Home / Α1 / Απόλυτο κόκκινο!

Απόλυτο κόκκινο!

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης για το έτος 2011-12, κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 82-76 στον 5ο τελικό της Α1, μετά από ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, με τον Παναθηναϊκό να δείχνει στο τέλος την κλάση του, αλλά να μην καταφέρνει την ολική ανατροπή, παρότι προς στιγμήν έδειξε να παγώνει το κολασμένο ΣΕΦ. Τελικά, ο απίστευτος Βασίλης Σπανούλης και η παρέα του διέκοψαν το σερί τίτλων των «πρασίνων» και έφεραν στον Ολυμπιακό το πρώτο πρωτάθλημα από το 1997!

Ο Σπανούλης ήταν καταπληκτικός στον 5ο τελικό και πήρε από το χέρι την ομάδα του οδηγώντας τη στη νίκη. Όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί, έδωσε σόου από τα λίγα, σκόραρε 24 πόντους και ήταν ασταμάτητος από το ξεκίνημα ως το τέλος του ματς. Από κοντά και ο Έισι Λο που έκανε απίστευτα μεστό παιχνίδι (10 πόντοι, 2 ασίστ) και καθοριστικότατα καλάθια. «Καυτός» και ο Γιώργος Πρίντεζης (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 6 κερδισμένα φάουλ), αλλά και ο Κώστας Παπανικολάου (8 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 5 κερδισμένα φάουλ). Πάλεψε με Ν. Καλάθη, Περπέρογλου και Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός, αλλά το 0-14 στην 3η περίοδο δεν ήταν αρκετό για να γυρίσει πίσω το «ερυθρόλευκο» ποτάμι τίτλου!   

Το ματς ήταν απίστευτα σκληρό και φαινόταν από το ξεκίνημα ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν ήταν διατεθειμένη να πουλήσει φτηνά το τομάρι της. Ο τελικός ήταν αντάξιος του ονόματος των δύο ομάδων, με το πρώτο πεντάλεπτο να δείχνει πόσο άγχος υπήρχε και από τις δύο πλευρές (6-7 το σκορ ως τότε). Τα λάθη ήταν αρκετά (12-16), ενώ μοιρασμένα ήταν ριμπάουντ (30-32), ασίστ (9-11), κλεψίματα (6-6) και βολές (75% αμφότεροι).

Αναγνωριστικό ξεκίνημα

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο ήρεμα
στο παρκέ, με τον Ολυμπιακό να δυσκολεύεται αρκετά να σκοράρει με το βασικό του σχήμα. Στο πεντάλεπτο ο Ν. Καλάθης έκανε το 6-9, βάζοντας το πρώτο καλάθι μιας καταπληκτικής εμφάνισης. Η οδηγία του Ίβκοβιτς προς τους παίκτες του να δίνουν χώρο στον Καλάθη ήταν προφανής, με τον Σπανούλη να αφήνει 1 και 2 μέτρα στον πλέι μέικερ των «πρασίνων» προσπαθώντας να τον κάνει να εκβιάσει κάποιο μακρινό σουτ και κλείνοντας αυτός το ποστάρισμα των ψηλών. Όμως, ο Καλάθης έπαιξε πολύ μυαλωμένα, χρησιμοποίησε το χώρο που είχε για να ξεκινά τα ντράιβ του, ενώ όταν χρειάστηκε να σουτάρει ήταν εύστοχος, καταστρέφοντας ουσιαστικά αυτό το πλάνο του Ίβκοβιτς.

Ο Ολυμπιακός έδειξε μεγαλύτερο πάθος στην πρώτη περίοδο, κάποια κλεψίματα, επιθετικά ριμπάουντ από το πουθενά το έδειξαν αυτό, με τον Κέσελι να παίρνει ένα τέτοιο και με καλάθι και φάουλ να κάνει το 14-11, ενώ αμέσως μετά ο Μάντζαρης έκλεψε για το 16-11 από τον Χάινς. Ο Ολυμπιακός πήγε στους 7 πόντους με τον Μάντζαρη, όταν μετά το τάιμ άουτ ο Γιασικεβίτσιους έκανε λάθος πάσα στην επαναφορά. Οι «πράσινοι» έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα από την ατμόσφαιρα, αλλά και την πίεση που δημιουργεί ένα τόσο δύσκολο ματς εκτός έδρας.

Ο ρυθμός του Ολυμπιακού ήταν καταιγιστικός,
οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν πάρα πολύ γρήγορα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι ήταν σαφέστατα πιο αθλητική ομάδα από τους «πρασίνους» και είχαν μεγαλύτερη ενέργεια. Πάντως, Καλάθης και Περπέρογλου κατάφεραν να κρατήσουν κοντά τον Παναθηναϊκό, το τρίποντο του δεύτερου έγραψε το 24-20 στο τέλος ακριβώς της περιόδου.

Η «κόκκινη» 2η περίοδος και ο Καλάθης

Ο Ολυμπιακός συνέχισε το ίδιο γρήγορα και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τη διαφορά να ανεβαίνει σε διψήφια επίπεδα και το παιχνίδι να δείχνει να χάνεται από πλευράς Παναθηναϊκού. Υπήρχαν διαστήματα που ο Καλάθης έμοιαζε να παίζει μόνος του στην επίθεση, δείχνοντας πόσο έξυπνα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους χώρους που του άφηνε ο Ολυμπιακός. Είχε 11 από τους 16 πόντους της ομάδας του στην περίοδο, αλλά ήταν εμφανές ότι δεν θα μπορούσε για πολύ να κρατήσει μόνος του τον Παναθηναϊκό στον αγώνα.

Ο Σπανούλης με 6 συνεχόμενους πόντους
έφερε τον Ολυμπιακό στο 30-20 στο ξεκίνημα της περιόδου, ενώ ο Πρίντεζης έκανε το 34-22 πριν ο Καλάθης απαντήσει με τρίποντο. Ο Ολυμπιακός έγραψε καλάθι και φάουλ με τον Παπανικολάου να τελειώνει μια πολύ δύσκολη προσπάθεια για να πάει στο 40-27 από την τεχνική ποινή στον Ομπράντοβιτς και τις βολές του Γκεσεβίτσιους. Το λάθος του Σάτο έφερε λέι απ για τον Χάινς, ενώ ο Σπανούλης με τρίποντο στο τελευταίο λεπτό έγραψε το 48-31 για την ομάδα του για το +17 του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός κινδύνευε να βρεθεί πολύ πίσω στο ημίχρονο, αλλά ο Καλάθης με 4 γρήγορους πόντους σε 20 δευτερόλεπτα έφερε το ματς στο 48-36 στην ανάπαυλα.

Η πρώτη «πράσινη» ανατροπή

Το πρώτο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου θα ήταν πολύ κρίσιμο για την εξέλιξη του ματς και ο Παναθηναϊκός φρόντισε να κυριαρχήσει στο διάστημα αυτό. Ο Διαμαντίδης και ο Καϊμακόγλου με τρίποντο μείωσαν σε 48-41 εκμεταλλευόμενοι τα απανωτά λάθη του Ολυμπιακού στην επίθεση, ενώ ο αρχηγός των «πρασίνων» και ο Μάριτς ήταν που έκαναν το 48-45 ολοκληρώνοντας ένα 0-14 για τον Παναθηναϊκό στις δύο πλευρές της ανάπαυλας. Το ματς ήταν και πάλι ντέρμπι, το ΣΕΦ έμοιαζε να έχει εκνευριστεί και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν επειγόντως λύση.

Ο Ίβκοβιτς πέρασε τον Σλούκα στο ματς, που αμέσως πήρε πρωτοβουλία για τρίποντο και έκανε το 51-45, φέρνοντας ξανά ηρεμία στην ομάδα του, ενώ αμέσως μετά ο Λο έγραψε το 53-45 μετά το κλέψιμο του Ντόρσεϊ. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει ξανά την επαφή με το σκορ, Καϊμακόγλου και Μάριτς τον κράτησαν στο 57-51 του 27ου λεπτού, αλλά ο Λο με τρομερό τρίποντο έγραψε το 60-51. Αυτά τα δύο τρίποντα ήταν που κράτησαν τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ σε μια πολύ δύσκολη για τους «ερυθρόλευκους» 3η περίοδο, στην οποία φάνηκε ο Παναθηναϊκός να αποκτά ψυχολογία και ο Ολυμπιακός να αγχώνεται αρκετά.

Ξανά στο +16!

Το 3ο τρίποντο του Ολυμπιακού στο δεκάλεπτο ήρθε από τον Σπανούλη που έγραψε το 66-55, ενώ ο ίδιος στο τέλος της περιόδου κράτησε την μπάλα και σούταρε στην εκπνοή για τρεις και το 70-56, ουσιαστικά αναιρώντας όλη την προσπάθεια ανατροπής που είχε κάνει ο Παναθηναϊκός στο δεκάλεπτο. Με τον Ολυμπιακό να έχει και την πρώτη επίθεση στην 4η περίοδο ο Σπανούλης πήγε να «τελειώσει» το ματς με τρίποντο αλλά ήταν άστοχος για να μην σκοράρει καμία από τις δύο ομάδες εντός παιδιάς στα πρώτα δύο λεπτά της περιόδου.

Ο Άντιτς με μεγάλο τρίποντο στην εκπνοή της επίθεσης του Ολυμπιακού από πανέξυπνη κίνηση και ασίστ του Παπαδόπουλου σε μια επίθεση που φαινόταν χαμένη, στο 32ο λεπτό έγραψε το 75-59 ξεσηκώνοντας όλο το γήπεδο στο πόδι, αλλά αποδείχτηκε ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Αίφνης… φινάλε για γερά νεύρα!

Σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση (εκτός έδρας, στο -16 και με τον κόσμο να παραληρεί δικαιολογημένα) ο Διαμαντίδης με τον Μπατίστ σήμαναν αντεπίθεση για τους «πρασίνους» με 5 λεπτά να απομένουν για το ματς. Ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς πιο ήρεμος και ψύχραιμος στην 4η περίοδο, με τον Ολυμπιακό να είναι (ακόμη πιο… εμφανώς) αγχωμένος όσο δεν πήγαινε.

Το τρίποντο του Διαμαντίδη έριξε τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, 77-68, ολοκληρώνοντας ένα 0-7 για τους «πρασίνους». Ο Ολυμπιακός είχε συμπληρώσει 5 φάουλ στην πρώτη άμυνα της περιόδου και αντιμετώπιζε θέμα με την άμυνα στη ρακέτα, με αποτέλεσμα να μένουν κενά στην προσπάθεια να μην γίνονται φάουλ βολών, την ώρα που Χάινς και Πρίντεζης ήταν στον πάγκο με φάουλ.

Ο Περπέρογλου με νέο τρίποντο έριξε τη διαφορά στους 7 πόντους
, ο Μάντζαρης πήγε να τον μιμηθεί αλλά ήταν άστοχος, με τον Σπανούλη και τον Καλάθη να πηγαίνουν το ματς στο 80-73 και τον Παναθηναϊκό παίρνει μετά τις άστοχες βολές του Παπαδόπουλου (υπήρχε οδηγία για φάουλ βολών από τον «πράσινο» πάγκο) νέο τρίποντο ξανά από τον Περπέρογλου για το 80-76.

Ο Σπανούλης επιχείρησε ντράιβ αλλά ήταν άστοχος, με τον Καλάθη να βρίσκεται μόνος στη γωνία, την «καρδιά» όλων στο ΣΕΦ να σταματά βλέποντας την μπάλα να μπαίνει και να βγαίνει από το τρίποντο του που θα έριχνε τη διαφορά στον πόντο αν ήταν εύστοχο με κάτι παραπάνω από ένα λεπτό. Ο Ολυμπιακός δεν διαχειρίστηκε καλά ούτε την επόμενη επίθεση, κατέληξε σε «σκοτωμένο» τρίποντο, αλλά το επιθετικό ριμπάουντ του Παπανικολάου έφερε γρήγορο κάρφωμα του Πρίντεζη στο τελευταίο λεπτό του ματς (82-76).

Μετά το τάιμ άουτ του Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός είχε δύο ευκαιρίες από το τρίποντο για να μειώσει αλλά Διαμαντίδης και Γιασικεβίτσιους (μετά το επιθετικό ριμπάουντ του Περπέρογλου) ήταν άστοχοι. Ο Ολυμπιακός και πάλι «πέταξε» την επίθεση στην προσπάθειά του να φάει χρόνο, με το τρίποντο του Σπανούλη στην εκπνοή να μη βρίσκει καν στεφάνι, αλλά ο Περπέρογλου έχασε νέο τρίποντο για τον Παναθηναϊκό, που μετά από 4 χαμένες ευκαιρίες πίσω από τη γραμμή των 6.75 ουσιαστικά δεν είχε ελπίδες για το ματς.

Μπορεί ο Άντιτς να είχε 0/2 από τις βολές, αλλά δεν υπήρχε πια ιδιαίτερος χρόνος, ο Διαμαντίδης πήγε γρήγορα σε τρίποντο αλλά ήταν και πάλι άστοχος, με το ματς να τελειώνει με την μπάλα στα χέρια του Σπανούλη και τον Ολυμπιακό πρωταθλητή μετά από 15 χρόνια!

Τα δεκάλεπτα:
24-20, 48-36, 70-56, 82-76.

Ολυμπιακός
(Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10 (1τρ. 2ασ.), Άντιτς 3 (1), Σπανούλης 24 (3τρ. 2ασ. 5κ.φ.), Ντόρσεï 4 (4ρ. 2κ.), Κέσελι 5 (3ρ.), Παπαδόπουλος 1 (3κ.φ.), Γκεσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14 (7ρ. 6κ.φ.), Παπανικολάου 8 (7ρ. 5κ.φ.), Μάντζαρης 4 (2ασ.), Σλούκας 3 (1).

Παναθηναϊκός
(Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6 (3ρ. 5κ.φ.), Περπέρογλου 11 (3τρ. 8ρ.), Μπατίστ 7 (5ρ.), Λόγκαν, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 1 (3κ.φ.), Διαμαντίδης 13 (1τρ. 3ρ. 4κ.φ. 5ασ.), Βουγιούκας 4, Ν. Καλάθης 17 (1τρ. 4ρ. 2κλ. 2ασ.), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10 (1τρ. 3ρ.), Γιασικεβίτσιους 4.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Τα απαράδεκτα της συνέντευξης τύπου θα έπρεπε να έλειπαν και σίγουρα χάλασαν την ατμόσφαιρα τίτλου του Ολυμπιακού. Δυστυχώς όμως συνέβησαν για άλλη μια φορά…

Υ.Υ.Γ.:
Σίγουρα οι δηλώσεις διάθεσης παραμονής των Διαμαντίδη και Ομπράντοβιτς μετά το ματς γλύκαναν λίγο την πίκρα των “πράσινων” οπαδών.

About nikolask11

Check Also

Athlenda: κάνοντας τα όνειρα των νέων ταλέντων πραγματικότητα!

Για έναν πιτσιρικά με όνειρα για καριέρα το μπάσκετ υπάρχει παντού γύρω του. Λίγα έχουν …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *