Home / NBA / Δικαιώνεται ο Παγκόσμια Ειρήνη για τον Πλούτωνα!

Δικαιώνεται ο Παγκόσμια Ειρήνη για τον Πλούτωνα!

Επιτέλους! Ο Ειλικρινά Ευχόμενος Παγκόσμια Ειρήνη (παλιότερα γνωστός και ως Ρον Αρτέστ, ενώ μελλοντικά θα γίνει γνωστός και ως Ο Φίλος των Πάντα) βρήκε επίσημα υποστηρικτές και συνοδοιπόρους στον δύσκολο αγώνα του να κάνει τον Πλούτωνα ξανά πλανήτη. Αυτό που το 2006 είχε στοιχίσει πάρα πολύ στον (τότε ακόμα) Ρον Αρτέστ, ο υποβιβασμός δηλαδή του Πλούτωνα από πλανήτη σε πλανήτη-νάνο, τώρα αρχίζει να αλλάζει.

Ο 35χρονος πια Παγκόσμια Ειρήνη (αν και πρέπει να συνηθίζουμε το Ο Φίλος των Πάντα) είχε πει το 2010, στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση για το κίνητρο των Λέικερς για το repeat: «Είμαστε πεινασμένοι. Ξέρω ότι εγώ είμαι και ξέρω ότι και όλοι οι άλλοι είναι. Και ξέρεις ότι και ο Κόμπι είναι. Ο Κόμπι κυνηγά κάτι. Δεν ξέρω καν τι μπορεί να είναι αυτό. Νομίζω ότι είναι το να γίνει αστέρας στον Πλούτωνα ή κάτι τέτοιο».

Και μετά από ένα δευτερόλεπτο του ήρθαν όλα σαν χιονοστιβάδα, όλη η αδικία που έζησε ο Πλούτωνας, αλλά και (ας μην γελιόμαστε) όλοι μας που τον ξέραμε από παιδιά ως πλανήτη: «Ο Πλούτωνας δεν είναι καν πλανήτης πια, αυτό είναι κάτι το οποίο με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ. Όταν μεγάλωσα ο Πλούτωνας ήταν πλανήτης. Και τώρα είμαι 25 (σ.σ. ναι, ξαναγύρισες) και ξαφνικά ο Πλούτωνας δεν είναι πλανήτης. Πρέπει να βρω τον τύπο (σ.σ. που αποφάσισε την αλλαγή) και να του σκάσω αγκωνιά στη μύτη. Αγαπάω τον Πλούτωνα. Όλοι αγαπούν τον Πλούτωνα. Υπάρχει κι ένας σκύλος που τον λένε Πλούτο στα καρτούν. Δεν ξέρω καν πώς φτάσαμε ως εδώ στη συζήτηση. Θα πρέπει, όμως, να δούμε αν μπορούμε να επαναφέρουμε τον Πλούτωνα».

Και 4 χρόνια αργότερα έρχεται το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξανακάνει τον Πλούτωνα πλανήτη προς τέρψιν βεβαίως του Παγκόσμια Ειρήνη.

Η διαφορά έγκειται στο εξής: Πλανήτης είναι ένα ουράνιο σώμα το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, έχει αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα, δεν είναι δορυφόρος άλλου πλανήτη και η ζώνη τροχιάς που διανύει είναι καθαρή από άλλα σώματα. Ο Πλούτωνας την… πάτησε σε αυτό το τελευταίο, καθώς η ζώνη τροχιάς του δεν είναι καθαρή από άλλα σώματα (ας πούμε υπάρχει και η Έριδα εκεί, που έχει και μεγαλύτερη μάζα απ’ τον Πλούτωνα). Έτσι, το 2006, με βάση αυτόν τον ορισμό και με ψήφους 9-8, παρά τις πάμπολλες διαφωνίες αστρονόμων, ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε σε πλανήτη-νάνο (κάτι που ξεκάθαρα δεν του άξιζε, καθώς ποτέ δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα), μαζί με άλλους 4 τους οποίους αναγνωρίζει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, τη Δήμητρα, την Έριδα, το Μακεμάκε και τη Χαουμέια, ενώ ακόμα 40 περιμένουν στη σειρά ως υποψήφιοι.

Καταλαβαίνει κάποιος εύκολα τι ντροπή πρέπει να ένιωσε ο Πλούτωνας όταν 76 χρόνια μετά την ανακάλυψή του υποβιβάστηκε σε πλανήτη νάνο και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον κάθε παρατρεχάμενο κακομοίρη του ηλιακού μας συστήματος. Κι αν δεν το καταλαβαίνουν όλοι, ο Παγκόσμια Ειρήνη είχε την ευαισθησία όχι μόνο να το δει, αλλά και να γίνει ο πρώτος επαγγελματίας αθλητής που ζήτησε δημόσια να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση και επαναφορά του Πλούτωνα εκεί που όλοι τον ξέραμε και αξίζει να βρίσκεται.

Στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian άνοιξαν πρόσφατα τη συζήτηση για το τι καθιστά ένα ουράνιο σώμα πλανήτη και κατέληξαν ότι ο Πλούτωνας είναι πλανήτης και θα έπρεπε να ξαναμπεί στη λίστα με τους πλανήτες. Μάλιστα, χρησιμοποίησαν τη λογική ότι «ένα φρουτόδεντρο νάνος είναι ακόμα ένα μικρό φρουτόδεντρο και ένα χάμστερ-νάνος είναι ακόμα ένα μικρό χάμστερ», επιχείρημα που πολύ εύκολα θα μπορούσε να έχει προέλθει από τα χείλη του ίδιου του Παγκόσμια Ειρήνη.

Το πάνελ ψήφισε και με ψήφους 2-1 αποφάσισαν ότι ο Πλούτωνας πρέπει να λέγεται ξανά πλανήτης. Βέβαια ακόμα δεν υπάρχει επίσημο αίτημα ώστε το θέμα να μπει στην ατζέντα της ΔΑΕ που συνεδριάζει ξανά τον Αύγουστο του 2015, αλλά πιθανότατα πια θα γίνει και αυτό, παρότι από το γραφείο τύπου της ΔΑΕ διαμήνυσαν «δεν υπάρχει αίτημα, ο Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης-νάνος» όταν ρωτήθηκαν αν υπάρχει το θέμα στην ατζέντα.

Πλέον, κάπου στην Κίνα, ανάμεσα στις προπονήσεις και την αναμονή της έγκρισης για αλλαγή του ονόματός του (σε The Pandas Friend, μην λέμε όλη την ώρα τα ίδια και τα ίδια) ο Παγκόσμια Ειρήνη μπορεί να ανασάνει ξανά ανακουφισμένος, γιατί ξέρει ότι πια δεν είναι μόνος του στον αγώνα για να ρίξουν αγκωνιά στον τύπο που έκανε τον Πλούτωνα πλανήτη-νάνο!

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Ναι, εντελώς σοβαρά, το παρακάτω βίντεο έχει ολόκληρο το debate στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian για όποιον ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει:

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *