Home / NBA / Το αντίο του Κρις Ουέμπερ – Μέρος Ι

Το αντίο του Κρις Ουέμπερ – Μέρος Ι

Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαρτίου 2008

Ένας από τους πολύ μεγάλους του σύγχρονου μπάσκετ, ένας από τους παίκτες που έχτισε τον δικό του μύθο στο NBA, ένας παίκτης που προσφάτως συνδέθηκε στενά με τον… Ολυμπιακό, αλλά δεν είχαμε ποτέ την τύχη να τον δούμε στα μέρη μας, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την απόφασή του να αποχωρήσει από τους αγωνιστικούς χώρους. Ο λόγος βεβαίως για τον Κρις Ουέμπερ, ο οποίος στις 25 Μαρτίου «κρέμασε» κι επισήμως τα παπούτσια του.

Ο Ουέμπερ είχε εκπληκτικά στατιστικά στα 15 χρόνια καριέρας του: με 20.7 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ είναι μόλις ένας από τους 6 παίκτες στην ιστορία του NBA, που έχουν μέσους όρους πάνω από 20 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Οι υπόλοιποι 4 είναι ήδη στο Hall of Fame (Μπέιλορ, Μπερντ, Τσάμπερλεν και Κάνινγχαμ), ενώ ο 5ος είναι εν ενεργεία (Γκαρνέτ). Το Espn.com το 2008 τον κατέταξε 11ο στη λίστα με τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών, ενώ το SLAM τον έχει κατατάξει (2003) στην 64η θέση με τους καλύτερους παίκτες του NBA όλων των εποχών. Γενικά, θεωρείται ο καλύτερος ψηλός πασέρ στην ιστορία του NBA, ενώ αυτά δεν είναι τα μόνα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που τον ακολουθούν. Ίσως μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (που τον απέκτησαν μετά το ντραφτ του 1993) έκαναν 12 χρόνια να εμφανιστούν στα πλέι οφ από τη στιγμή που έδωσαν τον Ουέμπερ σε άλλη ομάδα (έπαιξαν το 1993-94 και ξανά το 2006-07). Επίσης, οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς με τον Ουέμπερ στο ρόστερ τους έκαναν το 1997 την πρώτη τους εμφάνιση στα πλέι οφ από το 1989 και μετά που έφυγε μπόρεσαν ξανά να παίξουν σε πλέι οφ το 2005.

Στα βραβεία του περιλαμβάνεται και ο τίτλος του καλύτερου αθλητή Λυκείου της χώρας τη χρονιά 1990-91, ενώ το Ντιτρόιτ Κάουντρι Ντέι (το Λύκειό του) έχει αποσύρει τη φανέλα του με το νούμερο 44. Στο κολέγιο του Μίσιγκαν (όπου έπαιξε για δύο χρόνια πριν δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ), ο Ουέμπερ ήταν ο καθοδηγητής της περίφημης «Fabulous Five», μιας πεντάδας παικτών που περιλάμβανε εκείνον, τον Ζουάν Χάουαρντ, τον Τζέιλεν Ρόουζ, τον Τζίμι Κινγκ και τον Ρέι Τζάκσον (δεν έπαιξε ποτέ στο NBA). Οι πέντε αυτοί παίκτες ήταν όλοι πρωτοετείς το φθινόπωρο του 1991 και οδήγησαν το Μίσιγκαν σε 2 τελικούς NCAA (1992, 1993), χάνοντας και τα δύο εκείνα ματς. Ένα ξεχωριστό στοιχείο των κολεγιακών χρόνων του Ουέμπερ ήταν ότι οι 5 πρωτοετείς ξεκίνησαν βασικοί στον τελικό του 1992, ενώ ως δευτεροετείς ξεκίνησαν βασικοί και στον τελικό του 1993. Βέβαια, αυτό είναι ένα παιχνίδι που ο Ουέμπερ θα θέλει να το ξεχάσει. Ο λόγος; Με 11 δευτερόλεπτα να απομένουν και την ομάδα του να χάνει με 73-71 ζήτησε τάιμ άουτ, ενώ το Μίσιγκαν δεν είχε δικαίωμα για άλλο, με αποτέλεσμα να χρεωθεί με τεχνική ποινή, που βοήθησε το Νορθ Καρολάινα να πάρει τον τίτλο.

Το καλοκαίρι του 1993 ο Κρις Ουέμπερ έγινε ο πρώτος δευτεροετής μετά τον Μάτζικ Τζόνσον που δηλώνει συμμετοχή στο ντραφτ και επιλέγεται στο νούμερο 1. Την επιλογή έκαναν οι Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι αμέσως τον έστειλαν στο Γκόλντεν Στέιτ για τον Πένι Χάρνταγουέι (είχε επίλεχθεί από τους Ουόριορς στο ίδιο ντραφτ στο νούμερο 3) και 3 μελλοντικά ντραφτ πικ πρώτου γύρου.

Με τους Ουόριορς την πρώτη του χρονιά είχε 17,5 πόντους και 9,1 ριμπάουντ καταφέρνοντας να κερδίσει το βραβείο του Ρούκι της χρονιάς και οδηγώντας τους Ουόριορς στα πλέι οφ. Όμως, οι διαφορές του με τον Ντον Νέλσον ήταν αγεφύρωτες και ο CWebb δήλωσε ότι δεν είχε κανέναν σκοπό να επιστρέψει στην ομάδα για την επόμενη σεζόν, ενεργοποιώντας τον αντίστοιχο όρο στο συμβόλαιό του. Οι Ουόριορς μη έχοντας άλλη επιλογή τον υπέγραψαν και τον έστειλαν στους Ουάσινγκτον Μπούλετς (πλέον Ουίζαρντς) για τον Τομ Γκουλιότα και 3 μελλοντικά ντραφτ πικ πρώτου γύρου.

Εκεί ο Ουέμπερ έσμιξε ξανά με τον Ζουάν Χάουαρντ, αλλά από τις 3 χρονιές που έπαιξε στην Ουάσινγκτον, η δεύτερη πήγε χαμένη, αφού λόγω τραυματισμού αγωνίστηκε σε μόλις 15 αγώνες. Το 1996-97 έκανε μια εκπληκτική σεζόν, επιλέχθηκε για το allstar game και οδήγησε τους Ουίζαρντς στα πλέι οφ, όπου αποκλείστηκαν από τους Μπουλς του Τζόρνταν.

Όμως δεν επρόκειτο να συνεχίσει στην Ουάσινγκτον. Στις 14 Μαΐου του 1998 μετεγγράφηκε στους Σακραμέντο Κινγκς για τον Μιτς Ρίτσμοντ και τον Ότις Θορπ. Ο Ουέμπερ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν ήθελε να παίξει για τους Κινγκς, καθώς ήταν μέτρια ομάδα. Όμως το ίδιο καλοκαίρι έφτασαν στην πόλη ο Βλάντε Ντίβατς και ο Τζέισον Ουίλιαμς και τα πράγματα άλλαξαν. Ο Ουέμπερ έκανε τρομερές χρονιές, ήταν ασταμάτητος και οι Κινγκς θεωρούνταν η ομάδα που έπαιζε το καλύτερο ίσως μπάσκετ στο NBA, αλλά και διεκδικητές του τίτλου. Το 1998-99 ήταν 1ος ριμπάουντερ του NBA με 13.0 μέσο όρο, ενώ το αποκορύφωμα ήρθε το 2000-01, όταν με 27.1 πόντους, 11.1 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ και 1.7 τάπες ήταν 4ος στην ψηφοφορία για τον MVP της χρονιάς. Αντίστοιχα νούμερα είχε και το 2001-02, όταν οδήγησε τους Κινγκς στο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία τους (61-21) και στους τελικούς της Δύσης, όπου έχασαν με 4-3 από τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Το 2003 είχε μια εξίσου καλή χρονιά, επιλέχθηκε για 5η συνεχόμενη φορά για το all-star game, το οποίο όμως έχασε λόγω τραυματισμού. Στους ημιτελικούς της δυτικής περιφέρειας εκείνη τη χρονιά, απέναντι στους Ντάλας Μάβερικς, ο Κρις Ουέμπερ είχε έναν πολύ άσχημο τραυματισμό, διαλύοντας το γόνατό του. Έκανε εγχείρηση (την περίφημη microfracture surgery) και μετά από περίπου 1 χρόνο επέστρεψε για τα τελευταία 25 παιχνίδια του 2003-04.

 

Υ.Γ.: Στο επόμενο, 2ο, μέρος του αφιερώματος διαβάστε για τις χρονιές στη Φιλαντέλφια, τους Πίστονς και την επιστροφή στους Ουόριορς, τα προβλήματα με τον νόμο, την… αλλαγή της ιστορίας του κολεγιακού μπάσκετ, αλλά και τη σημαντική φιλανθρωπική προσφορά του Ουέμπερ.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *