Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Τον πήρε από το χέρι στην οκτάδα!

Τον πήρε από το χέρι στην οκτάδα!

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με μια καταπληκτική εμφάνιση οδήγησε τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, μετά τη νίκη με 69-60 επί της Μάλαγα στο ΟΑΚΑ. Αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη νίκη της Λαμποράλ με 95-73 επί της Φενέρμπαχτσε, ολοκλήρωσε νωρίς την αγωνία στον όμιλο, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός προκρίθηκαν αμφότεροι στα προημιτελικά και η τελική τους κατάταξη (3η ή 4η θέση) θα κριθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο μεταξύ τους παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο 7-6 με τη νίκη στο ΟΑΚΑ και με τη Μάλαγα και τη Φενέρ να είναι στο 5-8 (αυτό που μάλλον δεν κατάλαβαν στη Φενέρ είναι ότι καμία ομάδα δεν είναι ακίνδυνη στο Top-16, ακόμα κι όταν είναι αδιάφορη), η πρόκριση ήρθε από αυτή την εβδομάδα με τους «πράσινους» να σκέφτονται από τώρα, για ακόμα μία χρονιά, τη σειρά των προημιτελικών.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε λίγο μουδιασμένα στο πρώτο τετράλεπτο του αγώνα, αλλά μετρά κράτησαν τη Μάλαγα για 9 λεπτά χωρίς εντός παιδιάς σκορ, για να ελέγξουν τον αγώνα. Αυτό κράτησε ως το φινάλε με τη διαφορά να ανεβαίνει αρκετά και να φτάνει τους 18 πόντους, 65-47 με 5:10 για το τέλος και το ματς να έχει κριθεί προ πολλού.

Ο Διαμαντίδης έπαιξε 31 λεπτά στο ματς και ήταν καταπληκτικός, είχε 5/6 σουτ και 1/1 βολές με 13 πόντους, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 8 κερδισμένα φάουλ και αλάνθαστος. Μπράμος, Κάρι, Λασμ και Μασιούλις ήταν καλοί, όπως και ο Μαυροκεφαλίδης, σε ένα ματς που ο Παναθηναϊκός έλεγξε ουσιαστικά το ματς με το μυαλό του Διαμαντίδη.

Η Μάλαγα ανέβασε αρκετά τα στατιστικά της στο τέλος του αγώνα, έβαλε 15 πόντους στο τελευταίο πεντάλεπτο, όταν πια το ματς είχε κριθεί. Πέραν τούτου, το μοναδικό σημείο που η Μάλαγα είχε την υπεροχή ήταν στα ριμπάουντ, όπου στο ξεκίνημα του αγώνα έκανε… θραύση, με την κατάσταση να ισορροπεί σιγά σιγά. Ο Στίματς είχε 12 πόντους με 5/7 και ήταν ο καλύτερος της ομάδας του, με τον Σουάρεθ να έχει 7 με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Καλός ήταν και ο Βάσκες, αλλά και ο Σαμπόνις όσο έπαιξε, χωρίς να κρίνουν τον αγώνα. Ντράγκιτς, Κέινερ-Μέντλι, Γκρέιντζερ, Ούρτασουν, Κουζμίνσκας και Καλογουέι είχαν 0/14 τρίποντα και κάπου εδώ ξέρετε ό,τι χρειαζόταν να μάθετε για τον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός είχε 50% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα, με τη Μάλαγα να έχει 53% στα δίποντα και 15% στα τρίποντα. Τα ριμπάουντ ήταν 30-40 (9-16 τα επιθετικά) στη μοναδική κατηγορία που επικράτησε του Παναθηναϊκού η Μάλαγα, 16-13 οι ασίστ, 6-3 τα κλεψίματα και 10-13 τα λάθη.

Το ματς ξεκίνησε με 2-6 για τη Μάλαγα στα πρώτα 3:50 του, με τον Παναθηναϊκό να δέχεται ξανά καλάθι εντός παιδιάς 8:40 αργότερα, με το σκορ να έχει πάει στο 24-12. Με τον Λασμ και τον Ούκιτς πήγε στο 9-6, ενώ ο Ράιτ στους μόνους του πόντους στο ματς τον έφερε στο 13-7. Ο Κάρι σκόραρε για τρεις πόντους με τον Διαμαντίδη να γράφει καλάθι και φάουλ για το 19-10. Ο Σουάρεθ έκλεισε το δεκάλεπτο με βολές, αλλά Κάρι και Λασμ έφεραν το ματς στο 24-12, για να δώσουν ανάσα στη Μάλαγα Γκρέιντζερ και Στίματς.

Ο Σαμπόνις μείωσε σε 26-18, ενώ ο Τούλσον με δύο συνεχόμενα τρίποντα μετά από ένα του Διαμαντίδη, έφερε το ματς στο 31-26. Η Μάλαγα δεν πλησίασε πιο κοντά στο πρώτο μέρος, ως το 33-28 του ημιχρόνου με τον Σαμπόνις. Μέχρι τότε τα σουτ ήταν 14/30 για τον Παναθηναϊκό και 9/32 για τη Μάλαγα, που είχε 6 επιθετικά ριμπάουντ περισσότερα, αλλά και 3 λάθη παραπάνω.

Μετά το τρίποντο του Μασιούλις, ο Στίματς έφερε το ματς στο 36-33 στις αρχές της επανάληψης και ο Ντράγκιτς έγραψε το 37-35 για να ισοφαρίσει τον αγώνα ο Στίματς με 5:30 για το τέλος της περιόδου. Στα επόμενα 10 λεπτά του αγώνα, όμως, ο Παναθηναϊκός έλεγξε απόλυτα την αναμέτρηση, σκόραρε 28 πόντους, δέχτηκε μόλις 10 και καθάρισε νίκη και πρόκριση.

Η αρχή έγινε με Κάρι και Λασμ, ο Μπράμος από επιθετικό ριμπάουντ έφερε το ματς στο 44-37, με τον Φώτση να γράφει τρίποντο για να ολοκληρώσει ένα 10-0 της ομάδας του σε 2:30 με τη Μάλαγα να έχει 3 λάθη και 1 άστοχο σουτ στο διάστημα αυτό. Τρίποντα από Μπράμο και Μαυροκεφαλίδη έγραψαν το 55-41 στο τέλος της 3ης περιόδου, μετά από ένα κάρφωμα από επιθετικό ριμπάουντ του Βάσκες.

Ο Παναθηναϊκός είχε θέσει τις βάσεις και έπρεπε απλώς να προσέξει στο 4ο δεκάλεπτο, ώστε να μη δώσει ελπίδες στη Μάλαγα. Ο Διαμαντίδης ανέλαβε το ρόλο του να κρατήσει την ομάδα του μπροστά. Έβαλε 5 πόντους στο πρώτο δίλεπτο, έφερε τον Παναθηναϊκό στο 60-43, με τον Γκιστ να γράφει το 62-45 λίγο μετά. Η Μάλαγα σκόραρε αλλά δεν μπορούσε να πάρει κάτι πίσω με την άμυνά της, ο Παναθηναϊκός τη διασπούσε εύκολα και ο Διαμαντίδης έγραψε το 64-47 από κοντά.

Μετά το 65-47 και με το ματς να χαλαρώνει, οι «πράσινοι» άφησαν το πόδι από το γκάζι, γεγονός που επέφερε έναν μικρό εκνευρισμό σε Αλβέρτη και εξέδρα, αλλά δεν απειλήθηκαν ποτέ, αφού όταν χρειάστηκε έκαναν αυτό που έπρεπε. Ο Στίματς και ο Γκρέιντζερ έφεραν το ματς στο 65-56, αλλά πια ήμασταν στο 1:43, με τον Λασμ να σκοράρει 2/2 βολές αμέσως μετά, να κάνει και μια τάπα, για να γράψει 2/2 και ο Γκιστ στα 56 δευτερόλεπτα για το 69-56. Ο Ντράγκιτς στο τέλος έβαλε 4 πόντους για να μειώσει σε μονοψήφια διαφορά, με τον Παναθηναϊκό χαλαρό, αφού δεν χρειαζόταν, βεβαίως, να κυνηγήσει το -16 του πρώτου αγώνα.

Μετά από αυτή τη νίκη, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει, όπως είπα και παραπάνω, και μαθηματικά την πρόκριση στα προημιτελικά. Για να τερματίσει στην 3η θέση θα πρέπει να κερδίσει τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (ή να ηττηθεί με λιγότερους από 4 πόντους αν ο Ολυμπιακός χάσει από την Εφές την Παρασκευή). Ειδάλλως θα είναι 4ος. Σε κάθε περίπτωση, ο ένας από τους δύο θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης και ο άλλος την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αμφότεροι με μειονέκτημα έδρας. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του. Προς το παρόν οι «πράσινοι» μπορούν να χαλαρώσουν, μιας και ο στόχος επετεύχθη και να δουν πώς θα μπορέσουν να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα, σε μια πολύ δύσκολη, αν μη τι άλλο, αποστολή στα προημιτελικά.

Τα δεκάλεπτα: 19-12, 33-28, 55-41, 69-60.

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 8 (1τρ. 4ρ.), Κάρι 8 (2τρ. 4ρ.), Μπατίστ 3 (3ρ.), Φώτσης 4 (1), Ούκιτς 7 (2ρ. 2ασ.), Λασμ 10, Μαυροκεφαλίδης 3 (1), Διαμαντίδης 13 (2τρ. 4ρ. 6ασ. 8κ.φ.), Γκιστ 6, Μασιούλις 6 (1τρ. 5ρ.), Ράιτ 2 (2ασ.).

Ουνικάχα Μάλαγα (Πλάθα): Σαμπόνις 7 (5ρ.), Ούρτασουν 3, Καλογουέι, Σουάρεθ 7 (1τρ. 3ρ. 3ασ.), Γκρέιντζερ 8 (4ρ.), Βάσκες 8 (5ρ.), Τούλσον 6 (2), Κουζμίνσκας 2 (4ρ.), Ντράγκιτς 6 (4ρ. 4ασ.), Κέινερ-Μέντλι 1, Στίματς 12 (5ρ. 2κ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *