Home / NBA / Σημαντική… ενίσχυση και το 1-2!

Σημαντική… ενίσχυση και το 1-2!

Οι Μαϊάμι Χιτ κέρδισαν το 3ο ματς της σειράς με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με 91-85 και έκαναν το 1-2 στη σειρά παίρνοντας το προβάδισμα. Αν καταφέρουν να πάρουν και τα δύο επόμενα ματς στην έδρα τους, τότε θα στεφθούν πρωταθλητές και θα μπορεί ελεύθερα ο φίλαθλος κόσμος να απολαύσει την TeamBJNBA.

Το κάρμα των Χιτ έχει φτιάξει απότομα, καθώς η Σάρα Τζέι δεν είναι πια μόνη στην προσπάθεια ικανοποίησης των οπαδών των Χιτ. Μαζί της πλέον είναι και η Αντζελίνα Κάστρο. Οι δυο τους δημιούργησαν την TeamBJNBA (νομίζω είναι προφανές σε τι αναφέρονται τα αρχικά BJ, δεν χρειάζεται εξήγηση), έφτιαξαν αντίστοιχο λογαριασμό στο Twitter και ετοιμάζονται για… την επιβράβευση. Θα υπάρξουν και κάποιοι που θα πουν ότι τον πρώτο ρόλο για τη 2η νίκη των Χιτ έπαιξε η άμυνά τους στο δεύτερο ημίχρονο, η εμφάνιση του Ουέιντ, οι βλακείες του Ουέστμπρουκ και τα κατορθώματα του ΛεΜπρον. Θα είναι λίγοι όμως…    

Δεν είναι ότι οι Χιτ αίφνης έγιναν η… πιο clutch ομάδα στο πρωτάθλημα. Όχι. Εννιά λάθη έκαναν στην 4η περίοδο, με αποκορύφωμα τη στιγμή που ο Ουέιντ έχανε την μπάλα στο κατέβασμα από τον Σεφολόσα δοκιμάζοντας ντρίμπλα παιδικής χαράς για να έχουν οι Θάντερ ευκαιρία να κερδίσουν το παιχνίδι.

Όμως, απ’ την άλλη, η ομάδα του Κέβιν Ντουράντ έδειξε εντελώς ανέτοιμη να διαχειριστεί τα δώρα που της δίνονταν. Μετά το 86-85 από τον Ουέστμπρουκ οι Θάντερ έμοιαζαν με ομάδα γειτονιάς και όχι με φιναλίστ του NBA.

Στο 1:06 ο Ντουράντ επέλεξε τη χειρότερη δυνατή προσπάθεια και αστόχησε με το σκορ στο 88-85. Οι Χιτ και ο Τζέιμς και πάλι δεν κατάφεραν να τελειώσουν το ματς, ο ΛεΜπρον για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι αστόχησε στο σουτ που θα τελείωνε το ματς δίνοντας επίθεση στους Θάντερ και απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο τη λέξη «clutch» από το ρεπερτόριό του. Όμως, ο Ουέστμπρουκ δεν έβλεπε ούτε το αριστερό του χέρι για πάσα, δοκίμασε τρίποντο στα 29 δευτερόλεπτα και αστόχησε. Τα δύο χρονόμετρα είχαν 5 δευτερόλεπτα διαφορά, οι Θάντερ επέλεξαν να παίξουν καθαρή άμυνα, ο Σκοτ Μπρουκς ξελαρυγγιαζόταν «no foul, no foul», αλλά ο Χάρντεν… περίμενε να κυλήσουν 13 δευτερόλεπτα και μετά έκανε φάουλ στον Τζέιμς στέλνοντάς τον στις βολές.

Εκείνος είχε 1/2 στα 16 δευτερόλεπτα για το 89-85. Τάιμ άουτ οι Θάντερ, επαναφορά του Σεφολόσα, απ’ τη μία ο Ουέστμπρουκ που έκανε προσποίηση και μπέρδεψε… και τον αμυντικό και τον συμπαίκτη του, απ’ την άλλη η απαράδεκτη πάσα του Σεφολόσα, αναγκαστικό φάουλ, 2/2 από τον Ουέιντ, 91-85 και «αντίο» στην πρώτη ευκαιρία των Θάντερ.

Αυτό που ξεχώρισε από το 4ο δωδεκάλεπτο του αγώνα ήταν η αίσθηση ότι έβλεπες δύο ομάδες που δεν είχαν την πνευματική και ψυχολογική ηρεμία για να καθαρίσουν το ματς. Και οι δύο είχαν ευκαιρίες, και οι δύο τις πέταγαν στα σκουπίδια. Εννιά λάθη οι Χιτ, 4 άθλιες επιλογές για τους Θάντερ στο τελευταίο λεπτό.

Έτσι, ο Τζέιμς έφυγε νικητής από το γήπεδο, με 29 πόντους και 14 ριμπάουντ, μαζί με τους 25 του Ουέιντ που πρόσθεσε 7 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Οι δυο τους είχαν 19/45 σουτ, όχι πολύ καλά, ούτε πολύ άσχημα, αλλά και 9 λάθη, με τον Μπος να προσθέτει 10 πόντους και 11 ριμπάουντ με 3/12 σουτ.

Μεγάλη βοήθεια από τον Σέιν Μπάτιε που είχε 9 πόντους με 2/2 τρίποντα και 3/3 βολές. Παρότι δεν κατάφερε να φτάσει το ρεκόρ του Ντένις Σκοτ από το 1995, κανείς δεν έχει παράπονο. Ο Μπάτιε είχε τουλάχιστον 4 τρίποντα στα τελευταία 3 ματς. Ο Σκοτ το είχε κάνει σε 4 συνεχόμενα ματς το 1995.

Το θέμα με τον Ουέστμπρουκ

Μέσα σε όλα οι Θάντερ έχουν να διαχειριστούν και την κριτική στον Ράσελ Ουέστμπρουκ, που η αλήθεια είναι ότι δεν μοιάζει έτοιμος για τελικούς. Πολλά λάθη, πάρα πολύ κακές επιλογές στο σουτ, πάρα πολλά σουτ, ο Ουέστμπρουκ δεν είναι ο πλέι μέικερ που θα ήθελαν οι Θάντερ για να πάρουν τον τίτλο.

Ο ίδιος, βέβαια, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, κλείνει τα αυτιά του στην κριτική και λέει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο παιχνίδι του, με την επική ατάκα «είμαστε στους τελικούς, όσο πιο πολύ με κριτικάρουν τόσο πιο καλά σημαίνει ότι παίζω, έτσι το καταλαβαίνω». Ο προπονητής του τον καλύπτει προφανώς, δεν θα είχε και νόημα να κάνει κάτι άλλο στην παρούσα φάση, ο Σκοτ Μπρουκς λέει «χρειαζόμαστε τον Ράσελ να σουτάρει. Σε κάποιους δεν αρέσει και το ξέρω».

Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Ουέστμπρουκ δείχνει μέσα στο ματς να προσπαθεί να κλέψει τα φώτα από τον Ντουράντ, και αυτό κάνει κακό στην ομάδα του. Και στον ίδιο. Ήρθε και ο Μάτζικ Τζόνσον να τον κατακεραυνώσει μετά το 2ο παιχνίδι της σειράς και δεν ήθελε πολύ. Ο Μάτζικ είπε ότι οι εμφανίσεις του Ουέστμπρουκ ήταν από τις χειρότερες που έχει δει ποτέ πλέι μέικερ να κάνει σε τελικούς NBA. Και όταν το λέει ο Μάτζικ αυτό, μπορεί και να σε διαλύσει.

Τα νούμερα μπορεί και να μπερδέψουν, καθότι αν το δει κάποιος ωμά, ο Ουέστμπρουκ είχε 27.0 πόντους, 8.0 ριμπάουντ και 9.0 ασίστ μέσο όρο στα δύο πρώτα ματς. Όμως, έκανε 50 σουτ εντός παιδιάς, σουτάροντας με 40%, δηλαδή 8 σουτ περισσότερα από τον Ντουράντ που στους 2 πρώτους αγώνες σούταρε με 57% (και με 58% στον τρίτο)! Αυτά είδε ο Μάτζικ και… καράφλιασε, λέγοντας πόσο κακός είναι ο Ουέστμπρουκ.

Για τον Μάτζικ (και όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, βέβαια), ο μεγάλος πλέι μέικερ ξέρει πάντα πού να δώσει την μπάλα και μπορεί να υπερνικήσει τον εγωισμό του για να βρει τον συμπαίκτη του που σουτάρει με 57%. Όχι να κάνει ο ίδιος… 50 σουτ σε δυο αγώνες!

Ο Ουέστμπρουκ έπεσε στα 18 σουτ στο 3ο ματς, πάλι σούταρε κοντά στο 40% (44% για την ακρίβεια), ενώ στο τέλος μετά το 86-85 στο οποίο μείωσε με ωραία ενέργεια, πήρε λάθος σουτ από το τρίποντο (ιδίως εκείνο στο 88-85 ήταν τελείως λάθος, παρότι ολομόναχος, είχε κρατήσει την μπάλα 12 δευτερόλεπτα με ντρίμπλα και ενώ ο Ντουράντ είχε μείνει μόνος 2 φορές στο διάστημα αυτό).

Σε τελική ανάλυση, όμως, όταν έχεις τόσο νεανική ομάδα, τέτοια λάθη είναι αναπόφευκτα και ο Μπρουκς το ξέρει. Ο Ουέστμπρουκ είναι 24 ετών και αναγκαστικά θα μάθει στην… πλάτη των Θάντερ να διαχειρίζεται τέτοιους αγώνες. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και σε σχέση με πέρσι έχει κάνει άλματα προόδου στον τρόπο παιχνιδιού του, που έχει γίνει λιγότερο ωμός και ατσούμπαλος, με το ντράιβ του να είναι πια πολύ καλό και όχι θέμα πιθανοτήτων αν θα μπει ή θα πάει ταμπλό και έξω όπως ήταν ως το 2010.

Η συνέχεια θα δοθεί το πρωί της Τετάρτης (4:00 ώρα Ελλάδας) ξανά στο Μαϊάμι και η σειρά δείχνει ότι έχει ακόμα πολύ ψωμί μέχρι να τελειώσει. Βέβαια, αν οι Χιτ κάνουν το 1-3, θα είναι πολύ δύσκολο μια τόσο νεανική ομάδα όσο οι Θάντερ να διαχειριστεί το 5ο ματς παίζοντας εκτός έδρας με την πλάτη στον τοίχο.

Νίκος Κουσούλης

Υ.Γ.: Στην τελική, ακόμα 23 είναι ο Ντουράντ, ας το πάρει του χρόνου, λένε οι ουδέτεροι και αντικειμενικοί μπασκετόφιλοι πριν «ακολουθήσουν» την TeamBJNBA της Σάρα Τζέι και της Αντζελίνα Κάστρο στο Twitter. Ήρθε η ώρα του Τζέιμς και τον… στηρίζουμε όλοι;

About nikolask11

Check Also

1-0 με strength in numbers!

Η σειρά των τελικών του NBA και μπορούμε όλοι να απολαύσουμε μπάσκετ, να πούμε και …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *