Home / NBA / NBA: Φάκελος ναρκωτικά-αλκοόλ, Ανοίγοντας τον φάκελο

NBA: Φάκελος ναρκωτικά-αλκοόλ, Ανοίγοντας τον φάκελο

Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου 2008

Σήμερα κάνουμε τον πρόλογο για ένα θέμα που θα μας απασχολήσει με αφορμή τη σύλληψη του Γιοακίμ Νοά, παίκτη των Μπουλς για κατοχή μαριχουάνας.

Ο Νοά συνελήφθη τα ξημερώματα τη Δευτέρας, αφού περπατούσε στο πεζοδρόμιο πίνοντας από… ποτηράκι χωρίς καπάκι! Υπάρχει νόμος που απαγορεύει να πίνεις όταν περπατάς στο πεζοδρόμιο από ποτήρια που δεν έχουν καπάκι (ναι, και όμως υπάρχει…), οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν γι’ αυτό και αργότερα βρήκαν πάνω του μαριχουάνα. Στο NBA ξεκίνησε η «αιώνια» συζήτηση για το αν θα έπρεπε η μαριχουάνα να νομιμοποιηθεί ή αν καλά κάνει η λίγκα και έχει τέτοιους κανονισμούς για τα ναρκωτικά.

Αναφέρω εν συντομία ότι το NBA έχει τους πιο σκληρούς κανονισμούς για τα ναρκωτικά απ’ όλες τις επαγγελματικές λίγκες στις Η.Π.Α.. Αν και ουσιαστικά το ντόπινγκ είναι ελεύθερο, μιας και οι παίκτες δεν εξετάζονται για τέτοιες ουσίες (ούτε στο NBA ούτε και κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων της FIBA, οι παίκτες του NBA είναι οι μόνοι που δεν περνούν από ντόπινγκ κοντρόλ), η λίγκα έχει θεσπίσει σκληρές ποινές για τη χρήση ναρκωτικών.

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, στον αγώνα κατά της κοκαΐνης, που έφτασε στην κορύφωσή του το 1986 με τον θάνατο του Λεν Μπάιας, το NBA πλέον βάζει τους παίκτες σε πρόγραμμα εφόσον συλληφθούν έστω και μία φορά για κατοχή ναρκωτικών. Όλοι οι παίκτες της λίγκας περνούν από τουλάχιστον 4 τεστ κάθε χρόνο για χρήση ναρκωτικών, σε μια προσπάθεια του NBA να καθαρίσει το όνομά του.

Όνομα που έχει κηλιδωθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα από δηλώσεις όπως εκείνη του Τσαρλς Όακλι το 2001 ότι το 50-60% των παικτών του NBA κάνει χρήση μαριχουάνας, ή ακόμη και από… έρευνες ανάμεσα σε παίκτες του πρωταθλήματος (χαρακτηριστική εκείνη της Rocky Mountain News σε δείγμα 60 παικτών του NBA, οι οποίοι είπαν ότι τουλάχιστον το 30% των παικτών κάνει χρήση μαριχουάνας).

Όταν σταμάτησαν τον Νοά, οι αστυνόμοι «μύρισαν» το ποτήρι και διαπιστώθηκε ότι ήταν αλκοόλ, συγκεκριμένα κονιάκ. Έτσι οδηγήθηκε στο τμήμα και εκεί βρήκαν τη μαριχουάνα (είναι και να μη σε θέλει τελικά…). Όμως, όσον αφορά στο NBA, το αλκοόλ δεν απαγορεύεται, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός που να απαγορεύει στους παίκτες να πίνουν.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι ο αλκοολισμός είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τους παίκτες της λίγκας από τα ναρκωτικά. Τα παραδείγματα πολλά: ξεκινώντας από τον Ρόι Τάρπλεϊ που ήταν αλκοολικός και έφτασε στο σημείο να σιδερώσει την κοπέλα του, πηγαίνοντας στον Βιν Μπέικερ, που δημοσιογράφοι είχαν δει σε ξενοδοχεία τους υπαλλήλους να βγάζουν σωρούς άδεια μπουκάλια από βότκα και ουίσκι από το δωμάτιό του, με τον Μπέικερ να φτάνει στο σημείο να πάει σε κέντρο απεξάρτησης κάποια περίοδο και φτάνοντας στην τραγική ιστορία του Έντι Γκρίφιν, που σκοτώθηκε επειδή οδηγούσε μεθυσμένος και τον πάτησε τρένο.

Ιστορίες πολλές, άλλες πιο γνωστές, άλλες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως το γεγονός ότι στις αρχές του ’90 πολλοί δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι έβλεπαν τον Τζόρνταν και τον Πίπεν (και άλλους «Ταύρους») να βάζουν στις τσάντες τους μετά από την προπόνηση αρκετές εξάδες (!!!) μπύρας σε καθημερινή βάση.

Ανάμεσα στις ιστορίες και εκείνη που κανείς δεν τολμάει να παραδεχτεί και βεβαίως αφορά την «Αυτού Αέρινη Μεγαλειότητα». Λέγεται ότι πριν τον 5ο αγώνα των τελικών του 1997 Μπουλς-Τζαζ, το γνωστό σε όλους «Flu Game», ο Τζόρνταν δεν είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση, αλλά είχε τρομερό hangover από μεθύσι.

Η ιστορία λέει ότι ο Τζόρνταν διαγνώστηκε το πρωί του τελικού με τροφική δηλητηρίαση και παρόλα αυτά έπαιξε 44 λεπτά στο ματς, τελειώνοντας με 38 πόντους, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 τάπα και σχεδόν λιποθυμώντας στα χέρια του Σκότι Πίπεν λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας, αφυδατωμένος και εξουθενωμένος. Τα συμπτώματα σε γενικές γραμμές θα ήταν παρεμφερή είτε είχε τροφική δηλητηρίαση και έκανε εμετούς, είτε τους έκανε από μεθύσι. Βέβαια, ο Τζόρνταν φρόντισε με την εξωφρενική του εμφάνιση (17 πόντοι στη δεύτερη περίοδο, 15 στην τέταρτη) να χαρίσει τη νίκη στους Μπουλς με 90-88, να κλείσει όλα τα στόματα και, βέβαια, είναι ο Τζόρνταν και κανείς δεν θέλει να διαβάζει «βρώμες» γι’ αυτόν. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Τζόρνταν είχε μεθύσει πολύ άσχημα το προηγούμενο βράδυ, αλλά ο Τζάκσον τον καλύψε απόλυτα, ενώ και οι Μπουλς δεν ήθελαν να βγει στη φόρα το περιστατικό.

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *