Home / NBA / Σούπερμαν με κρυπτονίτη τις… βολές!

Σούπερμαν με κρυπτονίτη τις… βολές!

Ένα ρεκόρ του NBA έσπασε στα ματς της Πέμπτης, αυτό των περισσότερων βολών σε έναν αγώνα. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς έκαναν… hack-a-Howard και ο Ντουάιτ Χάουαρντ σούταρε 39 βολές (!) στον αγώνα σε 44 λεπτά συμμετοχής σπάζοντας ένα ρεκόρ του NBA, ρεκόρ που λογικά, όσο θα παίζει μόνο ο ίδιος μπορεί να ξανασπάσει.

Το προηγούμενο το είχε ο Ουίλτ Τσάμπερλεν (προφανώς) με 34 βολές σε έναν αγώνα, αλλά, όπως είπε και ο προπονητής των Ουόριορς, Μαρκ Τζάκσον: «Ξέρω τι σκέπτεστε όλοι. ‘Γιατί;’, αλλά μην κολλάτε στις βολές. Σκεφτείτε τι γινόταν όταν δεν του κάναμε φάουλ. Κάρφωνε, έκανε χουκ στο στεφάνι. Είναι πολύ καλός παίκτης. Και είναι πολύ κακός σουτέρ βολών. Θεωρήσαμε ότι έτσι θα δώσουμε στους εαυτούς μας την καλύτερη ευκαιρία, προσπαθώντας να χαλάσουμε το ρυθμό τους, βγάζοντας τους σουτέρ τους έξω από το παιχνίδι, κάτι που καταφέραμε».

Και τι έκανε ο Χάουαρντ στο ματς; Είχε 45 πόντους, 23 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα και 2 τάπες σε 44 λεπτά με 12/21 σουτ εντός παιδιάς και 21/39 βολές! Μπορεί το παρακάτω να ακουστεί παράξενο, αλλά με 39 βολές οι 45 πόντοι προφανώς και είναι… ελάχιστοι.

Ο Χάουαρντ σούταρε με 54% στις βολές στον αγώνα, οπότε από αυτή την άποψη ο Τζάκσον δικαιώθηκε για την επιλογή του ή τουλάχιστον δεν έχασε από αυτό (με ποσοστό 50% εντός παιδιάς θα έβαζε τους ίδιους πόντους και με καρφώματα αντί για βολές, μάλιστα στο ματς σούταρε με 57% οπότε θεωρητικά θα έβαζε περισσότερους αν αυτές τις προσπάθειες τις είχε πάρει εντός παιδιάς και όχι με φάουλ για βολές).

Προφανώς, κάπου το ίδιο βράδυ παίκτες όπως ο Νοβίτσκι ή ο Κόμπι θα σιχτίριζαν την τύχη τους που κανείς δεν τους δίνει… 39 βολές σε έναν αγώνα, καθότι με τα ποσοστά που έχουν θα έκαναν ματς 60-70 πόντων με 39 βολές και 21 σουτ.

Οι Ουόριορς έχασαν
, πάντως, 109-117, χάνοντας το ματς στην τελευταία περίοδο, όταν ο Χάουαρντ είχε 8/11 βολές, κάνοντας το καλύτερό του δωδεκάλεπτο με 73%. Στο 1ο είχε 38% με 3/8, στο 2ο είχε 6/10 και 60% και στο 3ο είχε 4/10 και 40% μπαίνοντας με 0/6.

Όπως είπε και ο ίδιος μετά… «Προσπάθησα να είμαι επιθετικός και να πηγαίνω στη γραμμή. Δεν με ένοιαζε και 30 αν έχανα. Και πάλι θα πήγαινα εκεί να σουτάρω την επόμενη με αυτοπεποίθηση». Βέβαια, με 13/28 και 46% στις πρώτες 3 περιόδους δικαιολογημένα τον έστειλαν στη γραμμή 11 φορές στην 4η οι Ουόριορς.

Για να χάσουν το ματσάκι από το… τρίποντο του Βον Ουέιφερ που έκανε το 109-115 με 37 δευτερόλεπτα για το τέλος μετά από άστοχο τρίποντο του Έλις στο 109-112.

Και ο Σταν Βαν Γκάντι το έπαιζε cool-Βαν Γκάντι όλο το βράδυ. Στο πρώτο ημίχρονο, μετά από τάιμ άουτ, οι βοηθοί του μαζεύτηκαν γύρω του και άρχισαν να προτείνουν plays για να παίξουν στη συνέχεια. Και ο Βαν Γκάντι γέλασε: «Τους κοίταξα και είπα ‘Δεν θα παίξουμε κάποιο play. Θα του κάνουν φάουλ. Γιατί να ασχοληθούμε φτιάχνοντας κάποιο play; Βάλε τη βολή, παίξε άμυνα’».

Και συνέχισε το ρεσιτάλ: «Ένας βοηθός μου, μου πρότεινε να κάνουμε το ίδιο στον Μπιέντρινς όταν ήταν μέσα στο ματς. Δεν τους είχαμε δώσει καν το μπόνους. Αυτό θα είχε πλάκα. Θα μπορούσαμε να πηγαίνουμε πάνω-κάτω για λίγα λεπτά και να δούμε ποιος θα έβαζε την πρώτη βολή. Αλλά, η αλήθεια είναι, ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε καλύτερο για όλους και να λέγαμε ‘Ας τους βάλουμε να σουτάρουν στην ίδια μπασκέτα’».

Αυτό ήταν το πρώτο 40-20 της περιόδου (προφανώς), και το πρώτο στο NBA από τις 21 Μαρτίου του 2003 όταν ο Σακίλ Ο’ Νιλ είχε 48 πόντους και 20 ριμπάουντ με τους Λέικερς εναντίον της Βοστόνης. Επίσης, ήταν το πρώτο 40-20 παίκτη των Ορλάντο Μάτζικ από τις 9 Νοεμβρίου του 1994 όταν ο Σακίλ Ο’ Νιλ είχε 46 πόντους και 20 ριμπάουντ εναντίον της Σάρλοτ.

Οι 21 βολές που έβαλε ο Χάουαρντ δεν πλησιάζουν το ρεκόρ των Τσάμπερλεν και Έιντριαν Ντάντλι με 28 (28/32 ο πρώτος το 1962 και 28/29 ο δεύτερος το 1984). Οι 18 χαμένες είναι οι 3ες περισσότερες στην ιστορία, μόνο ο Τσάμπερλεν έχει πιο πολλές σε έναν αγώνα (22 και 19). Περισσότερες εύστοχες χωρίς ούτε μία χαμένη σε έναν αγώνα έχει ο Ντιρκ Νοβίτσκι με 24/24 από τον Μάιο του 2011.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *