Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αφιέρωμα Euroleague: Πεντάδες όνειρο, Μέρος II

Αφιέρωμα Euroleague: Πεντάδες όνειρο, Μέρος II

Δημοσιεύτηκε την 1η Απριλίου 2008

Συνεχίζουμε σήμερα το αφιέρωμα στις πιο ταλαντούχες πεντάδες της σύγχρονης Ευρωλίγκας με τις 5 καλύτερες:

5. ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 2006-07. Πεντάδα: Θοδωρής Παπαλουκάς, Τζέι-Αρ Χόλντεν, Τράγιαν Λάνγκντον, Ματίας Σμόντις, Ντέιβιντ Άντερσεν. Βαθμολογία: 8,9. Ιστορικό: Για να πάρει την Ευρωλίγκα είχε «κτιστεί» εκείνη τη σεζόν η ΤΣΣΚΑ. Με τον καλύτερο πλέι-μέικερ της Ευρώπης, Παπαλουκά, τους Χόλντεν – Λάνγκτον να κάνουν μια πολύ ώριμη και ουσιώδη χρονιά και τους Σμόντις – Άντερσεν να συνθέτουν δίδυμο εξίσου καλό μέσα και έξω από το καλάθι, οι Μοσχοβίτες πήγαιναν γραμμή για τον τίτλο. Αποτέλεσμα: Στην Αθήνα την υποδέχτηκε ο Παναθηναϊκός, και σε ένα «μαγικό» τελικό την κέρδισε 93-91, αφήνοντας στο «ράφι» τη μεγάλη εμφάνιση του Παπαλουκά.

4. Παναθηναϊκός, 2001-02. Πεντάδα: Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, Ιμπραήμ Κουτλουάι, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ντάριλ Μίντλετον, Λάζαρος Παπαδόπουλος Βαθμολογία: 9 Ιστορικό: Με τον Μουλαομέροβιτς να μοιράζει εξαιρετικά το παιχνίδι, τον Κουτλουάι να εκτελεί, τον Μίντλετον να αναλαμβάνει τις δύσκολες αμυντικές αποστολές (με αποκορύφωμα τη σεμιναριακού επιπέδου άμυνα στον Γκριφιθ στον τελικό), τον Παπαδόπουλου να δείχνει τα πρώτα στοιχεία της σπουδαίας καριέρας που θα ακολουθήσει, και ηγέτη όλων τον «μαέστρο» Ντέγιαν Μποντιρόγκα να τα κάνει όλα, ο Παναθηναϊκός έκανε όλο το δρόμο εκείνη τη σεζόν για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Αποτέλεσμα: Αφού επιβίωσαν από τον… ελληνικό όμιλο του top-16, οι «πράσινοι» με τον Ομπράντοβιτς να δίνει ρεσιτάλ προπονητικής, κέρδισαν στον τελικό την Κίντερ μέσα στο «σπίτι» της.

3. Μπαρτσελόνα, 2000-01. Πεντάδα: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Αρτούρας Καρνισόβας, Ζόραν Σάβιτς, Παού Γκασόλ. Βαθμολογία: 9,1 Ιστορικό: Την ιδανική ομάδα είχε φτιάξει το 2000 η Μπαρτσελόνα, έχοντας σε κάθε θέση, σχεδόν εμβληματικούς παίκτες που έγραψαν (και συνεχίζουν να γράφουν) τη δική τους σημαντική ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αποτέλεσμα: Πολλές ατυχίες, πολλαπλοί τραυματισμοί (είναι χαρακτηριστικό ότι η φροντ-λάιν της περιελάμβανε εκτός από Σάβιτς – Γκασόλ και Σεϊκέλι – Ντουένιας, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να παίξουν όλοι μαζί) και κακές συγκυρίες, άφησαν μία από τις πιο ταλαντούχες ομάδες της σύγχρονης εποχής έξω ακόμη και από το 2ο γύρο της πρώτης Ευρωλίγκας, με το ιδιότυπο σύστημα.

2. Ταού Κεράμικα, 2003-04. Πεντάδα: Χοσέ Καλντερόν, Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, Αντρές Νοτσιόνι, Κορνέλ Ντάβιντ, Λουίς Σκόλα Βαθμολογία: 9,2 Ιστορικό: Μία πεντάδα – όνειρο παρουσίασε το 2003 η Ταού, στην πρώτη της μεγάλη «επιχείρηση» για να κατακτήσει την Ευρωλίγκα. Ο κάθε ένας από τους 5 της πεντάδας θεωρείτο από τους καλύτερους στη θέση του στην Ευρώπη και το μείγμα έμοιαζε πολύ ελπιδοφόρο. Αποτέλεσμα: Δεν μπόρεσε να υπερκεράσει την ΤΣΣΚΑ και έμεινε 2η στον όμιλο των «16», εκτός φάιναλ-4. Ήταν πάντως η αρχή της καθιέρωσης, και τον επόμενο χρόνο, με τον Χάνσεν στην πεντάδα (ο Νοτσιόνι είχε φύγει για το NBA), ξεκίνησε μία σειρά από παρουσίες στους «4».

1. Μακάμπι Τελ-Αβίβ, 2003-04 & 2004-05. Πεντάδα: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ταλ Μπουρστάιν, Άντονι Πάρκερ, Μασέο Μπάστον, Νίκολα Βούισιτς. Βαθμολογία: 9,5. Ιστορικό: Η πεντάδα – φαινόμενο στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, έμεινε 2 σεζόν ενωμένη και κατέκτησε 2 ευρωπαϊκά τρόπαια, δημιουργώντας ένα μύθο γύρω από το «ταβάνι» των δυνατοτήτων της. Ο «μαέστρος» Γιασικεβίτσιους, ο ώριμος ρολίστας σουτέρ Μπουρστάιν, ο πλέον ολοκληρωμένος Αμερικανός, Πάρκερ, ο εκρηκτικός Μπάστον και ο, μεγαλύτερος σέντερ στην Ευρώπη μετά την εποχή Σαμπόνις, Βούισιτς, συνέθεσαν μια αξεπέραστη πεντάδα. Αποτέλεσμα: 2 χρονιές μαζί, 2 κατακτήσεις στην Ευρωλίγκα. (Την επόμενη σεζόν αντικατέστησε ο Σόλομον τον Γιασικεβίτσιους, δημιουργώντας μια ταχύτατη, αλλά πιο Αμερικανική ομάδα, που έμεινε 2η).

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *