε. Πέρσι έφτασαν εκεί, αντιμετώπισαν τους Μάβερικς, τα πήγαν καλά, αλλά τράκαραν πάνω στον Νοβίτσκι. Φέτος θέλουν το κάτι παραπάνω, ξέρουν ότι η πιεσμένη σεζόν ίσως τους ευνοήσει γιατί έχουν γεμάτο ρόστερ, και ζητούν περισσότερα.

Πρόβλεψη:
Ένα από τα ισχυρά φαβορί για να μπουν πλέι οφς. Όμως, οι διαθέσιμες θέσεις είναι λίγες και η Δύση είναι γεμάτη ομάδες με στόχο τα πλέι οφς. Οι Μπλέιζερς θα είναι αποτυχημένοι αν δεν τα καταφέρουν, αλλά δεν έχουν και την πρόκριση στο τσεπάκι τους. Λογικά στα πλέι οφς, αν φτάσουν, δεν θα πάνε μακριά, το ρόστερ τους δεν μιλά για κάτι τέτοιο.


Γιούτα Τζαζ


Αυτοί είναι:
Ουσιαστικά… μια μετριότητα. Εντάξει, ο Τάιρον Κόρμπιν θα έχει κάποια πράγματα για να χαμογελά μέσα στη σεζόν, όπως τους Γκόρντον Χέιγουορντ και (τον ρούκι) Ενές Καντέρ, αλλά όχι και πολλά περισσότερα. Αλ Τζέφερσον, Τζος Χάουαρντ, Πολ Μίλσαπ, Σι Τζέι Μάιλς, Ερλ Ουάτσον, Τζαμάλ Τίνσλεϊ, Ντεβίν Χάρις βεβαίως, Τζέρεμι Έβανς, Ράιτζα Μπελ για μια ομάδα που δείχνει ότι φέτος θα ψάχνει τη νέα τα ταυτότητα.

Αυτός ξεχωρίζει:
Ο Καντέρ και ο Χέιγουορντ θα κληθούν να πείσουν τον μπασκετικό πλανήτη ότι το μέλλον τους ανήκει, ενώ Ντεβίν Χάρις θα κληθεί να ηγηθεί μιας ομάδας που θα τα περιμένει όλα από αυτόν στην περιφέρεια και τους Μίλσαπ-Τζέφερσον στη ρακέτα. Πέρσι είχε 15.2 πόντους και 7.1 ασίστ, αλλά η θέση του είναι νευραλγική και βασική για το αν οι Τζαζ καταφέρουν κάτι φέτος.

Αυτό θέλουν:
Να πάνε καλά, να μην πατώσουν, να αρχίσουν να ανεβαίνουν για να χτίσουν μια νέα μεγάλη ομάδα. Μετά από περισσότερα από 20 χρόνια με τον Τζέρι Σλόαν στον πάγκο, ο Τάιρον Κόρμπιν φέτος θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ολόκληρη σεζόν.

Πρόβλεψη:
Δύσκολα θα μπουν πλέι οφς. Θα πρέπει να βοηθήσουν τους ρούκι τους να μπουν ομαλά στο NBA και να βγάλουν το πλούσιο ταλέντο τους, ώστε τα επόμενα χρόνια να ανέβουν επίπεδο. Η Δύση μοιάζει πιο έτοιμη από τους φετινούς Τζαζ, που θα είναι έκπληξη αν φτάσουν στα πλέι οφς.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *