Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Έμειναν ζωντανοί οι Ρώσοι, αλλά στην εντατική…

Έμειναν ζωντανοί οι Ρώσοι, αλλά στην εντατική…

Η ΤΣΣΚΑ μάζεψε όσες τελευταίες δυνάμεις και όσο εγωισμό της είχε απομείνει και τα έδωσε όλα με τη Βαλένθια, καταφέρνοντας να μείνει ζωντανή (έστω και μαθηματικά) στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ταυτόχρονα, η Αρμάνι κέρδισε την Εφές, χαρίζοντας στους Ρώσους το μοναδικό (και όχι το ανάποδο, όπως λανθασμένα έλεγαν από την τηλεόραση οι σχολιαστές του ματς) αποτέλεσμα με το οποίο έχουν ακόμη (απειροελάχιστες) ελπίδες πρόκρισης. Η Σαρλερουά κέρδισε την Μπαμπέργκ και την απέκλεισε και τυπικά, ενώ η Σιένα πέρασε εύκολα από την Κροατία, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ματς με τη διαλυμένη Τσιμπόνα.

Την Πέμπτη, ο Παναθηναϊκός παίζει την πρωτιά στο ΟΑΚΑ με την Ολίμπια, η Φενέρ κάνει το ίδιο στην Κωνσταντινούπολη με την Μπαρτσελόνα (και θα το… ξανακάνει και με τη Σιένα), η Μακάμπι με την Παρτιζάν, ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ με Μάλαγα και Ρόμα αντίστοιχα και η Κάχα Λαμποράλ παίζει τις τελευταίες της ελπίδες για πρόκριση με τη Χίμκι, κάτι που κάνει και η Λιέτουβος με τη Σολέ. Μια Πέμπτη με απίστευτα «καυτά» ματς σε όλα τα γήπεδα που φιλοξενούν τη διοργάνωση. Παρακάτω αναλύουμε όλα τα σενάρια πρόκρισης των ομάδων που έπαιζαν την Τετάρτη.

 
Όμιλος Β

Σαρλερουά-Μπαμπέργκ 75-61 (35-39)
Ράιτ 19π. 11ρ. 3ασ., Μαλέ 26π. 3ρ. 4ασ. // Πλάις 13π. 9ρ., Τζέικομπσεν 7π. 6ρ. 4ασ., Ρόμπερτς 10, Σούπουτ 11π. 4ασ.
Ένα ξέσπασμα έφτανε στη Σαρλερουά να πάρει τη νίκη από την Μπαμπέργκ και να την αποκλείσει και μαθηματικά από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η Σαρλερουά για να προκριθεί ως 4η θέλει να χάσει η Ρόμα και τα τρία παιχνίδια που της απομένουν με Ρεάλ, Μάλαγα και Ολυμπιακό (όχι απίστευτο) και η ίδια να κερδίσει και τα δύο δικά της με Ολυμπιακό και Ρεάλ (απίστευτο…). Πάντως, κράτησε ανέπαφες τις μαθηματικές της ελπίδες και τώρα περιμένει.

Το ματς κρίθηκε στην 3η περίοδο, όταν η Σαρλερουά έτρεξε ένα 14-0 για να μετατρέψει το 35-42 σε 49-42 και να αλλάξει πλήρως τις ισορροπίες του ματς. Η Μπαμπέργκ είχε εκμεταλλευτεί ένα δικό της 0-11 στην αρχή του ματς για να εδραιώσει μια διαφορά στις παρυφές των 10 πόντων, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο στέρεψε, βλέποντας τους Μαλέ και Ράιτ να κάνουν το «κομμάτι» τους απέναντί της. Η διαφορά ανέβηκε και στους 13 πόντους (64-51), αφού οι Γερμανοί σκόραραν μόνο με «αίμα» και το ματς τελείωσε και τυπικά.

Όμιλος Γ

Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ-Μοντεπάσκι Σιένα 66-82 (26-38)
Στίπτσεβιτς 14π. 4ασ., Ραντόσεβιτς 20π. 7ρ., Τζούμπτσιτς 15π. 7ρ. // Καουκένας 20π. 5ασ., Λαβρίνοβιτς 15π. 4ρ, Ζήσης 7π. 1ρ. 2ασ. 1κλ. (1/2δ. 1/1τρ. 2/2β.)
Η Τσιμπόνα είχε σταματήσει τις προπονήσεις από το Σάββατο με τους παίκτες να είναι απλήρωτοι και να κάνουν αποχή μήπως και πείσουν τη διοίκηση να τους δώσει κάτι απ’ όσα τους χρωστάει, αλλά η Σιένα δεν είχε ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθεί με τον αγώνα.

Μάλιστα, η πρώτη περίοδος πέρασε τελείως υποτονικά, με τους Ιταλούς να μένουν στο 15-15. Ο Πιανιτζάνι δεν άφησε κανέναν να παίξει πάνω από 24 λεπτά και, γενικά, το παιχνίδι περισσότερο θύμιζε φιλικό, παρά αγώνα Ευρωλίγκας 8ης αγωνιστικής. Το 11-23 της δεύτερης περιόδου (με σερί 2-16 από τους Ιταλούς) αφαίρεσε από τους Κροάτες και την όποια μικρή διάθεση είχαν να παλέψουν. Βέβαια, διάθεση δεν είχαν όλοι, καθώς ο Μπογκντάνοβιτς ήταν εμφανώς επηρεασμένος και αδιάφορος στον αγώνα. Προφανώς, δικαιολογημένα. Το ματς σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ήταν τραγικό με τη διαφορά να κινείται από τους 14 ως τους 20 πόντους με τις δύο ομάδες απλώς να περιμένουν τη λήξη.

Η Σιένα, που στον πρώτο γύρο είχε διαλύσει την Τσιμπόνα με 32 πόντους, αλλά τώρα έμοιαζε να μη θέλει να πατήσει το πόδι στο γκάζι επίτηδες, βρίσκεται πια στο 7-1 και ξέρει ότι με νίκες τις δύο επόμενες εβδομάδες (Φενέρ μέσα, Μπαρτσελόνα έξω) θα πάρει την πρώτη θέση στον όμιλό της. Αν μάλιστα η Φενέρ κερδίσει την Μπαρτσελόνα και η Σιένα πάρει τη Φενέρ με περισσότερους από 13 πόντους, τότε της φτάνει μόνο αυτή η νίκη για την πρωτιά, ακόμη κι αν χάσει στη Βαρκελώνη.

Όμιλος Δ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Βαλένθια 73-63 (34-30)
Χόλντεν 14π. 3ρ. 7ασ., Γκόρντον 15π. 5ρ., Σισκάουσκας 10π. 7ρ. 3κλ., Σμόντις 11π. 5ρ. // Σαβάνοβιτς 15π. 8ρ., Κλαβέρ 15π. 3ρ.
Η ΤΣΣΚΑ ήθελε νίκη επί της Βαλένθια για να διατηρήσει τις τελευταίες, λιγοστές της ελπίδες πρόκρισης και ταυτόχρονα ήττα της Εφές στην Ιταλία. Αυτό γιατί αν οι Τούρκοι κέρδιζαν στο Μιλάνο, Αρμάνι και Βαλένθια θα έμεναν στο 3-5 και η ΤΣΣΚΑ είναι στο 2-6 και θα έπρεπε να τις περάσει και τις δύο. Όμως, οι δυο τους παίζουν μεταξύ τους την 9η αγωνιστική στην Ιταλία και όποια κέρδιζε θα πήγαινε στο 4-5, ενώ και οι δύο έχουν πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με την ΤΣΣΚΑ, με την Αρμάνι να έχει πλεονέκτημα στην τριπλή ισοβαθμία. Άρα, αν η Αρμάνι έχανε, οι Ρώσοι είχαν αποκλειστεί από την Τετάρτη.

Τώρα, η ΤΣΣΚΑ για να περάσει θέλει και πάλι συνδυασμό αποτελεσμάτων. Πρώτον, θέλει η Βαλένθια να χάσει οπωσδήποτε και τα δύο παιχνίδια που της απομένουν με Αρμάνι στο Μιλάνο και με Ολίμπια στην Ισπανία. Επίσης, θέλει και η Εφές να χάσει από τον Παναθηναϊκό στην Τουρκία. Τέλος, θα πρέπει η ίδια η ΤΣΣΚΑ να κερδίσει στη Λιουμπλιάνα και την τελευταία αγωνιστική να κερδίσει την Εφές και να ανατρέψει το -14 του πρώτου αγώνα. Αυτό ώστε να έχει πλεονέκτημα στην ισοβαθμία που θα προκύψει στο 4-6 στην 4η θέση. Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας στο 4-6 (αν ας πούμε η Βαλένθια κερδίσει την Ολίμπια), τότε προκρίνεται η Εφές σε κάθε περίπτωση. Στο ακραίο σενάριο της τετραπλής ισοβαθμίας, η ΤΣΣΚΑ είναι πάλι εκτός. Όπως φαίνεται η ΤΣΣΚΑ μόνο μαθηματικές ελπίδες έχει για πρόκριση έτσι όπως τα έκανε…

Η Βαλένθια, απ’ την άλλη, μπορεί να έχασε στη Μόσχα, αλλά κράτησε το +25 του πρώτου αγώνα και πλέον κοιτάζει στο ματς της 9ης αγωνιστικής με την Αρμάνι. Σε ισοβαθμία με την Εφές έχει μειονέκτημα, ενώ για να έχει πλεονέκτημα με την Αρμάνι θα πρέπει να την κερδίσει με 12 πόντους και άνω. Για να έχει πλεονέκτημα στην τριπλή ισοβαθμία (με Αρμάνι, Εφές είτε στο 4-6 είτε στο 5-5) η Βαλένθια θα πρέπει να κερδίσει με τουλάχιστον 20 πόντους στην Ιταλία (έτσι θα αποκλειστεί η Αρμάνι).

Η ΤΣΣΚΑ στο ματς ήταν καλύτερη στην πρώτη περίοδο, έδειξε ακριβώς όλα τα φετινά της προβλήματα στο διάστημα 11΄-30΄ με αποτέλεσμα να μείνει πίσω στο σκορ, αλλά έκανε την υπέρβαση στο τέλος, καταφέρνοντας να σταθεί για πρώτη φορά φέτος στο ύψος των περιστάσεων. Η Βαλένθια, απ’ την άλλη, έχασε για πρώτη φορά με τον Πέσιτς στον πάγκο της.

Ο Ντιμίτρι Σακούλιν μετά το ματς χαρακτήρισε τους παίκτες του «αληθινούς άντρες» και είπε ότι πριν από πέντε ημέρες άρχισαν πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης, ώστε «να είμαστε σε επίπεδο Ευρωλίγκας τη νέα χρονιά». Απ΄την άλλη ο Σβέτισλαβ Πέσιτς είπε ότι η ΤΣΣΚΑ ήταν… «σε καλύτερη φυσική κατάσταση από εμάς σήμερα» καθώς η ομάδα του έχει παίξει «5 ματς σε 14 ημέρες με σκληρούς αντιπάλους και μεγάλες πτήσεις, αλλά χάσαμε μόνο ένα από αυτά».

Αρμάνι Μιλάνο-Εφές Πίλσεν 84-70 (37-33)
Μαντσινέλι 12π. 3ρ. 8ασ. 2κλ., Φίνλεϊ 12π. 3ρ. 4ασ. 2κλ., Χόκινς 24π. 3ρ. 5ασ. 2κλ., Ρόκα 13π. 5ρ. // Νάχμπαρ 20π. 3ρ., Γκονλούμ 11π. 8ρ., Τουντζερί 13π. 3ρ. 4ασ.
Η Αρμάνι κυριάρχησε στο ματς, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το 0-10 που έκανε η Εφές στο τέλος του πρώτου και την αρχή του δευτέρου μέρους (από 37-31 σε 37-41). Το 12-0 της Αρμάνι (για το 49-41) την έβαλε στη θέση του οδηγού για τα καλά και της έδωσε τη νίκη, με τον Χόκινς να κάνει ρεκόρ καριέρας με 30 ranking. Η Αρμάνι σούταρε με 70% στα δίποντα (26/37) και είχε 10 λάθη και 17 ασίστ (19 λάθη και 8 ασίστ οι Τούρκοι) κερδίζοντας δικαιολογημένα. Αμφότερες οι ομάδες έπαιξαν χωρίς τους πρώτους τους σκόρερ, η Αρμάνι τον Μασιούλις και η Εφές τον Ρακόσεβιτς, που ήταν τραυματίες.

Με τη νίκη αυτή η Αρμάνι πλησίασε πάρα πολύ στην επόμενη φάση, καθώς έχει το πλεονέκτημα σε κάθε ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ, και κινδυνεύει μόνο στην τριπλή ισοβαθμία με Εφές και Βαλένθια αν χάσει με περισσότερους από 20 πόντους ή αν μείνει στο 4-6 και οι άλλες δύο φτάσουν τις 5 νίκες. Σε διπλή ισοβαθμία με την Εφές η Αρμάνι έχει το πλεονέκτημα, καθώς την Τετάρτη της πήρε τη διαφορά.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *