Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αφιέρωμα Euroleague: Πεντάδες όνειρο, Μέρος I

Αφιέρωμα Euroleague: Πεντάδες όνειρο, Μέρος I

Δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου 2008

Ενόψει του final-4 της Μαδρίτης, το Age of Basketball επιχειρεί σήμερα και αύριο μια ανασκόπηση στα χρόνια της σύγχρονης Ευρωλίγκας, αναζητώντας τις καλύτερες πεντάδες που έχουν εμφανιστεί αυτά τα 8 χρόνια. (Το αφιέρωμα συνίσταται στις καλύτερες πεντάδες, όχι ομάδες συνολικά. Δεν αναφέρεται στο αν απέδωσαν καλά, αλλά στο ταλέντο των πρωταγωνιστών. Η επιλογή και η βαθμολογία είναι σαφώς υποκειμενικές και προέκυψαν από ψηφοφορία μεταξύ των υπευθύνων του site).

Σήμερα παρουσιάζουμε τις καλύτερες πεντάδες, στις θέσεις 6-10. Αύριο, στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιάσουμε της 5 καλύτερες πεντάδες της σύγχρονης Ευρωλίγκας. Προσπαθήσαμε να μην επαναλαμβάνουμε πολύ πεντάδες ίδιων ομάδων, ενώ, όπως, είναι λογικό, μπορεί κάποιες ομάδες να αδικήθηκαν μένοντας έξω. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκτός δεκάδας έμειναν πεντάδες όπως των: Ταού Κεράμικα το 2000-01 (Μπένετ, Φουαρές, Στομπέργκας, Αλεξάντερ, Ομπέρτο), Παφ Μπολόνια το 2000-01 (Μπαζίλε, Μάγιερς, Μπούι, Φούτσκα, Ζουκάουσκας), Μακάμπι το 2001-02 (Μακντόναλντ, Σαρπ, Πάρκερ, Χένεφελντ, Χάφμαν), Σκίπερ Μπολόνια το 2003-04 (Βούγιανιτς, Μπαζίλε, Ντελφίνο, Σμόντις, Μότολα), Παναθηναϊκού το 2006-07 (Διαμαντίδης, Μπετσίροβιτς, Σισκάουσκας, Μπατίστ, Τομάσεβιτς).

10. Ζαλγκίρις Κάουνας, 2003-04. Πεντάδα: Εντ Κότα, Άιναρς Μπαγκάτσκις, Μιντάουγκας Τιμίνσκας, Τανόκα Μπέαρντ, Άρβιντας Σαμπόνις. Βαθμολογία: 8,1. Ιστορικό: Από ένα ρόστερ καλών παικών που είχε συγκεντρώσει εκείνη τη χρονιά η Ζαλγκίρις, μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής είχε ο Κότα (1ος σε μ.ο. ασίστ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα), ο θρυλικός Λετονός Μπαγκάτσκις στη δύση της καριέρας του, ο ικανότατος φόργουορντ Τιμίνσκας, ένας από τους καλύτερους Αμερικανούς σε προσφορά που έχουν παίξει ποτέ στην Ευρώπη, ο Μπέαρντ και ο σέντερ – μύθος Άρβιντας Σαμπόνις, που στην τελευταία του σεζόν έκανε και πάλι ό,τι ήθελε τους αντίπαλους ψηλούς. Αποτέλεσμα: Στον όμιλο του top-16, η καλύτερη Λιθουανική ομάδα του 21ου αιώνα «έπεσε» πάνω στη Μακάμπι, η οποία για να την κερδίσει στο Τελ Αβίβ και να περάσει στο φάιναλ-φορ χρειάστηκε το τρίποντο της ισοφάρισης του Σαρπ στη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

9. Μπενετόν Τρεβίζο, 2002-03. Πεντάδα: Τάιους Έντνι, Τράγιαν Λάνγκντον, Ρικάρντο Πίτις, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, Μαρσέλο Νικόλα. Βαθμολογία: 8,4. Ιστορικό: Η Μπενετόν εκείνη τη χρονιά είχε μερικούς από τους πιο επιτυχημένους παίκτες που αγωνίζονταν στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Ονόματα εγγύηση, όπως οι Έντνι, Γκαρμπαχόσα, Νικόλα πλαισιώνονταν από τον σουτέρ Λάνγκτον και τον έμπειρο Πίτις, για να φτιάξουν την, κατά γενική ομολογία, καλύτερη ομάδα της Ευρώπης εκείνη τη σεζόν. Αποτέλεσμα: Έχασε στον τελικό από την Μπαρτσελόνα, στο φάιναλ-4 της Βαρκελώνης.

8. Ταού Κεράμικα, 2006-07. Πεντάδα: Πάμπλο Πριτζιόνι, Ζόραν Πλάνινιτς, Ιγκόρ Ρακόσεβιτς, Τιάγκο Σπλίτερ, Λουίς Σκόλα. Βαθμολογία: 8,6. Ιστορικό: Σε μια προσπάθεια να κατακτήσει την πολυπόθητη Ευρωλίγκα, η Ταού είχε φέρει από το NBA τον χαρισματικό γκαρντ Πλάνινιτς και από τη Ρεάλ τον σούπερ σκόρερ Ρακόσεβτις, για να τους βάλει δίπλα στον, μετρ των ασίστ, Πριτζιόνι. Κάτω από το καλάθι, ο καλύτερος κλασικός σέντερ στην Ευρώπη, Λουίς Σκόλα, είχε δίπλα του τον ανερχόμενο Σπλίτερ. Αποτέλεσμα: Ένα ακόμη φάιναλ-4, μία ακόμη αποτυχία – κατέληξε 4η στην Αθήνα.

7. Κίντερ Μπολόνια, 2001-02. Πεντάδα: Μάρκο Γιάριτς, Αντουάν Ριγκοντό, Εμάνουελ Τζινόμπιλι, Ματίας Σμόντις, Ρασάρντ Γκρίφιθ. Βαθμολογία: 8,7. Ιστορικό: Μία καταπληκτική ομάδα είχε δημιουργήσει η Κίντερ εκείνη τη σεζόν, με μόνο στόχο την κατάκτηση του τριπλ-κράουν στην έδρα της. Στην Μπολόνια είχε μείνει… δεμένος ο Μανού Τζινόμπιλι, που είχε πάρει όλα τα προσωπικά βραβεία την προηγούμενη σεζόν, για να πάιξει το φάιναλ-4 μπροστά στον κόσμο του. Μαζί του, ο Γιάριτς (κι αυτός λίγο πριν φύγει για το NBA), ο πολύπειρος Ριγκοντό, ο χαρισματικός Σμόντις (πριν τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό) και ο θηριώδης Γκρίφιθ. Αποτέλεσμα: Η Κίντερ ήθελε πολύ εκείνο τον τίτλο και ήταν σίγουρη για αυτόν, αλλά δεν περίμενε αυτόν τον, καταπληκτικό στον τελικό, Παναθηναϊκό. Έμεινε 2η, σε μια από τις τελευταίες, εν Ευρώπη, «παραστάσεις» του Τζινόμπιλι.

6. Μάλαγα, 2005-06. Πεντάδα: Πέπε Σάντσεθ, Μάρκους Μπράουν, Βάλτερ Χέρμαν, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, Ντανιέλ Σαντιάγο. Βαθμολογία: 8,8. Ιστορικό: Έναν παίκτη για κάθε δουλειά είχε η Μάλαγα τότε, υπό τις οδηγίες του Σκαριόλο: Ιδανικός οργανωτής ο Σάντσεθ, σούπερ σκόρερ ο Μπράουν, ολ-αράουντ πάικτης ο Χέρμαν, το «τεσσάρι» με το καλύτερο σουτ στην Ευρώπη ο Γκαρμπαχόσα και ο Σαντιάγο που ξέρει πολύ καλά τη θέση του σέντερ. Αποτέλεσμα: Την αιφνιδίασε ο ενθουσιώδης Ολυμπιακός του Καζλάουσκας και έμεινε στους «16».

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *