Home / NCAA / Έχασαν από… 6 παίκτες κι έδιωξαν τον προπονητή!

Έχασαν από… 6 παίκτες κι έδιωξαν τον προπονητή!

Ο αγώνας του NCAA ανάμεσα στο Louisiana-Lafayette και το WKU της 5ης Γενάρη 2012 θα μείνει στην ιστορία και θα είναι από τους αγώνες που μετά από 10-20 χρόνια θα παραμένουν σημείο αναφοράς στις μπασκετικές συζητήσεις. Οι Ragin’ Cajuns (η ομάδα του Lafayette) κέρδισαν 72-70 στην παράταση τους Hilltopers (του WKU), παίζοντας με… 6 παίκτες στα τελευταία 21 δευτερόλεπτα για να σκοράρουν στην εκπνοή.

Κανείς από τους παίκτες του WKU στο παρκέ, τους αναπληρωματικούς, το τεχνικό επιτελείο, τον προπονητή, αλλά και τους διαιτητές ή τη γραμματεία δεν κατάλαβε την παράβαση, σε μια από τις πιο βλακώδεις στιγμές στην ιστορία του μπάσκετ. Το βίντεο του αγώνα είναι απλά ανεκτίμητης αξίας

Το ματς ήταν στο 70-70 και απέμεναν 21 δευτερόλεπτα. Μετά το… απαραίτητο τάιμ άουτ οι δυο ομάδες μπήκαν στο γήπεδο μόνο που οι Ragin’ Cajuns ήταν 6. Οι διαιτητές που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να μετρήσουν τους παίκτες των δύο ομάδων αγρόν ήγοραζον, η γραμματεία κοιμόταν, οι 5 του WKU που έπαιζαν μέσα είχαν τόσο άγχος που δεν κατάλαβαν ποτέ ότι δεν έβγαινε αριθμητικά το πράγμα, οι προπονητές του ήταν ακόμα πιο απαράδεκτοι που κι αυτοί δεν το είδαν. Έτσι, γράφτηκε ιστορία, καθώς μιλάμε για μία από τις πιο απαράδεκτες φάσεις στην ιστορία του μπάσκετ. Και όχι σε κάποια μικρή κατηγορία που θα προκαλούσε γέλιο. Στο NCAA…

Ο Πέιτον του Λαφαγιέτ πήρε την μπάλα, συνέδεσε τους άλλους… 5 συμπαίκτες του στο παρκέ, έπαιξε 1 εναντίον 5 και σκόραρε στο τέλος. Η άμυνα δεν ήξερε ποιον να πρωτοκαλύψει και ο διάδρομος προς τη ρακέτα έμοιαζε με λεωφόρο. Το ματς τελείωσε, ο προπονητής του WKU κατάλαβε στην εκπνοή τι γινόταν (όλε!) και άρχισε να διαμαρτύρεται. Βέβαια, το ματς είχε λήξει.

Η παράβαση των 6 παικτών δεν είναι τέτοια που να τιμωρηθεί εκ των υστέρων, δεν μπορούν οι διαιτητές να την πάρουν πίσω ή να επαναληφθεί η φάση, ούτε να αφαιρέσουν καλάθι ή να πάρουν τη νίκη από τους νικητές. Αν το έβλεπε κάποιος την ώρα που γινόταν τότε οι Ragin’ Cajuns θα τιμωρούνταν με τεχνική ποινή και το ματς θα τελείωνε εύκολα. Αλλά κανείς δεν το είδε, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Οι σχολιαστές, δε, του αγώνα, χρειάστηκαν 3-4 ριπλέι και την εικόνα ότι ο προπονητής του WKU έδειχνε “6” με τα χέρια του για να το καταλάβουν (ασχολίαστο…). Μόνο εκείνοι οι 6 “κακομοίρηδες” που κάθονταν courtside στην μπροστινή (όπως είναι η κάμερα) πλευρά του γηπέδου ωρύονταν στον διαιτητή που ήταν δίπλα τους δείχνοντας το “6” και κοντεύοντας να πάθουν έμφραγμα, αλλά κανείς δεν τους έδωσε σημασία.

Μετά τον αγώνα, η επιτροπή της κατηγορίας εξέδωσε ανακοίνωση: «Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το Louisiana-Lafayette είχε έναν παραπάνω παίκτη στο παρκέ […] Κατά τη διάρκεια της φάσης οι διαιτητές, οι δύο ομάδες και η γραμματεία δεν πρόσεξαν ότι υπήρχε έξτρα παίκτης στο παρκέ. Όταν το ματς τελείωσε οι διαιτητές συζήτησαν και αποφάσισαν ότι η φάση δεν μπορούσε να διορθωθεί ή να τη δουν από το βίντεο. Οπότε το σκορ παραμένει ως έχει. Επίσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς του NCAA, ξεκαθαρίζεται ότι το αποτέλεσμα του αγώνα δεν μπορεί να ανατραπεί».

Οι διαιτητές, όλοι τους έμπειροι, αντιμετωπίζουν πιθανότητα τιμωρίας για κάποιες αγωνιστικές, αλλά όχι κάτι χειρότερο.

Μετά το ματς οι Hilltoppers απέλυσαν τον προπονητή τους, Κεν ΜακΝτόναλντ (φωτ.), χωρίς να αναφέρουν τίποτα για τη συγκεκριμένη φάση στους λόγους. Ο υπεύθυνος αθλητισμού του Πανεπιστημίου είπε ότι η ομάδα έχει μεγάλη ιστορία και ότι δεν πήγαινε καλά ως τώρα και ότι αποφάσισαν να αλλάξουν κάτι για να σώσουν τη σεζόν.

Βέβαια, η απόλυση ανακοινώθηκε 12 ώρες μετά το ματς και την ήττα, όπως αυτή ήρθε. Ποιος πείστηκε ότι δεν έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο ΜακΝτόναλντ δεν πήρε χαμπάρι ότι οι αντίπαλοι έπαιζαν με 6; Γιατί όντως οι διαιτητές και η γραμματεία πρέπει να το καταλάβουν, αλλά ο τύπος που κάθεται όρθιος στον πάγκο δεν έχει διακοσμητικό ρόλο τέτοιες ώρες.

Ο ΜακΝτόναλντ είπε ότι κατάλαβε την παράβαση «ακριβώς στο τέλος», διαμαρτυρήθηκε χλιαρά μετά τη λήξη του αγώνα (φανταστείτε αν ανάλογη φάση γινόταν στην Ελλάδα) και ένιωσε «στενοχωρημένος για την προσπάθεια των παικτών μου». Σα να τη… ζητούσε ο οργανισμός του την απόλυση.

Μοναδικό σημείο… ασυνέπειας ότι το WKU αποφάσισε να αντικαταστήσει τον ΜακΝτόναλντ με τον Ρέι Χάρπερ, μέχρι πρότινος βοηθό του, για το υπόλοιπο της σεζόν. Κι αυτός στον πάγκο ήταν στην περίφημη φάση. Να πιστέψουμε τον διευθυντή του Πανεπιστημίου που λέει ότι το έκανε επειδή ομάδα γενικά δεν έπαιζε όπως θα άξιζε στην ιστορία της;

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το παραμυθένιο «αντίο» του γίγαντα!

Η τελευταία βραδιά του Κόμπι Μπράιαντ ήταν καλύτερη και πιο μαγική απ’ ό,τι θα μπορούσε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *