Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Και τώρα… τρέχει

Και τώρα… τρέχει

Ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε μεταμορφωμένος προς το χειρότερο στο δεύτερο ματς με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ και δεν μπόρεσε να κερδίσει, γνωρίζοντας την ήττα με 92-94 στην παράταση για το 1-1 στη σειρά. Πλέον, οι δυο ομάδες θα πάνε στο Ισραήλ από Τρίτη για δύο ακόμα αγώνες και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε έναν αγώνα για να μην αποκλειστεί. Παρά το τρομερό ματς του Μπατίστ, οι «πράσινοι» λύγισαν από την τετράδα Σμιθ, Οχαγιόν, Λάνγκφορντ και Μπλου, με τον τελευταίο να βάζει τεράστια τρίποντα στο τέλος της παράτασης.

Ο Παναθηναϊκός δεν έμοιαζε να έχει καμία σχέση με την ομάδα που προχτές ισοπέδωσε τη Μακάμπι, με τον Ομπράντοβιτς να λέει ότι η ομάδα του δεν έπαιξε καλή άμυνα, ότι έκανε αρκετά λάθη και ότι έμοιαζε κουρασμένη στο δεύτερο ματς μέσα σε 48 ώρες. Απ’ την άλλη ο Μπλατ είπε ότι η δική του ομάδα… ήταν κουρασμένη στο πρώτο ματς, ότι στο δεύτερο έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, ότι εκείνος είχε έμπνευση και δικαιώθηκε για τα όσα τόλμησε και ότι η τακτική της ομάδας του ήταν καλύτερη.

Ο Παναθηναϊκός έκανε 29 δίποντα στο ματς και 32 τρίποντα, δείγμα ότι είχε εγκλωβιστεί επιθετικά και ότι οι παίκτες του ήταν κουρασμένοι. Αν κανένα από τα δύο αυτά σενάρια δεν ισχύει, τότε οι «πράσινοι» εγκλωβίστηκαν σε λάθος τακτική επειδή ήταν αρκετά εύστοχοι στα τρίποντα. Είχαν στο ματς 14/32, αλλά τελικά δεν έφταναν αυτά για τη νίκη, την ώρα που η Μακάμπι είχε 7/13 τρίποντα (δηλαδή 10% πάνω σε ποσοστό) και 31/57 δίποντα (10% και εκεί και μάλιστα με 28 περισσότερα εκτελεσμένα!).

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο ματς με 3 τρίποντα στο πρώτο τετράλεπτο για να προηγηθεί με 10-6 με τη Μακάμπι να χτυπάει από κοντά και να καταφέρνει να μη χάσει την επαφή της με το σκορ, 13-13 από τον Σχορτσανίτη. Το 2ο φάουλ του Σχορτσανίτη νωρίς δεν έδειξε να την αποδιοργανώνει, ο Τζέιμς σκόραρε για το 18-17, με τον Παναθηναϊκό να κλείνει το δεκάλεπτο με δύο τρίποντα του Τσαρτσαρή για το 24-20. Όμως, η Μακάμπι έδειχνε να πατά καλύτερα στο παρκέ, σκόραρε με μεγαλύτερη ευχέρεια (είχε περισσότερες εύστοχες επιθέσεις) και το ματς δεν θύμιζε το προηγούμενο.

Το τρίποντο του Καλάθη στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου μαζί με το σουτ του Λόγκαν έγραψαν το 29-22 και ανάγκασαν τον Μπλατ σε τάιμ άουτ, καθώς μάλλον θυμήθηκε πόσο εύκολα η ομάδα του είχε χάσει την επαφή με το σκορ στο πρώτο ματς. Ο Διαμαντίδης δεν μπήκε τόσο καλά όσο στο ξεκίνημα, ο Σχορτσανίτης πήρε δύο μαζεμένα φάουλ από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού, ενώ το άστοχο τρίποντο του Λόγκαν βοήθησε τη Μακάμπι να σκοράρει σε δύο συνεχόμενες (αναπάντητες) επιθέσεις, για να πλησιάσει σε 31-30.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε κι άλλο τρίποντο με τον Γιασικεβίτσιους, μπαίνοντας στο δεύτερο πεντάλεπτο της δεύτερη περιόδου με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν καλάθια ως το 38-39 με το τρίποντο του Οχαγιόν. Ο Μπλου σκόραρε για το 38-41, αλλά ο Παναθηναϊκός κατάφερε σε ένα λεπτό να πάρει ό,τι καλύτερο θα μπορούσε από το πρώτο ημίχρονο. Κλέψιμο του Γιασικεβίτσιους, λέι άπ του Καϊμακόγλου, παράβαση 8 δευτερολέπτων από τη Μακάμπι, τρίποντο του Καϊμακόγλου (2 συνεχόμενες ασίστ από τον Γιασικεβίτσιους) και 43-41 στο ημίχρονο.

Απόλυτα μοιρασμένα ήταν τα πρώτα 6 λεπτά της 3ης περιόδου, με τις δύο ομάδες να περνάνε από το 44-44 και το 52-52, για να τρέξει η Μακάμπι ένα 0-9 όταν ο Παναθηναϊκός επέμενε εκνευριστικά στα τρίποντα (3 συνεχόμενα άστοχα) για να κάνουν οι Ισραηλινοί το 54-61 στο 28ο λεπτό. Ο Τσαρτσαρής ήταν εκεί και ψύχραιμα σκόραρε 4 πόντους για το 58-61 στο τέλος της περιόδου, αλλά η 4η περίοδος δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για τους «πρασίνους» (λάθος ο Διαμαντίδης, άστοχο τρίποντο ο Καλάθης).

Η Μακάμπι το εκμεταλλεύτηκε και με τον Λάνγκφορντ και τον Σμιθ πήγε στο 58-68 για την πρώτη διψήφια διαφορά στο ματς. Με δύο τρίποντα του Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 64-70, ενώ Οχαγιόν και Γιασικεβίτσιους αντάλλαξαν σουτ τριών πόντων για το 67-73.

Το 4ο συνεχόμενο τρίποντο του Παναθηναϊκού ήρθε από τον Καϊμακόγλου στο 36ο λεπτό για το 70-75, το 5ο από τον Γιασικεβίτσιους με 3:30 για το τέλος για το 73-76, ενώ ο Λιθουανός ήταν που μείωσε σε 77-78 στο τελευταίο δίλεπτο. Η Μακάμπι πήρε 4 πόντους από τον Παπαλουκά για το 77-80, αλλά ο Μπατίστ είχε ανεβάσει στροφές και ισοφάρισε τον αγώνα με κάρφωμα σε 81-81 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό.

Ο Μπλου έγραψε το 81-83 με τον Μπατίστ να τον παίζει λάθος άμυνα, με τον Αμερικανό του Παναθηναϊκού να κάνει και λάθος στην επίθεση αμέσως μετά. Η Μακάμπι έδωσε την μπάλα στον Λάνγκφορντ, που όμως ήταν πολύ κουρασμένος και πέταξε την επίθεση, ο Καϊμακόγλου ισοφάρισε με βολές σε 83-83 με 13 δευτερόλεπτα. Οι Ισραηλινοί είχαν την τελευταία ευκαιρία της κανονικής περιόδου για νίκη, αλλά ο Λάνγκφορντ και πάλι δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Και οι δύο ομάδες έδειχναν κουρασμένες στην παράταση, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθαρό μυαλό. Μοναδικές εξαιρέσεις ο Μπατίστ και ο Μπλου, με το ματς να κρίνεται στο γεγονός ότι ο πρώτος σκόραρε με δίποντα, ενώ ο δεύτερος… με τρίποντα. Γιασικεβίτσιους και Σμιθ έκαναν το 86-85, ο Μπατίστ με βολές έγραψε το 88-85 για τον Παναθηναϊκό στο τρίλεπτο, με τους «πρασίνους» να έχουν την ευκαιρία να πάρουν σημαντικό προβάδισμα, αλλά ο Καλάθης παρασύρθηκε και σούταρε για τρεις πόντους (1/5 στο ματς) ενώ σίγουρα υπήρχαν καλύτερες λύσεις.

Ο Λάνγκφορντ με βολές μείωσε σε 88-87, ο Μπατίστ μίλησε ξανά διορθώνοντας με επιθετικό ριμπάουντ και κάρφωμα την κακή ενέργεια του κουρασμένου Διαμαντίδη, αλλά με 1:49 για το τέλος μίλησε ο Μπλου και με τρίποντο από τα 8,5 μέτρα ισοφάρισε σε 90-90. Ο Μπατίστ ξανασκόραρε, ο Καϊμακόγλου έκανε κακή προσπάθεια (δείγμα κούρασης) και ο Μπλου με νέο τρίποντο έγραψε το 92-93 για τη Μακάμπι με 31 δευτερόλεπτα.

Μετά το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς, ο Γιασικεβίτσιους το πήρε πάνω του, αστόχησε και ο Λάνγκφορντ με 1/2 βολές έγραψε το 92-94 στα 18 δευτερόλεπτα. Ο Διαμαντίδης πήρε τρίποντο νίκης άστοχο (όχι καλή επιλογή, στατικό από τα 7,5 μέτρα), ο Γιασικεβίτσιους πήρε το ριμπάουντ, αλλά στην εκπνοή δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει. Η τελευταία φάση είναι πολύ δύσκολη, ο Λιθουανός κάνει καθαρά βήματα, αλλά μετά ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται για φάουλ του Σμιθ στο σουτ του Σάρας. Επαφή υπήρξε σίγουρα, αλλά οι διαιτητές μάλλον την αγνόησαν γιατί ο Γιασικεβίτσιους κάνει κίνηση προς τον αμυντικό για να εκμαιεύσει το φάουλ, και ήρθε η ήττα για το «τριφύλλι».

Τα ριμπάουντ ήταν μοιρασμένα (32-36 με τα επιθετικά 13-12), οι ασίστ 23-12 για τον Παναθηναϊκός, τα κλεψίματα 5-6, τα λάθη 10-11. Η διαφορά στις ασίστ δεν διευκόλυνε επί της ουσίας τους «πρασίνους», καθώς οι περισσότερες ήταν σε σουτ τριών πόντων. Έτσι, η τακτική της Μακάμπι να χτυπά από κοντά δικαιώθηκε.

Βέβαια, αν ο Μπλου δεν ήταν τόσο «καυτός» στην παράταση (σε αντίθεση με τους Σμιθ και Λάνγκφορντ που έμοιαζαν από το 38΄ και μετά εξαντλημένοι) οι Ισραηλινοί (ακόμη κι έτσι, με τον Παναθηναϊκό να σκοράρει ουσιαστικά με τρίποντα και βολές σε ολόκληρο το ματς και να μην παίζει άμυνα) δεν θα είχαν φύγει με το διπλό. Όμως, με το «αν» μπάσκετ δεν παίζεις και ο Παναθηναϊκός αναγκάζεται πλέον να αναζητήσει διπλό στη Νόκια Αρίνα αν θέλει να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Δύσκολο έργο, αλλά όχι ακατόρθωτο…

Τα δεκάλεπτα: 24-20, 43-41, 58-61, 83-83, 92-94.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 2 (3ρ.), Μπατίστ 16 (9ρ. 6ασ. 8κ.φ.), Λόγκαν 2, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 12 (2), Διαμαντίδης 12 (4τρ. 5ρ. 6ασ. 2κλ. 3κ.φ.), Βουγιούκας 4, Ν. Καλάθης 3 (1τρ. 3ασ.), Σμιθ 3 (1), Καϊμακόγλου 20 (3τρ. 4ρ. 6κ.φ.), Γιασικεβίτσιους 15 (3τρ. 4ασ.).

Μακάμπι Τελ Αβίβ
(Μπλατ): Παπαλουκάς 5 (2/2δ. 1/2β. 1ασ.), Χέντριξ 9 (7ρ.), Σμιθ 15 (3τρ. 9ρ.), Μπλου 16 (2τρ. 3ρ.), Ελιάχου 2, Μάλετ, Πνίνι, Μπουρστάιν, Οχαγιόν 15 (2τρ. 5ρ. 5ασ. 5κ.φ.), Τζέιμς 7 (5ρ.), Σχορτσανίτης 8, Λάνγκφορντ 17 (3ρ. 4ασ. 3κλ. 4κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *