Home / ΚΥΠΕΛΛΟ / Αφού δεν το… έχετε, τι το κουράζετε;

Αφού δεν το… έχετε, τι το κουράζετε;

Δυστυχώς, για ακόμα μία χρονιά γινόμαστε μάρτυρες της ακαταλληλότητας και της έλλειψης δύναμης και θάρρους της ΕΟΚ. Ο τελικός Κυπέλλου πλησιάζει και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό είναι ξανά οι δύο ομάδες που θα αγωνιστούν για τον τίτλο του Κυπελλούχου.

Όμως, με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και τα όσα έγιναν μετά από αυτόν και τις επόμενες ημέρες από παράγοντες και χούλιγκαν, η ΕΟΚ μοιάζει αμήχανη ως προς το τι μπορεί να αντέξει το κακόμοιρο το μπάσκετ φέτος. Έτσι, αντί ο τελικός Κυπέλλου να λειτουργήσει ως μια εκδήλωση, ένας αγώνας γιορτή, διαφήμιση για την Ελλάδα σε μια χρονιά που το πρωτάθλημά της μοιάζει χειρότερο από ποτέ, το ματς έχει διασυρθεί ήδη και η αξία του έχει ήδη φτάσει κάτω από το μηδέν.

 
Η ομοσπονδία, της οποίας πλέον ηγείται κι επισήμως ο πιο ισχυρός άνθρωπος του ελληνικού μπάσκετ εδώ και 20 χρόνια, δείχνει ξανά ότι δεν έχει καμία θέση στο άθλημα, δεν μπορεί να το προστατεύσει, να το προάγει και να το οδηγήσει μέσα από τις δύσκολες συγκυρίες. Και, ταυτόχρονα, δεν έχει το σθένος και τη δύναμη να απαλλάξει το ελληνικό μπάσκετ από την παρουσία της, με παραιτήσεις που θα χρειάζονταν, τουλάχιστον, αυτογνωσία.

Τα “μεγάλια κεφάλια” του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού έκατσαν μαζί για να βρουν τη λύση. Η αρχική ιδέα ήταν να αναβληθεί ο τελικός επειδή, λέει, το κλίμα είναι τεταμένο στα μυαλά των κάφρων των δύο ομάδων. Βεβαίως, αυτή η πρόταση πετάχτηκε στα σκουπίδια, καθώς δεν γίνεται δύο ομάδες με γεμάτες υποχρεώσεις και σε… σοβαρά πρωταθλήματα να αναβάλλουν αγώνες χωρίς λόγο.

Μετά, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να γίνει ο τελικός κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή να απαξιωθεί πλήρως το μπάσκετ… και από μόνο του, χωρίς τη βοήθεια των κάφρων. Μέχρι στιγμής, η ΓΓΑ έχει απορρίψει πλήρως αυτή την πρόταση και ελπίζω να μείνει έτσι ως το τέλος, αλλιώς θα πρέπει να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός στην Ελλάδα τελείως να ησυχάσουμε όλοι.

Η ΓΓΑ, στη συνέχεια, είχε την (περσινή του ΠΣΑΚ) ιδέα να γίνει το ματς με μαθητές σχολείων του δημοτικού. Ο ΠΣΑΚ είχε προτείνει πέρσι αυτή τη λύση, αλλά τότε η αστυνομία είχε πει ότι δεν μπορεί αν εγγυηθεί για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς μπορεί να υπήρχαν χούλιγκαν έξω από το γήπεδο και να τα… σκότωναν όταν θα έφευγαν μετά το ματς. Έτσι, δεν προχώρησε. Φέτος, η αστυνομία είπε το «o.k.» (αλήθεια, τι άλλαξε;) αλλά, τελικά, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα εισιτήρια σε σχολεία γιατί δεν έχει πειστεί για την ασφάλεια των παιδιών και γιατί διαφωνούν οι σύλλογοι γονέων. Δηλαδή, η μια πλευρά της Πολιτείας (ΓΓΑ) έκανε πρόταση, που η άλλη πλευρά της Πολιτείας (υπουργείο Παιδείας) απέρριψε…

Έτσι, φτάνουμε 5 μέρες πριν το τελικό να είναι και πάλι το ματς στον «αέρα». Κι αρχίσαμε πάλι από την αρχή: να γίνει κεκλεισμένων των θυρών; Να αναβληθεί; Να γίνει με λίγους οπαδούς και ακριβό εισιτήριο; Όλα αυτά 5 μέρες πριν τον αγώνα, έτσι; Με το ενδεχόμενο, πλέον, να μην γίνει το ματς να είναι ορατό. Η ΓΓΑ επιμένει στο να αναβληθεί ο αγώνας, καθώς δεν θέλει να γίνει με παρουσία οπαδών των δύο ομάδων (το σενάριο να γίνει με 300 άτομα από κάθε πλευρά θεωρείται πια… ιδανικό αλλά και ουτοπικό!), αλλά ούτε και χωρίς θεατές (εδώ γελάνε…).

Έπεσε στο τραπέζι μέχρι και η φαεινή ιδέα να γίνει ο αγώνας με μέλη των «Πελαργών» ή/και με παλαίμαχους παίκτες. Για το πρώτο δεν μπορώ να μπω καν στη διαδικασία να σχολιάσω πόσο γελοίο είναι να γίνει αγώνας Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός με οργανωμένους οπαδούς… της εθνικής. Για το δεύτερο πέραν του φαιδρού του πράγματος, η απορία είναι… ποιοι παλαίμαχοι; Της Α1 ή όλοι όσοι είχαν παλιότερα δελτίο σε μπασκετικές ομάδες παίζοντας στο αντρικό τους από την ΕΣΚΑΝΑ ως την Α1; Ή όλοι οι παλαίμαχοι των επαγγελματικών κατηγοριών; Και πώς θα οργανωθεί η Πολιτεία για να γίνει αυτό σε 5 μέρες; Και πού θα γίνει ο τελικός για να τους χωρέσει; Στο… Καμπ Νου;

Δυστυχώς, το μπάσκετ έγινε και φέτος έρμαιο των χουλιγκάνων, ό,τι κι αν αποφασιστεί στη σύσκεψη της Τρίτης. Δεν έχει, πλέον, καμία σημασία αν θα γίνει το ματς με 10.000 οπαδούς από κάθε ομάδα ή με 80 και το εισιτήριο στα 500 ευρώ. Αν θα γίνει με μαθητές ή με φαντάρους (για να θυμηθούμε και παλιότερες εποχές…), αν θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών ή… στο εξωτερικό. Τα περί «προστασίας» του μπάσκετ και «προφύλαξής» του ως λόγους όλων των παραπάνω προσπαθειών, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να τα εκλάβει οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος.

Δυστυχώς, η ΕΟΚ και η ΓΓΑ, αντί να προστατεύουν το άθλημα και να προσπαθούν να το προάγουν και να το διαφημίσουν, να το βελτιώσουν και να το διορθώσουν, είναι οι κύριες υπεύθυνες της φετινής φαρσοκωμωδίας, επιτρέποντας να θυσιαστεί ένας τελικός πριν καν γίνει στο βωμό της κουλτούρας των κάφρων που κυριαρχεί στον ελληνικό αθλητισμό. Μήπως κάτι έχουμε καταλάβει λάθος στην έννοια του «επαγγελματικού αθλητισμού» στην Ελλάδα;

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Και η ρητορική ερώτηση της ημέρας με βάση τη φωτογραφία από τον περσινό “πολιτισμένο” τελικό: Από αυτούς τους 30 που μετά τον περσινό τελικό έσπασαν τα καθίσματά τους και τα πέταξαν στο παρκέ, έχει συλληφθεί κάποιος; Ρωτάω επειδή τα εισιτήρια ήταν ονομαστικά και με αριθμημένες τις θέσεις, ώστε να συλληφθεί όποιος έκανε κάτι τέτοιο. Κι αφού οι κάφροι ήδη ξέρουν ότι δεν θα γίνει τίποτα, όπως ποτέ δεν γίνεται, γιατί να ενδιαφερθούν για τα μέτρα;

About nikolask11

Check Also

Απίθανη πράσινη πρόκριση!

Καθηλωμένους μας κράτησε το πρώτο «αιώνιο» ντέρμπι της σεζόν, για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *