Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Ήττα από Λούκας και κακές επιλογές

Ήττα από Λούκας και κακές επιλογές

Σκληρή ήττα για τον Ολυμπιακό στην Κωνστνατινούπολη από τη Γαλατασαράι, ήττα που ήρθε με ακόμα πιο σκληρό τρόπο, 78-77 στην παράταση, με τον Ολυμπιακό να ισοφαρίζει με εξωφρενικό buzzer-beater τρίποντο του Σλούκα στο τέλος της κανονικής διάρκειας, να χάνει πολλές ευκαιρίες στην παράταση για να κερδίσει και να χάνει και 2 σουτ στην τελευταία επίθεση του αγώνα. Εκπληκτική ατμόσφαιρα από περισσότερους από 11.000 φίλους της Γαλατασαράι στις εξέδρες.

Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε δεινή θέση, πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουν τη Εφές στο ΣΕΦ, να πάρουν τη διαφορά από τη Γαλατασαράι και να κυνηγήσουν στην Τουρκία με την Εφές την εκτός έδρας νίκη που λογικά θα χρειαστούν για την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός πάγωσε το πρώτο δεκάλεπτο και έλεγξε το ρυθμό του αγώνα, κρατώντας το σκορ σε επίπεδα που θα μπορούσε να μείνει κοντά και να πάρει τη νίκη. Μπήκε με 0-4 στον αγώνα και παρότι βρέθηκε πίσω στο 7ο λεπτό με 12-8 από το τρίποντο του Σάβοβιτς, η είσοδος του Σλούκα άλλαξε τελείως την εικόνα του και με τον Πρίντεζη και τον Γκεσεβίτσιους ισοφάρισε σε 15-15 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Ο Σλούκας ήταν καλός, αλλά δεν έφτανε, μετά το 15-17 ο Ολυμπιακός άρχισε να μένει πίσω στο σκορ και να μην μπορεί να ελέγξει την αντίπαλό του. Τα τρίποντα δεν έρχονταν (οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με 0/5) και η Γαλατασαράι πήγε στο 24-19 με Λάκοβιτς και Άντριτς. Το μοναδικό τρίποντο του Λάκοβιτς στον αγώνα την έφερε στο 29-24 στο 15ο λεπτό, ενώ ο Οζέρ σκόραρε 4 πόντους για το 33-24 των Τούρκων, με τον Ολυμπιακό να πετά δυο επιθέσεις στο ενδιάμεσο (κατέβασε και επιθετικό ριμπάουντ). Η κατάσταση χειροτέρεψε περισσότερο, με τον Ολυμπιακό να αντιδρά σπασμωδικά και να τα περιμένει όλα από τον Σπανούλη (35-24 από τον Άντριτς), ενώ μετά το άστοχο (εντελώς ελεύθερο) τρίποντο του Παπανικολάου, η διαφορά έφτασε τους 14 πόντους, 38-24 από το τρίποντο του Οζέρ.

Έτσι τελείωσε το ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό στο -14 και να μοιάζει να τα έχει χαμένα. Κι όμως, μετά το 44-30 του Σάβοβιτς από κοντά, στην αρχή της επανάληψης, ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνά του, έκλεισε τους διαδρόμους, πίεσε, πήρε μπάλες και άρχισε να μειώνει με λογικές και σωστές επιθέσεις. Τα πρώτα 5 καλάθια του στο δεύτερο ημίχρονο ήταν 4 από τη ρακέτα και ένα από τα 4-5 μέτρα, η διαφορά είχε αρχίσει να πέφτει, 44-39 στο 24ο λεπτό, και η Γαλατά έμοιαζε πλήρως εγκλωβισμένη.

Το σερί του Ολυμπιακού έφτασε 2-13 όταν ο Σπανούλης σκόραρε για δύο πόντους ακριβώς στο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου για το 46-43. Η Γαλατά έχασε νέα επίθεση, ο Ντόρσεϊ πήρε φάουλ μαζί με το ριμπάουντ, αλλά πέταξε και τις δύο βολές. Σα να άλλαξε από αυτό όλο το ματς, η Γαλατά σκόραρε με τον Σιπ μετά από επιθετικό ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός πέταξε την επίθεση και ήρθε το τρίποντο του Οζέρ για το 51-43. Ο Ίβκοβιτς δεν πήρε τάιμ άουτ, ο Ολυμπιακός πέταξε κι άλλη επίθεση και ο Σιπ έκανε με λέι απ το 53-43. Τελικά, το σερί της Γαλατά έφτασε στο 11-0, με τους Τούρκους να παίρνουν 4 συνεχόμενους πόντους από τον Άντριτς για το 57-43, επιστρέφοντας στο +14 του ημιχρόνου, με τον Ολυμπιακό να έχει πετάξει σε ένα τρίλεπτο ολόκληρη τη σκληρή δουλειά στα σκουπίδια.

Ευτυχώς Γκεσεβίτσιους και Σπανούλης έβαζαν τις βολές και με 4/4 μείωσαν σε 57-47 στη διακοπή, την ώρα που ο Λάκοβιτς πετούσε το ένα άστοχο τρίποντο μετά το άλλο. Η άμυνα του Ολυμπιακού έκανε και πάλι την εμφάνισή της στην 4η περίοδο, εκεί που το ματς φαινόταν χαμένο. Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν 3 λεπτά χωρίς πόντο τους Τούρκους για να μειώσουν με τρίποντο του Σπανούλη και καλάθι του Χάινς σε 57-52, ανεβάζοντας λίγο την ψυχολογία τους ενόψει της συνέχειας.

Η καλή άμυνα έφερε λάθη στην επίθεση των Τούρκων, ο Χάινς και ο Άντιτς μετά από επιθετικό ριμπάουντ μείωσαν σε 59-56, για να ισοφαρίσει ο Γκεσεβίτσιους με τρίποντο σε 59-59 με 5:30 λεπτά για το φινάλε. Ο Χάινς στα 3:10 έκανε το 61-61 και μετά ο Ολυμπιακός έχασε 2-3 ευκαιρίες για να πάρει το προβάδισμα, προβάδισμα που έδωσε ο πολύ καλός Λούκας στη Γαλατά (63-61 και 65-62 παίζοντας τον Πρίντεζη στα πόδια). Οι βολές μετά ήταν 4/4 εκατέρωθεν, με τον Ολυμπιακό ουσιαστικά να… πετά το παιχνίδι, αφού δεν έκανε φάουλ όταν έπρεπε και έμεινε στο τέλος με επίθεση 2.5 δευτερολέπτων με επαναφορά από την μπασκέτα του.

Η λανθασμένη τακτική των τελευταίων δευτερολέπτων δεν τιμωρήθηκε, αφού μετά τις 4/4 βολές του Λάκοβιτς που έγραψαν το 69-66 ο Σλούκας πέταξε την μπάλα από τα 23 μέτρα και σκόραρε για να στείλει με buzzer-beater το ματς στην παράταση, παγώνοντας το γήπεδο.

Δυστυχώς, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί ψυχολογικά ούτε αυτό το σουτ, ούτε τα δύο τρίποντα στην αρχή της παράτασης από Σπανούλη και Πρίντεζη, που τον έφεραν στο 72-75 με 3:11 για το φινάλε. Ο Σπανούλης πέταξε δύο επιθέσεις με άθλιες επιλογές για να προσπεράσει η Γαλατά με 76-75, ενώ ο Γκεσεβίτσιους έκανε το 76-77 με 1:29 να απομένει με 2/2 βολές. Ο Λάκοβιτς έκανε λάθος στο 1:11, αλλά στην κρισιμότερη επίθεση του αγώνα ο Ολυμπιακός έκανε τη χειρότερη επιλογή, με τον Σλούκα και τον Σπανούλη να κάνουν ντρίμπλες επί 20 δευτερόλεπτα για να σουτάρει στην εκπνοή της επίθεση μαρκαρισμένος ο Γκεσεβίτσιους από τα 7 μέτρα.

Ο Λούκας το τιμώρησε βάζοντας τρίτο συνεχόμενο καλάθι (έκανε και μια τάπα στον Σπανούλη στο ενδιάμεσο), τρίτη συνεχόμενη φορά παίζοντας τον Πρίντεζη στα πόδια, ουσιαστικά παίρνοντας το ματς μόνος του όταν όλο οι συμπαίκτες του έμοιαζαν φοβισμένοι. Μετά το 78-77 του Λούκας ο Ολυμπιακός είχε 27 δευτερόλεπτα για τη νίκη, αλλά και πάλι έκανε κακή επίθεση, ο Σλούκας σούταρε στο σίδερο, ο Πρίντεζης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ αλλά η πάσα στον Γκεσεβίτσιους ήταν ουσιαστικά χωρίς χρόνο και ο Λιθουανός πέταξε την μπάλα για να είναι εμπρόθεσμο το σουτ του. Εμπρόθεσμο, αλλά άστοχο.

Ο Ολυμπιακός ήταν μέτριος στο ματς, με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά εκεί που έφερε τον αγώνα, θα έπρεπε να τον έχει πάρει, χάνοντας από δικά του λάθη στην παράταση. Τα ριμπάουντ ήταν 40-39, οι ασίστ 13-11, τα κλεψίματα 7-7, τα λάθη 11-9, ενώ οι δυο ομάδες σούταραν άθλια από το τρίποντο (21% και 25% αντίστοιχα), αλλά αμφότερες επέμεναν να σουτάρουν (από 24 η καθεμία). Ο Ολυμπιακός είχε 49% στα δίποντα και η Γαλατά 56%.

Ο Σπανούλης ήταν ο καλύτερος των Πειραιωτών, αλλά έκανε πολλές υπερβολές και παράλογες ενέργειες στα κρίσιμα (απ’ την άλλη το ματς δεν θα είχε γυρίσει χωρίς αυτόν). Ο Χάινς, ο Πρίντεζης, ο Σλούκας και ο Ντόρσεϊ ήταν αρκετά καλοί, ενώ βοήθησε ο Γκεσεβίτσιους. Αόρατος ο Λο, κακός ο Άντιτς, όπως και οι Πελεκάνος, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, που είχαν και πολλά προβλήματα στην άμυνα.

Τα δεκάλεπτα: 15-15, 42-28, 57-47, 69-69, 78-77.

Γαλατασαράι (Μαχμουτί): Σιπ 8 (5ρ. 2κ.), Λάκοβιτς 16 (1/8τρ. 3ρ. 3ασ. 12κ.φ.), Κοκσάλ, Σούμπερτ 5, Άντριτς 10 (5ρ.), Αλντεμίρ 6 (4ρ.), Λούκας 17 (3φ. 2ασ. 2κ. 2κλ.), Αρσλάν (3ρ. 4ασ.), Οζέρ 10 (2τρ. 5ρ.), Σάβοβιτς 6 (1τρ. 4ρ.).

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 11 (4ρ. 4ασ. 2κ. 4κ.φ.), Άντιτς 2 (3κλ.), Σπανούλης 24 (6/13δ. 2/6τρ. 6/6β. 6ρ. 3ασ. 9κ.φ.), Ντόρσεϊ 5 (5ρ. 3κλ. 3κ. 3κ.φ.), Πελεκάνος (5ρ.), Γκεσεβίτσιους 9 (1τρ. 4κ.φ.), Γλυνιαδάκης, Πρίντεζης 14 (1τρ. 5ρ.), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης, Σλούκας 10 (2τρ. 3ασ.), Λο.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *