Home / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / Αν έχεις Μήτσο διάβαινε!

Αν έχεις Μήτσο διάβαινε!

Επόμενο ραντεβού στην Πόλη για τον πρωταθλητή Ευρώπης! Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Μακάμπι 86-85 και πήρε το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης, όπου στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Οι «πράσινοι» κατάφεραν να κάμψουν οριακά τη σκληρή αντίσταση της Μακάμπι χάρη σε έναν απίστευτο Δημήτρη Διαμαντίδη που σταμάτησε στους 25 πόντους και το 34 ranking, έχοντας 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 12 κερδισμένα φάουλ. Όπως είπε και ο Μπλατ μετά το ματς… «θα έπρεπε να είχα κλειδώσει τον Διαμαντίδη στο ξενοδοχείο». Από κοντά και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που για άλλη μια φορά στα κρίσιμα έδειξε την τεράστια κλάση του!  

Πάντως, η Μακάμπι πούλησε ακριβά το τομάρι της και θα μπορούσε κάλλιστα να έχει φύγει από το ΟΑΚΑ με το διπλό, αλλά οι λεπτομέρειες, η τύχη και ο… Διαμαντίδης ήθελαν τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Οι Ισραηλινοί έδειξαν χαρακτήρα, όταν δυο φορές επέστρεψαν από το -12 για να κάνουν το ματς κόλαση στο τέλος. Κέρδισαν τις εντυπώσεις στα στατιστικά, με τις ασίστ να είναι 15-22, τα κλεψίματα 8-8, τα λάθη 16-12 και τα ριμπάουντ 30-25 (αλλά 8-8 τα επιθετικά) και έχασαν ουσιαστικά… από τον Διαμαντίδη, γιατί κανένας άλλος λόγος ήττας δεν βγάζει νόημα. Τα τρίποντα ήταν 43% για τον Παναθηναϊκό και 42% για τη Μακάμπι, οι βολές 67%-68%, με τους «πρασίνους» να έχουν καλύτερο ποσοστό στα δίποντα, 67% έναντι 58%.

Η πρώτη περίοδος δεν ήταν αυτό που θα περίμεναν οι φίλοι του Παναθηναϊκού, καθώς οι δυο ομάδες ξεκίνησαν αναγνωριστικά το ματς με το μυαλό τους περισσότερο στο να μη μείνουν πίσω στο σκορ, παρά στο να ξεφύγουν. Έτσι, ολόκληρο το πρώτο δεκάλεπτο κύλησε με τη διαφορά να μην ξεπερνά τους 4 πόντους (στο 0-4 για τη Μακάμπι), 10 εναλλαγές στο σκοράρισμα και 5 ισοπαλίες! Η Μακάμπι με το τρίποντο του Μπουρστάιν στα 24 δευτερόλεπτα προσπέρασε με 18-20 και με το σκορ αυτό έληξε το δεκάλεπτο, αφού Περπέρογλου και Τσαρτσαρής αστόχησαν στην τελευταία επίθεση.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε
στο δεύτερο δεκάλεπτο, μετά το 20-22 από τον Ελιάχου στο 12ο λεπτό, οι «πράσινοι» πήραν κεφάλι, αλλά δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Ο Διαμαντίδης με δύο βολές έκανε το 26-24 στο 15ο λεπτό και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε πλήρως την… ανακολουθία λόγων του Μπλατ, που στο τηλεοπτικό τάιμ άουτ είπε στους παίκτες του ότι το σημείο ήταν πολύ κρίσιμο και δεν θα έπρεπε να μείνουν πίσω στο σκορ, αλλά όταν αυτοί επέστρεψαν στο παρκέ, δεν τους βοήθησε καθόλου.

Η Μακάμπι επέστρεψε με την μπάλα δική της αλλά ο Μπλατ σε διαμαρτυρίες για το κλέψιμο του Μπατίστ στον Σμιθ δέχτηκε τεχνική ποινή. Ο Διαμαντίδης έβαλε τις βολές, πήρε και το επιθετικό ριμπάουντ στην επαναφορά από το άστοχο σουτ του Μπατίστ και έκανε το 30-24 για τη μεγαλύτερη διαφορά του Παναθηναϊκού ως τότε. Η Μακάμπι είχε χάσει την ηρεμία της για λίγο, ο Γιασικεβίτσιους με μεγάλο τρίποντο έκανε το 37-28 για τους «πρασίνους» στο 17ο λεπτό με το ΟΑΚΑ να παίρνει φωτιά.

Ο Λιθουανός ολοκλήρωσε το ημίχρονο φτάνοντας τους 7 συνεχόμενους πόντους και κρατώντας την ομάδα του σε απόσταση ασφαλείας, 41-32, αφού ο Παπαλουκάς έχασε το ντράιβ στην τελευταία επίθεση των Ισραηλινών. Το νερό φαινόταν να έχει μπει στ’ αυλάκι για τον Παναθηναϊκό, που έδειχνε να ελέγχει την αναμέτρηση στην ανάπαυλα.

Μάλιστα, το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε μαγικά, ο Περπέρογλου από κοντά και ο Διαμαντίδης με τρίποντο έγραψαν το 46-34 για τους «πρασίνους», +12 και η μεγαλύτερη διαφορά τους στο ματς. Όμως, τα επόμενα 4:17 ήταν εφιαλτικά για τον Παναθηναϊκό που παραλίγο να μείνει πίσω στο σκορ. Η Μακάμπι έτρεξε ένα τρομερό 0-12, το οποίο θα μπορούσε να γίνει 0-14 αν ο Οχαγιόν δεν έχανε δύο βολές στο 46-46.

Ο Οχαγιόν ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής, από ασίστ των Λάνγκφορντ και Σμιθ έβαλε 2 τρίποντα, ο Μπλου και ο Χέντριξ χτύπησαν από κοντά και η Μακάμπι, αίφνης, πάγωσε το ΟΑΚΑ, ισοφαρίζοντας σε 46-46. Ο Παναθηναϊκός είδε τους Περπέρογλου και Γιασικεβίτσιους να αναλαμβάνουν δράση για να σταματήσουν την «αιμορραγία», έφτιαξε την άμυνά τους, έκλεψε μπάλες και με το τρίποντο του Καϊμακόγλου πήγε στο 53-46 στο 27ο λεπτό. Μάλιστα, μετά το τάιμ άουτ του Μπλατ ο Περπέρογλου πήρε την ασίστ του Γιασικεβίτσιους και σκόραρε για τρεις για να κάνει το 56-46.

Ουσιαστικά, οι «πράσινοι» μέσα σε ένα δίλεπτο είχαν καταφέρει να εκμηδενίσουν όλη την προσπάθεια της Μακάμπι στην 3η περίοδο, με τον Βουγιούκα στα 17 δευτερόλεπτα να κάνει το 62-50, αλλά τον Μπουρστάιν να προλαβαίνει να σκοράρει τρίποντο στην εκπνοή του δεκαλέπτου, 62-53 στο 30ο λεπτό. Το ΟΑΚΑ έβραζε και πάλι, ο κόσμος έσπρωχνε τον Παναθηναϊκό προς την Κωνσταντινούπολη και η Μακάμπι είχε ρόλο κομπάρσου στο πρώτο πεντάλεπτο της 4ης περιόδου. Ο Μάριτς που είχε περάσει στο ματς πρόσφερε πολύτιμες βοήθειες μαζί με τον Λόγκαν για να κρατούν τη διαφορά ψηλά, ο Παναθηναϊκός από το τρίποντο του Διαμαντίδη από την κορυφή πήγε στο 73-61 με 5:43 να απομένουν.

Κι όμως η Μακάμπι δεν παραδόθηκε ούτε τότε. Με τον Οχιαγιόν μείωσε σε 73-63 και κράτησε τον Παναθηναϊκό άποντο για 2 λεπτά, στα οποία ο Μπλου είχε βοηθήσει την ομάδα του να πλησιάσει στο 73-67. Το κάρφωμα του Μάριτς από την πολύ ωραία ασίστ του Καλάθη έκανε το 76-69 ακριβώς στο τρίλεπτο με τον Βουγιούκα να γράφει το 78-69 με 2/2 βολές στα 2:23 πριν το φινάλε.

Η Μακάμπι, όμως, ήταν εύστοχη στα τρίποντα της ανατροπής, ο Πνίνι ελεύθερος έκανε το 78-72, ο Μάριτς είχε 1/4 βολές και ο Λάνγκφορντ με τρίποντο (81-77) και βολές (81-79) έφερε την ομάδα του σε απόσταση ενός σουτ στα 53 δευτερόλεπτα. Ο Παναθηναϊκός αγχώθηκε πολύ, ο Καϊμακόγλου πέταξε 2 βολές, αλλά ο Διαμαντίδης ήταν εκεί, με δικές του 2/2 το σκορ πήγε στο 83-79. Ο Μπλου στα 12 δευτερόλεπτα απάντησε με καλάθι και φάουλ (μάλλον δεν υπήρχε φάουλ) για το 83-82 και μετά το ματς έγινε ρώσικη ρουλέτα.

Ο Μπλατ έδωσε εντολή για φάουλ, ο Διαμαντίδης είχε 2/2 βολές, οι Ισραηλινοί πήραν τάιμ άουτ με τον Μπλατ να βγάζει σύστημα για σουτ από την επαναφορά χωρίς ντρίμπλα, ο Περπέρογλου έπεσε στην παγίδα και έκανε φάουλ στον Πνίνι σε τρίποντο, με τον τελευταίο να έχει ατσάλινα νεύρα και να γράφει 3/3 βολές στα 9 δευτερόλεπτα για να ισοφαρίσει σε 85-85. Ο Χέντριξ έκανε φάουλ στον Διαμαντίδη στα 5 δευτερόλεπτα, ο ηγέτης των «πρασίνων» έβαλε την πρώτη βολή και πέταξε τη δεύτερη, η Μακάμπι προσπάθησε για την επίθεση, αλλά ο Μπουρστάιν κλείστηκε από 3 παίκτες και δεν μπόρεσε να περάσει καν το κέντρο πριν χάσει την μπάλα για να πάρει ο Παναθηναϊκός την πρόκριση στο φάιναλ φορ!

Συνέχεια, λοιπόν, στη σεζόν των πρωταθλητών Ευρώπης, που θα έχουν την ευκαιρία στην Πόλη να υπερασπιστούν το στέμμα τους αρχής γενομένης απέναντι στην ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό!

Τα δεκάλεπτα:
18-20, 41-32, 62-53, 86-85.

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς 5 (4κ.φ.), Περπέρογλου 9 (1τρ. 3ρ.), Μπατίστ 8 (5ρ.), Λόγκαν 4, Σάτο 1, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 25 (6ρ. 3ασ. 12κ.φ.), Βουγιούκας 8 (4κ.φ.), Ν. Καλάθης 4 (1τρ. 3ρ.), Σμιθ 2, Καϊμακόγλου 5 (1), Γιασικεβίτσιους 13 (1τρ. 3ρ. 3ασ.).

Μακάμπι Τελ Αβίβ
(Μπλατ): Παπαλουκάς (0/1δ. 1ρ. 1ασ. 1κλ.), Χέντριξ 8 (4ασ.), Σμιθ 9 (9ρ. 6κ.φ.), Μπλου 14 (1τρ. 2ασ. 3κ.φ.), Ελιάχου 4, Μάλετ, Πνίνι 9 (2), Μπουρστάιν 10 (2τρ. 3ασ.), Οχαγιόν 10 (2), Τζέιμς 2 (3ρ.), Σχορτσανίτης 8 (2/3δ. 4/6β. 2ρ. 1ασ. 3κ.φ.), Λάνγκφορντ 11 (1τρ. 5ασ. 6κ.φ.).

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Το «αχ» της Φενέρ, η κούπα του Μίλος και του Χριάπα!

Μετά από έναν τελικό «for the ages» που λένε και οι Αμερικανοί, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *