Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Νίκη, πρωτιά και Μακάμπι!

Νίκη, πρωτιά και Μακάμπι!

Ο Παναθηναϊκός πέρασε από τη Ρωσία, κερδίζοντας την Ουνίκς με 63-68 για να κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου του και να έχει πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Εκεί θα συναντήσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο ριμέικ του περσινού τελικού της Ευρωλίγκας.

Οι «πράσινοι» με τον Γιασικεβίτσιους να ξεχωρίζει στο παρκέ, έκαναν μεγάλη εμφάνιση σε μια πολύ σκληρή έδρα, πήραν το ροζ φύλλο και πλέον είναι ένα βήμα πιο κοντά στο φάιναλ φορ, ξορκίζοντας μάλιστα και το «φάντασμα» της χρονιάς μετά την ευρωπαϊκή κούπα. Τη σεζόν μετά τις τρεις τελευταίες κούπες του (2002-03, 2007-08, 2009-10) ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί στο Top-16 και τις τρεις φορές. Φέτος όχι μόνο πέρασε στα προημιτελικά, αλλά θα έχει και το πλεονέκτημα έδρας απέναντι στη Μακάμπι, αποφεύγοντας την Μπαρτσελόνα.

Σε ένα ματς στο οποίο σούταρε με 39% στα δίποντα ο Παναθηναϊκός βγήκε στον αφρό χάρη στην άμυνά του. Οι «πράσινοι» είχαν 47% στα τρίποντα, εκμεταλλεύτηκαν σχεδόν κάθε ευκαιρία που πήραν στη γραμμή των βολών (14/16), ενώ ήλεγξαν τα ριμπάουντ που ήταν 29-32 με τα επιθετικά να είναι 8-13. Ο Παναθηναϊκός σε ένα παιχνίδι τόσο σκληρό είχε πολλές περισσότερες ασίστ, 12-19, ενώ τα κλεψίματα ήταν 10-8 και τα λάθη 19-15.

Η Ουνίκς σούταρε με 57% στα δίποντα και 33% στα τρίποντα, αλλά στα δύσκολα έμοιαζε εγκλωβισμένη και δεν μπορούσε να βρει το δρόμο προς το καλάθι.

Πάντως, το παιχνίδι ήταν κλειστό και κρίθηκε στο τέλος, ουσιαστικά από ένα τρίποντο του Καϊμακόγλου για το 61-66, την ώρα που η Ουνίκς είχε πετάξει τις τρεις ευκαιρίες που είχε για να ισοφαρίσει ή να προσπεράσει, με τον Ντόμερκαντ, τον Τζαγουάι και τον Γκριρ. Η ύστατη προσπάθειά της δεν βρήκε καν σίδερο, καθώς ο Ουίλκινσον ήταν μάλλον η χειρότερη επιλογή εκείνη τη στιγμή για το σουτ στα 31 δευτερόλεπτα και με το σκορ στο -5 για τους γηπεδούχους, με τον Γιασικεβίτσιους να γράφει 2/2 βολές για να σφραγίσει τη νίκη των «πρασίνων» και να βάλει το κερασάκι στη δική του πολύ καλή εμφάνιση.

Το παιχνίδι ήταν σκληρό ντέρμπι, χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο επιμέρους σκορ και τα τέσσερα δεκάλεπτα, αλλά κανένα πάνω από 2 πόντους. Το ξεκίνημα είδε τον Ομπράντοβιτς να κρατά στον πάγκο Διαμαντίδη, Μπατίστ, Σάτο και να ξεκινά με Ν. Καλάθη, Λόγκαν, Περπέρογλου, Σμιθ και Μάριτς. Ο Μάριτς τα πήγε καλά με τον Τζαγουάι, σκόραρε και τον έπαιξε όσο μπορούσε καλή άμυνα, με τον παίκτη της Ουνίκς μετά από 4 λεπτά αγώνα να φτάνει τα 3 φάουλ (το 3ο επιθετικό πάνω στον Σμιθ).

Το σκορ ήταν στο 12-10
για την Ουνίκς στο σημείο εκείνο, με τον Παναθηναϊκό να την κλείνει πιο εύκολα στην άμυνα και να την κρατά άποντη για 4 λεπτά. Έτσι πήρε το προβάδισμα, με το τρίποντο του Διαμαντίδη (είδε από τον πάγκο τα πρώτα 6,5 λεπτά του ματς) να γράφει το 14-17. Ο Ντόμερκαντ ήταν και πάλι η αιχμή του δόρατος για την Ούνικς, ενώ ο Γιασικεβίτσιους με τρίποντο έγραψε το 21-22 στο τέλος της περιόδου, μετά τις βολές του ΜακΚάρτι (που έκανε 3 τάπες στο δεκάλεπτο).

Χωρίς σκορ στα πρώτα 4:30 του δευτέρου δεκαλέπτου η Ουνίκς, είδε τον Παναθηναϊκό να χτίζει διαφορά, με τους «πρασίνους» να φτάνουν στο +9 του 21-30 πριν ο Ουίλκινσον μειώσει. Ο Γιασικεβίτσιους είχε κέφια και με δεύτερο τρίποντο έγραψε το 27-36 για τον πρωταθλητή Ευρώπης, ενώ ο Σάτο με λέι απ έκανε το 29-40 για τη μοναδική διψήφια διαφορά στο ματς με 1:26 για το τέλος του ημιχρόνου.

Κι εκεί που φαινόταν ότι ο Παναθηναϊκός ήλεγχε τον αγώνα, ήρθε ο Ντόμερκαντ με τρίποντο για να μειώσει, με τον Ουίλκινσον να τον μιμείται μετά την άστοχη προσπάθεια του Διαμαντίδη για να κάνει το 35-40. Ο Τζαγουάι νίκησε κατά κράτος τον Βουγιούκα σε δυο μονομαχίες στην τελευταία επίθεση του ημιχρόνου με την Ουνίκς να έχει 2 δευτερόλεπτα, στα οποία ο Ντόμερκαντ πήρε χαζό φάουλ από τον Τσαρτσαρή σε προσπάθεια για τρίποντο. Έτσι, με 3/3 βολές του Αμερικανού το σκορ πήγε στο 38-40 στην ανάπαυλα.

Το ξεκίνημα στο 3ο δεκάλεπτο έμοιαζε αρκετά με αυτό του δευτέρου, ο Παναθηναϊκός κράτησε την Ουνίκς άποντη για 4:12, αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει, έφτασε ως το 38-44 από το λέι απ του Σάτο. Οι «πράσινοι» παίζοντας ώριμα και καταφέρνοντας να εκμηδενίσουν πλήρως τον Ντόμερκαντ στο δεκάλεπτο, κράτησαν αυτή τη διαφορά ως το τέλος, 46-52 στο 30ο λεπτό, με τον Γκριρ να μειώνει σε 48-52 στο τέλος της περιόδου.

Ο Ντόμερκαντ μίλησε στην αρχή της 4ης περιόδου για το 50-52 και το 53-55 με τρίποντο, με τον Παναθηναϊκό να κρατά την Ουνίκς στους 55 πόντους για 2:30 καταφέρνοντας παράλληλα να ξεφύγει με 8, 55-63. Όμως, στο φινάλε ο Ντόμερκαντ έγραψε τρίποντο για το 58-63, ο Λόγκαν έκανε λάθος, ο Γκριρ πήρε πολύ δύσκολο καλάθι και φάουλ για το 61-63, με την Ουνίκς να χάνει 3 ευκαιρίες μετά φτάνοντας στο φινάλε που ήδη περιγράψαμε.

Οι Ρώσοι είναι στα προημιτελικά μετά την ήττα της Φενέρ στην Ιταλία, αλλά αν θέλουν να προκριθούν στο φάιναλ φορ, θα πρέπει να αποκλείσουν με μειονέκτημα έδρας την Μπαρτσελόνα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι απόλυτα επιτυχημένοι ήδη.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 38-40, 48-52, 63-68

Ουνίκς Καζάν (Πασούτιν): Σαμοϊλένκο, Νάχμπαρ, Πασούτιν, Βερεμεένκο 6 (4ρ.), Γκριρ 7, Σαβρασένκο, ΜακΚάρτι 11 (1τρ. 6ρ. 4κ.), Τζαγουάι 10, Ντόμερκαντ 19 (4τρ. 3ασ. 6κ.φ.), Ουίλκινσον 10 (2τρ. 7ρ. 3κλ.).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 8, Περπέρογλου 3, Μπατίστ 12 (5ρ.), Λόγκαν 7 (1), Σάτο 4 (5ρ.), Τσαρτσαρής 2 (6ρ.), Διαμαντίδης 9 (2τρ. 5ασ.), Βουγιούκας 2, Ν. Καλάθης, Σμιθ 3 (1), ΚΑϊμακόγλου 8 (2τρ. 3ρ.), Γιασικεβίτσιους 10 (2τρ. 5ασ. 2κλ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *