Home / Α1 / Κι αν το ξεχάσατε… μπάσκετ παίζατε!

Κι αν το ξεχάσατε… μπάσκετ παίζατε!

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου 2008

Δεν ξέρω αν όλοι όσοι είδαν το ματς νιώθουν έτσι, αλλά σε μένα ο τρίτος τελικός άφησε μια πικρή γεύση στα χείλη. Ίσως και μια γεύση αηδίας σε ορισμένα σημεία του. Δεν είναι το αποτέλεσμα στο παρκέ, εκεί ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια, καθώς ήταν καλύτερος στο σύνολο του ματς από τον Ολυμπιακό. Είναι όλα τα υπόλοιπα. Πριν φτάσω στα όσα έκαναν τον τρίτο τελικό, τον χειρότερο της σειρά ως τώρα, θα αναφερθώ στα αγωνιστικά.

Το παιχνίδι είχε απίστευτη ένταση, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Από αυτό παρασύρθηκαν παίκτες, προπονητές, διαιτητές, οπαδοί, φίλαθλοι και κάφροι. Ο Πιτσίλκας χρέωσε με τεχνική ποινή τον Γιαννάκη επειδή… καθυστέρησε να του δώσει την μπάλα (αμίμητο σφύριγμα), μετά επανέλαβε την καινοτομία-Μαστραφτσή από το Μαρούσι- Πανιώνιος, χρεώνοντας αντιαθλητικό και τεχνική ποινή Σάρας και Τεόντοσιτς αντίστοιχα σε σφύριγμα χωρίς λογική (απλώς… εξισορρόπησης). Αλλά όλα αυτά ξεχνιούνται εύκολα, όπως και τα μερικά σφυρίγματα που πήρε ο Παναθηναϊκός σε ορισμένα σημεία του ματς. Ούτε εκείνα έκριναν το αποτέλεσμα, αφού στον τρίτο τελικό οι «πράσινοι» από το 23΄ φάνηκε ότι ήταν καλύτεροι και ότι θα κέρδιζαν. Κατάφεραν να εγκλωβίσουν τον Ολυμπιακό, όπως τους είχε εγκλωβίσει εκείνος στο δεύτερο ματς, τον κράτησαν σχεδόν 6 λεπτά χωρίς καλάθι, έκαναν σερί 15-0 στο διάστημα αυτό και κέρδισαν, καθαρά, δίκαια και χωρίς βοήθεια. Όμως, ο τελικός στιγματίστηκε. Τα παίρνω με τη σειρά (καλά και κακά):

– Πλέον στη χώρα αυτή δεν μπορεί κανείς να πει τη γνώμη του. Θα φτάσω στο σημείο να υπερασπιστώ έναν άνθρωπο τον οποίο έχω κατακρίνει πολλάκις από το βήμα αυτό (για γεγονότα παλιά… πριν από 15 χρόνια σχεδόν). Ο Κώστας Πολίτης είναι φίλος του Παναθηναϊκού, προσπαθεί να είναι αντικειμενικός στα σχόλιά του, αλλά την Πέμπτη το βράδυ τόλμησε 4 φορές να πει από μικροφώνου ότι οι διαιτητές σφύριξαν ανάποδα, ήτοι υπέρ του Παναθηναϊκού σε φάσεις που δεν έπρεπε. Τα επίσημα του ΟΑΚΑ ενημερώθηκαν από «φίλους» μέσω κινητού τι είπε ο Πολίτης και οι σοβαροί «επίσημοι» έβριζαν από τα μισά του ματς τον προπονητή χυδαία για τα σχόλιά του (αλλά και το σύνολο σχεδόν των δημοσιογράφων).

– Το γεγονός ότι ο Σχορτσιανίτης άνοιξε διάλογο με την εξέδρα δεν τον τιμά και θα έπρεπε να έχει συγκρατηθεί. Όμως, τον δικαιολογώ απόλυτα. Και θα ήθελα να υπάρξουν παραδειγματικές και εξοντωτικές ποινές για ό,τι έγινε. Γιατί; Γιατί ο Σοφοκλής αντέδρασε σε χυδαία ρατσιστικά συνθήματα, όχι στα γνωστά υβριστικά. Τα ανθρωπάρια που έχουν τόσο μυαλό στο κεφάλι τους, όσο και ένας γυμνοσάλιαγκας, έκαναν τη βραδιά στο ΟΑΚΑ ανυπόφορη για τα αυτιά όλων των λογικών φίλων του μπάσκετ, ανεξαρτήτως ομάδας. Είναι ανώφελο να πληρώσει ο Γιαννακόπουλος (ή ο όποιος) από την τσέπη του για τα αίσχη αυτά. Κάμερες στο ΟΑΚΑ υπάρχουν που παρακολουθούν τις εξέδρες, ήχο έχει η τηλεόραση, συνδυάστε τα και βρείτε μέσω εικόνας όλους όσοι έλεγαν ρατσιστικά συνθήματα. Σκοτώστε αυτό το φίδι εν τη γενέσει του στο μπάσκετ. Απαγορεύστε τους δια βίου την είσοδο στα γήπεδα και στείλτε τους στον εισαγγελέα για ποινικά αδικήματα. Αλλά όχι, και την Τετάρτη εκεί θα είναι να λένε τα ίδια. Οι περισσότεροι από εμάς, που ακούμε αυτά τα εμετικά συνθήματα, ούτε που μπορούμε να φανταστούμε πώς τα αντιλαμβάνεται κάποιος που τα ζει στο πετσί του τόσα χρόνια.

Γιαννάκης και Ομπράντοβιτς μέσα σε όλη τη λαίλαπα του παραλογισμού των κάφρων, κράτησαν επίπεδο. Από το πρώτο μέρος μέχρι το ντεσκαλιφιέ, που ο Γιαννάκης έφυγε χωρίς να αντιδράσει και ο Ομπράντοβιτς συγκρατούσε τον… Ιτούδη, μιλώντας ήρεμα. Διαμαρτυρήθηκαν, φώναξαν, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους. Σε όλα τα άλλα, κύριοι. Ο Ομπράντοβιτε ηρεμούσε τους παίκτες του, ο Γιαννάκης έδινε μαθήματα πολιτισμού στις δηλώσεις του για τους οπαδούς… Αφού αναφέρθηκα στους προπονητές, όποιος μπορεί να εξηγήσει το μένος των (όσων το κάνουν) «πράσινων» οπαδών για τον Γιαννάκη, θα κάνει σε όλους τους λογικούς μεγάλη χάρη. Κάποιοι ξεχνάνε εύκολα. Και τα παλιά, αλλά και τα γαλάζια. Ντροπή.

Τι ήθελε και ξύπνησε; Ο λόγος για τον Κίντελ Γουντς, που, αν θέλετε τη γνώμη μου, θα έπρεπε ο Ολυμπιακός αύριο το πρωί να τον στείλει στις Η.Π.Α. με διακοπή συμβολαίου, ασχέτως αν θα του κρατηθεί το δελτίο από τους διαιτητές. Ο Τομάσεβιτς είχε λάθος που όρμησε στον Γουντς και τον έπιασε από τον λαιμό. Τιμωρήθηκε δίκαια γι’ αυτό με ντεσκαλιφιέ (δίκαια για την ένταση του ματς, γιατί εξίσου δίκαια σε άλλο ματς θα είχε χρεωθεί απλώς με τεχνική ποινή). Όμως ο Αμερικανός έδειξε ότι… θόλωσε. Σηκώθηκε και έριξε μπουνιά στον αντίπαλό του. Αν το έκανε παίκτης του Παναθηναϊκού, ίσως και να μην έγραφα το ίδιο, αν και σίγουρα θα σχολίαζα αρνητικά το περιστατικό. Όμως, φαίνεται ότι ο Γουντς πραγματικά δεν έχει πάρει χαμπάρι πού παίζει από τον Οκτώβρη. Σε μια ομάδα που είναι 11 χρόνια από κάτω και παλεύει για να επιστρέψει στην κορυφή. Κι εσύ πας στον 3ο τελικό, με το ματς σε μια κλωστή, να αποβληθείς και να χαρίσεις την ήττα στην ομάδα σου, κάνοντάς την άνω κάτω. Χαμπάρι δεν έχει πάρει ο Γουντς. Να τον χαίρονται εκείνοι που τον… αποθεώνουν κάθε φορά που βάζει 6 πόντους.

– Φτάσαμε μ’ αυτά και μ’ αυτά στο σημείο να μη μας κάνει καμία αίσθηση που μετά τη φάση του Γουντς, στο γήπεδο «έβρεχε» αντικείμενα για 5 λεπτά. Παρατήρηση εδώ: είδατε τον Τόμιτς όταν γινόταν χαμός; Καθόταν στον πάγκο και… χαμογελούσε ατάραχος. Κάποιος δίπλα μου είπε… «γι’ αυτό ήταν παιχταράς». Συμφωνώ.

Αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος. Απλή απόδειξη; Κέρδισε έχοντας 7/23 τρίποντα, ήτοι 30%. Που σημαίνει ότι έπαιξε μπάσκετ, ότι βραχυκύκλωσε τον αντίπαλο, ότι εκμεταλλεύτηκε τις βολές, ότι έπαιξε άμυνα, ότι περιόρισε τα όπλα του Ολυμπιακού και ότι δεν «μάτωσε» από τα χαμένα σουτ.

 

Υ.Γ.: Στους μικρούς τελικούς, ο Πανιώνιος έχει ακόμη ζωή. Όμως, τώρα είναι που πρέπει να δείξει χαρακτήρα. Στο Μαρούσι από την Τρίτη περιμένουν… την Κυριακή. Εκεί έβλεπαν από την αρχή την ευκαιρία να κλείσουν τη σειρά, στο 3-1. Αυτό θα κυνηγήσουν τώρα. Για να δούμε…

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *