Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / Ν. Κρεμαστής: Οι στιγμές πριν την πρώτη κούπα

Ν. Κρεμαστής: Οι στιγμές πριν την πρώτη κούπα

Φτάσαμε, λοιπόν, μπροστά στον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Και πρέπει να σας πω ότι μπορεί αυτός να είναι ο… πιο ασήμαντος από τους τρεις, αλλά κανένας δεν στενοχωρήθηκε επειδή κέρδισε ένα τρόπαιο. Το Κύπελλο τα τελευταία δύο χρόνια είναι το τρόπαιο της παρηγοριάς για τον Ολυμπιακό. Δύο συνεχόμενοι τίτλοι για τους «ερυθρολεύκους», τίτλους τους οποίους θα υπερασπιστούν το Σάββατο. Και θεωρώ ότι οι οιωνοί είναι πολύ καλοί για τον Ολυμπιακό ενόψει του αγώνα. Τι λέτε; Πάμε για την πρώτη κούπα;  

Η πρωτιά στην Α1 πιο κοντά

Ο Ολυμπιακός στα δύο παιχνίδια που έπαιξε αυτή την εβδομάδα για την Α1 έβγαλε 2 εύκολες νίκες. Αναμενόμενο, αλλά μέσα σε αυτές ήταν και το ματς στη Δράμα, έδρα δύσκολη. Δηλαδή, η ομάδα έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην πρωτιά και το πλεονέκτημα έδρας.

Πλέον, απομένουν ο Πανιώνιος και η Καβάλα στο ΣΕΦ και ο Ηλυσιακός εκτός έδρας ως τους 3 τελικούς στο ΣΕΦ. Έχει κι αυτό τη σημασία του. Αλλά ας γυρίσουμε τον τελικό του Κυπέλλου.

Η ατυχία με Λο

Ο Έισι Λο είναι λογικά εκτός τελικού
, αν και ο Ίβκοβιτς έχει αφήσει ένα παραθυράκι για τη χρησιμοποίησή του, παρότι και ο ίδιος λέει ότι ο Αμερικανός μάλλον δεν θα παίξει. Πρόβλημα, σίγουρα, αλλά ας μη φτάνουμε στο άλλο άκρο να καταδικάζουμε τον τελικό ή να μιλάμε για «μεγάλο φαβορί ο Παναθηναϊκός αφού λείπει ο Λο». Καλός ο Αμερικανός, αλλά ως τώρα περιφερειακό ρόλο είχε στην ομάδα. Ουσιαστικά σε ένα δύσκολο παιχνίδι έχει βοηθήσει.

Μακάρι να ήταν μέσα και υγιής, αλλά πρέπει να προσαρμοστούμε στη λογική που λέει ότι ο Αμερικανός δεν θα παίξει ρόλο στον τελικό.

Οι ίδιοι…

Το βάρος του Ολυμπιακού θα πέσει προφανώς πάνω σε Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Ντόρσεϊ, Άντιτς, όπως άλλωστε έχουμε συνηθίσει. Ο Σπανούλης θα αντιμετωπίσει πολλή πίεση, ο Ντόρσεϊ θα κληθεί άλλη μια φορά να ανακόψει τα pick ‘n’ roll, όπως είχε κάνει στο ΣΕΦ, ο Άντιτς θα πρέπει να βρει το χέρι του, ο Πρίντεζης να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι κινείται δυο φορές πιο γρήγορα από Μπατίστ και Τσαρτσαρή και μπορεί να τους χτυπήσει στο ντράιβ.

Ο Παπανικολάου θα έχει δύσκολη δουλειά απέναντι στο Σάτο, η περιφερειακή άμυνα θα έχει ως πρώτο στόχο τον Διαμαντίδη. Καλά ως εδώ. Θα δούμε και τίποτα που δεν θα το έχουμε δει; Ελπίζω σε ελεύθερα σουτ του Γκεσεβίτσιους, κάποιες ατομικές προσπάθειες του Σλούκα, αλλά και να δω τον Λάζο να παίρνει πλάτες για να φθείρει τους «πράσινους» ψηλούς. Ίσως δεν είναι ακόμα στο 100% ο ψηλός, αλλά είναι ο πιο έμπειρος της φροντ λάιν, μπορεί να βγάλει πάσες για καλάθι καθώς βλέπει γήπεδο, ενώ μπορεί και να φθείρει τους Μάριτς-Βουγιούκα που είναι αρκετά δυνατοί για τους άλλους (πλην Γλυνιαδάκη).

… και οι ίδιοι…

Απ’ την άλλη, θα δούμε τον Διαμαντίδη να παίζει μέχρι να του βγει η γλώσσα, τον Ομπράντοβιτς να στηρίζεται σε Μπατίστ-Τσαρτσαρή, τον Σάτο να αποτελεί το πιο μεγάλο πρόβλημα, καθώς είναι σε φόρμα φέτος, τον Βουγιούκα και τον Καϊμακόγλου να παίζουν αρκετά. Ο Ν. Καλάθης θα προσπαθήσει να βρει ρυθμό, τον τελευταίο καιρό είναι πολύ ασταθής, ίσως ευθύνονται γι’ αυτό τα προβλήματα του Περπέρογλου.

Ο Παναθηναϊκός και πάλι είναι αργός, η περιφερειακή του άμυνα πάσχει, καθώς οι ψηλοί του είναι αργοί, φέτος κάνει πολλούς αντιπάλους… ήρωες από μακριά ως τώρα. Γενικά, θεωρώ ότι ο Ομπράντοβιτς έχει καταφέρει μόνος του να περιορίσει τη δύναμη της ομάδας του, καθώς δεν εκμεταλλεύεται τα όπλα που θα του έδιναν το κάτι παραπάνω, αλλά μένει προσκολλημένος σε παλιές (επιτυχημένες) συνταγές, που όμως πια είναι γερασμένες.

Εκεί αποδίδω τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του Παναθηναϊκού (έλλειψη φρεσκάδας), αλλά και το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία ως τώρα δεν έχει βγάλει μάτια. Μη με παρεξηγείτε, δεν πιστεύω ότι η ομάδα του Ίβκοβιτς παίζει διαστημικό μπάσκετ, απλώς ο τρόπος που αγωνίζεται ο Παναθηναϊκός τον κάνει πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο.

… ή μήπως όχι;

Βέβαια, υπάρχουν και τρεις παράμετροι που θα μπορούσαν να «τρομάξουν» στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Η μία είναι ο Γιασικεβίτσιους (θα το λέω κάθε φορά). Ο Λιθουανός είναι άλλη κλάση, μπορεί με ένα πεντάλεπτο να αλλάξει ολόκληρο τον αγώνα. Στον Ολυμπιακό το έχει κάνει ήδη πολλές φορές, το θυμόμαστε καλά. Ο Ομπράντοβιτς τον βάζει λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε, πιπιλώντας τη γνωστή καραμέλα της άμυνας, αλλά λόγω ηλικίας ο Σάρας μοιάζει να το έχει αποδεχτεί και μπαίνει έτοιμος στο παρκέ. Θέλει μεγάλη προσοχή.

Επίσης, βλέπω μια αλλαγή στους χρόνους του Μάριτς τις τελευταίες εβδομάδες. Από εκεί που ο ψηλός πάταγε παρκέ στην προθέρμανση και ξανά… στο τέλος για να πάει στα αποδυτήρια, τώρα αγωνίζεται 8-18 λεπτά. Ο χρόνος δεν είναι ούτε κατά διάνοια αυτός που θα περιμέναμε να έχει ο Μάριτς στον φετινό Παναθηναϊκό, αλλά είναι αρκετός για να έρθουν προβλήματα.

Όσοι είδατε το ματς στο Καζάν, ο Μάριτς εξέθεσε τον Τζαγουάι στο ξεκίνημα, ασχέτως αν και πάλι ο Ομπράντοβιτς τον έβγαλε πολύ εύκολα έξω. Ο Ντόρσεϊ δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να τον παίξει, ο Παπαδόπουλος θα ήταν ιδανικός, αλλά είναι ανέτοιμος. Με τον Λάζο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να φθείρει τον Μάριτς και να υποχρεώσει τον Παναθηναϊκό σε έναν ακόμα αγώνα με την τριάδα Μπατίστ-Τσαρτσαρή-Βουγιούκα (που εμένα δεν θα με χάλαγε καθόλου). Δηλαδή, να τον κάνει πιο προβλέψιμο και πιο αναμενόμενο. Όμως, αν ο Μάριτς δεν κλειστεί σωστά είναι παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Τρίτη παράμετρος ο Στίβεν Σμιθ. Θεωρώ πιο πιθανό ο Αμερικανός να παίξει κάτω από 7 λεπτά στο ματς. Δεν θα ήταν κακό σενάριο αυτό. Ο Ομπράντοβιτς με τον τρόπο που χρησιμοποιεί αυτούς τους παίκτες έχει κάνει την ομάδα του προβλέψιμη. Το να ξέρεις τι είναι αυτό που θα αντιμετωπίσεις είναι καλό σε τελικούς. Ο Σμιθ είναι παίκτης που μπορεί σε μια πεντάλεπτη έκρηξη στον αγώνα να βάλει και 10-15 πόντους. Αλλά αν παίζει συνολικά 5 λεπτά, τότε θα μείνει εκτός λογικής αγώνα… λογικά.

Οι τρεις αυτοί είναι οι πιο «επικίνδυνοι» παίκτες του Παναθηναϊκού, καθώς δεν μπορείς να προβλέψεις πώς θα παίξουν. Απέναντι στον Σάρας ο Ολυμπιακός θα κληθεί να βρει λύσεις, όπως θεωρώ ότι θα γίνει και απέναντι στον Μάριτς (ίσως ένα πεντάλεπτο του Γλυνιαδάκη για να παίξουν «ξύλο» θα ήταν χρήσιμο εδώ), τον Σμιθ δεν είμαι σίγουρος αν θα τον δούμε με ρόλο στο ματς.

Pick ‘n’ roll και;

Οι καταστάσεις που θα δημιουργεί ο Μπατίστ (και οι άλλοι ψηλοί) με τον Διαμαντίδη (κυρίως) θα πρέπει να προσεχτούν, αλλά το πιο πρόσφατο δείγμα (ο αγώνας στο ΣΕΦ) μας έδειξε ότι ο Ομπράντοβιτς είναι αυτός που θα πρέπει να βρει λύση στο pick ‘n’ roll, όχι ο Ίβκοβιτς.

Από εκεί και πέρα, αν ο Σάτο εκθέσει και πάλι τα τριάρια του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να παλέψει τον αγώνα. Ο Καϊμακόγλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα επίσης, αν και στην άλλη άκρη του παρκέ ο Πρίντεζης θα έχει πλεονέκτημα.

Θεωρώ ότι ο αν ο Παναθηναϊκός κατέβει να παίξει τόσο προβλέψιμα όσο στο ΣΕΦ, θα φύγει ηττημένος. Κάτι θα πρέπει να βρει ο Ομπράντοβιτς, αλλιώς έχει μειονέκτημα. Και νομίζω ότι το ξέρει.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει και πάλι να τρέξει και, βεβαίως, να έχει πιο πολλή διάρκεια απ’ ότι στο ΣΕΦ. Τότε μπήκαν τα τρίποντα, αν τώρα δεν έρθουν, θα πρέπει να πάρει το ματς από τη ρακέτα επίθεσης, όπως με τη Γαλατά.

Σε γενικές γραμμές, θεωρώ ότι η συγκυρία ευνοεί τον Ολυμπιακό (παρά την απουσία του Λο) και ότι στη χειρότερη περίπτωση οι πιθανότητες δεν είναι μικρότερες από 50-50. Όπως βλέπω τον Παναθηναϊκό να παίζει (αν αφήσουμε στην άκρη τις θεωρητικές εκπλήξεις), φέτος ταιριάζει στον Ολυμπιακό. Τώρα, με Π. Καλάθη, Σμιθ, Μάριτς, αλλάζει το πράγμα. Αλλά δεν νομίζω να το μάθουμε αυτό τώρα.

Κλείνοντας, δυστυχώς, δεν μπορώ παρά να μιλήσω για τα εισιτήρια, τον κόσμο, τα γνωστά. Ας ελπίσουμε ότι το Σάββατο το βράδυ θα μιλάτε μόνο για μπάσκετ με τον Κουσούλη μετά τον τελικό. Για την πρώτη φετινή κούπα στο λιμάνι, δηλαδή…

Νώντας Κρεμαστής

About nikolask11

Check Also

Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Καθηλωμένους μας κράτησε το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *