Home / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2012 / Μάγεψε η Αργεντινή, εύκολα Η.Π.Α., Ρωσία, Ισπανία!

Μάγεψε η Αργεντινή, εύκολα Η.Π.Α., Ρωσία, Ισπανία!

Με πολύ θέαμα, χωρίς εκπλήξεις και μεγάλη νικήτρια της πρώτης αγωνιστικής την Αργεντινή ξεκίνησε το μπασκετικό τουρνουά του Λονδίνου. Οι Γάλλοι δεν μπόρεσαν να αντέξουν στο ματς με τους Αμερικανούς, έχτισαν όμως νέο κλειστό στους Εγγλέζους, ενώ οι Ρώσοι χωρίς πρόβλημα καθάρισαν το εμπόδιο της γηπεδούχου Μεγάλης Βρετανίας. Οι Ισπανοί κέρδισαν τους Κινέζους που είχαν τον Γι σε τρομερή κατάσταση, αλλά λίγα από εκεί και πέρα, ενώ οι Νιγηριανοί συνέχισαν τη ρέντα τους, παίρνοντας το ματς με την Τυνησία και ακόμη κι αν κάνουν 4 ήττες στο εξής, είναι ήδη επιτυχημένοι.

Το δεύτερο σημαντικότερο αποτέλεσμα της αγωνιστικής ήταν πιθανότατα η νίκη των Βραζιλιάνων επί της Αυστραλίας, ενώ το ντέρμπι των Αργεντινών με τους Λιθουανούς δέσποζε στο πρόγραμμα και έληξε με νίκη των Αργεντινών που πρόσφεραν οργασμικό θέαμα. Μεγάλοι πρωταγωνιστές της πρώτης ημέρας ο Τζινόμπιλι, ο Σκόλα, ο Ντελφίνο, ο Χουέρτας, ο Ντουράντ, ο Γι, ο Κιριλένκο, ο Σβεντ, ο Παού Γκασόλ, ο Ντενγκ και ο Μένσα-Μπόνσου.       


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 102-79

Η πρώτη μέρα του τουρνουά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Η Αργεντινή και η Λιθουανία πρόσφεραν τρομερό θέαμα στο μεταξύ τους αγώνα, με το πρώτο δεκάλεπτο να είναι για… αρχείο και από τις δύο πλευρές, ενώ η συνέχεια ανήκε απόλυτα στην Αργεντινή, που δίδαξε μπάσκετ, ενθουσιάζοντας τους πάντες εκτός από τον ημικοιμισμένο σχολιαστή της ΕΡΤ που παρέδιδε μαθήματα τραγελαφικότητας. Η Αργεντινή με την εμφάνιση που έκανε στον αγώνα πρέπει να κέρδισε όποιον έκατσε να δει το ματς και ξέρει έστω και ελάχιστα πράγματα από μπάσκετ.

Η Αργεντινή έδειξε ότι αν αντέξει η εξάδα της, τότε θα χτυπήσει το χρυσό στα ίσα απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο Τζινόμπιλι έκανε πράγματα στο γήπεδο που δεν βλέπεις ούτε στα πιο υγρά μπασκετικά σου όνειρα, ο Σκόλα ακολουθούσε, ενώ ο Ντελφίνο από την περιφέρεια ήταν ασταμάτητος. Πριτζιόνι και Νοτσιόνι δεν χρειάστηκε να φορτσάρουν, με την Αργεντινή να υποχρεώνει σε ρόλο κομπάρσου τη Λιθουανία στο μακράν καλύτερο ματς της πρεμιέρας.

Μετά από ένα τρομερό πρώτο δεκάλεπτο που έληξε 24-23 η Αργεντινή πήρε πλήρως τον έλεγχο του αγώνα, με τον Ντελφίνο να σκοράρει κατά βούληση και τον Σκόλα να κάνει την πλάκα του στη ρακέτα. Μοναδικό πρόβλημα για τους Αργεντινούς το διαφαινόμενο διάστρεμμα του Ντελφίνο που τον κράτησε εκτός αγώνα μετά το 25ο λεπτό. Δεν φάνηκε για κάτι σοβαρό, αλλά σε μια τόσο απαιτητική διοργάνωση θα πρέπει να είναι στο 100% κάθε βραδιά.

Όπως ήταν στο πρώτο ματς με 20 πόντους σε 22 λεπτά και 6/9 τρίποντα. Οι Αργεντινοί έχτισαν διψήφια διαφορά προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και δεν απειλήθηκαν ως το τέλος του αγώνα, ανεβάζοντάς τη συνεχώς και ελέγχοντας το ματς όσο κι αν προσπαθούσαν οι Λιθουανοί να επιστρέψουν.

Έδειξαν πανέτοιμοι για τη μάχη των μεταλλίων, ήταν η ομάδα που έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην πρεμιέρα (μακράν) και το δεύτερό τους ματς με Γαλλία αναμένεται με ενδιαφέρον. Απ’ την άλλη, οι Λιθουανοί σίγουρα προβλημάτισαν και προβληματίστηκαν. Έδειξαν να έχουν πρόβλημα στους ρόλους, δεν μπόρεσαν να κάνουν υπέρβαση οι περιφερειακοί τους, ενώ η φροντ λάιν τους έμοιασε αρκετά άδεια όταν ο Σκόλα έπαιρνε την μπάλα στα χέρια.

Ο Σκόλα τελείωσε τα ματς με 32 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 τάπες με 12/19 δίποντα και 8/13 βολές, ο Τζινόμπιλι είχε 21 πόντους, 10 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα, ενώ 9 πόντους και 6 ασίστ είχε ο Πριτζιόνι και 10 πόντους με 4 ριμπάουντ ο Νοτσιόνι. Για τη Λιθουανία ο Κλέιζα είχε 20 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Γιανκούνας 14 και 3 ριμπάουντ, ενώ ο Σονγκάιλα 11 και 4 ριμπάουντ.


ΙΣΠΑΝΙΑ – ΚΙΝΑ 97-81

Ήδη από την πρώτη ημέρα τέθηκαν οι ισορροπίες του τουρνουά και οι ηγέτες πήραν στα χέρια τους τις ομάδες τους. Είδαμε τον Γι να παίζει μόνος του την Ισπανία, προφανώς να μην μπορεί να την κερδίσει, αλλά να τελειώνει το ματς με τρομερή παράσταση, 30 πόντους και 12 ριμπάουντ, 11/17 δίποντα 2/2 τρίποντα και 2/5 βολές σε 31 λεπτά!

Είδαμε την Ισπανία να μπαίνει αρκετά τρακαρισμένη στο ματς και εκτός από μια βολή του Μαρκ Γκασόλ (που έγραψε το 1-0) να παίρνει σκορ μόνο από Καλντερόν και Παού Γκασόλ (11 και 7 πόντους αντίστοιχα) στην πρώτη περίοδο που έληξε με 19-17.

Οι Ισπανοί ήταν εκρηκτικοί στη δεύτερη περίοδο, έβαλαν 34 πόντους με 8 διαφορετικούς σκόρερ και ανέβασαν με τα δύο κολλητά τρίποντα του Ρούντι τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους, 48-36, για να λήξει το ημίχρονο 53-41. Οι Κινέζοι δεν τα παράτησαν, μείωσαν ως και τους 7 πόντους στην 3η περίοδο, αλλά ένα ξέσπασμα από Ιμπάκα, Ροντρίγκεθ και Παού Γκασόλ έγραψε ένα 9-0 για τα 78-62 στο 33ο λεπτό και το τέλος του ματς.

Για τους Ισπανούς ο Παού Γκασόλ τελείωσε με double-double 21 πόντους και 11 ριμπάουντ, είχε και 4 ασίστ με 8/13 δίποντα. Ο Ιμπάκα είχε 17 πόντους και 5 ριμπάουντ με 8/11 και όταν τρως 38 πόντους με 67% εντός παιδιάς από δύο παίκτες ρακέτας, συνήθως δεν έχεις πολλές ελπίδες νίκης. Από κοντά ο Ναβάρο με 14 πόντους, ενώ ο Καλντερόν είχε 12 και 3 ασίστ. Τσεν με 12 και Ζίζι Ουάνγκ με 15 πλαισίωσαν τον Γι για τους Κινέζους.


Η.Π.Α. – ΓΑΛΛΙΑ 98-71

Το τελικό αποτέλεσμα γράφει +27 για τους Αμερικανούς, που σε 2η και 3η περίοδο καθάρισαν τους αντιπάλους τους, αλλά μάλλον οι Γάλλοι είχαν μπει σε… αυτοκαθαριζόμενη λειτουργία. Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος δεν έβλεπε τον αγώνα θα θεωρούσε τρελά τα παρακάτω, αλλά οι Αμερικανοί δεν ήταν ιδιαίτερα καλοί.

Τουλάχιστον όχι όσο το τελικό αποτέλεσμα αφήνει να εννοηθεί. Οι Γάλλοι, όμως, με 2/22 τρίποντα δεν ήταν δυνατόν να έχουν απαιτήσεις νίκης, ενώ και οι 17/27 βολές ήταν άθλιες για αγώνα απέναντι στο φαβορί του τουρνουά. Κάπου εκεί κρίθηκε το ματς, μπορούμε να δούμε και τα 56-40 ριμπάουντ (18-9 τα επιθετικά) ή τις 27-10 ασίστ, αλλά τίποτα δεν ήταν πιο σημαντικό από τα 2/22 τρίποντα της παρέας του Πάρκερ. Μάλιστα, στο πρώτο ημίχρονο οι Γάλλοι είχαν 1/11 τρίποντα και 7 χαμένες βολές στο δρόμο για το 52-36 των Αμερικανών.

Οι Αμερικανοί μπορεί να μην έπαιξαν πολύ καλά (έκαναν αρκετά λάθη, ενώ σημαντικό πρόβλημα φάνηκε στην άμυνα όπου υπήρχαν διαστήματα που έκαναν το ένα φάουλ μετά το άλλο χωρίς λόγο στην προσπάθειά τους να παίξουν επιθετική άμυνα), αλλά εννοείται ότι δεν θα κινδύνευαν απέναντι σε μια ομάδα που σούταρε με 9% από το τρίποντο και επέμενε να σουτάρει από εκεί σε όλο το ματς. Πάντως, δυσκολεύτηκαν αρκετά σε διάφορες στιγμές του αγώνα, το 49% στα δίποντα ίσως το υπονοεί (55% οι Γάλλοι). Πάντως, θα έχουν ακόμα δύο αγώνες (Τυνησία, Νιγηρία τα δύο επόμενα) για να βρουν τα πατήματά τους και να αποδώσουν πιο κοντά στις δυνατότητές τους.

Μεγάλος πρωταγωνιστής τους στο ματς ο Κέβιν Ντουράντ με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Ντουράντ έδειξε ότι όπως και το 2010 θα είναι και τώρα ο ηγέτης των Αμερικανών, ο παίκτης που θα δυσκολεύονται περισσότερο απ’ όλους να κλείσουν οι ευρωπαϊκές άμυνες. Ο Λοβ είχε 14 πόντους, ο Μπράιαντ 10, ενώ για τους Αμερικανούς σκόραραν όλοι με τους Τζέιμς, Ουέστμπρουκ και Άντονι να έχουν από 9 και τον Τσάντλερ 8. Απ’ την άλλη ο Πάρκερ είχε 10 πόντους και ο Τραορέ 12, με τον Ντιό να γράφει 9 και τον Τουριάφ 7 και 9 ριμπάουντ. Οι Γάλλοι έχουν Αργεντινούς και Λιθουανούς μπροστά τους και θα πρέπει να παίξουν πολύ καλύτερα αν θέλουν να μην αρχίσουν να κινδυνεύουν με περιπέτειες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 75-71

Μεγάλη νίκη για τους Βραζιλιάνους
στην πρεμιέρα επί των Αυστραλών, παρά το κάκιστο παιχνίδι που έκαναν Μασάδο και Σπλίτερ, που είχαν μαζί 4/20 σουτ εντός παιδιάς (1/8 τρίποντα ο Μασάδο). Οι Βραζιλιάνοι είχαν μόλις 2/15 τρίποντα αλλά ούτε οι Αυστραλοί μπόρεσαν να χτυπήσουν από εκεί (4/22).

Το γεγονός ότι Νίλσεν και Μάριτς ήταν ωσεί παρόντες (έπαιξαν 26 και 8 λεπτά και είχαν μαζί 3 πόντους) ουσιαστικά καταδίκασε τους Αυστραλούς, που τα περίμεναν όλα από τον Άντερσεν στη ρακέτα. Οι Βραζιλιάνοι είχαν διψήφια διαφορά στις αρχές της 4ης περιόδου, αλλά ο Ινγκλς και ο Μιλς προς το τέλος κατάφεραν να μειώσουν σε 73-69 με 1:13 για το φινάλε.

Οι Βραζιλιάνοι πέταξαν την επόμενη επίθεση (άστοχο τρίποντο ο Μπαρμπόσα) αλλά ο Μιλς έχασε τρίποντο για τους Αυστραλούς στα 44 δευτερόλεπτα. Ο Μπαρμπόσα έκανε επιθετικό φάουλ στην επόμενη επίθεση, με τον Ινγκλς στα 29 δευτερόλεπτα να γράφει το 73-71 από την ασίστ του Νίλσεν.

Οι Αυστραλοί προσπάθησαν να παίξουν άμυνα και να πάρουν το τελε

υταίο σουτ, αλλά στην… εκπνοή του χρόνου επίθεσης των Βραζιλιάνων ο Χουέρτας κέρδισε φάουλ από τον Μιλς και με 2/2 βολές έγραψε το τελικό 75-71 αφού ο Ινγκλς αστόχησε σε τρίποντο στο τέλος. Έτσι, οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια τους Αυστραλούς σε επίσημη διοργάνωση, καθώς είχαν 6 συνεχόμενες ήττες, γιορτάζοντας την επιστροφή τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά από 16χρονη απουσία.

Ο Μπαρμπόσα είχε 16 πόντους, ο Χουέρτας ήταν απίστευτος με double-double 15 πόντους και 10 ασίστ, ενώ ο Βαρεζάο είχε 12 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Νενέ πρόσθεσε 8 πόντους και 7 ριμπάουντ. Απ’ την άλλη ο Μιλς είχε 20 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ ο Ινγκλς είχε 15 πόντους και ο Άντερσεν 14 και 8 ριμπάουντ.


ΡΩΣΙΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 95-75


Ιδανική πρεμιέρα για τη Ρωσία
, που έδειξε ότι είναι πάρα πολύ δυνατή κερδίζοντας τη διοργανώτρια Μ. Βρετανία με 95-75 έχοντας τον απόλυτο έλεγχο σε όλο το ματς. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Αντρέι Κιριλένκο που μας χάρισε ένα απίστευτο ρεσιτάλ με 35 πόντους σε 35 λεπτά, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 3 τάπες με 14/17 εντός παιδιάς! Από κοντά και ο Αλεξέι Σβεντ που πιθανότατα θα πασάρει και στον ύπνο του απόψε, τελείωσε τον αγώνα με 16 πόντους, 13 ασίστ, 6 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα σε 30 λεπτά!

Οι Ρώσοι μπήκαν μπροστά από νωρίς και έλεγξαν το ματς σε όλη τη διάρκειά του. Έκλεισαν το ημίχρονο στους 15 πόντους και κατάφεραν στην 3η περίοδο να αντέξουν την προσπάθεια του Ντενγκ και του Μένσα-Μπόνσου για ανατροπή. Αφού το ματς δεν γύρισε ως το τέλος της 3ης περιόδου η Ρωσία κατάφερε να στείλει το ματς στους 20 πόντους στη συνέχεια για να τελειώσει οριστικά το ματς με πάρτι των Ρώσων.

Η Ρωσία έδειξε παντοδύναμη στον αγώνα, ο Σβεντ είναι ο πλέι μέικερ που δεν είχαν τόσα χρόνια οι Ρώσοι με τον Πονκρασόφ, Μοζγκόφ και Καούν στη ρακέτα θα προκαλέσουν εφιάλτες σε πολλούς, ενώ οι αναρίθμητοι φόργουορντ του ρόστερ των Ρώσων τους κάνουν σίγουρα ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης, κάτι που φάνηκε και στο πρώτο κιόλας ματς. Και όταν ο Κιριλένκο είναι σε τέτοια αδιανόητη κατάσταση, οι Ρώσοι πολύ δύσκολα θα υποκύψουν σε οποιονδήποτε.

Ντενγκ και Μένσα-Μπόνσου προσπάθησαν
, αλλά δεν μπόρεσαν. Ο πρώτος είχε 26 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ με πάρα πολλά άστοχα σουτ όμως (8/27), ενώ ο δεύτερος 22 πόντους και 9 ριμπάουντ με 5/9 σουτ και 12/16 βολές. Βοήθησε και ο Φρίλαντ με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ αλλά ως εκεί. Όταν ο βασικός σου γκαρντ είναι 39 ετών (και Άγγλος) τότε θα δυσκολευτείς αρκετά απέναντι σε ομάδες που πιέζουν. Ο Ράινκινγκ προσπαθεί, αλλά δεν είναι δυνατόν στα 39 του να βγάζει 30+ λεπτά σε τέτοιο επίπεδο, ο Ντενγκ υπάρχουν φορές που θέλει να παίζει μόνος του νιώθοντας ότι οι άλλοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν και η Μ. Βρετανία θα πρέπει να ανέβει πολλά επίπεδα επειγόντως αν θέλει να έχει τύχη στ τουρνουά.

Εκτός από τους δύο (Κιριλένκο, Σβεντ) οι Ρώσοι πήραν βοήθειες από τον Φριντζόν που είχε 14 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, αλλά και από τον Μοζγκόφ (9 πόντοι).


ΝΙΓΗΡΙΑ – ΤΥΝΗΣΙΑ 60-56


Νίκη και για τους Νιγηριανούς
στην πρεμιέρα, στο αφρικανικό ντέρμπι, 60-56 την Τυνησία, στον αγώνα με το χειρότερο θέαμα από τα ματς της πρεμιέρας (ας όψεται η εθνική μας γι’ αυτό). Οι Νιγηριανοί πήραν τη νίκη, αφού όταν οι Τυνήσιοι μείωσαν σε 58-56 με 27 δευτερόλεπτα για το τέλος έχασαν δύο ευκαιρίες μέσα από τη ρακέτα για να διεκδικήσουν τη νίκη και οι Ομπασόχαν και Αμίνου είχαν 2/4 βολές για το 60-56 με 11 δευτερόλεπτα για να κάνουν λάθος μετά οι Τυνήσιοι.

Ο Αλάντε Αμίνου είχε 15 πόντους και 9 ριμπάουντ στο ματς, ο Αλ-Φαρούκ Αμίνου είχε 10 πόντους και 9 ριμπάουντ και ο Ίκε Ντιόγου 13 και 10 ριμπάουντ. Απ’ την άλλη ο Ρζιχ είχε 18 πόντους και Μπεν Ρομντάνε 12 και 12 ριμπάουντ.

Νίκος Κουσούλης

About nikolask11

Check Also

Στα ημιτελικά το μπάσκετ με αμαξίδιο

Μπορεί στη χώρα μας να μην παίρνει σχεδόν καθόλου δημοσιότητα, αφού η αθλητική παιδεία των …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *